Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, bleidd napisał(a):

Z reguły wypożyczalnie mają kilka opcji, gdzie najtańsza wiąże się z dużym depozytem (rzędu 5-6 tysięcy) i za wszelkie obcierki mogą policzyć jak za zboże. Do tego trzeba wysprzątać i umyć auto przed odstawieniem.

zależy od miejsca i wypożyczalni - najwięcej ile zostawiłem depozytu, to z 2000zł, ale zawsze biorę mikrusy typu Fiat 500 czy Hyundai i30 - dla dwóch osób aż nadto. Co do umycia to tylko dwa razy to robiłem jak auto było konkretnie ucukrzone po jazdach polnymi drogami :E , w środku tylko zbieram śmieci, nigdy problemu nie było.

Swoją droga rozstrzał jak postrzegane jest zabezpieczenie w wypożyczalniach, to też śmieszna sprawa. We Włoszech musiałem mieć kredytówkę i depozyt (Centauro bodajże), a w takiej Grecji na Rodos jak poszedłem do lokalnej wypożyczalni, to spisali moje dane z dowodu osobistego, dałem im 300€ W GOTÓWCE i dostałem w zamian Hyundaia na kilka dni XD zero danych z karty, sprawdzania prawka, absolutnie nic :E równie dobrze mogłem tym autem wjechać na prom i nigdy nie wrócić i nikt by się nie zorientował jakbym miał dowód kolekcjonerski.

Ja korzystałem z Panka i Hertz. W nich nie miałem problemów. Profilaktycznie zawsze robiłem zdjęcia auta przed oddaniem z każdej strony w dużej rozdzielczości (200 MP) aby w razie czego mieć podkładkę że nie oddałem uszkodzonego (czy z nowymi uszkodzeniami, których nie było). Póki co nie miałem potrzeby używać takiej dokumentacji ale różne rzeczy już czytałem w internecie.

Ja mam chyba szczęście, bo mi nigdy nie oglądali jakoś auta, najwięcej ile im zajęło to jakieś 30 sekund? dosłownie żeby zobaczyć, czy auto stoi na 4 kołach i nie jest po crash testach :E

Sam proces wypożyczania i oddawania - z moich doświadczeń - zawsze był bezproblemowy. Oddanie auta to najczęściej wrzucenie kluczyków do jakieś skrzynki na lotnisku - ja zawsze wypożyczam i oddaje na lotniskach

Z doświadczenia powiem, że na samych lotniskach zwykle jest najdrożej i czasem warto się rozejrzeć wcześniej - nam tak udało się oszczędzić sporo pieniędzy.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Z doświadczenia powiem, że na samych lotniskach zwykle jest najdrożej i czasem warto się rozejrzeć wcześniej - nam tak udało się oszczędzić sporo pieniędzy.

Ano, ale żeby dojechać z lotniska do tego innego miejsca czasami trzeba zapłacić za taxi/ubera/pociąg właśnie tą różnicę w cenie wypożyczenia, do tego trzeba właśnie dojechać - poświęcić na to czas a tak wsiadasz od razu w auto i jedziesz. Ale to pewnie faktycznie zawsze dla pewności lepiej sprawdzić, może są miejsca gdzie taka różnica jest duża.

Opublikowano (edytowane)

W rejonach turystycznych wypożyczalnie są w promieniu kilometra od lotniska. I jest sporo taniej. Mi nigdy nigdzie nie oglądali auta, żadnych kaucji, nic. Spisana umowa, dane z dowodu + prawo jazdy, pytanie czy biorę wysokość wkładu własnego na klatę, czy dokupujemy pakiet bezstresowy i cześć.

Raz miałem akcję, że umówiłem się z pracownicą na jakimś parkingu na zwrot. Przyszła, otworzyła drzwi kierowcy "ooo, jak czysto! dziękuję!". I cześć :E

Ale i tak profilaktycznie zawsze robię zdjęcia przy odebraniu kluczyków i potem przy zwrocie. 

Tak czy siak. Jak ma się opłacać, to komunikacja publiczna. Wypożyczalnia musi zarobić, więc jak ma się opłacać? :E

Edytowane przez marko
Opublikowano

Ale nie zawsze się lata w miejsca typowo turystyczno-wypoczynkowe, dostać auto przy Rzym-Ciampino przylatując o 23 poza samym lotniskiem - powodzenia :D

Przy odbiorze auta nie oglądają co nie znaczy, że parę godzin później nie przyjdzie mail z rachunkiem i wykazem uszkodzeń - przynajmniej takie historie nieraz ludzie zgłaszali. Więc profilaktycznie dokumentacje z momentu oddawania auta zawsze lepiej mieć.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego unikam wypożyczalni bez fizycznego przekazania kluczyka. Szybko, wygodnie, ale nie masz absolutnie żadnej podkładki na swoją obronę, jedynie zdjęcia.

A tak, przy kontakcie z człowiekiem, na umowie przy odbiorze i przy zdaniu auta wpisujesz dokładną godzinę. A po co? 1. Przede wszystkim tak ochronisz tyłek przed niesłusznym zdjęciem z fotoradaru. 2. Przy zdaniu auta pracownik podpisuje protokół odbioru, na którym są wpisane uszkodzenia. Kopię dostajesz dla siebie.

Przezorny Zawsze Ubezpieczony ;)

Edytowane przez marko
Opublikowano

Czy samochody mogą mieć jakieś złe fatum? Szwagier sobie niecały rok temu zmienił samochód (Ford Focus, najnowsza buda, paroletni), po 4 miesiącach od zakupu, jak prowadziła szwagierka, samochód dostał strzała w lewy tył (wywalone kurtyny, boczne poduszki). Poszedł na naprawę bezgotówkową do serwisu. Z naprawy samochód wrócił jakieś 3 miesiące temu. Dzisiaj szwagier dostał dokładnie w ten sam bok, w to samo miejsce. Teraz suma zniszczeń powiększona o wyrwane tylne lewe koło (też kurtyny wywaliło, boczne poduszki, rozszarpane lewe tylne drzwi). No ma-sa-kra.

Opublikowano (edytowane)

Za e3śmiecia zawsze serduszko :D Miałem kilka takich, to były piękne upalarki na których ćwiczyło się pierwsze drifty. 1.6 to była tragedia, potem 1.8is no i 2.0 M50 który dopiero jakoś palił laczka na drugim biegu. Ogólnie świetne auta ale brakowało im mocy, na tamte czasy już powinny mieć turbo w serii, wtedy byłyby mega kotami. Miałem w tamtym czasie jeszcze A3 180koni które robiło te wszystkie BMW jak się chciało. Ostatnie E36 zmieniłem na E46 2.5 i wytrzymałem z nim 2 tygodnie, sprzedałem na miękkim dowodzie jeszcze :rotfl2: Potem skończyłem zabawę z driftami bo dostępność części zamiennych spadła poniżej opłacalności i zrobiłem chipa na 240 koni w A3, kiedyś to było... A dziś myślę o uturbieniu R32 by mieć piątkę z przodu :salut: chory łeb na zawsze :pomocy:

Edytowane przez Totek
  • Like 3
Opublikowano

Za www:
"Wszyscy klienci Revolut zarejestrowani w Polsce mają dostęp do:

PL IBAN do krajowych przelewów przychodzących w PLN

Numer rozliczeniowy i numer konta lokalnego w GBP

Lokalne konto EUR (LT IBAN do przelewów krajowych w ramach EOG)

Konto SWIFT do przelewów międzynarodowych we wszystkich obsługiwanych walutach"

Lub po prostu przerzucasz środki na revolut w pln i wymieniasz na daną walutę; Wybierasz jaką walutę ma obsługiwać karta (fizyczna / virtualna w G-Pay/Apple-Pay);
Domyślnie revolut pobiera w walucie na koncie której są odpowiedniej wysokości środki do zapłaty (czyt. interesuje cię Euro, to wszystko przerzucasz na euro).

Póki co z Revolutem miałem jeden przypadek, kiedy na Booking podpiąłem do rezerwacji fizyczną kartę i hotel uznał ją za fraud :E 
Revolut bez pytania takową kartę unieważnia bezpowrotnie; Pozostaje druga virtualna karta do podpięcia do portfela w telefonie i płatność zbliżeniowa (o ile w miejscu, gdzie przebywamy są płatności zbliżeniowe);
No ale tracimy możliwość wypłaty z bankomatów. 

O ile 1. karta fizyczna do konta podstawowego przychodzi za free, o tyle wyrobienie drugiej (karta + kurier międzynarodowy) to już siakieś ~70-80zł;

No ale ja nauczony doświadczeniem jadąc za granicę zawsze mam lokalna walutę w papierze na zapas...

Opublikowano
22 minuty temu, marko napisał(a):

Pixel 9 czy iPhone 16?

Jeden członek. Gdyby to był P9 Pro lub P8 Pro nie ma tematu, tak samo wybór między P9 a iPhonem 16 pro. Bardziej bym się zastanawiał, czy dana osoba będzie miała na tyle nerwów, żeby ogarnąć przejście z Androida na iOSa o ile to taka zmiana będzie.

Opublikowano

Mam MacBooka Pro, który denerwuje mnie na każdym kroku :E

To może jest jakiś argument, żeby jednak nie ryzykować z jabłkiem...

Wszystkie parametry przemawiają za Pixel'em, łącznie  z takimi podstawami jak odświeżanie ekranu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Bezpieczeństwo i lenistwo? :) 

Raczysz kpić Gordonie Sprawiedliwy 8:E iPhony są tak samo atakowane jak Androidy ;) 

@marko żonka w grudniu przesiadła się po wielu latach z androida na iPhona 16, do teraz wiele rzeczy to droga przez mękę, wielu rzeczy zwyczajnie nie ma w systemie.

@bergercs mam podobne wahacze z tyłu ale są w o wiele lepszym stanie, pomimo że to skośny i tego, że są od nowości.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

nowy android a taki jest w Pixel, nie wpuszcza tak łatwo śledzących, a dodatkowo jak czegoś nie używasz to wyłączy wszelkie uprawnienia. 

czasy, gdzie iPhone był bezpieczniejszy to prehistoria. 

Iphone moze i ma gorszy ekran, słabsza baterię oraz aparat juz przeciętny, ale ma za to slaby soft i jest drogi ;E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Danny, choćby implementacja AI. Szach mat, zaorany pługiem ośmioskibowym 8:E  wymieniać dalej? Jak już pisałem, żona ma iPhona 16, ja mam Pixela 8 Pro więc w tej kwestii mnie nie zagniesz :red:

Czasy górowania iOSa nad Androidem minęły. Jeśli ktoś nadal twierdzi, że iOS jest w czymkolwiek lepszy, to nie używał obecnych flagowców Androida. iPhone fajnie działa z Apple Watchem, tworzą świetną synergię, sam iPhone bez żadnego urządzenia japkowego jest zwykłym, dosyć przeciętnym telefonem niczym nie wyróżniającym się, chyba że ktoś bardzo stawia na FaceiD.

@GordonLameman Pixele i chyba Samsungi aktualizację zabezpieczeń mają co miesiąc :P

Edytowane przez Katystopej