Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.04.2025 o 09:01, Kowal_ napisał(a):

Na sklepie lidla online jest po aktywacji kuponu pompka do oleju na 12V (zaciski na akumulator) za 40zł + wysyłka. Z opinii nieźle sobie radzi. Ja sobie zamówiłem bo mam filtr od góry, który po odkręceniu nie kapie więc do wymiany oleju nie będę musiał nawet do kanału schodzić, czysta robota :cool:

Też taką wyhaczyłem w biedrze na promocji. Na razie czeka na swój czas.

A czy można przy takiej wymianie stosować płukankę? Czy lepiej spuszczać olej?

Kupiłem K2 T371 MOTOR FLUSH PŁUKANKA SILNIKA 250 ML

Do 1.6 blue hdi

Opublikowano

Ja nigdy nie stosowałem, ale mogę sobie pozwolić na "nie eko" olej z wysokim TBN. Jak w zeszłym roku kumpel mi uszczelniał silnk bo zaczęło ciec na obudowie wałków, która jest klejona to po zdjęciu pokrywy wałków w środku czyściutko ;)

Opublikowano

wlasnie skończyłem, zaczynalem o 6:00... 

korytarz, kuchnia, salon. 

-oczyszczenie scian wlacznie ze zdejmowaniem wiszacych mebli. 

- odsuniecie wszystkiego innego

- szpachlowanie, szlifowanie i gruntowanie kilku miejsc (najwieksze dziura po drzwiach na gore, ktore kiedyś byly)

- 2x malowanie

- sprzątanie

- powieszenie wszystkiego i odstawienie na miejsce. 

nie cierpie remontow... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj bez krzty poczucia winy przespałem większość dnia, potem podjechałem doglądnąć dom wujostwa / wyprowadzić im psa i w drodze powrotnej, ~500m od mieszkania, uznałem, że nie pora do domu i machnąłem ~150 kilometrową pętlę bez celu;
Nie wiem, może jakieś skrzywienie z dzieciństwa, ale cholernie odpręża mnie wieczorowy/nocny przejazd po wsiach i zadupiach, zwłaszcza jeśli w ciągu dnia jest 25+ i wszystko potem 'stygnie' atakując zapachami.

No, a jutro do pracy :E 

Edytowane przez serwal4
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Gordon robisz sobie wrogów tymi fotkami :E chyba musimy wbić bez zapowiedzi do Ciebie :E prowiant zabierzemy co by z pustymi rękoma nie pojawić się ale oczekujemy dobrego grilla :E

Ja majówka aktywna. Po pomalowaniu szopy, wczoraj zaśmiałem trawę. Dziś robię płytki na balkonie. Jednak układanie 60x60 jest wygodniejsze niż tradycyjnych 60x17 (albo podobnych) w jodełkę. Idzie mega szybko, pół balkonu już mam a zacząłem wczoraj pod wieczór i dziś od 10.30.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Zaraz się wyśle twoje foty z ogrodu do tych psycholi od geoguessr i nawet adresu nie będziesz musiał dać :E

W tle widać linię średniego napięcia, trzeba by popatrzeć gdzie taka leci i w najbliższej okolicy przejrzeć najnowsze działki/domy, do ogarnięcia  8:E

Albo poświęcę jeden dzień i objadę cały Imielin, mniej więcej kojarzę gdzie się nowe domy postawiły :hahaha:

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 2
Opublikowano

Płytkeczki na balkonie zrobione, zostało jutro zafugować i ewentualnie później cokoły porobić. W jednym miejscu musiałem oszukać bo nie mogłem dociąć w Lkę płytki (wejście po prawej stronie). Łamliwe dziadostwo. 4  płytki zmarnowałem. 

Spoiler

20250502_173419.thumb.jpg.12a0ffaaca8816e18abd49db2124ceb1.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja się pobawiłem z fifirifi w mieszkaniu. Jako, że mieszkanie wynajmowane, to brak możliwości pociągnąć skrętkę do komputera, a chciałem zwiększyć przepustowość do NAS. Główny router ma WIFI 7 MIMO 4x4. Router i komputer dzieli jedna ściana nośna i regał z książkami. Karta WIFI w komputerze, to jeszcze WIFI 6E. Efekt? Ledwo 800Mbit przepustowości. No to zamontowałem jakąś kartę Gigabyte z WIFI7 i zewnętrzną anteną. Trochę lepiej, bo 1,2Gbit, ale nadal nie to co chciałem. No to sobie popatrzyłem w piwnicy, co mi zalega. No i znalazłem router z WIFI 6AX (4x4MIMO), dodatkowo wyposażony w port LAN 2,5Gbit. Efekt? 3,5Gbit po WIFI. Teraz ogranicza mnie 2,5Gbit LAN :lol2: No i potestowałem sobie dostęp do NASa - różnica jest porażająca. Zdjęcia buforują się w zasadzie od razu. 

Będą własne cztery kąty, to trzeba będzie iść od razu w sieć 10Gbit. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Stówa to imo mało jak ktoś streamuje coś na tv w 4k i laptopy, aczkolwiek gigabit to faktycznie przesada. Teraz mamy 300/30 i jest luźno na 2 osoby zdalnie pracujące z domu. (2 służbowe laptopy, 2 prywatne, tv) 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
@marko @marko spoko, powiem Ci, że 100Mbit dla przeciętnej rodziny spokojnie wystarczy – chyba, że masz w domu armię streamerów, zawodowych gamerów i amatorskich pobieraczy całego internetu na dysk 😄.

Ale na serio, typowa konsumpcja dla około 4-osobowej rodzinki przy 100Mbit to bułeczka z masełkiem:

- Netflix, Disney+ czy inne streamingi 4K – około 20-30 Mbit na jedno urządzenie, więc spokojnie zmieszczą się ze dwa-tv, jeszcze zostanie zapas na jakieś YouTube albo Tiktoki 😉
- Gry online – zazwyczaj to max parę mega na sekundę (tu bardziej ping ma znaczenie, niż czysty transfer)
- Zoom, Teams – wideokonferencja to kwestia 3-5 Mbit/s na osobę, więc też nie powinien być problem.
- Tradycyjne "surfowanie" po sieci, poczta, social media – śmieszne ilości danych.

100 mega stanowi dobrą szybkość "bazową". Jeśli nie masz w domu intensywnego pobieracza danych, któremu Steam wystawia specjalne ordery, to spokojnie Ci wystarczy 🙌.

W skrócie – 100 Mbit dla przeciętnej rodziny to jak hatchback pełen paliwa na cały miesiąc dojazdów po mieście. Do codziennego użytkowania aż nadto! 🚗💨

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
43 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

W skrócie – 100 Mbit dla przeciętnej rodziny to jak hatchback pełen paliwa na cały miesiąc dojazdów po mieście. Do codziennego użytkowania aż nadto! 🚗💨

Chyba, że ktoś zacznie coś ściągać i nagle każdemu mulić internet na jakiś czas, przechodziłem już przez to i się z tym nie zgadzam :E