Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie 2.4 wolnossące powinno trafić do hybrydy Renault Espace/Rafale zamiast ich malutkiego 1.2T. Wtedy byłyby to samochody prawie idealne.

Z resztą Renault pokazało, że potrafi w hybrydy z wolnossącymi jednostkami w Dacii. Szczególnie ta w Bigsterze oparta o większy wolnossący silnik (1.8L) jest oszczędniejsza niż w Dusterze (1.6L).

Opublikowano (edytowane)

Za jakieś 2 lata będę szukał kolejnego auta i taki Outlander wchodziłby w rachubę, ale... tam nawet nie wejdą dwa e-bike'i na hak, ewentualnie przy wyjętych bateriach. Przyczepa kempingowa? Też słabo. Tu już pomijam, że trzeba mieć B+E albo B96, bo aktualnie przy każdym większym aucie łatwo przekracza się 3,5tony z przyczepą. 

W sumie jak DMC auta wynosi 2,6t i max DMC przyczepy z hamulcem to 1,6t, to chyba to liczyli w kierunku 4250kg :hmm:

Edytowane przez marko
Opublikowano
30 minut temu, marko napisał(a):

W sumie jak DMC auta wynosi 2,6t i max DMC przyczepy z hamulcem to 1,6t, to chyba to liczyli w kierunku 4250kg :hmm:

kat. B - zespół pojazdów 4250kg gdzie auto 3500kg + przyczepa lekka 750kg

kat. B kod 96 - zespół pojazdów 4250kg gdzie przyczepa ma więcej jak 750kg

kat. B+E - zespół pojazdów 7000kg gdzie auto ma 3500kg i przyczepa 3500kg

Dodatkowo każdy zespół pojazdów powyżej 3500kg obowiązkowo etoll.

Opublikowano
6 godzin temu, trepek napisał(a):

Takie 2.4 wolnossące powinno trafić do hybrydy Renault Espace/Rafale zamiast ich malutkiego 1.2T. Wtedy byłyby to samochody prawie idealne.

Z resztą Renault pokazało, że potrafi w hybrydy z wolnossącymi jednostkami w Dacii. Szczególnie ta w Bigsterze oparta o większy wolnossący silnik (1.8L) jest oszczędniejsza niż w Dusterze (1.6L).

Szkoda tylko, że tani Bigster przestaje być taki tani z tym silnikiem.

Myślałem , że ten tańszy jak ma 140 kucy to chociaż też coś sensownego będzie a tam 1,2 litra 3 cylindry :E

Opublikowano
7 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Szkoda tylko, że tani Bigster przestaje być taki tani z tym silnikiem.

Katalogowo 140 koła z praktycznie max wypasem, włącznie z namiotem i boxem dachowym. Konfigurowałem pod siebie i się mocno zdziwiłem bo cena fajna, a w salonie na pewno parę tysi do urwania.

Opublikowano

Bigster wyposażony pod korek za 131 tys: Bigster Journey

Jak za taki wóz i taki napęd cena bardzo dobra.

Ceny katalogowe to są ostatnio ceny wyjściowe, z których można mocno zejść (przez konkurencję z Chin). Daleko szukać, cena katalogowa Kugi, jaką zamówiłem to 241 tys, cena po upustach 186 tys. Zamawiałem w styczniu tego roku, w czasie gdzie "podobno" ceny miały iść w górę o 20% w stosunku do grudnia 2024 a w rzeczywistości w styczniu było taniej niż w grudniu bo w salonach hulał tylko wiatr :p 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, marko napisał(a):

Za jakieś 2 lata będę szukał kolejnego auta i taki Outlander wchodziłby w rachubę, ale... tam nawet nie wejdą dwa e-bike'i na hak, ewentualnie przy wyjętych bateriach. Przyczepa kempingowa? Też słabo. Tu już pomijam, że trzeba mieć B+E albo B96, bo aktualnie przy każdym większym aucie łatwo przekracza się 3,5tony z przyczepą. 

Obadaj Rextona, ma 3,5t dmc dla przyczepy. Też można w wynajem i wcale drogo nie wychodzi ;) 

Coś na zasadzie leasing opcje też mają (leasing bez konieczności wykupu, praktycznie jak najem).

https://kgm-auto.pl/modele/rexton

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Renault Symbioz i Captur dostały hybrydę z Daci Bigster. IMHO bardzo dobry krok bo jest to udana i oszczędna konstrukcja (patrząc po testach Bigstera). Ciekawe, w Bigsterze ta jednostka ma 157KM a w Renault 160KM.

BTW.

Nowe Mistubishi Grandis też pewnie dostanie tą jednostkę.

BTW 2.

Ciekawe jaką hybrydę zaprezentuje VW w swoim najnowszych T-Rocu. Ma to być pierwsza pełna hybryda HEV oparta o 1.5 TSI.

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

Bigster jest serio spoko, brakuje tylko roletek na tylnich szybach to bylby mega rodzinnym samochodem.

Btw.

Chinska jakosc: 

IMG_0599.jpeg

Nawet nie trzeba szukać aby znaleźć więcej kwiatków:

image.thumb.png.01b6f279e83ee0bf155d2a3d85c0939d.png

Edytowane przez trepek
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Jak szukałem auta to dołączyłem na FB do grup o tych autach. Citroen C5 odpadł bo co drugi post był o awarii elektroniki albo zawieszenia. Na grupie Saab 9-3 były posty głównie jak podnieść moc i o odklejajacych się tylnych kloszach lamp.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Bigster jest serio spoko, brakuje tylko roletek na tylnich szybach to bylby mega rodzinnym samochodem.

Btw.

Chinska jakosc: 

IMG_0599.jpeg

Nawet nie trzeba szukać aby znaleźć więcej kwiatków:

image.thumb.png.01b6f279e83ee0bf155d2a3d85c0939d.png

Miałem tak w Kudze, niekiedy szyby przednie same w dół szły na max bez możliwości zastopowania. Dopiero jak cała zeszła to ręcznie, trzymając cały czas przycisk można było zamknąć szyby. Działo się tak przy próbie domknięcia uchylonej przedniej szyby. 

Uwielbiałem to podczas np jazdy autostrada w zimie lub w deszczu 8:E

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano

to też obiektywnie trzeba podejść, bo ogolnie jak ktos jest zadowolony to siedzi cicho, a jak nie to narzeka. 

jak opinie w necie, prawie kazdy niezadowolony zostawia opinie, a pewnie 1 z 10 chwali. 

mi w mercedesie, czasami umiera lewa szyba i nie mozna jej podniesc ;) 3 razy moduł był wymieniany i 2 razy wiązka. 

Opublikowano
39 minut temu, Gang napisał(a):

to też obiektywnie trzeba podejść, bo ogolnie jak ktos jest zadowolony to siedzi cicho, a jak nie to narzeka. 

jak opinie w necie, prawie kazdy niezadowolony zostawia opinie, a pewnie 1 z 10 chwali. 

mi w mercedesie, czasami umiera lewa szyba i nie mozna jej podniesc ;) 3 razy moduł był wymieniany i 2 razy wiązka. 

A to pewnie styk w przycisku ;)

Opublikowano (edytowane)

No. Blaszka podtrzymująca klocki rysowała tarczę. Jak czytam co wyprawia się np. w nowych Passatach czy BMW, to jednak uznam tę blaszkę za drobiazg. Koledze 4 razy już wymieniali EGR :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
16 minut temu, marko napisał(a):

Jak czytam co wyprawia się np. w nowych Passatach (…)

To teraz zagadka - jaki jest „nieoficjalny rekord świata” w ilości zapisanych błędów w sterownikach Passata B9? ;)

• Haha 1