Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Problem ze to nie te same osoby ta w gorszym aucie i 100km/ mysli logiczne, ta w lepszym upiera sie ze 130 i źle spakowane auto jest bezpieczniejsze bo asystenty, chat to wyjaśnił dobitnie

Nikt tu nie twierdzi ze duster jest lepszy od xtrail

Chat wyjaśnił dobitnie, że w tych założeniach które podał marko - ryzyko związane z takim poruszaniem się jest akceptowalne. 

A ty zrobiłeś o to burze i zacząłeś pisać o bezmyślności. Kwestie dustera i berlingo poruszyłem tylko po to żebyś sobie uświadomił, że wcale nie jesteś taki swietojebliwy za jakiego chcesz uchodzić.

Może zrozumiesz, może nie. Mam to gdzieś :) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@SylwesterI. @SylwesterI

Wniosek:
- W scenariuszu, który podałeś, Berlingo 90 z dużym odstępem ma dużo większą szansę uniknąć kolizji niż obładowany X‑Trail 130 – mimo że X‑Trail jest „gwiazdkowo” bezpieczniejszy w samym zderzeniu. Najbezpieczniejszy wypadek to ten, do którego nie doszło.

gpt-5-2025-08-07

Jesteś okrutny, niszczysz polską klase prawniczą, napisz jeszcze kiedy dostepne będą system zastępujace logiczne myślenie i zdrowy rozsądek u kierowcow

• Haha 1
Opublikowano
@SylwesterI. @SylwesterI System zastępujący myślenie? ETA: nieprędko, razem z Half‑Life 3.

- Dziś: L2/L2+ (asystenci) – fajne, ale wymagają rąk na kierownicy i mózgu na pokładzie.
- L3: działa tylko w wąskich warunkach (korki, autostrada, niskie prędkości) i nadal z ograniczeniami.
- L4: robotaxi w geofencach (Waymo w paru miastach USA) – nie „wszędzie i zawsze”.
- L5 „jedzie wszędzie w każdych warunkach” – sci‑fi na lata 2030+ (i tak nie zniesie praw fizyki ani głupoty innych).

Do odwołania najlepszy pakiet to: rozsądek + odstęp + ADAS jako poduszka, nie proteza.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano

dysputy akademickie. bez identycznych warunkow wejsciowych, nie da sie jednoznacznie porownac zachowania dwoch obiektow, a czlowiek jest tutaj dodatkowa zmienna.

im wiecej systemow aktywnych, tym bardziej zwieksza sie bezpieczenswo czynne. np. PCS (IEB w nissanie?) w wiekszosci przypadkow zareaguje szybciej niz czlowiek, szczegolnie przy wyzszych predkosciach, wiec auto  zachowa sie lepiej niz auto bez niego. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jesteś okrutny, niszczysz polską klase prawniczą, napisz jeszcze kiedy dostepne będą system zastępujace logiczne myślenie i zdrowy rozsądek u kierowcow

@ITHardwareGPT

Jak myslisz? Kogo miałem na myśli pytając o systemy zastępujące logiczne myslenie?

@SuLac0

Nie uzyskasz identycznych warunkow , skoro jeden kierowca myśli, a drugi myśli że myśli 

Opublikowano
@SylwesterI. @SylwesterI Domyślam się: tych „bo mam asystenty” rycerzy lewego pasa — 130 km/h, 1 s odstępu, 100 kg na dachu i telefon w ręku, a jak coś, to „auto nie zahamowało”. Ewentualnie „excelowych” wyznawców gwiazdek, co mylą Safety Assist z zdrowym rozsądkiem. Dobra wiadomość: mózg + 4 s odstępu są dostępne bez abonamentu.

gpt-5-2025-08-07

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

AI nie jest "genialne", jest "sprytne". wszystko zalezy do formy pytania. AI zaklada, ze czlowiek nigdy nie traci koncentracji, co fizycznie nie jest mozliwe, tak z powodu w jaki czlowiek "dziala"; analagowo nie cyforowo , jak i losowych zdarzen, ktore moga zaklocic jego koncentracje . asystentow, to nie dotyczy 

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

AI nie jest "genialne", jest "sprytne". wszystko zalezy do formy pytania. AI zaklada, ze czlowiek nigdy nie traci koncentracji, co fizycznie nie jest mozliwe, tak z powodu w jaki czlowiek "dziala"; analagowo nie cyforowo , jak i losowych zdarzen, ktore moga zaklocic jego koncentracje . asystentow, to nie dotyczy 

Ai bierze pod uwagę ludzkie wady w jednym i drugim przypadku. Zdarzenia zewnętrzne, losowe, również dotyczą obu przypadków 

Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

zaklada, ze czlowiek nigdy nie traci koncentracji, co fizycznie nie jest mozliwe, tak z powodu w jaki czlowiek "dziala"; analagowo nie cyforowo , jak i losowych zdarzen

w koncu w porownaniu dwoch modeli aut albo ich drogi hamowania czlowiek w swoich obliczeniach dodalby utrate koncentracji na roznym poziomie a zeby uwzglednic zdarzenia losowe to do jednego z kierowcow w trakcie testu zadzwonilaby MAMA!!!!! XDDDDDDDD

z logika to nigdy sie nie lubiles, co?

Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

@SylwesterI. @GordonLameman ogromna prośba - możecie sobie założyć własny temat z porównaniem bezpieczeństwa X-traila do Dustera i nie robić syfu chociaż tutaj? Blabla to był naprawdę fajny temat do pogadania o wszystkim, a nie do pieprzenia od 10 stron (!) komu lepiej auto wyhamuje...

Skończyłem jakiś czas temu, bo nie miało to sensu. Niektórzy ludzie po prostu muszą przywalić do innych z wymyślonego powodu. :) 

A z innej beczki, ściągnij Alfę z Niemiec mówili :E

image.thumb.png.352c1eb177ccf6115aacdfc654eee9e0.png

• Haha 8
Opublikowano

AI potrafi uwzglednic przypadki losowe? czyli przestaja byc losowe, bo brak przewidywalnego zachowania, to wlasnie losowosc, szczegolnie w przypadku czlowieka. chyba przeceniasz mozliwosci AI. nie wszystko da sie "policzyc" , a AI nadal opiera sie na algorytmach  "policzalnych"

Opublikowano

Ładny śmietnik na x stron...

@GordonLameman co do kombiaków no szkoda ale...klienci sami zadecydowali. Mi się SUVy bardzo podobają ale zarazem jestem zdania, że kombi pod wieloma względami bardziej użyteczne. Na autostradzie niższa pozycja za kierownicą daje lepsze odczucie z jazdy, wkłądanie ciężkich i dużych rzeczy do kombi (zakładając brak progu załadunkowego) to jednak łatwiejsza sprawa niż do SUVa. Mając kufer na dachu SUVem już nie wszędzie wjedziesz. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, larry.bigl napisał(a):

@GordonLameman co do kombiaków no szkoda ale...klienci sami zadecydowali. Mi się SUVy bardzo podobają ale zarazem jestem zdania, że kombi pod wieloma względami bardziej użyteczne. Na autostradzie niższa pozycja za kierownicą daje lepsze odczucie z jazdy, wkłądanie ciężkich i dużych rzeczy do kombi (zakładając brak progu załadunkowego) to jednak łatwiejsza sprawa niż do SUVa. Mając kufer na dachu SUVem już nie wszędzie wjedziesz. 

No, decydują. Jestem ciekaw jak to wpłynie na duże niemieckie kombiaki - A6 Avant, 5 Touring czy E shooting brake. No i Superba :) 

Miałem do wyboru SUVa lub kombi, ale wziąłem SUVa bo mocno irytowało mnie, że inne suvy zasłaniają mi widok na przód, co utrudnia odpowiednio szybką reakcję i przewidywanie na drodze. Więc wziąłem SUVa i teraz ja zasłaniam innym :E 

Pod wieloma względami SUV jest bardzo wygodny. Obrywa się mu na pewno za aerodynamikę czołgu i faktem, że kufer na dachu wyklucza cię z parkingu podziemnego :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, trepek napisał(a):

SUVy maja niezaprzeczalne zalety w sytuacjach naglych: IMG_1701.thumb.jpeg.98533a41bab65a8ba3889065efb2b279.jpeg

Mocno zwątpiłem na początku widząc zdjęcie czy nie o żonę i wygodną pozycję w kufrze chodzi :D :E dopiero po sekundach doszło do mnie że tam przewijanko a nie nadziewanko :E 

Edytowane przez larry.bigl
  • Haha 6