Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

A to kolejna patologia tego systemu. Kto bardziej zużywa drogę? Owy dziadek w Dacii Sandero czy ten lekarz w swoim 2.5 tonowym elektryku jeżdżący 100 000 km w 2 lata.

Dlatego darmowe autostrady to była patologia, gdzie emeryci dopłacali do darmowych przejazdów tych, co dużo jeżdżą.

Opublikowano

Nie wiem czy nie będę szybciej auta zmieniał i coś tańszego, tak do 40k... Tylko wyboru wielkiego nie ma, diesla nie chcę do miasta, a z benzyn to szału nie ma.

Ceedy mają tylko 1,6 GDI bo turbo weszło od 2015-2016.

VW z TSI to też tykająca bomba w sumie przy tych przebiegach.

Volvo mają EcoBoosty które miały problemy z głowicami i przegrzewaniem. 

Za Ople i Francuzy podziękuję :E 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

VW z TSI to też tykająca bomba w sumie przy tych przebiegach.

Z TSI to 1.5 albo 2.0. Ale to pewnie wiesz.

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Nie wiem czy nie będę szybciej auta zmieniał i coś tańszego, tak do 40k...

Dziecko w drodze? :cool:

Opublikowano
33 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

tylko w kwestii BEV i krajow, ktore sie "budza", PL to nawet jeszcze nie polozyla sie spac :lol2:

Zanim w PL wprowadzą podatek od EV to ja juz 2 lub 3 generacją będę jeździł. :E 
Jak za 2 lata dobijemy do 300tys EV to będzie dobrze 

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, galakty napisał(a):

Też mam 70dai ale chyba Lite 2 i dopłaciłbym do lepszej, ta z dupy nagrywa emergency wideo a nic się nie dzieje :E 

70mai wszystko powyżej A200 bo ta jest raczej słaba, ewentualnie viofo A119 mini2.

Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Austria też, za nimi pójdą kolejne kraje co jest oczywiste.https://elektrowoz.pl/porady/austria-wprowadza-podatek-drogowy-dla-aut-elektrycznych-miesieczny-za-moc-powyzej-45-kw-plus-wage-ponad-09-t/

Opublikowano

Zachwalałem jakiś czas temu Golfa 6 1.2 TSI jako nie najgorszy zakup w granicach 20 tys zł. i rozgorzała dyskusja na temat wymiany łańcucha rozrządu.

No to 1,5 miesiąca po zakupie padła skrzynia biegów. :E Łożyska okrutnie wyją na pierwszych 3 biegach, a zupełnie nie było tego słychać przy zakupie. Brat będzie próbował dogadać się z handlarzem, żeby partycypował w kosztach regeneracji skrzyni, bo śmierdzi to wadą ukrytą. 

A ludzie tak narzekają na M32. Moja ma ponad 300 tys. km nalotu i nic się nie dzieje.

• Sad 2
Opublikowano

@kapcer bo może była już robiona, dlatego się nie psuje ;)

To niekoniecznie musi być wada ukryta, bo czy da się taka wadę ukryć na jakiś czas?

Opublikowano

Wątpię, by ktoś regenerował tą M32. Do auta dostałem spory plik faktur z napraw, ale nie było tam nic od skrzyni. Prędzej to, że ktoś wymienił olej i dolał więcej niż powinno być. Te skrzynie robią duże przebiegi bez napraw, jeśli zalewa się 2,5+ litra oleju i wymienia co 60-80 tys. km.

Co do Golfa. Dziwne, by po przejechaniu 5000 km łożyska zaczęły nagle tak wyć. Przy zakupie nie było tego objawu. Handlarz już się dogadał z bratem. Dorzuci "cegiełkę" do naprawy skrzyni. ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, kapcer napisał(a):

Wątpię, by ktoś regenerował tą M32. Do auta dostałem spory plik faktur z napraw, ale nie było tam nic od skrzyni. Prędzej to, że ktoś wymienił olej i dolał więcej niż powinno być. Te skrzynie robią duże przebiegi bez napraw, jeśli zalewa się 2,5+ litra oleju i wymienia co 60-80 tys. km.

Co do Golfa. Dziwne, by po przejechaniu 5000 km łożyska zaczęły nagle tak wyć. Przy zakupie nie było tego objawu. Handlarz już się dogadał z bratem. Dorzuci "cegiełkę" do naprawy skrzyni. ;) 

Za rozrząd też nie mam FV a zrobiony był ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

M32 i 300k bez remontu to Sci-Fi :D 

Moja ma 390kkm, a kupiony był przy 44kkm 😛 pierwszy raz olej wymieniany był przy ~270kkm. Da się 😏

Dobrze kojarzę, że ktoś tutaj siedzi w fotowoltaice? Danny? Tescio podpisał umowę i teraz się pyta, czy solary Trina i inwerter Sofar są ok 😅 moduły 445W i Sofar 8.8 KTL-X

Tylko teraz się zastanawiam, czy ten inwerter da radę bo łącznie ma być 9,2kW... Nie wiem jaki inwerter jest teraz bo obecnie jest 3,9kW na dachu.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

Widzę, że przewija się ponownie temat wideorejestratorów.

[Telezakupy mode on]

Ma ktoś z Was ochotę na 70mai Dash Cam A800S (Front+Rear Cam)?

Kupiłem jakiś czas temu z myślą montażu, ale uznałem ostatecznie, że dotychczasowa Viofo A119 Mini 2 w zupełności wystarczy.

Kupiona w oficjalnym sklepie, pudełko fabrycznie zalakowane :)

[/Telezakupy mode off]

Opublikowano
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Moja ma 390kkm, a kupiony był przy 44kkm 😛 pierwszy raz olej wymieniany był przy ~270kkm. Da się 😏

Dobrze kojarzę, że ktoś tutaj siedzi w fotowoltaice? Danny? Tescio podpisał umowę i teraz się pyta, czy solary Trina i inwerter Sofar są ok 😅 moduły 445W i Sofar 8.8 KTL-X

Tylko teraz się zastanawiam, czy ten inwerter da radę bo łącznie ma być 9,2kW... Nie wiem jaki inwerter jest teraz bo obecnie jest 3,9kW na dachu.

Nie siedzę w fotowoltaice, ale coś tam wiem. Panel jak panel. Bierze się co akurat taniego w hurtowni mają i pasuje rozmiarem na dach. ;) 

Sofar 8.8 KTL-X bez problemu ogarnie 9,2 kW. On chyba obrobi maksymalnie 11 kW według noty katalogowej, ale ta informacja do sprawdzenia. Generalnie nawet jak podłączy się więcej to po prostu obetnie moc i nie obrobi więcej niż jest w stanie. 
P.S. Mam Sofara 8.8 KTLX-G3 w garażu od 3 lat. Działa. Ogólnie bardzo dużo tych Sofarów widzę w okolicy.

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A tam. Ja Siri wyłączyłem ze 3 lata temu :P 

Nie kłam, bo musi być aktywne, żeby CP działał. 

Ha, mam Cię ku%$a! :E 

btw

Też nie używam, bo jest gówniane i nie ma języka polskiego. 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Taka ciekawostka:

Jestem ciekaw przyczyn. Zmiany w pierwszeństwie pieszych weszły e życie w czerwcu 2021, jakoś wtedy też nowy taryfikator. 

Pomagać może też lepsza, bardziej przemyślana infrastruktura.

Akurat to chyba tylko zwiększyło.

Raczej duży wpływ tego, że doszło bardzo dużo nowych dróg. Zwłaszcza Ski i obwodnice. No i nawet 16 letnie auto to już 2009 rocznik, a nie 2003. Bezpieczeństwo aut z przełomu millennium kontra tych z przełomu 2010 no to dwa różne światy.

Opublikowano
1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Akurat to chyba tylko zwiększyło.

Niby czemu? :) 

1 minutę temu, KiloKush napisał(a):

Raczej duży wpływ tego, że doszło bardzo dużo nowych dróg. Zwłaszcza Ski i obwodnice. No i nawet 16 letnie auto to już 2009 rocznik, a nie 2003. Bezpieczeństwo aut z przełomu millennium kontra tych z przełomu 2010 no to dwa różne światy.

Tak, to też może mieć znaczący wpływ. Ale od pewnego czasu Polacy jeżdżą nieco wolniej. Dużo jest do zrobienia jeszcze, ale i tak jest lepiej niż 10-15 lat temu.