DjXbeat 599 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 52 minuty temu, marko napisał(a): Po pierwsze jak zaczynają się ciężkie warunki i widać, że ciężarówki nie mogą podjechać, to nie wyprzedza się ciężarówką. Tylko problem był taki, że to auta spalinowe zwalniały do 30km/h na prawym pasie zwalniając Tiry do tego stopnia że na wzniesieniu te stawały. Tak jak napisałem wyżej - nałożyło się kilka czynników i nie ma co jednej strony obwiniać. 52 minuty temu, marko napisał(a): No i tak sobie pomyślałem o koledze z 14% baterii Tryb Kempingowy, 18C, grzanie foteli na 1 poziomie i na 14% wytrzymam ~13h w takim korku. Przy okazji pooglądam Netflixa W korku na S7 stało kilka Tesli. Wszystkie pojechały dalej. Edytowane 2 godziny temu przez DjXbeat
Krzysiak 1 912 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 26 minut temu, marko napisał(a): Po pierwsze jak zaczynają się ciężkie warunki i widać, że ciężarówki nie mogą podjechać, to nie wyprzedza się ciężarówką. Z doświadczenia gdy jeździłem czasem z ojcem w trasę... w takich warunkach w 90% to osobówki ich blokują, zajmują prawy pas i jadą prędkością która zmusza dużych do jechania lewym pasem, to samo zresztą jest przy dużych ulewach. 1
marko 839 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) To tak czy siak nie wyprzedza się. Co do BEV, tamtemu panu wychodziły trochę inne liczby, ale już mi nie chce się szukać. Jakiś przypadkowy wpis na FB. Ogólnie, to co użytkownik BEV, to podaje jakieś liczby, ale tak żeby pasowało do sytuacji. Edytowane 3 godziny temu przez marko
Krzysiak 1 912 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Znaczy że widząc auto już stojące na prawym pasie ma grzecznie ustawić się za nim, a nie próbować podejść pod górkę, albo ryzykować stanięcie wiedząc że za ciapą w osobówce na pewno to się wydaży? Już widzę jak narzekający na to zachowanie dużych by tak zrobili na ich miejscu Edytowane 3 godziny temu przez Krzysiak
DjXbeat 599 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, marko napisał(a): To tak czy siak nie wyprzedza się. Co do BEV, tamtemu panu wychodziły trochę inne liczby, ale już mi nie chce się szukać. Jakiś przypadkowy wpis na FB. Ogólnie, to co użytkownik BEV, to podaje jakieś liczby, ale tak żeby pasowało do sytuacji. Ja się z tym zgadzam. W zwykłym trybie auto na 100% i 22C wytrzyma z 2dni ale w trybie kempingowym gdzie wszystko jest wyłączone a działa tylko podtrzymanie ogrzewania można stać bardzo długo. Normalnie auto zużywa 1.5-1.7kWh a przy podanych przez mnie ustawieniach w trybie kempingowym zejdziesz do 0.7-0.8kWh. Niby 18C ale fotel grzeje a zużywa znacznie mniej energii niż ustawienie 20 czy 21C
marko 839 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Czekaj. Bo mi się pomieszało. 14% z baterii powiedzmy 80kWh, to jakieś 11kWh. Przy zużyciu 0,7 to jakieś 16godzin. Jednak potem trzeba jechać dalej, do ładowarki, do której może zrobić się kolejka ludzi, którym było przyjemniej przy 21 stopniach w aucie Ja najdłużej w totalnym bezruchu na autostradzie stałem 4 godziny. Potem kolejne 4 godziny, to było tempo ślimacze. Nie było śnieżycy, zwykły wypadek. Edytowane 2 godziny temu przez marko 1
DjXbeat 599 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tak - mój błąd w obliczeniach. Utkwił mi w głowie wyjazd na kemping w Słowenii gdzie w aucie spaliśmy.
Krzysiak 1 912 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, marko napisał(a): Ja najdłużej w totalnym bezruchu na autostradzie stałem 4 godziny. Potem kolejne 4 godziny, to było tempo ślimacze. Nie było śnieżycy, zwykły wypadek. Chłopaki od nas z firmy stalli swego czasu 3 czy 4 dni na A2 w DE po wypadku ciężarówek z jakimiś chemikaliami. No ale tam się nie martwili o paliwo bo w kotłach jeszcze trochę go mieli. Ja też po śmiertelnym na A2 w DE stałem 8h...ale miałem farta, bo mnie złapało praktycznie na zjeździe na stację paliw, to zjechałem i zrobiłem sobie drzemkę
Katystopej 1 215 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja się tam nie dziwię, że oni utknęli na drogach Mława, ulica Cmentarna 1 1
bergercs 1 662 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Mój "rekord" to trzy dni z Monachium (96r) Wyjazd, na autostradzie wypadek, zginął motocyklista - cztery godziny postoju. Ruszyliśmy, w Passacie po kilkunastu kilometrach poszła głowica. Dotoczyliśmy się z powrotem na warsztat - wrzucony na szybko drugi silnik ze szrotu. Kilkanaście kilometrów - stracił smarowanie Powrót "resztkami sił" - jedyne sprawne na warsztacie - Peugeot Panorama: problem w tym, że pomalowany do połowy. Kabina lakiernicza, lakierowanie i suszenie na szybko. Wyjazd - decyzja - nie jedziemy "górą" żeby nie wku.iać się tą betonówką, tylko polecimy przez Czechy. Przejście w Cieszynie - korek, zrobiła się zadyma, celnicy zamknęli przejście na 12 godzin Przejeżdżając po polskiej stronie dowalili się, że "przewożonych 10 silników, to trochę za dużo" (jak już przyszło jechać busem, to od razu zapięta przyczepa i załadowane "troszkę towaru na handel") - po godzinie udało się "pogadać" z naczelniczką (200 marek) i jazda dalej. 30 kilometrów od domu zjechałem na pobocze i poszedłem spać na dwie godziny, bo te 20 minut jazdy wydawało sięmisjąniemożliwą ze zmęczenia. 5
DjXbeat 599 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) https://www.facebook.com/share/r/1DG9MkPkZ1/?mibextid=wwXIfr i to nie elektryk Edytowane 2 godziny temu przez DjXbeat
Gang 381 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @ DjXbeatJa jeszcze nie słyszałem aby ktoś zginął bo jechał za wolno do warunków na drodze. Ktoś na tej drodze jechałby subarakiem, to wszyscy powinni się do niego dostosować ? Ja dziś jechałem krajówką 50km/h (mam zimowe opony, świeże auto) Ale padał śnieg, było -2 i nie wiedzialem czy ten czarny asfalt jest śliski czy nie. 1
KiloKush 708 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, Gang napisał(a): @ DjXbeatJa jeszcze nie słyszałem aby ktoś zginął bo jechał za wolno do warunków na drodze. Ktoś na tej drodze jechałby subarakiem, to wszyscy powinni się do niego dostosować ? Ja dziś jechałem krajówką 50km/h (mam zimowe opony, świeże auto) Ale padał śnieg, było -2 i nie wiedzialem czy ten czarny asfalt jest śliski czy nie. Ja mam na wsi jakiegoś samobójcę w Nissanie Navara 3rd gen. Dziś wyprzedził 3 auta na ośnieżonej drodze jadące zgodnie z przepisami, na zakręcie, z naprzeciwka jechały auta. Lubi jeździć na dupie. No psychol. Naprawdę czy taki osobnik myśli, że inne auta są wolniejsze albo nie mają AWD i dlatego nie jadą ponad limit? Jestem ciekaw czy on sobie zdaje sprawę jakby zachował się ten jego pickup w przypadku nagłego hamowania.
Totek 858 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu (edytowane) 3 godziny temu, marko napisał(a): Po pierwsze jak zaczynają się ciężkie warunki i widać, że ciężarówki nie mogą podjechać, to nie wyprzedza się ciężarówką. Lewy pas zostaje tylko dla osobówek, bo je dosyć łatwo usunąć. Proste jak budowa cepa. Najciekawsze jest to, że na zachodzie nawet w zwykłym korku nikt nie ładuje się ciężarowym na lewym pasie. A jak spotkasz jakiegoś idiotę ciężarówką na lewym, to oczywiście jest na polskich, rumuńskich albo węgierskich tablicach rejestracyjnych. Bzdura do kwadratu. Dopóki koń jedzie jest szansa na przejazd. Wyobraź sobie że mając kontener na naczepie nie masz wpływu na rozkład masy, czasami masz na tyle czasami na przedzie, trzeba jechać do samego końca aż stanie. Nie da rady to trudno. Obecne działania państwa to szukanie kozła ofiarnego na własną nieudolność bo przetargi na odśnieżanie wygrywają najtańsi którzy nawet nie mają siły na utrzymanie przy takich warunkach. Kolejna sprawa, że osobówki z napędem na jedną oś też mają gówniane właściwości, dopiero 4x4 (no chociaż jakieś quattro) zmienia wszystko. Już abstrachuje od jakości opon, bo w takich warunkach na S7 nawet dobra zimówka się obsra, podwozie powiesi się na śniegu i amen, po zawodach, a tu wystarczy 20cm śniegu. W PL nie ma obowiązku zimowych opon więc można latać na letnich z bieżnikiem 1.6mm+, kolejne amen. Za to w 3-City widzę dużo norweskich aut z zakolcowanymi oponami, no i faktycznie to jest gamechanger podczas poruszania się. Edytowane 35 minut temu przez Totek
KiloKush 708 Opublikowano 29 minut temu Opublikowano 29 minut temu 7 minut temu, Totek napisał(a): Bzdura do kwadratu. Dopóki koń jedzie jest szansa na przejazd. Wyobraź sobie że mając kontener na naczepie nie masz wpływu na rozkład masy, czasami masz na tyle czasami na przedzie, trzeba jechać do samego końca aż stanie. Nie da rady to trudno. Obecne działania państwa to szukanie kozła ofiarnego na własną nieudolność bo przetargi na odśnieżanie wygrywają najtańsi którzy nawet nie mają siły na utrzymanie przy takich warunkach. Kolejna sprawa, że osobówki z napędem na jedną oś też mają gówniane właściwości, dopiero 4x4 (no chociaż jakieś quattro) zmienia wszystko. Już abstrachuje od jakości opon, bo w takich warunkach na S7 nawet dobra zimówka się obsra, podwozie powiesi się na śniegu i amen, po zawodach, a tu wystarczy 20cm śniegu. W PL nie ma obowiązku zimowych opon więc można latać na letnich z bieżnikiem 1.6mm+, kolejne amen. Za to w 3-City widzę dużo norweskich aut z zakolcowanymi oponami, no i faktycznie to jest gamechanger podczas poruszania się. AWD na haldex jak dobrze zrobione to też daje radę
Katystopej 1 215 Opublikowano 6 minut temu Opublikowano 6 minut temu Godzinę temu, KiloKush napisał(a): Ja mam na wsi jakiegoś samobójcę w Nissanie Navara 3rd gen. Dziś wyprzedził 3 auta na ośnieżonej drodze jadące zgodnie z przepisami, na zakręcie, z naprzeciwka jechały auta. Lubi jeździć na dupie. No psychol. Naprawdę czy taki osobnik myśli, że inne auta są wolniejsze albo nie mają AWD i dlatego nie jadą ponad limit? Jestem ciekaw czy on sobie zdaje sprawę jakby zachował się ten jego pickup w przypadku nagłego hamowania. Tyle że on tą Navarą lata na 2wd czyli samym tyle tam jeszcze nie było napędu, który pozwałałby bezpiecznie jechać na 4wd (4H oznaczenie) po asfalcie, 4H było do terenu a 4L z reduktorem w ciężki teren.
Rekomendowane odpowiedzi