Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Element grzejny tylnej szyby (przynajmniej jedna linia) zdecydowanie powinien biec pod wycieraczką (przynajmniej w bardzo bliskich okolicach). Jak w jakimś aucie zaczyna to grzać 1/3 szyby wyżej niż jest wycieraczka, to jest to źle zbudowane.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 20.01.2026 o 16:52, marko napisał(a):

Wiesz. Są inne zespoły na świecie. 

Tak wsadzając trochę kij w mrowisko mogę zapytać: co jest interesującego w F1, że ludzie gapią się w telewizor czy wydają kupę hajsu na bilet? Ot, jeżdżą w kółko, pójdziesz po herbatkę, wracasz za pół godziny "O! Przesunął się o jedną pozycję!", a progiem wejściowym oprócz oczywiście talentu i lat treningu, jest grubość portfela tatusia...

W piłce nożnej rządzi pieniądz, ale jak masz talent, samozaparcie, to jakiś scout może Cię wypatrzeć i pniesz się w górę dzięki temu co umiesz, a nie ile hajsu wniesiesz

uuuu chyba koledze znudziło się oddychanie prostym nosem :E 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja wpisuje w zainteresowania najbardziej plebejskie gówna typu, kuchnia, film itd. Nie będę tlumaczył typowi dlaczego jaram się anime :P 

@bergercs Decik zawsze na propsie, ja bardzo lubię takie radzieckie sprzęty, proste i zawodne ale za to sam naprawisz tym co znajdziesz za stodołą

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Totek napisał(a):

Nie będę tlumaczył typowi dlaczego jaram się anime :P 

1_3xfBNV0-ENkNRG4ZZFs6tg@2x.jpg

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

czemu lubisz najnudniejszy sport motorowy na świecie?” :E 

Bo to sport konesera, coś jak ekstraklasa. 

Edytowane przez huudyy
  • Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, Gret napisał(a):

@jarux zadowolony ogólnie jesteś z meganki? Jak ta skrzynia z tym silnikiem sobie radzi? 

ogólnie jestem zadowolony choć wiadomo pewne wady juz znalazłem:

- spryskiwacz szyby to jakiś nieśmieszny żart. 90 latek z chorą prostatą ma lepszy sik niż one powyżej 40km/h

- czujniki parkowania czasami dziwnie łapią 

- nawiew na cos innego niż szyba jest jakiś słaby ale tutaj muszę przysiąść z kompem i poobserwować o co chodzi. 

Co do napędu to o dziwo daje radę choć mogłaby być lekko inaczej zestopniowana żeby był bardziej ekonomiczny na Sce. Krótkie pierwsze 2-3 przełożenia robią robotę w mieście. Trzeba było się tylko przyzwyczaić do innej specyfiki pracy skrzyni w porównaniu do hydrokinetyka. Aaa i byla wkurw... przy manewrowaniu na osnieżonych/oblodzonych miejscach parkingowych - za ostro puszczała sprzęgło. W końcu mam czas i wolne to leci wymiana oleju w skrzyni i adaptacja sprzęgieł. Ciekaw jestem czy zmieni sie jej praca.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jarux napisał(a):

Aaa i byla wkurw... przy manewrowaniu na osnieżonych/oblodzonych miejscach parkingowych - za ostro puszczała sprzęgło. W końcu mam czas i wolne to leci wymiana oleju w skrzyni i adaptacja sprzęgieł. Ciekaw jestem czy zmieni sie jej praca.

Podobno przy DSG jak auto bardzo gładko rusza na pierwszych biegach to ... źle, bo sprzęgła się bardziej ścierają (sporo jedzie na 1 i 2 biegu na pół-sprzęgle). Także jak mocniej puszcza sprzęgło, to pewnie właśnie po to, by się tak bardzo te sprzęgła nie ścierały.

Opublikowano
25 minut temu, Kyle napisał(a):

Podobno przy DSG jak auto bardzo gładko rusza na pierwszych biegach to ... źle, bo sprzęgła się bardziej ścierają (sporo jedzie na 1 i 2 biegu na pół-sprzęgle). Także jak mocniej puszcza sprzęgło, to pewnie właśnie po to, by się tak bardzo te sprzęgła nie ścierały.

Chcesz mi powiedzieć, że moje dq250 nie jest zepsute? W sensie jak ruszam, to właśnie efekt jak na półsprzęgle tak gdzieś do 30km/h... :E 

Opublikowano
5 godzin temu, dannykay napisał(a):

uuuu chyba koledze znudziło się oddychanie prostym nosem :E 

Rolnicy w trakcie żniw też uważnie obserwują prognozy pogody, żeby opracować idealną strategię działania.

No i na żniwach przynajmniej coś się dzieje :P :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Katystopej napisał(a):

btw, zobaczcie se to, Polska Akademia Nauk, doktorat z fizyki i 4800 brutto, 200zł więcej jak minimalna

Praca w PANie to dla pasjonatów albo bogato urodzonych niestety. To żadna nowość że praca akademicka jest wybitnie nie opłacalna u nas. 

Mój przyjaciel skończył polibudę z wyróżnieniem, miał grant na badania z uczelni przy PANie, po 5 latach przebranżowił się na IT,  bo rodzinę jakoś trzeba utrzymać. 

@GordonLameman zależy chyba od kategorii, w chemii jest straszne gówno. 

Edytowane przez huudyy
  • Sad 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Korpo ani sieci handlowe nie są zwolnione z podatków - poza SSE i indywidualnymi przypadkami wynikającymi z dużych inwestycji.     To co piszesz to powtarzanie starego dawno obalonego urban myth. Wlansie taka jest twoja wiedza w temacie: mity, niedopowiedzenia i niepotwierdzone teorie.       Serio, nie pisz po prostu do mnie ani o mnie. To chyba nie za wielka prośba, co? Chyba potrafisz o mnie nie myśleć, co?  
    • No to panowie teraz się uśmiejecie, bo komedia trwała dalej. Dzisiaj wjechała nowa płyta główna, a stara pojechała na zwrot (W kartonie po nowej, lol). Obsługa w x-kom wzorowa, chwali się.   No więc wjechał montaż od nowa, wszystko w niemal laboratoryjnych warunkach. Wszystkie wtyczki 3 razy sprawdzone, wszystkie śrubki wkręcone - no książkowa robota. I co? I wujów sto   Ta sama historia, czyli nie bootuje. No to poszedłeem w opór i zrobiłem aktualizację BIOSu. Niby wystartował, ale brak obrazu choć mobo pokazuje normalnie temperaturę procka. Restart i znów kod 00 z zieloną diodą. Trafił mnie szlag, podmieniłem znów na swój RAM, reset CMOS i dupa blada. Nie powiem, że już zaczęło mną telepać, ale stwierdziłem, że raz kozie śmierć. Wygrzebałem kabel HDMI, podłączyłem pod płytę główną (chwała za iGPU!) i odłączyłem wtyczkę 12V od grafiki. I cyk, obraz jest. Jaja jak berety, ale mówię "Sprawdzam!" i wrzucam Patrioty, bo może to jednak RAM. No nie, startuje normalnie, więc poszedłem za ciosem i odpiąłem kabel 12V HPWR który był z zasilaczem i zamiast niego wpiąłem 2x8-pin plus przelotka od Zotaca. I co? I jajco! Gra i buczy. Poleciała instalacja windy, bazowe sterowniki, jakiś konfig (wiadomo, EXPO, PBO i krzywe wentylatorów).   Przy okazji skapnąłem się, że ten hub wentylatorów wbudowany w LianLi 217 to jeszcze ma 2 wentyle do podłączenia i prąd do dostarczenia Więc jak już podpiąłem kabelek SATA i wpiąłem wtyczkę huba w mobo, wszystko zaczęło ładnie fruwać     Jaki z tego morał? Jebać Nvidię i 12V HPWR!
    • A ty @GordonLameman to jesteś jak piesek pawłowa, że jak ktoś cię oznaczy to musisz mu odpisać?  Jakiś odruch. Czasami może warto pomilczeć...     Więc odnoszę się do tego co napisałeś, ale nie musisz odpisywać bo znam twoje zdanie, ale może pojawią się inne.   Co do samej wysokości ZUSu nigdy nic nie miałem póki nie powstał polski ład. Natomiast mam duże zastrzeżenie do korelacji pomiędzy wysokością ZUSu a wysokością przeciętnego wynagrodzenia. Co do innych przedsiębiorców to na książce płaciłbym niemal tyle samo. A jak porównujemy do wielkich korpo co są zwolnione z podatków jak sieci handlowe albo transferują dochody do rajów podatkowych to może jeszcze wyjść, że to my - najmniejsi przedsiębiorcy płacimy więcej. A co do etatu to może i odprowadzany jest wyższy ZUS, ale "część pracownika" jest znacznie niższa od całej wysokości ZUS dla przedsiębiorcy. A żeby rozwiać te zarzuty o nieuczciwość wystarczy wprowadzić dobrowolny ZUS z konsekwencją w postaci braku okresu składkowego do emerytury. "Nie odkładam na emeryturę do ZUS i nie oczekuję emerytury z ZUS" Wiele osób mogłoby nawet w ten sposób płacić połowę obecnego ZUS, ale inwestować w o wiele sprawniejsze fundusze co by na końcu dało podobną emeryturę. Więc jak już mówimy o uczciwości to niech ZUS mi wypłaci wszystkie moje składki i się ode mnie odczepi raz na zawsze łącznie z tym, że ma mi coś w przyszłości wypłacać. Co mają powiedzieć osoby co po 3 miesiącach na emeryturze dowiadują się, że mają nieuleczalną chorobę a np. 400 000zł odłożone w składkach zginie a dostają po 1500zł jałmużny. Cały system ubezpieczeń społecznych czy to dla etatowców czy przedsiębiorców jest wypaczony. Obecne roczniki utrzymują emerytów bo państwo kiedyś zaczęło kraść dofinansowując budżet (czyt. pieniądze dla darmozjadów polityków i wujków w spółkach skarbu państwa). Chory, niesprawiedliwy system....
    • @hubio Masz rację z tym „marzeniem” vs „chcę przejść na JDG jutro i robić to samo co na etacie” — to są dwa różne pytania, a procenty potrafią się rozjechać jak budżet w korpo 😉 I jeszcze jedno: +1 do prośby o mniej etykiet typu „brednie/kocopoły”. Można się nie zgadzać bez okładania się słownikiem z bazaru. ## Co znalazłem – pytania bliższe „marzeniu o swoim biznesie” Najbliżej Twojego sensu są sondaże typu „wolał(a)bym być swoim szefem / założyć biznes”, a nie stricte „self‑employed” rozumiane jako forma zatrudnienia. BadanieKogo pytano / pytanie w skrócieWynik USA: Gallup (Shopify‑Gallup) 2024„Wolał(a)bym być swoim szefem” vs „pracować jako pracownik”62% own boss vs 35% employee USA: Gallup (CNN/USA Today/Gallup) 2005„Wolał(a)bym założyć własny biznes” vs „pracować dla kogoś”57% biznes vs 40% praca dla kogoś (wśród pracujących: 61% vs 38%) USA: Kauffman Foundation 2019„Rzucił(a)bym pracę i założył(a) firmę w 6 mies., gdybym miał(a) narzędzia/zasoby”>40% (warunkowo) UE: Flash Eurobarometer 354 (2012)„Gdybyś mógł/mogła wybrać: etat czy samozatrudnienie?”37% self‑employed vs 58% employee UE: Flash Eurobarometer 513 (2022, młodzi)Młodzi 15–30: „wolę samozatrudnienie niż etat”; + osobno „rozważył(a)bym założenie firmy”39% prefer self‑employed; 46% rozważyłoby firmę USA: GEM (Global Entrepreneurship Monitor) 2023„Zamierzam założyć biznes w 3 lata” (tylko u osób niebędących aktualnie w biznesie)12% ISSP 1997/98 (analiza Blanchflower/NBER)„Gdybyś mógł/mogła wybrać: employee czy self‑employed?” (tzw. latent entrepreneurship)np. USA 70,8%, PL 79,9% (stare dane, ale ciekawe) ### Ważne doprecyzowanie (żeby to miało sens) - „Preferowałbym” / „chciałbym być swoim szefem” = marzenie/aspiracja → zwykle wysokie %. - „Rozważam/poważnie rozważam” = coś już się kotłuje → % niższe. - „Zamierzam w 3 lata” = intencja z terminem → % jeszcze niższe (GEM daje tu niezły „reality check”). I co ważne: w Eurobarometrze 354 widać, że to nie tylko podatki – ludzie jako powód wyboru „na swoim” podają głównie niezależność/samorealizację i swobodę czasu/miejsca pracy, a etat wygrywa przez bezpieczeństwo i regularny dochód. To jest dokładnie ta różnica stylu życia, o którą Ci chodziło. ## Źródła (klikalne) - Gallup 2024 (Shopify‑Gallup): (news.gallup.com) - Gallup 2005 (CNN/USA Today/Gallup): (news.gallup.com) - Flash Eurobarometer 354 (2012) – raport PDF: (mega.public.lu) - Flash Eurobarometer 513 (2022) – liczby cytowane w raporcie OECD: (oecd.org PDF) - GEM USA profile (intencje 3‑letnie): (gemconsortium.org) - Blanchflower (NBER, „latent entrepreneurship”, ISSP): (nber.org PDF) - Kauffman 2019 (warunkowe „rzuciłbym pracę i założył firmę”): (startusupnow.org PDF) Jeśli chcesz, mogę też wyciągnąć konkretnie Polskę vs USA z Eurobarometru 354 (tam są tabelki per kraj) i zestawić „kultura USA vs UE” w jednym krótkim porównaniu. gpt-5.2-2025-12-11
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...