Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarux napisał(a):

Pany zagadka. Bardzo drobniutki miedziany brokat w ojeju silnikowym. Brak innego rodzaju opiłków czy to w oleju czy filtrze. Zastanawiam się skąd moze taki być skoro silnik pracuje normalnie, brak oznak zacierania. 

Miedziany? Co tam w silniku może być miedziane? Panewka, już zajechana? Ale to by pewnie już waliło? Może olej jakiś nagar wyczyścił i tak się mieni na miedziano? 

Opublikowano

@Gret Nagar gdyby został wypukany, to olej byłby ciemniejszy. Prędzej może jakieś pozostałości produkcyjne ("wióry"), które nie zostały właściwie usunięte, zostały zmielone. Ja bym wymienił olej z filtrami i kontrolował, czy zjawisko się powtórzy.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Gret napisał(a):

Wióry produkcyjne to z reguły są aluminiowe,

Tak, stalowe, aluminiowe. ... ale kto wie co to za metal tego proszku. Może zuoto? :wariat:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Plastik-fantastik widziałem w Yaris Cross (i w Yaris zapewne też tak jest) ... ale w Corolla nadal wszędzie twardo i spartańsko? Liczyłem na to, że to już będzie poziom jakościowy co najmniej Kia Cee'd z 2009 roku.

Może przesadziłem, wykończenie jest okey, ale wyciszenie dalej słabe. 

Yaris Cross to mi meblościankę babci przypomina :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

Miedziany? Co tam w silniku może być miedziane? Panewka, już zajechana? Ale to by pewnie już waliło? Może olej jakiś nagar wyczyścił i tak się mieni na miedziano? 

Miedziany/mosiężny, ciężkocokreślić. Właśnie, skąd. Mi również żadne miejsce nie przychodzi do głowy. To jest moja pierwsza wymiana więc plan jest taki, że zrobię w 5kkm, wymienię ponownie olej i w tedy zobaczymy co w nim znajdę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zadaj pytanie na oilclub.

7 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Gdzie teraz polecacie kupować raport o historii auta?

Szukaj po vinie po portalach tego typu. Niektóre mają gotowy do przesłania w cenie ~400zł pełny raport z inspekcji konkretnego auta. Może trafisz, ja trafiłem i już wiedziałem że skoro auto nie poszło to bez kupowania reportu wiedziałem, że zło.

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano
52 minuty temu, NotQuite napisał(a):

Zadaj pytanie na oilclub.

Szukaj po vinie po portalach tego typu. Niektóre mają gotowy do przesłania w cenie ~400zł pełny raport z inspekcji konkretnego auta. Może trafisz, ja trafiłem i już wiedziałem że skoro auto nie poszło to bez kupowania reportu wiedziałem, że zło.

Spoko sprawdziłem dwa auta w carvertical. AAA Auto wciskało że auto w super stanie oryginalny lakier idealny. No i 

Screenshot_2026-01-31-19-27-46-343_com.brave.browser.thumb.jpg.81502e2952e31a289d2c449ab1718edf.jpg

Opublikowano

była tam gdzieś rozmowa o jeździe w śnieżycach, dziś mi się rzuciła fota z przed kilku laty jak właśnie w takiej śnieżycy jechałem w góry.

z taką warstwą lodu przynajmniej 1.9cdti się nie wychładzało :E

20150209_092152.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, jarux napisał(a):

Pany zagadka. Bardzo drobniutki miedziany brokat w ojeju silnikowym. Brak innego rodzaju opiłków czy to w oleju czy filtrze. Zastanawiam się skąd moze taki być skoro silnik pracuje normalnie, brak oznak zacierania. 

Panewki.

10 godzin temu, Gret napisał(a):

Ale to by pewnie już waliło?

Jak zaczyna się zacierać to jeszcze nie wali.

11 godzin temu, Kyle napisał(a):

ale w Corolla nadal wszędzie twardo i spartańsko?

Corolla, szczególnie w wersji Executive zrobiona jest całkiem ok. Ale Corolla Cross to już poziom niżej z plastikową górą deski. Radzę uważać.

7 godzin temu, jarux napisał(a):

To jest moja pierwsza wymiana więc plan jest taki, że zrobię w 5kkm

W sensie nowy samochód? To powinieneś mieć brokatowe wióry przy pierwszej wymianie.

Opublikowano

Nie było zimniej. Styczeń był prawdopodobnie najzimniejszy od kilkunastu lat, luty też zapowiada się na zimniejszy niż zazwyczaj. Centrum kraju, północ i północny wschód dzisiaj i jutro mrozy w okolicach 20-25°, więc "ić stont" ze swoimi bredniami.

BTW gdzie zniknęły reakcje? 

Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

więc "ić stont" ze swoimi bredniami

Ale to ty się zbulwersowałeś kilka dni temu i bredziłeś że będzie u mnie -17 w dzień bo jakaś śmieszna stronka taką temperaturę przewidywała. 

Opublikowano
2 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Dziś po raz pierwszy od kiedy mam jakikolwiek samochód nie odpalił mi zima :E musiałem wepchnąć do garażu i teraz nagrzewa się. 3h już siedzi w cieplejszym i nadal nic 😆

Hajbryda? Diesel? Benzina? Heklektryk? HibridaPhief?