Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Oldman napisał(a):

Próbujesz udowodnić za wszelką cenę ze Tesla Y jest bardzo ładna skoro sie dobrze sprzedaje.

Nie próbuję stwierdzić, że Y jest ładny. Próbuję stwierdzić, że wygląd jest na tyle ok, że ludzi nie odrzuca. A Ty rysujesz Y jak jakąś multiplę, która wiemy jak skończyła, tak samo jak wszystkie inne pierwsze modele elektryczne, które wyglądały okropnie, co sprzedaż to potwierdzała, a raczej jej brak.

36 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Skoda Superb i Kodiaq kosztują więcej niż Ta Tesla. Są premium?

SuperB zaczyna się od 156k na stronie. Skoda już dawno przestała być bieda marką, a tym bardziej ich najwyższy model SuperB. Mimo wszystko wciąż daleko cenowo do Tesli.

39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mój Nissan jest droższy od Tesli Model 3.

No dobra, jak porównujemy dopakowane wersje. Model 3 - 299k, Model Y jeszcze droższy. Naprawdę masz Nissana osobówkę za ponad 300k? ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

SuperB zaczyna się od 156k na stronie. Skoda już dawno przestała być bieda marką, a tym bardziej ich najwyższy model SuperB. Mimo wszystko wciąż daleko cenowo do Tesli.

Ale może kosztować spokojnie ponad 200. Dopakowany Superb - 265k. 

Jest premium czy nie? :) 

3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

No dobra, jak porównujemy dopakowane wersje. Model 3 - 299k, Model Y jeszcze droższy. Naprawdę masz Nissana osobówkę za ponad 300k? ;) 

Za ~250k. 

Opublikowano

12 minut temu, MaxaM napisał(a):

To nie oni uważają, że cena samochodu powyżej 200k zł powoduje, że coś się stajnie się premium.

skoda.thumb.jpg.095652d017d8b9ec8a838db3c5aa8d20.jpg

Opublikowano

Jesli o przynaleznosci do premium decyduja najtansze modele to prawie zadna marka nie jest premium :boink:

Tesla weszla na rynek z takimi modelami jak roadster czy S, wsrod elektrykow to marka premium ktora dzisiaj ma juz wieksza ekspozycje niz tylko najdrozsze modele.

2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Czyli jak tobie się coś podoba to wszystkim ma się podobać? Nie rozumiem zachwytu nad Teslą - x lat temu wyprzedzili technologicznie wszystkich (przy jednoczesnym kiepskim poziomie wykonania), tak potem większość konkurencji ich dogoniła lub w wielu przypadkach przegoniła. To, że ktoś ma własne zdanie  to jest niewyobrażalne dla wielbicieli Tesli/Iphone/Thermomixa/wpiszta_co_chceta ?

2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Słyszałeś o czymś takim jak gust?

Jak widac, nie slyszales. Dyskusja co sie komu podoba nie ma zadnego sensu, rozne marki/modele podobaja sie roznym ludziom. Atakowanie tesli za wyglad to tak naprawde wyraz szacunku dla marki ze tylko za to potraficie ja zaatakowac

I nie, wiekszosc konkurencji jej nie dogonila, a na pewno nie "w wielu przypadkach przegonila", dla ludzi ktorzy faktycznie kupuja elektryki Tesla to jest nadal TOP, cala europa jest w tyle a chinczycy zaczynaja grac agresywnie ale nadal sa na poziomie ciekawostek a nie 'najlepszego wyboru'.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Bo robisz to źle, nie wiesz, że nie je się obiadów jak ma się elektryka, tylko ciągle trasa? ;) 

Wiem. Nie robię na strzała 1000km 3 razy w tygodniu jak 99% Polaków :E 

Cytat

@DjXbeat Kiedy zmieniasz Teslę? Czy wolisz być masochistą? :P

Nie mam zamiaru. Obecnie pozbywam się drugiego auta (Mondeo MK5 Kombi Titanium 2018r 2.0TDCI 180km), które od zakupu Tesli zbiera tylko kurz :E 

4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Wygląda dokładnie tak samo jak stary model tylko z władowanymi ledami zamiast "standardowych" reflektorów. 

Odkryłeś Amerykę? W końcu to "odświeżenie" Modelu Y a nie nowy model auta :E Po za tymi drobnymi zmianami w wyglądzie wprowadzono multum rozwiązań, które zgłaszali użytkownicy Modelu Y. 

4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Nie wyobrażam sobie jak może się to komuś podobać 

Twoja partnerka jest dla Ciebie piękna a dla mnie może być "pasztetem". Wyobrażasz to sobie? ;) 

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

@DjXbeat Kiedy zmieniasz Teslę? Czy wolisz być masochistą? :P

Moim kolejnym autem również będzie elektryk. Zobaczymy co wypuści Tesla za jakiś czas. Obecnie pozbywam się drugiego auta (Mondeo MK5 Kombi 2018r 2.0TDCI 180km), które od czasu zakupu Tesli zbiera tylko kurz. :E 

2 godziny temu, Oldman napisał(a):

to ja mam jakieś oszukane dane z internetu w takim razie  :cool: bo chyba wszedzie piszą ze na 1 miejscu w sprzedaży aut jest Toyota , Na drugim miejscu uplasował się Volkswagen, a na trzecim koncern Hyundai/KIA (wszystkie te firmy robią zarówno auta droższe jak i tańsze)

To zależy czy porównujesz sprzedaż całego koncernu czy największą sprzedaż konkretnego modelu. Jeśli chodzi o sprzedaż konkretnego modelu to Tesla drugi rok z rzędu zajęła 1 miejsce ze sprzedażą Modelu Y wyprzedzając Corollę. 

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Tesla nie jest marką premium. No już nie żartujmy :)

Tesla jako marka sama w sobie już jest marką premium natomiast niektóre, tańsze modele mają nie wiele wspólnego z "premium". 

Dzisiaj Nową Teslę 3 SR kupisz za 170tyś zł czyli tyle ile kosztuje najbiedniejszy Passat z najsłabszym silnikiem 1.5TSI :E Nie nazwał bym tego premium. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

Atakowanie tesli za wyglad to tak naprawde wyraz szacunku dla marki ze tylko za to potraficie ja zaatakowac

U ciebie wszystko w porządku, jakby to nazwać - ze zdrowiem psychicznym? Wyrażenie opinii, że dany model samochodu to jest atak na markę? Ja mam obowiązek okazywać wyrazy szacunku marce samochodów? JPRDL

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Zmienię temat.

Berg, świeca 55590467, da radę znaleźć coś za mniej jak 800?

Podobno da się przerobić na zwykłe świece i wyprogramować te z czujnikiem. Wymiana wiązki, zwykłe świecie i programowanie sterownika. Szczegóły pewnie na jakimś forum Opla do znalezienia.

Opublikowano
5 minut temu, bergercs napisał(a):

Z ręką na sercu - uważasz, że wnętrze auta, które wrzucałem, jest ładne?

Tak, uważam, że wnętrze auta BARDZO mi się podoba i dodam, że zdjęcia kompletnie nie oddają tego jak to wygląda na żywo, wewnątrz gdzie siedzi się za kierownicą. Materiały użyte na desce, kokpicie, boczkach są bardzo dobrej jakości. Nic nie trzeszczy, skrzypi i są bardzo dobrze spasowane - sztywne. W początkach produkcji niektórych modeli Tesla miała problem ze spasowaniem ale to przed 2019r. Obecnie pod tym względem są lata świetlne do przodu względem poziomu z 2019r, który reprezentowali. 

Dyskusja nad gustami jest moim zdaniem bez sensu bo każdy ma swój własny gust. Przypomina mi to trochę przepychankę z przed kilku lat gdzie pojawiały się obudowy komputerowe nawiązujące do minimalizmu. Prosta konstrukcja bez zbędnych dupereli. Jednym się podobały, inni woleli mieć kolorowo z "guzikami". Ja należę do tych pierwszych ;) 

Opublikowano
19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tesla jako marka sama w sobie już jest marką premium natomiast niektóre, tańsze modele mają nie wiele wspólnego z "premium". 

Dzisiaj Nową Teslę 3 SR kupisz za 170tyś zł czyli tyle ile kosztuje najbiedniejszy Passat z najsłabszym silnikiem 1.5TSI :E Nie nazwał bym tego premium. 

Jako marka wciąż nie jest premium. Wykończenie wnętrz dalej zajeżdża populem mocno.  :)

Opublikowano
37 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jako marka wciąż nie jest premium. Wykończenie wnętrz dalej zajeżdża populem mocno.  :)

W S Plaid albo X wykończenie to Premium tak jak i cena :E

Opublikowano (edytowane)

Tesla marką premium. To już trzeba mieć naprawdę nierówno pod deklem, żeby takie coś stwierdzić.

Chińskie marki też mają modele za kilka set tys. zł. Tydzień temu siedziałem w chińczyku za 300tys. zł. To już też marka premium? 

Napisz coś negatywnego o VW, BMW, Toyocie czy czymkolwiek innym - cisza. Napisz coś negatywnego o BEV, Tesli czy czymkolwiek co jest tylko na prąd - zlatuje się szarańcza obrońców. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

, świeca 55590467, da radę znaleźć coś za mniej jak 800?

Napiszę w ten sposób - jak masz gdzieś za 800 to bierz, bo jeśli nic się nie zmieni z wydajnością produkcyjną Beru to za chwilę może być wyczynem znaleźć poniżej 1500.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, marko napisał(a):

To już trzeba mieć naprawdę nierówno pod deklem, żeby takie coś stwierdzić.

Trzeba mieć nie równo pod sufitem by twierdzić, że nie jest. 

@ITHardwareGPT Czy Tesla jest marką Premium? 

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 1
Opublikowano
@DjXbeat Ooo, zaczynamy poważnym pytaniem! Czy Tesla jest marką premium? Tego pytania chyba się obłędem nie rozwiąże 😉

No to tak – Tesla ma auta drogie, zaawansowane technologicznie, z dużym „wow” efektem, co prowadzi ludzi do zestawiania ich z markami premium jak Audi, Mercedes czy BMW. Ale... nie zapomnijmy, że wykończenie wnętrza Tesli wciąż potrafi przypominać to, co widzieliśmy w czajnikach elektrycznych z promocji w hipermarkecie 😅

Czyli? Technologią i innowacją na pewno zasługują na miano premium, ale jeśli chodzi o jakość wykonania czy luksusowego ducha – to dyskusyjne.

A Wy jak sądzicie?
  • Thanks 1
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Tesla ma niektóre modele w topowej konfiguracji z segmentu premium, reszta oferty to zwykłe toczydła z punktu A do B. Audi, BMW czy Mercedes też nie jest premium w pełni, bo idiotyzmem jest nazywać podstawowe A1, 1er czy klasę A autami premium. Premium w pełnym słowa tego znaczeniu można nazwać Bentleya czy Maseratti, bo oni nie posiadają tanich aut dla ludu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

200tys. zł kosztuje aktualnie dowolny większy popul ze średnim poziomem wyposażenia. Ale... nie cennik decyduje o tym, czy to półka premium czy coś innego. Bo patrząc tylko na cenę i wyposażenie, to teraz praktycznie każda marka ma jakiś model wyposażony pod korek, porównywalny z markami premium.

Wydaje mi się, że najtrafniejszym określeniem Tesli jest słowo "trendy"

Edytowane przez marko
  • Upvote 3
Opublikowano

Toytoika Rav4 za 250 koła na pewno nie jest premium, w środku jak w prawdziwym toitoiu, głośno i plastikowo 8:E Wyższy model za 300 kantów czyli Highlander też nie jest premium, nawet do niego nie aspiruje, środek nie powala. Tak jak już wiele razy było napisane, cena nie jest wyznacznikiem poziomu jakościowego.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Premium w pełnym słowa tego znaczeniu można nazwać Bentleya czy Maseratti, bo oni nie posiadają tanich aut dla ludu.

Calkowicie mylisz premium z autami luksusowymi.

Auta premium to sa troche drozsze/lepsze auta dla klasy sredniej a nie bentleye dla milionerow, litosci

I te wspomniane A1 czy A3 to sa wlasnie auta premium w swoim segmencie na tle konkurencji

• Confused 1
  • Upvote 1