Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomijając na chwilę temat Tesla vs. reszta świata :) 

Serio tak często regulujecie tą temperaturę, jakby to był game changer? :D 

Ja mam zasadniczo ustawienie zimowe (kiedy zazwyczaj jeżdżę w kurtce) na 18,5 i letnie (kiedy zazwyczaj jeżdżę w koszulce) na 21,5. 

Opublikowano

Od listopada do kwietnia mam ustawione 21, resztę czasu na 18 i tylko ręcznie reguluje prędkość dmuchawy. W okresie letnim zawsze szyberdach mam uchylony, chyba że, upał to zamknę i klimę odpalę. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Nie zajmuje tyle samo czasu - przejrzyj sobie to co wrzuciłem wcześniej - w samochodach z "pokrętłami" wszystko wykonujesz dwa-trzy razy szybciej niż na akranie.

jak zwykle mocno naciagane pod konkretna narrracje

image.thumb.png.30422d6755a170ae593c3b0f4b370966.png

jak widac bmw z 29 przyciskami zwyklymi radzi sobie gorzej niz id.3 z 26 przyciskami tylko dotykowymi. o tesli nie pisze ;)

wiec jak juz zostalo napisane, przyciski moga, ale nie musza byc z zalozenia lepsze od dotykowych. bo ergonomia nie zalezy od ich ilosci, typu ale od tego jak producent podszedl do tematu

zdrodlo

https://www.vibilagare.se/reportage/test-av-pekskarmen-i-11-bilar-gamlingen-vinner-stort

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, baQus napisał(a):

Pomijając na chwilę temat Tesla vs. reszta świata :) 

Serio tak często regulujecie tą temperaturę, jakby to był game changer? :D 

Ja mam zasadniczo ustawienie zimowe (kiedy zazwyczaj jeżdżę w kurtce) na 18,5 i letnie (kiedy zazwyczaj jeżdżę w koszulce) na 21,5. 

Może nie często, ale zdarza się w trasie z kilka razy zmienić temperatury :E Zwłaszcza na początku żeby grzało, później mniej, potem wyjdzie się z auta na stacji, wróci i znów niech grzeje, a potem za ciepło. 

Ja rozumiem ludzi, którzy wolą fizyczne przyciski (sam do nich należę) niż tablet. To kwestia przyzwyczajenia. Gdyby sytuacja była odwrotna - najpierw były tablety, a potem przyciski, to pewnie stałbym po tej drugiej stronie :E 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, SuLac0 napisał(a):

image.thumb.png.30422d6755a170ae593c3b0f4b370966.png

jak widac bmw z 29 przyciskami zwyklymi radzi sobie gorzej niz id.3 z 26 przyciskami tylko dotykowymi. o tesli nie pisze ;)

wiec jak juz zostalo napisane, przyciski moga, ale nie musza byc z zalozenia lepsze od dotykowych. bo ergonomia nie zalezy od ich ilosci, typu ale od tego jak producent podszedl do tematu

zdrodlo

https://www.vibilagare.se/reportage/test-av-pekskarmen-i-11-bilar-gamlingen-vinner-stort

ale wy rozmawiacie chyba kazdy na inny temat, przyciski dotykowe to jest jeden temat, przyciski zwykłe to jest drugi temat , a wybór opcji na tablecie to jest trzeci temat wiec co wy chcecie porównywac i o czym dyskusja jest ?

Czy porównujecie tablet vs przyciski fizyczne
Czy tablet vs przyciski dotykowe
Czy przyciski dotykowe vs fizyczne

?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jak widac bmw z 29 przyciskami zwyklymi 

No, fajnie, że gdzieś tam mają 29 przycisków - do uj wie czego i gdzie umieszczone:

gl_bmw_ix_volvo_v70n_001.jpg?itok=94KpuE

pAak9kpTURBXy84MTBkOTJkNTJhYzVhNGM5NjJiO

Plus to co uwielbiam - Tesla : czy działa z rękawiczkami: NIE. Za raz się dowiem, że każdy ma ogrzewany garaż i nikt do Tesli zimą w rękawiczkach nie wsiada.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

A nie szkoda zony? :red:

18 minut temu, Dratwa napisał(a):

Może nie często, ale zdarza się w trasie z kilka razy zmienić temperatury :E Zwłaszcza na początku żeby grzało, później mniej, potem wyjdzie się z auta na stacji, wróci i znów niech grzeje, a potem za ciepło. 

A o klimatyzacji automatycznej slyszal? :E spore zacofanie technologiczne w tym temacie i pewnie stad te latanie z widlami na elektryki :E

Opublikowano
15 minut temu, kubikolos napisał(a):

A o klimatyzacji automatycznej slyszal? :E spore zacofanie technologiczne w tym temacie i pewnie stad te latanie z widlami na elektryki :E

Racja, ale w starym Golfie mk4 tego nie mam, a dokładanie to trochę bez sensu wydatek.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

A o żonie dzieciach słyszał? Każde ma swoją wizję warunków panujących w aucie - tej za zimno, tamtemu za gorąco.

masz racje, zalozylem ze technologia klimatyzacji dwustrefowej tu dotarla :red:

Opublikowano

Mam - no i co z tego?  Czy w Tesli - uj, taką sobie temperaturę  ustawiłaś i do końca życia tak masz jeździć? Czy po prostu kierowcy Tesli/elektryków mają partnerów a nie partnerki to pewnie mniej marudne i zmienne niż kobiety.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, bergercs napisał(a):

Plus to co uwielbiam - Tesla : czy działa z rękawiczkami: NIE. Za raz się dowiem, że każdy ma ogrzewany garaż i nikt do Tesli zimą w rękawiczkach nie wsiada.

A po co Ci rękawiczki w Tesli? 

Z pomocą aplikacji w telefonie uruchamiasz sobię wcześniej grzanie i przy 0C na zewnątrz po 3 min. 40 sekundach od uruchomienia w aucie masz 20C. Jak jest duży mróz odpalasz odmrażanie i po 10min masz ciepło, fotele nagrzane, kierownica podgrzana i i najważniejsze szyby odmrożone. 

Wybacz, że to napiszę ale widzę że Twoja krytyka ma znamiona Twojej niewiedzy ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Przyjdzie dzień, że Musk wpadnie na pomysł sterowania myślami. I będą dostępne specjalne opaski na łeb, w różnych kolorach. Będzie można nawet w nich pływać! I wtedy uruchomią się foliarze, że Musk chce depopulacji i wypala ludziom mózgi. 

I wtedy Rosja uruchomi swojego Yuri'ego który przejmie kontrolę nad Teslowcami! 

Opublikowano
17 minut temu, bergercs napisał(a):

Mam - no i co z tego?  Czy w Tesli - uj, taką sobie temperaturę  ustawiłaś i do końca życia tak masz jeździć? Czy po prostu kierowcy Tesli/elektryków mają partnerów a nie partnerki to pewnie mniej marudne i zmienne niż kobiety.

tyle prob i ciagle pudla, jak tu dowalic tym elektrykom XD

w elektryku kobieta jak chce sobie zmienic temp to sobie zmienia w swojej strefie, nie musze jej tego robic jako kierowca, myslalem ze w spalinowych jest podobnie sorka

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

A po co Ci rękawiczki w Tesli?

Czyli użytkownicy Tesli nigdy nie zakładają rękawiczek i nie chodzą w czapkach, bo do swoich aut wsiadają o wyłącznie z góry zaplanowanej godzinie, kiedy to mają odpowiednią temperaturę wewnątrz i odszronione szyby. Nie jeżdżą także zimą na zakupy, nie wracają do swoich aut o różnych porach dnia i niestałych godzinach. Ok, spoko. Taki argument do mnie trafia.

Edytowane przez Seeba03
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Czyli użytkownicy Tesli nigdy nie zakładają rękawiczek i nie chodzą w czapkach, bo do swoich aut wsiadają o wyłącznie z góry zaplanowanej godzinie

Wsiadają w czapkach i rękawiczkach po czym je zdejmują bo mają już ciepło. Reszta jest zbędna ;)

Wyjęcie telefonu z kieszeni i włączenie grzania zajmuje 10 sekund.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
25 minut temu, kubikolos napisał(a):

masz racje, zalozylem ze technologia klimatyzacji dwustrefowej tu dotarla :red:

No, mam nawet 3 strefy. I?

Jak jadę sam to mam sync, a potem żona coś po swojej stronie zwykle zmienia. ALe tak - zmieniam temperaturę w zależności od warunków albo tego jak jadę ubrany - czy mam kurtkę/bluzę/krótki rękaw i co jest na dworze. To dość normalne.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bergercs napisał(a):

Mają dwustrefową klimatyzację i partnerka zmienia temperaturę po swoją stronę ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Wsiadają w czapkach i rękawiczkach po czym je zdejmują bo mają już ciepło. Reszta jest zbędna ;)

Czyli do swoich aut wsiadają wyłącznie wówczas, kiedy mają ciepło wewnątrz? Czyli z góry mają zaplanowany każdy dzień, niczym więźniowie łagrów? Ok, fajnie tak żyć.