Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Jak tak od dłuższego czasu mocno śledzę używane auta z okolic 15-18 roku to kurde te Merce najkorzystniej wypadają, bo w dalszym ciągu są najmniej awaryjne przynajmniej diesle 2.2 om654, i skrzynie 7g mają solidne. Masa ogłoszeń z realnymi przebiegami 300-400kkm i te auta się bez problemu sprzedają.

Moja stara C klasa jeździ z ojcem już od 3,5 roku i jest ok. Obecna E w sumie ma takie normalne usterki i coś czuję że nawet ten OM642 przeżyje nie jeden współczesny silnik. 

A właśnie w213 z om654 wydaje mi się mega fajna alternatywa dla SUVa. Oczywiście roczników wypadnie gorzej niż Skoda czy inny Passat ale też widziałem że pali mało.

A prawda jest taka, że niezależnie co kupisz, jak źle trafisz to i tak skarbonka.

Chociaż ostatnio miałem okazję przejechać się RAV4 z 2.5 hybryda (chyba 2017 albo 2018) i kurka, fajnie się jechało.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
8 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Moja stara C klasa jeździ z ojcem już od 3,5 roku i jest ok. Obecna E w sumie ma takie normalne usterki i coś czuję że nawet ten OM642 przeżyje nie jeden współczesny silnik. 

A właśnie w213 z om654 wydaje mi się mega fajna alternatywa dla SUVa. Oczywiście roczników wypadnie gorzej niż Skoda czy inny Passat ale też widziałem że pali mało.

A prawda jest taka, że niezależnie co kupisz, jak źle trafisz to i tak skarbonka.

Chociaż ostatnio miałem okazję przejechać się RAV4 z 2.5 hybryda (chyba 2017 albo 2018) i kurka, fajnie się jechało.

I to jest niestety prawda. Nawet jakiś tani samochód z PureTrechem czy naprawa automatycznej skrzyni w Kia Cee'd potrafi pociągnąć po kieszeni bardziej niż kiedyś auta marki premium.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, dannykay napisał(a):

To jest ta stara :E nową kupiłem ze starszym dot, bo 0725, heh. Ale też nówka sztuka. 

o

IMG_4507.jpeg

Bałem się, że znowu bąbla trafiłeś :E Jak ten dam rocznik to bym olał. 

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Od mojego strucla musze uciekać bo ruda coraz bardziej postępuje, a nie będę ładował 6-10k w blacharkę auta wartego tyle samo.

Ja bym tego tak nie przeliczał. Kupisz następcę, to i tak na start trzeba będzie coś włożyć. Nie licząc już kasy na samo auto. 

Ty bardziej chcesz po prostu zmienić auto i masz pretekst do tego ;)

Inaczej jakby wszystko pasowało, to byś zrobił tę blacharkę (jeśli cała reszta jest w porządku i nie zapowiadają się wydatki w krótkim czasie)

16 minut temu, KiloKush napisał(a):

I to jest niestety prawda. Nawet jakiś tani samochód z PureTrechem czy naprawa automatycznej skrzyni w Kia Cee'd potrafi pociągnąć po kieszeni bardziej niż kiedyś auta marki premium.

Zależy od warunków eksploatacji. Jak będziesz jeździł jak mój teściu po podwórku, to będziesz tym jeździł 20lat, o ile nie zgnije. 

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

PureTrechem

To jest akurat znane jako padło, nikt rozsądny tego nie wybiera :E 

automatycznej skrzyni w Kia Cee'd

A to jest żenujące, niby tania i porządna marka (bo w sumie jest), ale DCT jakoś się pomija że awaryjne i drogie w naprawie. Znowu branie turbo benzyny w manualu w 2025 roku to też lipa. 

53 minuty temu, marko napisał(a):

Jak będziesz jeździł jak mój teściu po podwórku,

Od jazdy po podwórku to bezpośredni wtrysk paliwa zrobi Ci taki nagar, że możesz o 20 lat pomarzyć xD Dzisiejsze silniki po 100-150 kkm potrafią klęknąć, a naprawiać się nie opłaca. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

A to jest żenujące, niby tania i porządna marka (bo w sumie jest)

Ostatnio jak robiłem przegląd ofert (nowe auta z salonu), to zauważyłem, że Kia już nie jest tania. Kiedyś była.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Moja córka to zawsze bardziej wolała "męskie" zajęcia: śrubokręty, auta, itd.

No i dzisiaj przychodzi do mnie "tata, pobawimy się?". No ok. 

Przyniosła auto i będziemy naprawiać. Spoko. 

I wyciągnęła latarkę z tekstem "poświeć mi tu, proszę".

Cwaniara :E

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.08.2025 o 21:01, bbandi napisał(a):

2.0 BlueHDI 180KM 130kW, jeszcze takie jedno z wnętrza

DS_2.jpg

Fajny, mi się podoba. Żałuję że jak szukałem auta (segment C) to nawet nie pomyślałem o francuzach. Pamiętam, że pytałem na forum.pclab.pl o najlepiej wyciszony kompakt na rynku bo mi w sumie zależy na komforcie głównie to polecono mi A3. Chyba najgorszy wybór jeśli chodzi o wyciszenie. Ah forumowe opinie expertów :E

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano

ja sie nie dziwie, A3 to pewny i sprawdzony wybor nawet jesli to juz nie to co kiedys (ale ktora marka oferuje to co kiedys)

na DSie zakrecisz taka strate wartosci ze sumarycznie wyjdzie potwornie drozej wzgledem A3, a jak na cale zycie to strach francuza

• Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, bleidd napisał(a):

Fajny, mi się podoba. Żałuję że jak szukałem auta (segment C) to nawet nie pomyślałem o francuzach. Pamiętam, że pytałem na forum.pclab.pl o najlepiej wyciszony kompakt na rynku bo mi w sumie zależy na komforcie głównie to polecono mi A3. Chyba najgorszy wybór jeśli chodzi o wyciszenie. Ah forumowe opinie expertów :E

Niemcy w tym segmencie mają słabe wyciszenie. 

Ale Francuz ma wiele innych wad. Natomiast wygląda nieźle. 

Opublikowano
4 godziny temu, kubikolos napisał(a):

na DSie zakrecisz taka strate wartosci ze sumarycznie wyjdzie potwornie drozej wzgledem A3

DS7 to SUV a A3 kompakt więc po co to porównywać? poza tym nie każdy chce być jak cała reszta i nie patrzy czy coś będzie tracić na wartości czy nie - ma mu się podobać i być oryginalny, od A3 to zbiera na wymioty tyle tego na ulicach.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, bbandi napisał(a):

DS7 to SUV a A3 kompakt więc po co to porównywać? poza tym nie każdy chce być jak cała reszta i nie patrzy czy coś będzie tracić na wartości czy nie - ma mu się podobać i być oryginalny, od A3 to zbiera na wymioty tyle tego na ulicach.

Ten rocznik i przebieg w tej cenie to istna okazja

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ds-automobiles-ds-7-crossback-ID6HBjc7.html

tylko ten 1.2 puretech :E

Opublikowano
14 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Ale że jeździsz bez wideorejestratora? Przecież to jak rosyjska ruletka na naszych drogach :E

To jest podstawowa rzecz, którą zakłada się w aucie. Najlepiej na przód i tył. Miałem taki przypadek, że delikwent na parkingu wjechał mi w zderzak z tyłu i bezczelnie twierdził, że to ja zjechałem na niego, policja przyjechała, poczekałem aż opowie swoją bajeczkę funkcjonariuszom, a potem pokazałem im film, mina typa bezcenna, nawet policjanci się podśmiechiwali. Normalnie by gadał, nie byłoby problemu, sami byśmy załatwili  papierologię i się w zgodzie rozeszli. Pyszczył, to czekaliśmy dobrą godzinę na przyjazd policji. Chciał odjechać, nagrałem go i powiedziałem, że jak pojedzie, to jeszcze powiem, że czuć było alkohol, a mnie zacznie boleć szyja, chyba jakiś uraz.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ile zapłaci to zapłaci ale nie turla się ciasnym A3 bo DS to nie auto do roboty tylko żeby sobie w komforcie jeździć bo jakby nie patrzeć celowali w premium i to jest ich pierwszy model juz jako DS więc go dopracowali.

Edytowane przez bbandi
Opublikowano
5 godzin temu, bleidd napisał(a):

Pamiętam, że pytałem na forum.pclab.pl o najlepiej wyciszony kompakt na rynku bo mi w sumie zależy na komforcie głównie to polecono mi A3.

To Ałdi już nie takie premjum? :wariat:

Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Ojciec własnie zrobił rozrząd w DSie, zapłacił 1.6k - potworne koszty się zaczynają :D

Cena brzmi normalnie, jak z taka usługę.

Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

wjechał mi w zderzak z tyłu i bezczelnie twierdził, że to ja zjechałem na niego, policja przyjechała,

Niezły maja niektórzy tupet ... taaaa ... to jaką porządnej jakości kamerkę polecasz?

Ten rocznik i przebieg w tej cenie to istna okazja

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ds-automobiles-ds-7-crossback-ID6HBjc7.html

tylko ten 1.2 puretech :E

Nowy strach brać, a co dopiero używkę a'la "kot w worku".

Opublikowano

Ja mam jakieś mio mivue, teraz modelu nie pamiętam, filmy w miarę ok, idzie numery poznać nawet w nocnym ruchu, teraz pewnie są lepsze, bo te były kupowane ponad 3 lata temu, dwie takie same, jedna na przód druga na tył, przy czym za przyciemnianymi szybami tylnej nie widać co czasem okazuje się przydatne i zabawne ;)