Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"W Unii Europejskiej konkuruje także tanimi samochodami produkowanymi w rumuńskiej fabryce Dacii. To najlepiej sprzedające się modele w Unii Europejskiej w 2025 r."

Właśnie o to chodzi, potrzebujemy tanie auta bez zbędnych systemów. Mi taki Golf 4 w zupełności wystarcza :P

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, bleidd napisał(a):

Wiem. W 1.5 mHEV albo tego nie ma już wcale albo nie jest sygnalizowane, w innych 1.5 TSI widziałem sygnalizację na zegarach, że ten tryb się załączył, u mnie nigdy tego nie ma.wiec albo z tego zrezygnowali albo nie sygnalizuje, a wyczuć to raczej byłoby ciężko.

W 1,5Tsi pokazuje się ikonka eco gdy to się załącza i da się to wyczuć, jest delikatna różnica. Nie wiem jak jest w hybrydach, ale obstawiam, że tez to jest a zrezygnowano z ikonki podobnie jak z wyświetlania numeru biegu w DSG. Numer biegu pokazuje tylko w trybie sport i to też nie wiem, czy we wszystkich.

Opublikowano

Jak ja nie cierpię w DSG jazdy korkowej, w trybie D z uporem maniaka wrzuca 2 bieg i choćbym ledwo się toczył nie zmieni na 1, woli palić tarczki w koszu sprzęgłowym :boink: zawsze kończy się tym że przerzucam na S albo D z wybieraniem sekwencyjnym i wtedy sam steruje łopatkami... Bez zmiany mapy skrzyni to patologia. 

Opublikowano
W dniu 25.10.2025 o 08:18, bergercs napisał(a):

No, może dlatego, że Corsa D to w rzeczywistości Fiat Grande Punto ("spód" pochodzi od Włochów) z silnikami oplowskimi (a w przypadku diesli to silniki Fiat oraz Isuzu).

Jak dla mnie za samo to, że przez kilkanaście lat wsadzali M32 wiedząc, jaki to śmietnik, powinni zniknąć z rynku - razem z PSA za pjurzdecha (roumiem - poszło coś nie tak, przepraszamy, wymieniamy na nowe, zmieniamy konstrukcję, a nie dalej wciskamy gów.o zapakowane w ładny papierek).

Eeeee tam, moja M32 ma prawie 400kkm nalotu i jeździ :E Ale jak padnie to swap na F40. O ile padnie ;)

Opublikowano
9 godzin temu, Totek napisał(a):

Właśnie o to chodzi, potrzebujemy tanie auta bez zbędnych systemów. Mi taki Golf 4 w zupełności wystarcza :P

Mi do szczęścia w aucie z 2007 roku brakuje tylko tempomatu ;) Można dołożyć, ale i tak będę zmieniał na większe.

A tak to żadne systemy niepotrzebne... Tempomat, czujniki parkowania z tyłu i wsio. Pomijam takie rzeczy jak ABS czy klimatyzacja bo to już od dawna standard.

9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Hiszpania jest pełna nowych Dacii. Szczególnie Sandero.

Tu największy problem to bezpieczeństwo, kiepsko wypadają w testach :/ 

Opublikowano

Ja odkąd mam nawalone systemów w aucie, to zdecydowanie lepiej robi mi się dłuższe trasy. Tyle, że w Nissanie te systemy nie są tak agresywne. 

Po mieście czujnik martwego pola czy ruchu poprzecznego przy cofaniu nie raz mi pomógł. Nic nie widzisz, a to ci jednak piknie "hej, uważaj, tam coś jedzie"

• Upvote 2
Opublikowano

@galakty

Ja lubię jeszcze asystenta pasa ruchu (ale nie takiego agresywnego jak w VAGu), kamerę cofania, tempomat jak już to aktywny, monitorowanie martwego pola w lusterku bocznym i autonomiczną jazda w korku :P 

Gdyby Dacia wskoczyła na bezpieczeństwo na poziomie tych 5 gwiazdek to faktycznie zawsze byłaby dobra opcja na tańsze auto.

• Upvote 1
Opublikowano

Ano właśnie, kwestia agresywności. Ja nigdy z tych asystentów nie korzystałem bo nie miałem, lubię prowadzić auta i się skupiać na drodze. Kolega miał w VAGu tych asystentów to jak mu raz auto zahamowało na esce bo obok gość zjeżdżał na ślimaka.... odechciało mi się :E 

Natomiast do jazdy w korku to bym chętnie oddał całe sterowanie komputerowi i niech mnie do roboty wiezie. Żadna radość i tu wystarczy najtańsze badziewne auto, a nie nowe BMW 7 :E 

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Totek napisał(a):

Jak ja nie cierpię w DSG jazdy korkowej, w trybie D z uporem maniaka wrzuca 2 bieg i choćbym ledwo się toczył nie zmieni na 1, woli palić tarczki w koszu sprzęgłowym :boink: zawsze kończy się tym że przerzucam na S albo D z wybieraniem sekwencyjnym i wtedy sam steruje łopatkami... Bez zmiany mapy skrzyni to patologia. 

Jest jeszcze tryb M, który chyba został usunięty z najnowszych aut VW.

Opublikowano
W dniu 25.10.2025 o 22:51, DjXbeat napisał(a):

Marzył mi się swap z 1.8 V6 na 2.5 V6 KLZE :E 

Niestety ciężko było zdobyć ten silnik to to tylko produkcja na Japan była. 
Tak czy siak ponad 20 lat temu gdzie przodowały CRXy, Civici i Calibry ja wolałem MX3 i ten dźwięk silnika 😁

Hehe też mi się marzył KLZE. Można było kupić samą górę od KLZE i wrzucić do KLDE. Tam głowica, wałki i chyba dolot były inne tylko. 

Wiem, że Probe 2 z KLZE miały coś koło 6-6.3s 0-100 kmh. 200 koni w takim aucie robiło robotę jak na tamte czasy. Nie wiem czemu nie szli w tą stronę i zamiast tego w RX-8 był mało udany wankiel.

Opublikowano
10 minut temu, dannykay napisał(a):

kurna, dlaczemu? :(

Szybko padają sprzęgła :E Znaczy musisz to brać pod uwagę, ale są niezbyt trwałe niestety... Nawet poniżej 100 kkm mogą wymagać naprawy. 

Do tego Kia ma notoryczny problem z wheelhop (na mokrym jak chcesz dynamicznie ruszyć to koła podskakują i hałasują). 

Opublikowano
8 minut temu, bergercs napisał(a):

Polecam wpisać w google "1.6 t-gdi problemy z katalizatorami"

Polecam wpisać jakikolwiek silnik z turbo i problemy, wyjdzie tego mnóstwo :E 

Pełno tego jeździ obecnie po drogach to i postów może być "dużo", nigdy się nie chwali w necie tylko narzeka. 

Opublikowano

2.0 TDI też się zacierały przez wadliwą pompę oleju, ale jakoś nikt nie neguje tego silnika i jeździ tego mnóstwo po drogach. Zachwalana Toyota ma ostatnio problemy z pompą cieczy i kosztuje krocie, też jakoś nikt nie płacze po forach. 

A z tymi katalizatorami to sam nie wiem ile w tym prawdy. Masz jakieś udokumentowane przypadki?

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, galakty napisał(a):

Do tego Kia ma notoryczny problem z wheelhop (na mokrym jak chcesz dynamicznie ruszyć to koła podskakują i hałasują). 

Jak miałem na chwilę Sportage to tam właśnie na mokrym strasznie mnie to irytowało.

• Upvote 1