Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież wiadomo doskonale o co chodzi w tym pytaniu.

Jakby mu zadał pytanie o silnik spalinowy czterosuwowy to by się dopiero chłopaczyna zagotował xD 

Poooooza tym jeśli się mocno czepiać w drugą stronę, to za układ rozrządu w silniku Wankla odpowiada sam rotor... Po prostu nie ma "tradycyjnego" rozrządu. 

Opublikowano

A rotor jest zaworem? Ciężko mówić o rozrządzie jak nie ma zaworów :) Bo co miałoby być z czym synchronizowane? Tak samo w dwusuwach (ok, wiem, że są dwusuwy z zaworami ale to rzadkość).

Ja osobiście, jakbym miał takie pytanie, to powiedziałbym wprost, że jest niejednoznaczne i nie da się udzielić jednej konkretnej odpowiedzi. I podałbym argumenty.

Opublikowano

Zauważ że tu nawet "automat" jest podany potocznie, wiadomo o co chodzi z kontekstu. Pytanie może i głupie ale każdy normalny wie o co w nim chodzi :E 

Fajnie że jesteś wojownikiem i przed całą Polską byś to wytknął, ale błagam :E 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, trepek napisał(a):

Ja osobiście, jakbym miał takie pytanie, to powiedziałbym wprost, że jest niejednoznaczne i nie da się udzielić jednej konkretnej odpowiedzi. I podałbym argumenty.

a ja myślę, że w studio, przed kamerami, po prostu podałbyś prawidlową odpowiedź w przeciwieństwie do tego typa i nie robił potem dymu na internetowym forum. 

:E 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Wiem, wiem, czepiam się :)

Ale lubię wyłapywać takie błędy i o nich pisać. Raz napisałem komentarz odnośnie książki, takiej o kruczkach ludzkiego umysłu i autor popełnił w niej kardynalny błąd i część swoich założeń oparł na błędnej swojej percepcji, która wzięła się z braku znajomości fizyki w podstawowym zakresie. A mianowicie pisał, że mózg inaczej reaguje na dźwięki zbliżające się do nas o tych oddalających się. TL:DR, autor twierdził, że mózg specjalnie podbija częstotliwości źródeł zbliżających się co jest bzdurą, bo chodzi o efekt dopplera. Oczywiście jako koronny argument podał jak ludzki mózg odbiera dźwięk zbliżającej i oddalającej się karetki.

Aż muszę sprawdzić co stało się z tą książką i czy wyszła jej poprawiona wersja.

6 minut temu, huudyy napisał(a):

a ja myślę, że w studio, przed kamerami, po prostu podałbyś prawidlową odpowiedź w przeciwieństwie do tego typa i nie robił potem dymu na internetowym forum. 

:E 

Ale co napiszę tutaj to moje :gordon:

• Haha 1
Opublikowano

W książce naukowej rozumiem, ale w głupim teleturnieju to się nie ma co czepiać :D Tym bardziej że chłop elementarnej wiedzy nie ma, w USA bym zrozumiał ale nie u nas :D 

To kiedyś z wujasem dyskutowałem i mówię mu, że w dieslu nie ma gaźnika tylko pompa wtryskowa, a on "no jak nie ma gażnika, coś musi gazować" xDxD 

Opublikowano

Początkowo wszystkie diesle bez komputera miały taką wajchę ;-) Co prawda później producenci zaczęli robić hybrydy typu mechaniczna pompa na linkę ale przyśpieszacz z automatem, jak tutaj:

image.thumb.png.2859429d861df90621360cc33a7c63d9.png

Trochę nowoczesności było, podczas odpalania diesla nie trzeba było jak neandertalczyk ciągnąć wajchą :E 

Opublikowano
13 minut temu, bergercs napisał(a):

Zasady dla wszystkich producentów są takie same - kara jest nie za to, że auto jest tanie, tylko, że nie spełnia norm - ryżowców w Europie również je obowiązują.

Ale gdyby spełniało normy to nie byłoby tak tanie i nie byłoby kary, więc de facto kara jest za to, że jest tanie ;) 

Ryżowce mają niższe koszty i marże, więc sobie odbiją. 

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ale gdyby spełniało normy to nie byłoby tak tanie i nie byłoby kary, więc de facto kara jest za to, że jest tanie ;) 

Ryżowce mają niższe koszty i marże, więc sobie odbiją. 

Ryżowce mają przede wszystkim dopłaty do bodajże stycznia 2026. 

Kara nie jest za to, że Dacia to tanie auta, tylko tak jak każde inne - za niespełnianie norm. :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Nawet bez dopłat są na lepszej pozycji, bo wszystko produkują u siebie :E 

Chcemy zarabiać lepiej, więc koszty pracy rosną. 

W Europie nie bez powodu żyje się najlepiej.

UE powinna odpuścić, stąd też ciekawa inicjatywa Stellantis, aby dopuścić auta mniejsze niż 4m z dużo mniejszymi restrykcjami i mniejszą ilością systemów bezpeiczeństwa, co pozwoli na to, żeby kosztowało do 20k euro. W ten sposób reaktywowaliby 126p vision :) 

Bardzo ciekawy pomysł i myślę, że mogłoby to faktycznie zadziałać. Dwie kategorie pojazdów, a użytkownik sam wybierze czy chce bezpieczeństwo większe czy też nie. 

11 minut temu, galakty napisał(a):

Nawet bez dopłat są na lepszej pozycji, bo wszystko produkują u siebie :E 

Moi klienci z automotive nie kupują chińczyków do flot, bo Chińczycy niemal wszystko u siebie robią.

i zwrócił mi uwagę na ciekawostkę. 

w 2024 Arval szumnie ogłaszał współpracę z MG. W 2025 już nie ma po MG ani śladu w ich ofercie (tylko używki). :E 

Edytowane przez GordonLameman