Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie do końca. To jest rak w wykonaniu Polski. Związki zawodowe są w porządku jak są dobrze zarządzane i jeśli jest limit jednego związku na zakład a nie liczba X. Gdzieś czytałem że jedna kopalnia miała 12 związków, i można było być zapisanym do każdego z nich. 
Związki kiedyś były po to żeby Janusz nie wykorzystywał pracowników, ale obecnie umowa o pracę jest lepiej zabezpieczona prawnie i posiada balans między pracodawcami a pracownikiem. 

Opublikowano

Sam jestem w związku zawodowym, ale teraz to bardziej jak sekta niż realne korzyści, kiedyś to wycieczki jak były to się opłacało teraz nic nie robią tylko kasę zbijają, biorą 1% od całej wypłaty, także jak się nabije godzin to od tego też zgarną. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie do końca. To jest rak w wykonaniu Polski. Związki zawodowe są w porządku jak są dobrze zarządzane i jeśli jest limit jednego związku na zakład a nie liczba X. Gdzieś czytałem że jedna kopalnia miała 12 związków, i można było być zapisanym do każdego z nich. 
Związki kiedyś były po to żeby Janusz nie wykorzystywał pracowników, ale obecnie umowa o pracę jest lepiej zabezpieczona prawnie i posiada balans między pracodawcami a pracownikiem. 

No UoP dość dobrze chroni pracownika. Tylko jest z tym jeden problem, mało który* pracodawca się trzyma tych zasad :P

U mojej żonki w pracy tak średnio z tym jest - ale co zrobisz? Można nasłać PiP i potem sobie szukać nowej pracy ale to takie średnie rozwiązanie, zwłaszcza jeśli pracujesz w średniej wielkości mieście a praca biurowa nie leży na ulicy.

---

* może przesadziłem z mało który - ale nie każdy

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

image.png.cd8779451fcde1815ee7422e6abc3dc5.png 

czyli  "zlomnik" juz nie wypisuje farmazonow? no popatrz popatrz, ja szybko mozna zdanie zmienic :hahaha:

Tam udowodniłem, że pisze debilizmy. Jeśli w tym przypadku pisze niezgodne z prawdą to udowodnij - a jeśli nie potrafisz to swoje "przemyślenia" zachowaj dla siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Prawie 90% usterek wykrytych podczas TUV w 3 letnich Teslach model 3 i Y to usterki związane z układem hamulcowym czyli skorodowane tarcze, pojawiające się ranty na tarczach i zapieczone tłoczki hamulcowe. Czy to wada konstrukcyjna? Nie - to efekt sposobu użytkowania aut. 

A, nie no, jak hamulce to nie ma tematu. Gdyby to były jakieś kluczowe elementy jak radio albo spoiler to można by narzekać.

Opublikowano
37 minut temu, Krzysiak napisał(a):

VW też z tego co pamiętam chciał wejść, ale skończył ze skodą.

To niestety mit.

Ale w sumie FSO było zdecydowanie bardziej przestarzałe niż Skoda. VW kupił 30% skody już w 1991, a pierwszym efektem współpracy była Felicia. 

FSO zostało przejęte w 1995 a rozmowy toczyły się rok-półtora wcześniej. :) 

Opublikowano
6 minut temu, bergercs napisał(a):

A, nie no, jak hamulce to nie ma tematu. Gdyby to były jakieś kluczowe elementy jak radio albo spoiler to można by narzekać.

Temat jest ale nie z winy producenta tylko z winy użytkowników, którzy nie stosują się do instrukcji. O tym już nie wspomnisz ? 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

W sumie to ciekawe skąd on się wziął, bo raczej właśnie o VW krąży legenda a nie hultaju :D 

Sentyment do PRL, zazdrość wobec Czechów, odpowiadanie sobie że moglibyśmy być Skoda xD

Niestety- nie mogliśmy. Favorit który był oryginalnie czeski był dużo lepszym autem zaprojektowanym w latach 80-tych niż Polonez Caro. :) 

• Upvote 4
Opublikowano
11 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Temat jest ale nie z winy producenta tylko z winy użytkowników, którzy nie stosują się do instrukcji. O tym już nie wspomnisz ? 

No to przytocz te instrukcje - na tym polega udowodnienie, a nie jakieś ogólniki z d.y.

Czekam z niecierpliwością, co powinien robić kierowca, żeby mu się nie zapiekły hamulce (Gordon - Nissan też ma coś w instrukcji?).

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, bergercs napisał(a):

Tam udowodniłem, że pisze debilizmy. Jeśli w tym przypadku pisze niezgodne z prawdą to udowodnij - a jeśli nie potrafisz to swoje "przemyślenia" zachowaj dla siebie.

"jak zwykle" powielasz tylko to, co pasuje do twojej narracji, bez znaczenia czy autor pisze bzdury, czy nie. tutaj autor bardzo wybiorczo podszedl do tematu i tyle. tesla nie ma obowiazkowego przegladu serwisowego jak inni producenci, aby zachowac gwarancje. to co wylapal TUV , to glownie rzeczy ekspoloatacyjne - hamulce i zawieszenia. jezeli mi teraz napiszesz, ze to nie jest w gestii uzytkowika, aby to kontrolowac i reagowac jezeli cos jest nie tak, no to wybacz, ale zaprezentujesz tutaj poziom "goscia od tarcz z bmw", po ktorym tak chetnie jechales

image.png.9a0364a86732503bc2d5350678b6a641.png

btw. bmw

image.thumb.png.1228fb536e23e189d5f4b59570a3d7ac.png

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Gang napisał(a):

Kupiłem oczyszczacz Xiaomi. 

W domu mam 1 do 3 jednostkę PM2.5.. chyba że okno otworze to idzie w górę.

Wentylacja zwykła grawitacyjna 

Jak otworze okna na oścież w zimę, to i do 40 skacze u mnie XD tak to 4-5.

Opublikowano
44 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Niestety- nie mogliśmy. Favorit który był oryginalnie czeski był dużo lepszym autem zaprojektowanym w latach 80-tych niż Polonez Caro. :) 

W sumie Polonez to już w dniu prezentacji był technicznie przestarzały :)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, bergercs napisał(a):

No to przytocz te instrukcje - na tym polega udowodnienie, a nie jakieś ogólniki z d.y.

Czekam z niecierpliwością, co powinien robić kierowca, żeby mu się nie zapiekły hamulce (Gordon - Nissan też ma coś w instrukcji?).

Użytkownicy się do tego nie stosują i mają problem z korozją i zapiekaniem tłoczków co wychodzi na przeglądach TUV 

Ten problem dotyczy głównie aut elektrycznych w szczególności Tesli bo ma największą efektywność z hamowania silnikami. Puszczasz pedal gazu i auto dosłownie staje tak jak byś hamulcami hamował.IMG_6236.thumb.png.bdd48161415f91ef7f7f8da1088c4840.png

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, SuLac0 napisał(a):

tesla nie ma obowiazkowego przegladu serwisowego jak inni producenci, 

Czyli jednak w instrukcji nie ma nic -  to do czego użytkownicy mają się stosować? Hamowanie co pewien czas - czyli co ile - 5km, 50? Może 780?? Przy zapieczonym tłoczku (stojącym w zacisku) nie ma żadnych objawów.  Kierowca dowie się, że u stanęły heble, jak się wpieprzy w inne auto.  I winą jest producent samochodu - europejskie samochody (spalinowe) mają funkcję dociskania co pewien okres tłoczków w czasie jazdy w deszczu, aby zachować sprawność układu hamulcowego - w Tesli tego nie zastosowali - prosta funkcja do wprowadzenia.

W BMW w informacji serwisowej dla układu M-Performence jest wpis o wymianie co 48 miesięcy trzpieni - rozpieprzona shimka przez tuleję pokazuje, że olano to. Piłująca o tarczę miesiącami (bo żeby przeciąć te kilka milimetrów wymagało tysięcy kilometrów) i ignorowana przez debila za kółkiem, jest winą właściciela.

Edytowane przez bergercs
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, bergercs napisał(a):

europejskie samochody (spalinowe) mają funkcję dociskania co pewien okres tłoczków w czasie jazdy w deszczu, aby zachować sprawność układu hamulcowego - w Tesli tego nie zastosowali.

Ehhhhh 

Coś jeszcze ? 

IMG_6237.thumb.png.e1ec82dbfd9dad0fff95d19c9f88a8d7.png

• Thanks 1