Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Test wyszedł znakomicie :)

Ja to właśnie takie chleby lubię. 

IMG_4395.jpeg

Napisz dokładnie jak robisz ciasto i jak wypiekasz. Efekt świetny, mnie nigdy taki nie wyszedł. 

Mnie nawet przez myśl nie przyszło żeby kupować wypiekasz po tym jak zobaczyłem jak wygląda proces przygotowania i dojrzewania ciasta. 

Opublikowano
5 minut temu, Klima napisał(a):

Napisz dokładnie jak robisz ciasto i jak wypiekasz. Efekt świetny, mnie nigdy taki nie wyszedł. 

Mnie nawet przez myśl nie przyszło żeby kupować wypiekasz po tym jak zobaczyłem jak wygląda proces przygotowania i dojrzewania ciasta. 

Tutaj to chyba magia TM. Przepis stąd:

https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r758813

Ciekawostką było odstawienie wymieszanej mąki z wodą na 40 minut przed dodaniem drożdży. 

IMG_4396.jpeg

Opublikowano

W pralce trzeba czyścić filtr i bęben. 

Jest jak być w instrukcji, ale oprócz tego wyskakuje komunikat (i w niektórych powiadomienie na komórce) 

Dlaczego w Tesli ten tryb? 

A. Automatycznie się nie wyłącza co jakiś czas? 

B. Hamulce uruchamiają się raz na 100 zwolnień? 

C. Tryb 3 nie działa jak bateria jest w przedziale 100-90%

D. Hamulce nie zaciskają się zawsze na maksa i nie odpuszczają po zgaszeniu auta? 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Gang napisał(a):

Dlaczego w Tesli ten tryb? 

A. Automatycznie się nie wyłącza co jakiś czas? 

B. Hamulce uruchamiają się raz na 100 zwolnień? 

C. Tryb 3 nie działa jak bateria jest w przedziale 100-90%

D. Hamulce nie zaciskają się zawsze na maksa i nie odpuszczają po zgaszeniu auta? 

A - nie wiem - ze względów bezpieczeństwa? Użytkownik jest świadomy, że auto po puszczeniu pedału gazu zahamuje a ono nie hamuje ? 

B - nie wiem ale automatycznie działa funkcja wycierania tarcz w deszczu i przy wilgotnym powietrzu.

C - w zakresie 95-100% rekuperacja jest ograniczona czyli musisz używać hamulcy 

D - zaciskają się automatycznie po wyjściu z auta lub w trybie parking.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Test wyszedł znakomicie :)

Ja to właśnie takie chleby lubię. 

IMG_4395.jpeg

Wygląda jak "Słowiański" czy "Długodojrzewający" z piekarni obok mojego domu. 

Mój wypiekacz też idzie do zwrotu. Chleby są spoko, ale kilka klas niżej niż taki jak u Ciebie na zdjęciu czy te z piekarni. 

Wracam do codziennych zakupów ww. chlebów :D

• Upvote 1
Opublikowano

Zawsze jak robiłem starter, to klasycznie z drożdżami. Została mi resztka mąki 550, więc na próbę zrobiłem woda + mąka, a drożdże później, tak jak Grodon zasugerował. Czekam, po południu leci do pieca. 

Jak bawicie się w domową pizzę i ktoś jeszcze nie widział, to polecam kalkulator https://kalkulator.jakumammy.pl/ koniecznie tryb zaawansowany.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

z VW się dalej śmiejemy że według instrukcji dolewka 1l na 1000km jest „normalna”.

nie jest. ale jezeli auto nie dostanie przegladu, bo bedzie sie swiecic "check engine"/ "olej", to winny bedzie tutaj VW , czy kierowca? bo wg pokretnej i wybiorczej logiki @bergercs to winy bedzie producent. zycze sukcesow w egzekwowaniu napraw gwarancyjnych / odszkodowania z AC z taka "logika" :thumbup:

12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale jak widoc tesli czy Chińczyków nie można skrytykować :) 

oczywsice, ze mozna. tylko niestety ta "krytyka" dotyczy kazdego auta chinskiego, bez znaczenia, czy klasy dacii czy mercedesa i ptaktycznie kazdej tesli, bez znaczenia czego by to nie mialo dotyczyc. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Idealny przykład whataboutismu, głupota w jednej instrukcji vs głupota w drugiej. 

Prosiłem żebyś przeczytał co to whataboutism.

Tu masz link do polskiej wersji: https://pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzynów_biją!

Tu do angielskiej: https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

Cytat

Responding to an accusation with a counter-accusation instead of offering an explanation or defense against the original accusation

Ja nie odpowiadałem na "zarzut" kontr-zarzutem, tylko wskazałem że historia i to forum zna przykłady głupot w instrukcjach albo nazwijmy to "rozwiązań nieoptymalnych" i były one tutaj dość gremialnie wyśmiewane. A nie bronione na zasadzie: "jest w instrukcji to tak musi być, to nie wina producenta".

To był przykład. Whataboutismem jest to co ty robisz, czyli na wskazanie, że w jaeeco w ruchu miejskim po niezbyt mocnym uderzeniu w wysepkę urwało się koło, od razu piszesz o bmw, puretech i fordach. To jest whataboutism, bo nie odnosi się w ogóle do zauważonego problemu z tym autem, a do innych.

Wydaje mi się, że prościej nie potrafię tego wyjaśnić. 

6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

nie jest. ale jezeli auto nie dostanie przegladu, bo bedzie sie swiecic "check engine"/ "olej", to winny bedzie tutaj VW , czy kierowca? bo wg pokretnej i wybiorczej logiki @bergercs to winy bedzie producent. zycze sukcesow w egzekwowaniu napraw gwarancyjnych / odszkodowania z AC z taka "logika" :thumbup:

W sensie? 
Jeśli producent zaprojektował coś głupio to czemu go nie krytykować za to?

Czy to hamulce, które się zapiekają czy dolewka litra oleju co 1000km? 

Jeśli silniki w VW by się zacierały nagminnie z tego powodu to winilibyśmy VW :) 

6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

oczywsice, ze mozna. tylko niestety ta "krytyka" dotyczy kazdego auta chinskiego, bez znaczenia, czy klasy dacii czy mercedesa i ptaktycznie kazdej tesli, bez znaczenia czego by to nie mialo dotyczyc. 

Każdy ma prawo krytykować. :) 

Ja chińczyków nie lubię, bo wiem co oznaczają dla tego kraju i jak wielu ludzi pracuje w branży automotive. I raczej nie polubię. A to co wychodzi w kwestiach bezpieczeństwa to nie jest w ogóle zachęcające. 

Może zamiast zwalczać każdy przejaw krytyki spojrzycie nieco bardziej obiektywnie? 

Ja nie mówię, że każda krytyka była tu wyważona i zasadna. Ale sam fakt, że tyle tych "usterek" się pojawiło powinno być powodem do zmian w Tesli. Tak działali "zachodni; producenci do tej pory. Z tego co wiem :) 

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W sensie? 
Jeśli producent zaprojektował coś głupio to czemu go nie krytykować za to?

w sensie, ze na przegladzie nie weryfikuje sie "projektu" auta, a jego stan techniczny, za ktory odpowiedzialny jest kierowca. @bergercs uwaza inaczej, co jest kompletna bzdura i brakiem "obiektywnej krytyki" o ktorej piszesz. wystarczylo to jasno napisac.

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Może zamiast zwalczać każdy przejaw krytyki spojrzycie nieco bardziej obiektywnie? 

Ja nie mówię, że każda krytyka była tu wyważona i zasadna. Ale sam fakt, że tyle tych "usterek" się pojawiło powinno być powodem do zmian w Tesli. Tak działali "zachodni; producenci do tej pory. Z tego co wiem :) 

zachodni producenci? jak wspomniany bmw do 5 lat? ;) wiec obiektywnie na to patrzac, tesla nie wyroznia sie tutaj niczym szczegolnym, biorac pod uwage jak inni sobie z tym "radza"

image.png.b2f0f63bbc168ecece1d73d04c23aac7.png

Opublikowano

Jak Tesla wprowadzi kontrolkę informującą o zapieczonych tłoczkach to uznam, że to to samo co kontrolka zbyt niskiego stanu oleju - winę będzie ponosił kierowca. Wszyscy tutaj ostrzegaliśmy o nowszych BMW - nikt tutaj z tego powodu nie dostał sraczki - w odróżnieniu od sekty Tesli oraz sekty ryżowców.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mam jednak wrażenie że nikt tutaj nie nazywa nowych BMW bezawaryjnymi. W zasadzie to wręcz przeciwnie ;) 

No częściej spotykam się z opiniami że to auta na max 100k km i najlepiej pozbyć się tego zdecydowanie wcześniej niż z takimi, iż są bezawaryjne 😅

Nawet od właścicieli 😆

Edytowane przez Krzysiak
Oczywiście 100k a nie 100 ;)
  • Upvote 1
Opublikowano

to moze juz czas zapoznanc sie ze zrodlem, a nie wklejac linki do art tworzonych przez ludzi o podobnym poziomie "obiektywnej krytyki" i "powielac farmazony"

https://www.tuvsud.com/de-de/publikationen/tuev-report/maengelquoten-in-den-tuev-sued-regionen

https://www.tuvsud.com/de-de/publikationen/tuev-report/die-haeufigsten-maengel

https://www.tuvsud.com/de-de/publikationen/tuev-report/maengelzwerge-und-fehlerriesen

Na samym dole tabeli Tesla Model Y zastępuje Teslę Model 3 (17,3%). Ford Mondeo pozostaje na przedostatnim miejscu (14,3%), a Tesla Model 3 zajmuje trzecie miejsce od końca z wynikiem 13,1%. Chociaż Tesle ponownie plasują się w dolnych partiach rankingu, warto zauważyć, że oba modele pokonały już ponad 50 000 kilometrów po dwóch, trzech latach – imponujący zasięg, zwłaszcza jak na samochód elektryczny.

Jeśli chodzi o Teslę Model 3 i Y: Modele, które zajęły odpowiednio przedostatnie i ostatnie miejsce, wyróżniają się już na początku defektami tarcz hamulcowych i zawieszenia osi. Nawiasem mówiąc, oświetlenie pozostaje najczęstszą wadą wszystkich pojazdów, w tym elektrycznych.

slowa tam nie ma o "zapieczonych tloczkach".

swoja droga,  chetnie bym zobaczyl taki raport "nie tesli", po 2-3 latach, 50kkm, bez przegladow serwisowych

Opublikowano
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Ktoś komuś każe hamować bez powodu co chwilę ? 

23 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Użytkownicy się do tego nie stosują ....IMG_6236.thumb.png.bdd48161415f91ef7f7f8da1088c4840.png

W instrukcji wrzucanej przez was jak byk jest o regularnego korzystania z pedału hamulca - ponoć to jest przyczyną zapiekania. Czy dzisiaj jest inna wersja? I wciąż nie wiem jaki jest interwał hamowania, aby tłoczki nie stały dębem - rozumiem, że od was się nie dowiem.

5 minut temu, SuLac0 napisał(a):

Jeśli chodzi o Teslę Model 3 i Y: Modele, które zajęły odpowiednio przedostatnie i ostatnie miejsce, wyróżniają się już na początku defektami tarcz hamulcowych i zawieszenia osi. Nawiasem mówiąc, oświetlenie pozostaje najczęstszą wadą wszystkich pojazdów, w tym elektrycznych.

Czyli jednak pie..lą się jak inne auta, tylko bardziej.

7 minut temu, SuLac0 napisał(a):

slowa tam nie ma o "zapieczonych tloczkach".

W dniu 13.12.2025 o 12:46, DjXbeat napisał(a):

Prawie 90% usterek wykrytych podczas TUV w 3 letnich Teslach model 3 i Y to usterki związane z układem hamulcowym czyli skorodowane tarcze, pojawiające się ranty na tarczach i zapieczone tłoczki hamulcowe. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, bergercs napisał(a):

W instrukcji wrzucanej przez was jak byk jest o regularnego korzystania z pedału hamulca - ponoć to jest przyczyną zapiekania. Czy dzisiaj jest inna wersja? I wciąż nie wiem jaki jest interwał hamowania, aby tłoczki nie stały dębem - rozumiem, że od was się nie dowiem.

Czyli jednak pie..lą się jak inne auta, tylko bardziej.

Ale nikt tam w instrukcji nie każe:

51 minut temu, bergercs napisał(a):

To raczej prosta instrukcja, hamować co jakiś czas regularnie hamulcami, może to być co 2/3/5/10 hamowanie, pewnie raz dziennie też by wystarczyło.

Czasami trzeba użyć myślenia, ten kto to robi i kto ma prawo jazdy, wie o "dostosowaniu prędkości do warunków na drodze".

Ci, którzy tego nie robią, powodują wypadki, to wina złego prawa, czy złych kierowców? 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

W Nissanie też mam e-Pedal, z którego nie korzystam właśnie z powodu hamulców. Auto jest rzadko używane, jakbym jeszcze korzystał z e-Pedal, to co rok musiałbym dawać tarcze w najlepszym razie do przetoczenia. A nie, auto prezesa banku, to bym musiał wymieniać w ASO :E

A i to szczerze mówiąc, jak oglądam stan tylnych tarcz, to trzymam kciuki, żeby dotrwały jeszcze te półtora roku :) Przednie były wymieniane gwarancyjnie z powodu wady konstrukcyjnej.

Edytowane przez marko
Opublikowano

Czy istnieje samochód idealny? Może nawet nie idealny, ale chociaż akceptowalny przez wszystkich? Największy ból dupy mają osoby, które nigdy z danym samochodem nie miały styczności przez dłuższy czas. 

Ot np. Cupra zalana jest opiniami, że 1.5 to nie Cupra, bo kiedyś to Cupra miała 300KM.