Motoryzacyjna Blabla.
-
Ostatnio przeglądający 3 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Tankietka · Opublikowano
Chyba się naprawiło po zamianie 2070 Super na ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB. Serio, psu przestał terkotać. To możliwe w ogóle? Ale zaś wentyle od obudowy lub AIO zaczęły głośniej chodzić chociaż nic nie zmieniałem oprócz GPU która poza grami nawet nie włącza wentyli. -
Przez Send1N · Opublikowano
Jak to powiedział Major Ryba w 322 odcinku świata według kiepskich "Lepiej raz dobrze dupnąć, niż pierdzieć po kawałku” -
Przez GordonLameman · Opublikowano
To, że u nas wolność jest istotna. W Chinach nie. Źle rozumiesz. Aktualnie procedowana jest nowelizacja ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, która bazuje na dyrektywie NIS2. W ramach nowelziacji będą niektórzy producenci klasyfikowani jako dostawcy wysokiego ryzyka i podmioty objęte tym systemem (cały automotive, energetyka, transport, gospodarka odpadami, szpitale, podmioty publiczne) nie będą mogły korzystać z produktów tych firm. Na pierwszy rzut poleci Huawei i ZTE. Co do smartfonów - je da się teoretycznie zabezpieczyć odpowiednim sandboxowaniem, np. Microsoft InTune. Ale i tak nie słyszałem, aby duże firmy dawały Xiaomi jako służbowe telefony. A przynajmniej żaden z moich klientów. To co robią użytkownicy domowi to w Europie kwestia wolności. Nie tak jak w Twoich ukochanych Chinach Może ich dotyczyć, jeśli będą wiarygodne informacje o problemach w tym zakresie. Sama produkcja w Chinach to nie do końca jest problem. Nie wiem skąd taki wniosek, bo na pewno nie z naszych postów. Dodatkowo, nie używam w zasadzie żadnej chińskiej elektroniki. I w dalszym ciągu - to nie powód aby zachwycać się chińską motoryzacją do czego nas tak gorąco zachęcasz. A poważnie: to jest kolejny argument za tym, żeby z tego nie korzystać. To nie jest trudne do zrozumienia. -
Przez Macius · Opublikowano
Nawet gdyby to była wina sprzętu sprzedaż nie od kuje mnie na tyle żeby coś sensownego kupić gwarancji nie ma że będzie lepiej? Jeśli sprzęt to jaki? -
Przez VRman · Opublikowano
Firmy robiące DRAM: - dostają kary za zmowy - nie raz - teraz na bezczela mówią w twarz, że mają w dupie i nie będą w trybie ekspresowym uruchamiać nowych fabryk, bo się boją spadku popytu, ale jednocześnie wszyscy są zgodni, że AI będzie zjadało większość możliwości produkcyjnych do 2029-31r. A Ty wpadasz i piszesz swoje mądrości o tym, że tak działa świat i nie wolno narzekać. To co bulwa, mamy pisać HURRA! i Niech żyje Jensen/Altman/CEO producenta RAMu? Od kiedy stwierdzenie faktu, że coś jest złe oznacza, że się nie rozumie? Ja rozumiem czemu złodziej mnie okradł. Bo chciał mieć coś za darmo i tak działa świat, że istnieje masa złodziei. I co? To znaczy, że mam nie mieć pretensji? To że nikt producentom pamięci jeszcze nie wyjechał z pozwem to skandal i owszem, nikt się nie spodziewał niczego innego bo prawo jest dla bogatych, dla polityków, a instytucje antymonopolowe są ślepe, bo ciężko coś zobaczyć gdy ma się tuż przed twarzą grubą walizkę kasy, która zasłania oczy. To, że teraz nie ma RAMu dla rynków konsumenckich można zrozumieć, ale to, że żadna instytucja nie pogrozi choćby palcem, to jest niestety kwestia korupcji i tzw. "lobbingu", a "bo my się boimy, że potem będziemy mieli za dużo fabryk i że ceny spadną poniżej zysku" to jest bzdura oparta o ziarenko prawdy. Można się by było przed tym zabezpieczyć. Do czasu tego roku 2029-31 można też zarobić tyle, że spokojnie da się potem spisać całą fabrykę na straty i nadal być na plusie. Można się dogadać z rządem. Można naprawdę wiele, ale nie. Micron wziął kupę kasy od ludzi (przez kasę z podatków, którą podarował rząd) a teraz się tym ludziom śmieje w twarz i pozwala aby RAM za 320zl już podchodził pod 2000zł. Z kartami to już w ogóle, bo na karcie za 5K RAM podrożał z 300zł na powiedzmy 600zł, a tu kasowanie produkcji i ceny zaraz wywali na 7-8K. Mamy nie narzekać, ponieważ rozumiemy czemu Nvidia tak postępuje? No rozumiemy. I co z tego.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi