Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@KiloKush

To jest śliski temat. 

Ogólnie najlepiej sprawdza się Claude. Teraz jest jeszcze Claude Cowork z pluginami Legal.

Ale przy mobbingu to ja bym szedł do prawnika, bo udowodnienie mobbingu jest bardzo trudne. 

Pozew o kasę to tam pal licho, ale jeśli chcesz ustalić ze doszło do mobbingu i uzyskać odszkodowanie to moim zdaniem samodzielnie nie jesteś w stanie. 

Trzeba naprawdę dobrze znać orzecznictwo żeby napisać taki pozew. Ja sam bym się nie podjął, bo od naprawdę dawna nie robię tego typu tematów z prawa pracy.

Mam świadka i z 10 maili gdzie widać mobbing, w tym zmuszanie pracowników do "darmowych urlopów" i innych rzeczy łamiących prawo pracy. Mój prawnik mówi, że za dużo by musiał wziąć za taką sprawę ale prawnik z urzędu powinien sobie dać radę.

Opublikowano
3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Mam świadka i z 10 maili gdzie widać mobbing, w tym zmuszanie pracowników do "darmowych urlopów" i innych rzeczy łamiących prawo pracy. Mój prawnik mówi, że za dużo by musiał wziąć za taką sprawę ale prawnik z urzędu powinien sobie dać radę.

Hehe, wygodna wymówka :) 

10 maili to moim zdaniem będzie za mało - bo mobbing musi być długotrwały, więc trzeba wykazać pewien dłuższy odcinek czasu. 

Bezpłatne urlopy to nie mobbing - to zupełnie inna kwestia.

Czemu w ogóle uważasz, że dostaniesz prawnika z urzędu? Tam trzeba wykazać brak środków na pokrycie kosztów pomocy prawnej. 

Opublikowano

Hyundai elantra VII 1.6 cvt - kojarzy ktoś jakieś fuckupy? Rodzice się trochę na niego napalili bo prosta benzyna ponoć mało paląca. Zapaliła mi się czerwona lampka gdy zobaczyłem, że to cvt, do tego w połączeniu z wolnossącym silnikiem z wysoko położonym max momentem (jeszcze nie szukałem wykresu). Z tego co na szybko w międzyczasie znalazłem to cvt na łańcuchu .

Żeby nie było sam też szukam  :P Osobiście na ich miejscu szukałbym czegoś wielkości clio, zwłaszcza patrząc pod kątem parkowania pod blokiem. 

Opublikowano

Mi się Elantry podobają ale ten silnik zabija wszystko inne w tym aucie. W stanach masz do wyboru z 5 silników a u nas dali ten najgorszy. 

No i dla "starszych" osob tak jak gordon napisał średnio wygodnie pewnie będzie na dłuższą metę. 

Opublikowano (edytowane)

Wszedłem na stronę hujdaja rzucić okiem na elantrę z ciekawości - już jej nie ma ale stwierdzam, że ich strona jest dziwna, i30 wagon od 90k, a w konfiguratorze już 110 minimum, hb to samo - w konfiguratorze cena +20k na dzień dobry :E 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

@jarux Też kiedyś interesowałem się tym samochodem. Ogólnie wybór dla kogoś spokojnego, który chce jeździć bezawaryjnie, tanio i nie angażująco. Całkiem dobrze wykonany jak na swoją klasę. Szary środek robi robotę.

Ten silnik to żart i splunięcie kupującym. Auto fajne, ale totalnie pomylone z jednostką napędową. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarux napisał(a):

Hyundai elantra VII 1.6 cvt - kojarzy ktoś jakieś fuckupy? Rodzice się trochę na niego napalili bo prosta benzyna ponoć mało paląca. Zapaliła mi się czerwona lampka gdy zobaczyłem, że to cvt, do tego w połączeniu z wolnossącym silnikiem z wysoko położonym max momentem (jeszcze nie szukałem wykresu). Z tego co na szybko w międzyczasie znalazłem to cvt na łańcuchu .

Żeby nie było sam też szukam  :P Osobiście na ich miejscu szukałbym czegoś wielkości clio, zwłaszcza patrząc pod kątem parkowania pod blokiem. 

Pokaż im i30 fastback

On stoi a jedzie

obraz.thumb.png.05f2839ba91852361174f6eefd0e6747.png

obraz.thumb.png.7393fb5c7f5b97ef6f9056f64a91fcdc.png

obraz.thumb.png.5b43037e80a4dd95bfac6c781ed822e5.png

Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

Auto fajne, ale totalnie pomylone z jednostką napędową. 

Wolnossące 1.6 na pośrednim wtrysku. Jednostka trwała i niezawodna, idealna do miasta i jazdy wokół komina. Bez elektryfikacji, bez psujących się dodatków, bez turbo, bez dwumasy, bez nagaru, bez przybywania oleju. Do tego oszczędna.

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, trepek napisał(a):

Wolnossące 1.6 na pośrednim wtrysku. Jednostka trwała i niezawodna, idealna do miasta i jazdy wokół komina. Bez elektryfikacji, bez psujących się dodatków, bez turbo, bez dwumasy, bez nagaru, bez przybywania oleju. Do tego oszczędna.

W pewnym wieku już się chce auto które po prostu jeździ i nie wkur$#$ alertami o DPF, Adblue, skrzyni biegów, niskim poziomie baterii. Po prostu takie, że wsiadasz i jedziesz, a u mechanika tylko olej zmieniasz. Przynajmniej takie jedno pod domem.

• Upvote 1
Opublikowano

@KiloKush

No dokładnie. Stąd rozumiem, że taka Elantra z takim silnikiem może być idealnym samochodem dla ludzi 50-60+. Wsiadasz, odpalasz, jedziesz. Wymieniasz olej, filtry i to wsio. Jedzie płynnie bo to cvt i nawet nie wyje jak Toyota, bo jak się depnie to emuluje biegi.

Problemem może być wysokość samochodu bo nie każdemu może się wygodnie wsiadać do sedana.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jaki problem było dać dodatkowo turbo benzynę? Kto chce zamulacza weźmie MPI, kto chce lepsze osiągi weźmie turbo. 

Ja nic nie mam do MPI, po prostu auto odpada całkowicie przez brak silników dla mnie. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Ja też rozumiem o co chodzi z tą prostotą choć biorę pod uwagę inne aspekty auta np. parkowanie tam gdzie mieszkają, badź wysokość wsiadania. Na tą chwilę jeżdżą Megane 2 więc nie wiem czy do końca zdają sobie sprawę z parkowania/manewrowania. Dam się im przejechać moją meganką która jest podobnej wielkości i niech sami ocenią zanim przejadą się tamtym.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja nic nie mam do MPI,l

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ten silnik to żart i splunięcie kupującym.

Jedno drugiemu przeczy :E 

Moja siostra ma Elantrę z 2023r z silnikiem 1.6MPI + manual, którą kupiła z salonu. 
Auto fajne, głównie dzięki prostej, bez awaryjnej jednostce, która bardzo mało pali ale do elastycznej jazdy wymaga większych obrotów. Auto idealne dla Hondziarza- emeryta :E

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, DjXbeat napisał(a):

Jedno drugiemu przeczy :E 

"Dostępność TYLKO tego silnika do żart" - tak powinno być ;) 

Dane rynkowe potwierdzają.

image.png.4bddbc8d737773a43da4e9c27396200c.png

9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Moja siostra ma Elantrę z 2023r z silnikiem 1.6MPI + manual, którą kupiła z salonu. 
Auto fajne, głównie dzięki prostej, bez awaryjnej jednostce, która bardzo mało pali ale do elastycznej jazdy wymaga większych obrotów. Auto idealne dla Hondziarza- emeryta :E

Tak teraz patrzę że mimo MPI to ma niewiele ponad 10s do setki, nie jest źle jak na dzisiejsze ociężałe auta. Szkoda że nie oferowali T-GDI i diesla, na pewno lepiej by się sprzedawała. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Odprężyć i heja :E 

Myślę, że raz by zadziałało I ogień by poleciał spod maski.

Remake Fast n Furious 1 i 2 chyba nie jest możliwy. Co oni by mieli wziąć tam z tanich aut żeby wygrywało wyścig z Ferrari?