Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, lesiu155 napisał(a):

A cała dyskusja to pokłosie dawnej dysputy na temat niutków, gdzie było twierdzone, że krzywa momentu w dużej mierze definiuje przyspieszenie. Oj jak widać to nadal boli. Słychać wycie? 

Liczy się krzywa mocy (ile dokładnie masz mocy przy jakich obrotach), która wynika z krzywej momentu, a jakakolwiek dyskusja i ocenianie jak wietrzy czy robi przeciąg maksymalna wartość momentu obrotowego jest właśnie uprawianiem płaskoziemstwa

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Krzywa niutonometrów, ma wpływ na krzywą mocy (czyli niutonometry przekładają się na moc przy danym RPM). Nie prościej więc od razu patrzyć na krzywą mocy?

Otóż to!

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Kyle napisał(a):

Krzywa niutonometrów, ma wpływ na krzywą mocy (czyli niutonometry przekładają się na moc przy danym RPM). Nie prościej więc od razu patrzyć na krzywą mocy?

Moc to wartość pochodna, niutony to wartość pierwotna, bazowa. Moc to nic innego jak niuton * obroty.

Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Moc to wartość pochodna, niutony to wartość pierwotna, bazowa. Moc to nic innego jak niuton * obroty.

Tak, to jest wiadome od dawna. Tylko, że samym niutonometrem, kiedy silnik kręci się przy niskim RPM niewiele pociągniesz. Tym sposobem sama "baza" na niewiele się zdaje.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, trepek napisał(a):

Napisałem to tylko pod kątem wartości fizycznych. Niuton to siła czyli jedna z jednostek bazowych układu SI.

Tak właśniwie to siła, nie jest jednostką bazową, a pochodną układu SI. Siła, podobnie jak moc należy do jednostek/wielkości pochodnych.

Do bazowych należą: czas, masa, natężenie, liczność (mol), światłość, temperatura, no i długość.

Ale to detal, nie ma co się spierać o takie rzeczy ;)

Edytowane przez KaniaPC
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, Kyle napisał(a):

Koniec końców liczy się MOC na kołach i w jakim zakresie występuje. Oczywiście charakterystyka silnika i krzywej ma znaczenie, jak benzyna ma 50KM przy 3000 obrotów, a 100KM przy 5000 obrotów i kierowca nigdy nie kręci powyżej 3000 obrotów to jasne, diesel będzie jechał przyjemniej.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Koniec końców liczy się MOC na kołach i w jakim zakresie występuje. Oczywiście charakterystyka silnika i krzywej ma znaczenie, jak benzyna ma 50KM przy 3000 obrotów, a 100KM przy 5000 obrotów i kierowca nigdy nie kręci powyżej 3000 obrotów to jasne, diesel będzie jechał przyjemniej.

O! Coś jednak dotarło i zaczął gadać prawdę :) Tak, liczy się moc na kołach, a przebieg mocy przy konkretnych obrotach ma zasadnicze znaczenie w kontekście tego jak autem się jeździ, definiuje też "przeciąg" jaki jest generowany.

Opublikowano
52 minuty temu, dannykay napisał(a):

Iphone duo startuje od 10k :E wziąlbym na ratki :glodny:

Twój partner już wie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

11 minut temu, galakty napisał(a):

Ja tam telefony na raty biorę, na cholerę mam tyle kasy wydawać jak można mieć 0% i spłacać tańszym pieniądzem przez 24 msc? :E 

Ja nie wiem jak w ogóle można wydawać wypłatę na telefon :|

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Ja mówię o iPhone za 10k :E

A bo pisałem o telefonie za 3k :E 

Nie no grubo, ja wiem że Apple i składak, ale mimo wszystko... To tylko telefon. Iphone 17 + iPad wyjdzie taniej, a masz lepszy sprzęt. W sumie to jakiegoś MACa by szło dorzucić jeszcze.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, galakty napisał(a):

Ja tam telefony na raty biorę, na cholerę mam tyle kasy wydawać jak można mieć 0% i spłacać tańszym pieniądzem przez 24 msc? :E 

Zastanawiałem się, jak to jest, że telefon potrafi kosztować 50zł mniej przy "ratach 0%". Wygląda na to, że banki zarabiają na tych, którzy się zagapili, "zarabiają" pozyskanie danych osobowych, a czasem też dowiązanymi opłatami za jakieś podczepione produkty, ubezpieczenia itp.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Zastanawiałem się, jak to jest, że telefon potrafi kosztować 50zł mniej przy "ratach 0%". Wygląda na to, że banki zarabiają na tych, którzy się zagapili, "zarabiają" pozyskanie danych osobowych, a czasem też dowiązanymi opłatami za jakieś podczepione produkty, ubezpieczenia itp.

50 zł? Panie nawet 200 zł szło urwać, jak TV kupowałem za 2500 zł to chyba 200 zł taniej było. Ustawiasz zlecenie i masz spokój.

Podobnie jest z kredytami na auto, taki VW dając kredyt 50/50 z odsetkami dla klienta wychodzi podobnie co za gotówkę drożej, ale spóźnij się z ratą i cyk, bank wychodzi na plus. 

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, galakty napisał(a):

O tak, z kwotą 3000 zł to niewolnictwo na 20 lat!

Tak to się niewinnie zaczyna, a później się okazuje, że wszystko masz na mini-kredytach i kredytach. ;) 

... aż mi się przypomniało:

Teraz, galakty napisał(a):

50 zł? Panie nawet 200 zł szło urwać, jak TV kupowałem za 2500 zł to chyba 200 zł taniej było. Ustawiasz zlecenie i masz spokój.

Podobnie jest z kredytami na auto, taki VW dając kredyt 50/50 z odsetkami dla klienta wychodzi podobnie co za gotówkę drożej, ale spóźnij się z ratą i cyk, bank wychodzi na plus. 

To wszystko racja, ale statystycznie jednak ktoś na tych ratach musi tracić, żeby mógł zarobić ktoś ;) 

Opublikowano

Tak to się niewinnie zaczyna, a później się okazuje, że wszystko masz na mini-kredytach i kredytach. ;) 

Ale sprawa jest prosta, nie masz 3000 zł na telefon to nie bierzesz rat, masz to sobie bierz. 

• Upvote 1