Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, bbandi napisał(a):

Widziałem te Dacie Striker, dziwnie wygląda - ciągnie za sobą taki "odwłok" ten tył ... czy oni nie mogą niczego innego wymyśleć niż to zwężenie z tyłu? to już każdy chyba robi

image.thumb.png.db4bb625f063687c075ccffac6ac3cd6.png

A mi się podoba. Na tyle, że mógłbym takie mieć. Pytanie jak to jeździ. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, larry.bigl napisał(a):

No w KIA przecież było takie finansowanie niedawno dla klientów indywidualnych.

Nie wiem czy aż takie jak opisywał, ale leasing 100% przy wpłacie 45%, 36 msc i wykup 1% jak najbardziej był / jest w Kia. Ogólnie spoko cena bo wszytkomający (no prawie) GT-Line Sportage HEV jest za 169k zł. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.09.2026 o 11:26, Kyle napisał(a):

Tak to się niewinnie zaczyna, a później się okazuje, że wszystko masz na mini-kredytach i kredytach. ;) 

... aż mi się przypomniało:

To wszystko racja, ale statystycznie jednak ktoś na tych ratach musi tracić, żeby mógł zarobić ktoś ;) 

Koszt rat 0% jest uwzględniony w cenie produktu.

Tzn sklep idąc na takie ratki ustawia wyższą cenę żeby kupujący myślał, że robi biznes a bank zarabia na kontrakcie ze sklepem na obsługę tych rat.

Malo tego, gdyby tych rat nie było, to ceny by spadły bo rynek by się skurczył - w Polsce wystarczy swojemu dziecku odłożyć 7 razy 800+, by miało większe oszczędności niż 28% gospodarstw domowych.

Raciarze będą wmawiać, że to amortyzacja i kupują etfy za te 100zl miesięcznie i że są sprytni , a po prostu są niecierpliwi i nie potrafią na tyłku usiedzieć i odłożyć tych „dwóch klocków”, które w czasie co raz łatwiej się odkłada bo więcej się zarabia a cena produktu maleje.

Za gotówkę to ty jesteś szefem bo zakupu dokonujesz wtedy kiedy chcesz a na raty wtedy kiedy takie raty Ci udostępnią :)

Na końcu masz abonament na telefon 100zl, rata na tv 75zl, rata na auto 2500zl, rata na lodówkę piekarnik mikrofalówkę i czajnik (pakiet razem taniej Media Expert) 450zl, prąd, gaz, abonament netflix, Disney+, thermomix, medicover 70zl, instruktora tenisa 70zl/h i nawet jak zarabiasz „dychę” to chodzisz goły i wesoły jak doliczysz jedzenie, ogrzewanie itp itd ;)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano

Temat francuzki

Jakich producentów zawieszenia polecacie do aut francuskich. Mam C4 Picasso mk2 2016. Już mam nowe amorki Sachsa, regenerowaną maglownicę, a teraz do wymiany sworznie i końcówki drążka kierowniczego albo całe drążki.

Tylko jakie brać?

Opublikowano

A1 powinna się nazywać autostradą OPP. Wczoraj ładnie się na niej paliło jakieś auto.  Ja z kolegą mieliśmy szczęście i przejechaliśmy gdy już paliło się na całego ale jeszcze autostrada nie była zablokowana, ale jadący za nami nie mieli tyle szczęścia.  

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Tzn sklep idąc na takie ratki ustawia wyższą cenę żeby kupujący myślał, że robi biznes a bank zarabia na kontrakcie ze sklepem na obsługę tych rat.

Malo tego, gdyby tych rat nie było, to ceny by spadły bo rynek by się skurczył - w Polsce wystarczy swojemu dziecku odłożyć 7 razy 800+, by miało większe oszczędności niż 28% gospodarstw domowych.

Raciarze będą wmawiać, że to amortyzacja i kupują etfy za te 100zl miesięcznie i że są sprytni , a po prostu są niecierpliwi i nie potrafią na tyłku usiedzieć i odłożyć tych „dwóch klocków”, które w czasie co raz łatwiej się odkłada bo więcej się zarabia a cena produktu maleje.

Za gotówkę to ty jesteś szefem bo zakupu dokonujesz wtedy kiedy chcesz a na raty wtedy kiedy takie raty Ci udostępnią :)

Na końcu masz abonament na telefon 100zl, rata na tv 75zl, rata na auto 2500zl, rata na lodówkę piekarnik mikrofalówkę i czajnik (pakiet razem taniej Media Expert) 450zl, prąd, gaz, abonament netflix, Disney+, thermomix, medicover 70zl, instruktora tenisa 70zl/h i nawet jak zarabiasz „dychę” to chodzisz goły i wesoły jak doliczysz jedzenie, ogrzewanie itp itd ;)

Nie no, bzdura. Nieraz brałem raty 0% bo było taniej niż za gotówkę, a jed jednocześnie była to najtańsza oferta na rynku, więc o żadnej podniesionej cenie nie było mowy. 

Leasing na firmę też miałem ~100%. Byłbym głupi gdyby w takiej sytuacji miał wyłożyć 180 tys zł w gotówce zamiast wziąć ten leasing. 

Kurczący się rynek i niższe ceny? Też nie do końca. Dlaczego na dużo większym rynku niemieckim ceny elektroniki są często sporo niższe niż u nas? 

Kolejna bzdura to odkładanie pieniędzy na zakup gotówkowy i że cena maleje. Często cena rośnie, a do tego zamiast cieszyć się zakupem to patrzysz na niego w sklepie i czekasz aż odłożysz pieniądze... 

Zresztą trochę nie wiem czy jest sens rozmawiać z kimś o finansach kto odkładanie w ETF nazywa śmiesznym :E

Edytowane przez LYCONE
  • Upvote 7
Opublikowano
24 minuty temu, LYCONE napisał(a):

Zresztą trochę nie wiem czy jest sens rozmawiać z kimś o finansach kto odkładanie w ETF nazywa śmiesznym :E

Dyskutujecie z kimś, kto został oznaczony przez administrację jako Choroszcz XD 

Za darmo tego nie dostał. 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

Dajcie mu zginąć w czeluściach forum w samotności, po co karmicie takiego trolla :E W każdym temacie idiotyzmy wypisuje, a to o ratach 0, a to o wzroście 195+ jak chcesz suva bo inaczej czosnek pod maskę się pokula xD

Tak bym go podsumował:

ZomboMeme15092026092501.jpg.ae0583ed9d7295567935df5e40b66399.jpg

• Like 2
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, trepek napisał(a):

A co w złego w OPP? I tak dostaniesz mandat, jak średnia prędkość będzie przekroczona o 11km więc spokojnie możesz cały pomiar przelatywać z tempomatem zapiętym na 153 licznikowe.

Ja  ostatnio zapomniałem :heu: tempomat z 140 na 120 na esce przestawić i po ponad dwóch miesiącach jeszcze w skrzynce na listy pusto ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
23 godziny temu, wallec napisał(a):

Bzdura, często to najniższa oferta na rynku, do tego jeszcze część (przykładowo 2 raty) spłaca sklep, więc gdzie tu drożej niż za gotówkę? Sam w takiej sytuacji wybieram raty 0% mając na daną rzecz gotówkę...bo po prostu bywa taniej ;) 

Opublikowano
13 godzin temu, trepek napisał(a):

A co w złego w OPP? I tak dostaniesz mandat, jak średnia prędkość będzie przekroczona o 11km więc spokojnie możesz cały pomiar przelatywać z tempomatem zapiętym na 153 licznikowe.

Do samego OPP nic ale gdy jadąc busem 125(realnie 120) wyprzedzam na autostradzie nie przesadzając 90% aut to cos jest nie tak. 

Opublikowano (edytowane)

Bo na OPP ludziom się załącza "jadę o 20 wolniej niż wolno to na pewno nie dostanę mandatu" 🤣 Często jeżdżę S7 i wskakując w odcinkowy trzymam sobie 120 licznikowe, to muszę jechać lewym bo większość 100 lub wolniej leci.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
W dniu 14.09.2026 o 18:42, kapcer napisał(a):

A mi się podoba. Na tyle, że mógłbym takie mieć. Pytanie jak to jeździ. 

Na 19" kołach jeszcze jako tako ale bazowe 17" efekt opadnie - specjalnie dają do dem największe koła żeby jakoś to wyglądało, ale do jazdy nie mają sensu na naszych drogach, no ale dzięki chinom cena ma być przynajmniej całkiem ok.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, jarux napisał(a):

Do samego OPP nic ale gdy jadąc busem 125(realnie 120) wyprzedzam na autostradzie nie przesadzając 90% aut to cos jest nie tak. 

No ale to wina OPP bo łapie poniżej dopuszczalnej prędkości czy mentalności ludzi?

BTW.

Nowe Volvo XC60 PHEV będzie robiło 200 km na samym prądzie :o I jeszcze ma bak paliwa o pojemności 71l. MA-SA-KRA.

To tyle, co kiedyś elektryczna Mazda MX-30 i więcej niż elektryczny VW Up!.

Edytowane przez trepek
Opublikowano
11 godzin temu, jarux napisał(a):

Bez OPP jest podobnie. Jadąc licznikowe 130 km/h na S5 to mijam 90% aut, wyprzedzi mnie może kilka (wiadomo Audi itp :E

• Upvote 1
Opublikowano

#pogaduszki

Ma ktoś może, używał, miał kontakt z jakimś fotelem masującym? Zastanawiam się czy sobie sprawić, czy to ma sens, czy skończy się, że poużywa się parę razy i będzie stało.

Do masażysty musiałbym się umawiać, dojechać do miasta, wrócić - z reguły nie mam tyle czasu na to, a tak wskakujesz kiedy jest czas i ochota. Kosztem tego, że to nie będzie taki sam masaż no ale czas oszczędza.

Ktoś coś?

Opublikowano
9 minut temu, bleidd napisał(a):

#pogaduszki

Ma ktoś może, używał, miał kontakt z jakimś fotelem masującym? Zastanawiam się czy sobie sprawić, czy to ma sens, czy skończy się, że poużywa się parę razy i będzie stało.

Do masażysty musiałbym się umawiać, dojechać do miasta, wrócić - z reguły nie mam tyle czasu na to, a tak wskakujesz kiedy jest czas i ochota. Kosztem tego, że to nie będzie taki sam masaż no ale czas oszczędza.

Ktoś coś?

dlaczego to pytanie jest w wątku motoryzacyjnym?

Opublikowano (edytowane)

Bo ten wątek służy do blablaniny czyli tutaj możemy pogadać o wszystkim :)

Dawno temu kupiłem jakiś fotel biurowy z funkcją masażu. Próbowałem też maty masującej. Byłem też raz w życiu u fizjo po sąsiedzku. Ten fotel  czy mata to takie smyranie w porównaniu z tym co fizjo robi. Już może lepiej sobie kupić taki "pistolet" do masażu? Ale to też trzeba wiedzieć, jak użyć, żeby sobie krzywdy nie zrobić. No i ćwiczenia, jeśli masz jakiś problem to możesz sobie nawet sam w domu rozpisać ćwiczenia, które pomogą - ja tak sobie cały trening w chacie gpt rozpisałem i już po miesiącu widziałem efekty.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

@bleidd Trza było se kupić auto z masażami w fotelu :hura:

Wyobraź sobie, że mam masaże w aucie.

2 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Dawno temu kupiłem jakiś fotel biurowy z funkcją masażu. Byłem też raz w życiu u fizjo po sąsiedzku. Ten fotel to takie smyranie w porównaniu z tym co fizjo robi. Już może lepiej sobie kupić taki "pistolet" do masażu?

No właśnie, pytanie czy taki lepsiejszy fotel nie zrobi tego jednak porządnie. Pasowałoby to na żywo sprawdzić ale u mnie w mieście nie doszukałem się możliwości wytestowania.