Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

50 zł? Panie nawet 200 zł szło urwać, jak TV kupowałem za 2500 zł to chyba 200 zł taniej było. Ustawiasz zlecenie i masz spokój.

Skoro na raty bywa taniej, ale przy gapiostwie już się nie opłaca, to czy można zamiast ustawiać zlecenie zapłacić całość (suma wszystkich rat) od razu i mieć spokój? Czy to jednak trzeba spłacać w ratach?

Opublikowano
16 godzin temu, bleidd napisał(a):

Nie ma żadnej magicznej prędkości typu "od 63 km/h liczy się moc". Zależy ona od charakterystyki silnika, przełożeń, obrotów, przyczepności itd. W EV dodatkowo masz typowo zakres stałego momentu, a potem zakres stałej mocy.

W uproszczeniu: F = M * przełożenie * sprawność / promień koła

Czyli 480 Nm przez krótką jedynkę i przekładnię główną może dać na kołach znacznie większy moment niż 545 Nm w aucie z jednym, długim przełożeniem. Do tego dochodzą AWD, launch control, masa itede, itepe. 

Z resztą.. wszystko zaczęło się od tego, że galakty stwierdził, że "545 niuta w kompakcie to będzie robić przeciąg... " a Ty wyskoczyłeś, że Cupra lepiej przyspiesza 0-100 jakby to był jedyny wyznacznik osiągów auta i tak jakby napisał "545 Nm zapewni rekordowe 0-100". Nikt tego nie napisał. To może oznaczać zdecydowaną reakcję na gaz, szczególnie przy niższych i średnich prędkościach. Niuty zdecydowanie nie dotyczą wyłącznie 0-100. Pokusiłbym się o stwiedzenie, że samo 0-100 bardzo słabo oddaje realne odczucia z tego jak auto "jedzie". Co więcej, w EV jest to jeszcze bardziej widoczne. Silnik elektryczny może dawać bardzo wysoki moment praktycznie od zera, więc pierwsza reakcja na gaz może być brutalna, mimo że potem przy wyższej prędkości moment spada, moc jest ograniczona i finalne 0-100 wychodzi np. "tylko" 5,7 s.

W znacznie bardziej realnych scenariuszach typu:

30 - > 70 km/h

50 - >> 100 km/h

60 - > 120 km/h

A2 może dawać o wiele lepsze wrażenia niż Formentor - > a więc tak, będzie robić przeciąg

Dużo mnie ominęło, ale włączę się do tej ciekawej dyskusji :)

Trochę wyników przyspieszenia mam, spróbuję więc coś wyciągnąć, przygotować, co pomogłoby rozwiązać ten problem. Widzę takie przykładowe opcje:

1. To samo auto i przyspieszenie w szczycie momentu obrotowego silnika spalinowego kontra w szczycie mocy

2. Jakiś elektryk kontra najlepiej spalinówka, w miarę bliskie pod względem masy (na ile to możliwe), gdzie elektryk ma dużo większy moment i sprawdzenie jak radzi sobie w przyspieszeniu

W obydwu przypadkach mówię o pomiarze, jak wspominałeś, typu 30-70, 50-100 czy 60-120. Jeśli jakieś auto testowałem, to będę miał te wyniki raczej.

Chyba, że jeszcze jakaś inna opcja lub porównanie? Daj znać!

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wamak napisał(a):

Czy to jednak trzeba spłacać w ratach?

Odpowiedź jak zawsze brzmi: to zależy. Czasami trzeba spłacić jedną ratę, czasami 3. Ale ogólnie nadpłata zawsze jest możliwa. I tak jak Galakty pisze - nie ma haczyków i opłat manipulacyjnych.

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)

Poważnie, 2026r i w dalszym ciągu ktoś nie wie, jak działają raty 0%? :E  Przecież takie raty to ochrona kapitału przed inflacją, bierzesz coś na 30 rat po 100zł, i za 2 lata te 100zł jest mniej warte niż w dniu zakupu produktu, a te początkowe 3000zł które miałeś zapłacić od razu, wrzucasz w jakiś ETF i jeszcze na tym zyskujesz.

Takich podstaw to w szkole powinni uczyć.

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 7
Opublikowano
4 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Poważnie, 2026r i w dalszym ciągu ktoś nie wie, jak działają raty 0%? :E  Przecież takie raty to ochrona kapitału przed inflacją, bierzesz coś na 30 rat po 100zł, i za 2 lata te 100zł jest mniej warte niż w dniu zakupu produktu, a te początkowe 3000zł które miałeś zapłacić od razu, wrzucasz w jakiś ETF i jeszcze na tym zyskujesz.

Takich podstaw to w szkole powinni uczyć.

Szkoda, że aut tak nie sprzedawają. W sensie bierzesz coś np za 150k z ratą 2k miesięcznie na 0% 6 lat i spłacone  Potem je komuś odprzedajesz i znów po nowe ;)

8 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja tam telefony na raty biorę, na cholerę mam tyle kasy wydawać jak można mieć 0% i spłacać tańszym pieniądzem przez 24 msc? :E 

Ja tak wszystko biorę co na zero dają. RTV, AGD, meble- bez znaczenie potem zlecenie stałe i zapominam o temacie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Szkoda, że aut tak nie sprzedawają. W sensie bierzesz coś np za 150k z ratą 2k miesięcznie na 0% 6 lat i spłacone  Potem je komuś odprzedajesz i znów po nowe

Są już raty 0%. Chociażby Cupra, VW, Opel. Innych nie sprawdzałem.

Dla przykładu: image.thumb.png.91f5aded2c75f5957815f10c1d0a977b.png

Można nawet suwaczkami sobie zmieniać co i jak.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Trochę wyników przyspieszenia mam, spróbuję więc coś wyciągnąć, przygotować, co pomogłoby rozwiązać ten problem. Widzę takie przykładowe opcje:

1. To samo auto i przyspieszenie w szczycie momentu obrotowego silnika spalinowego kontra w szczycie mocy

2. Jakiś elektryk kontra najlepiej spalinówka, w miarę bliskie pod względem masy (na ile to możliwe), gdzie elektryk ma dużo większy moment i sprawdzenie jak radzi sobie w przyspieszeniu

W obydwu przypadkach mówię o pomiarze, jak wspominałeś, typu 30-70, 50-100 czy 60-120. Jeśli jakieś auto testowałem, to będę miał te wyniki raczej.

Sam się cytuję, bo cały czas czekam na odpowiedź @bleidd, ale może też to interesujący temat dla @galakty @KaniaPC i @trepek

Znalazłem, jak mi się wydaje, ciekawe porównanie:

BMW i4 xDrive40: 295 kW, 600 Nm, 2185 kg, 0-100 km/h robi w 4,9 s (4,88 s)

Porsche Taycan RWD PB+: 320 kW, 420 Nm, 2170 kg, 0-100 km/h robi w 4,8 s (4,84 s)

Mam obydwa auta nagrane z dokładnością w 1/30-60 sekundy, jak widać, masa identyczna, moc podobna, choć z przewagą Porsche, ale dużo więcej momentu obrotowego (o 43%) jest w BMW. Ktoś chce zobaczyć porównanie przyspieszenia co 10 km/h? Jeśli komuś uda się znaleźć wykresy przebiegu momentu i mocy dla tych aut, to będę zobowiązany - to pomoże w analizie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, bleidd napisał(a):

To jest ten Tycan, który ma dwubiegowa skrzynie dla tylej osi?

https://pnr-prd2-pub1.newsroom.porsche.com/en/products/taycan/powertrain-18555.html?utm_source=chatgpt.com

Porsche samo przyznaje, że ma to maksymalizować przyspieszenie ze startu. 

Tak, wszystkie Taycany mają 2-biegową skrzynię przy tylnej osi. Przełączanie na drugi bieg następuje zwykle w okolicach 120-130 km/h. Tracą przez to na efektywności i siłą rzeczy na mocy przekazywanej na koła. To bardziej dodane jest nie po to, żeby lepiej przyspieszać, bo to i tak jest limitowane przez trakcję, a po to, by przyspieszenie powyżej 200 km/h było sensowne (limit obrotów silnika elektrycznego) i wychodzi to w każdym teście z porównaniem z Teslą. Taycanowi trudno utrzymać tempo np. do Plaid do 100 km/h, ale powyżej zwykle już Taycan odjeżdża.

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Sam się cytuję, bo cały czas czekam na odpowiedź @bleidd, ale może też to interesujący temat dla @galakty @KaniaPC i @trepek

Znalazłem, jak mi się wydaje, ciekawe porównanie:

BMW i4 xDrive40: 295 kW, 600 Nm, 2185 kg, 0-100 km/h robi w 4,9 s (4,88 s)

Porsche Taycan RWD PB+: 320 kW, 420 Nm, 2170 kg, 0-100 km/h robi w 4,8 s (4,84 s)

Mam obydwa auta nagrane z dokładnością w 1/30-60 sekundy, jak widać, masa identyczna, moc podobna, choć z przewagą Porsche, ale dużo więcej momentu obrotowego (o 43%) jest w BMW. Ktoś chce zobaczyć porównanie przyspieszenia co 10 km/h? Jeśli komuś uda się znaleźć wykresy przebiegu momentu i mocy dla tych aut, to będę zobowiązany - to pomoże w analizie.

Chętnie zobaczę porównanie, wygląda na dobry wybór.

8 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

To też mocno się przyda, może niektórzy przejrzą na oczy

Opublikowano
13 godzin temu, Kyle napisał(a):

Tak, to jest wiadome od dawna. Tylko, że samym niutonometrem, kiedy silnik kręci się przy niskim RPM niewiele pociągniesz. Tym sposobem sama "baza" na niewiele się zdaje.

Oj tam znam takich, co twierdzą, że wolą diesla 200KM niż benzynę 200KM, bo i tak się nie jedzie mocą a momentem :P 

Opublikowano

Porsche pisze to wprost: pierwszy bieg ma ok. 15:1 i jego zadaniem jest zwiększenie momentu na kołach oraz przyspieszenia ze startu. Drugi ma ok. 8:1 i służy efektywności, prędkości maksymalnej oraz rezerwie przyspieszenia przy dużych prędkościach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, trepek napisał(a):

Są już raty 0%. Chociażby Cupra, VW, Opel. Innych nie sprawdzałem.

Dla przykładu: image.thumb.png.91f5aded2c75f5957815f10c1d0a977b.png

Można nawet suwaczkami sobie zmieniać co i jak.

To nie jest kredyt 0% , jak sumujesz wpłatę własną +sumę rat + 3000 rezerwacji(?) + te ubezpieczenia które musisz wykupić, a które chronią raty, a nie ciebie to wyjdzie 149680 czyli rrso  ~7.3% , złotówka na inflacji traci mniej niż 3.5%, więc bank i tak jest do przodu

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Porsche pisze to wprost: pierwszy bieg ma ok. 15:1 i jego zadaniem jest zwiększenie momentu na kołach oraz przyspieszenia ze startu. Drugi ma ok. 8:1 i służy efektywności, prędkości maksymalnej oraz rezerwie przyspieszenia przy dużych prędkościach.

No dobrze, ale co ma do tego że "545 Nm robi przeciąg"? Gdybyśmy rozmawiali i porównywali samochody pod kątem niutonometrów na kołach, to inny temat i wówczas mówimy o czymś co rzeczywiście ma znaczenie. To co wiemy to maksymalna moc, maksymalny moment, idzie dorwać ich przebieg, no i dane dotyczące przyspieszenia. Podałem Ci przykład z silnikiem elektrycznym w Twoim Audi, weź to pod uwagę i odnieś się do tego

Opublikowano
11 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja tam telefony na raty biorę, na cholerę mam tyle kasy wydawać jak można mieć 0% i spłacać tańszym pieniądzem przez 24 msc? :E 

Ja też jeśli jest opcja 0% to biorę mimo, że mam gotówkę na dany sprzęt...zwłaszcza jeśli jeszcze przykładowo 2 raty potrafią być gratis...za gotówkę drożej, to po co w to brnąć :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja też jeśli jest opcja 0% to biorę mimo, że mam gotówkę na dany sprzęt...zwłaszcza jeśli jeszcze przykładowo 2 raty potrafią być gratis...za gotówkę drożej, to po co w to brnąć :hihot:

Dodatkowo na plus przy takich ratach budujesz sobie zdolność kredytową, tylko trzeba pilnować terminowego spłacania.

Opublikowano
22 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Dodatkowo na plus przy takich ratach budujesz sobie zdolność kredytową, tylko trzeba pilnować terminowego spłacania.

Zawsze w takich sytuacjach sobie ustawiam zlecenie stałe, więc nie ma opcji żeby nie pilnować :)