Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Gang, nie uważasz, że Twoje podejście jest... głupie? Nie żebym Cię obrażał, ale jesteśmy dymani na każdym kroku więc nie uważam, żeby korzystać z opcji, z których możemy maksymalizując nasz zysk było czymś złym. Twoje poświęcenie niewiele wniesie bo to system jest niewydolny. I zamiast zastanowić się jak zrobić żeby było dobrze, to tylko na każdym kroku gdzieś dowalane są nowe podatki, opłaty itd...

to bardziej pewnie moja ideologia. 

jednak jak to aie liczy tu i teraz to faktycznie wychodzi sie na minus. 

jednak w całym życiu to juz niekoniecznie. 

najwięcej kasy pochłaniają dzieci i starsi. 

1-2 raki w rodzinie i uwierz mi prywatnie rzadko która rodzina by ogarnęła. to jest leczenie czasami dobijające do miliona. 

a o dziwo jak mas raka to leczenie startuje w maks 6tyg, a często szybciej. 

to tak jak z AC, czasami prze 10 lat płacisz kilka tysięcy rocznie i nic, a potem aie coś stanie i żałujesz ze wcześniej płaciłeś? 

a jak sie nic nie stanie to żałujesz? tez nie. 

ja sie w pracy nauczyłem, ze jak ktos robi inaczej to moze ma inna perspektywę i dlatego, wiec staram sie na wszystko patrzeć mega szeroko. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wiesz to nadal pi razy drzwi 250zl-400zl za M2 płytek przy zarobkach 16-18k PLN po przeliczeniu vs w Polsce 150-250zl za m2 płytek przy średniej 7,8k. 

Nadal wychodzi taniej na zachodzie a lepiej dla naszego fachmajstra :E

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, marko napisał(a):

@GordonLameman uwierz, Niemcy potrafią na wiele rzeczy machnąć ręką. Ci młodzi już nie aż tak, ale mimo wszystko. Podstawowa różnica, to oni w przeciwieństwie do nas nie kładą aż takiego nacisku na własne 4 kąty, ale za to nie mają problemu szlajać się po restauracjach. A urlop za granicą, to wręcz obowiązek. Inna drabinka priorytetów

Ja mam tak trochę...no jedynie te restauracje mi nie po drodze bo lubię gotować, 4 kąty muszę mieć ale na wiele w nich przymknę oko (do dziś po 4 latach od wprowadzenia się pewnych rzeczy nie zrobiłem :E ), a przykładowo w@@rwia mnie najdrobniejszy odprysk, czy deko krzywo siedzący przedni zderzak na 10 letnim aucie i muszę to wszystko na wiosnę poprawić  :rotfl:

No i urlop to oczywiście mus...nawet jeśli przez to mam czegoś do domu nie kupić :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Podrzucam jako przykłąd ten filmik:

Twoim zdaniem to szukanie dziury w całym? :) 

Ale gówno :E

Budowlanka na każdym etapie to prawdziwe pole minowe ze specjalistami, klientami zresztą też. Z pytaniem o wstępną wycenę kuchni byliśmy w lipcu czy końcem czerwca 2024 u trzech gości, trzech było pomierzyć, na wycenę od jednego nadal czekam, a już mieszkamy 4 miesiąc :E Wujek buduje dom, dach ma zrobiony super, za to murarze przy otworach okiennych tak się popisali, że później sam musiał to jakoś doprowadzać do porządku, bo krzywo. Majster który robił u mnie miał pod koniec mojego remontu drugą fuchę, to tam z kolei po stronie klientów trafili się debile, którzy prosili o malowanie cienką farbą a nie grubą, a na koniec jeszcze jeździł na milion poprawek do poprawek :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Byłem u laryngologa, bo mnie już długo gardło boli. No i mam jakąś... dietę, bo może to jakiś reflux czy coś. No i dostałem kartkę, co wolno a czego nie wolno jeść i pić. No i takie podstawy jak nic smażonego, nic słodkiego, zasadniczo tylko chleb, ryż, ziemniaki, mleko i sałata. Czyli zdechnij z głodu. Z piciem podobnie, żadnej kawy, gazowanych rzeczy, wina, nawet soków (!). Za to mile widziane są: woda niegazowana, zielone herbatka, mleko i... piwo. 

No i jak ja mam być obiektywny? :E

Edytowane przez marko
Opublikowano

Jak byłem na diecie redukcyjnej to jednym z posiłków był biały ser + tuńczyk :D Można też było biały ser zastąpić masłem orzechowym więc był tuńczyk i masło orzechowe.

A tak poza tym to wszyscy u mnie w domu zdrowi :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko napisał(a):

Cicho. Mogę mleko i piwo :P

Nie polecam wlewać tego razem. Ale słyszałem że na ból gardła pomaga Jager :E Przecież to ziółka :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

Dziś sobie przypomniałem dlaczego przestałem znajomym doradzać i składać kompy... dzwoni w środę znajomy że on się nie zna totalnie i chce złożyć coś stricte do grania, zda się na moją propozycję. Wczoraj rano mu wysłałem koszyk z podzespołami, ten pisze, że on niby się nie zna ale czemu AMD (akurat tak się złożyło, że najlepiej się spina w budżecie R5 7500f/7600 i rx7800xt) i on to musi przedyskutować bo chyba wolałby coś innego gdyż "kolega z pracy mi doradził że w każdym, dosłownie każdym budżecie tylko Intel i NVIDIA, bo AMD to gówno"...no to go odesłałem do kolegi żeby złożył 😅

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
Godzinę temu, Gang napisał(a):

delikatni jesteście.

Akurat mój układ pokarmowy jest, póki co, pancerny. Oczywiście kiedyś niezdrowy tryb jedzenia wyjdzie bokiem, bo nie ma ludzi niezniszczalnych, ale ta diagnoza to mnie tak przekonała, że hej.

Jeszcze pij piwo i nie zagryź czymś niezdrowym ... :E

Przynajmniej wiem, że to nic poważnego, żebym musiał się przesadnie martwić. A na tym mi najbardziej zależało..

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Dziś sobie przypomniałem dlaczego przestałem znajomym doradzać i składać kompy...  😅

Jak patrzę na ceny GPU, to niestety komputer do gierek jest sprzętem dla entuzjastów. Swoje i7 14. Gen mam, bo chciałem, bez sensownego uzasadnienia. Ale wybulić lekko 2500zł na GPU nie jestem w stanie. W tamtym roku kupiłem thin clienta z miejscem na dedykowane GPU, wrzuciłem jakiegoś GF730, Windows XP, nakupiłem gierek z 2000-2005 i cieszę się jak małe dziecko. Proste odstresowywacze. Pograsz godzinkę w tygodniu, wrócisz tydzień później i wiesz co masz dalej robić, a nie kminisz co dalej, żeby nic nie przeoczyć :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie rynek GPU się totalnie zepsuł... prawie 2 lata temu kupiłem i tak już wtedy "starego" technologicznie 6950xt  (wyszedł mnie niecałe 3k, jeszcze sprzedałem grę za 150). Dziś za te pieniądze nie kupię tak naprawdę nic zauważalnie szybszego...co najwyżej kosmetyczna różnica będzie, niezauważalna bez osd.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Mam ten sam problem. Dostałem od znajomego "koszyk" złożony przez jego znajomego informatyka. Złapałem się za głowę, bo nic tam nie pasowało :E 32 GB RAM 7600 Mhz do AMD, zasilacz MSI za 800 zł, chłodzenie Dark Pro 3 za 400 zł (do 9800X3D), a wisienka na torcie to Asus TUF 4080S za 5.8k zł kiedy premiera 5080 za tydzień :E Sklepałem mu zestaw tańszy, lepszy i jeszcze z 5080 to powiedział że "zastanowi się". :E 

• Haha 2
Opublikowano

Dlatego ja pewnie leciwego już 1660S zamienię na coś maks do 1500.

Pomyśleć że kupiłem go w jakiejś odklejonej promocji za 700zl gdzie inne chodziły wtedy po 1100.

Żałowałem jednak trochę że nie kupiłem 2060 jak był w promce..

Opublikowano (edytowane)

Ja swojego rtx 2060 kupiłem używkę za jakieś 250€, potem jak były te jazdy z cenami sprzedałem za 450€ od ręki, a rok później kupiłem znowu za 150€ :E

Choć największa odklejka, której do tej pory nie rozumiem to były tylne satelity do kina domowego. Nowe kosztowały 199€ w sklepie SONY. Sprzedałem je po jakichś 5-latach za... 450€ w ciągu kilkunastu minut. Najlepsze, że nadal nie ogarniam o co chodzi z tymi cenami za nie, bo... kompletne zestawy Soundbar + Subwoofer+ te satelity szło wtedy używane kupić poniżej 400€, i te ogłoszenia wisiały tygodniami. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Ja zawaliłem w czasach jazdy covidowo kryptowalutowym... sprzedałem 5700xt za 2k a tydzień czy dwa później za 4k szły od ręki, nie odebrałem drugiego 3070 za coś koło 3 gdy niedługo później spokojnie za 5 szło sprzedać, a cena nawet chyba do okolic 7 w pewnym momencie wybiła 😂😅

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Varta to już ze dwa lata temu została rozdzielona między inne firmy - aku Varty to było dokładnie to samo co Bosch (inna naklejka), mało tego: to samo sprzedajemy pod własnym brandem tylko taniej i dajemy trzy lata gwarancji.

• Upvote 2
Opublikowano

Dzisiaj jedna z naszych firmowych X3 2.0 diesiel z miękką hybrydą która w grudniu była kupiona jako nówka z 10km na liczniku trafiła na serwis, bo drugi raz aku się rozładował. Okazało się, że ktoś gdzieś po drodze już raz wymienił akumulator bo pierwszy się nie ładował, teraz aso stwierdziło, że ten też się nie ładuje albo w ogóle nie ma ładowania 8:E niemieckie premium...

• Like 1
  • Haha 1