Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

niby się nie zna ale czemu AMD (akurat tak się złożyło, że najlepiej się spina w budżecie R5 7500f/7600 i rx7800xt) i on to musi przedyskutować

Nie ma co się dziwić, radeonów nigdy się nie poleca komuś kto się nie zna albo będzie wracał :D

Co innego ryzen

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Varta kaput, dzisiaj sąd w DE przyklepał bankructwo, gdyby ktoś myślał o nowym akumulatorze to warto o tym pamiętać, żeby komuś za rok nie wcisnęli aku.

E? Sąd dzisiaj dał zielone światło dla restrukturyzacji. Spółka zniknie z giełdy 

Widzieliście Fiata Pandina? Pocket Size SUV :E

Edytowane przez marko
Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

Akurat mój układ pokarmowy jest, póki co, pancerny.

Miałem tak samo przez długie lata. Nie było połączenia, które sprawiło mojemu żołądkowi jakiekolwiek problemy. Do pewnego dnia kilka miesięcy wstecz, kiedy o mało nie zginąłem przez … jajko.

Stanowiły one podstawę mojej diety od zawsze. Któregoś pięknego poranka, po zjedzeniu dwóch jajek sadzonych przygotowanych przez teściową, myślałem że umrę. Dosłownie chodziłem po ścianach nie mogąc wytrzymać z bólu. Pomyślałem, że to jakiś dziwny zbieg okoliczności i może połączenie jajek i mocnej kawy mi zaszkodził jednorazowo albo ta „wiedźma” próbowała mnie ubić, ale nie. Sytuacja w mniejszej skali, ale powtarzała się po jakiejkolwiek formie zjedzonego jajka - z wyłączeniem ciast i deserów.

Nie byłem z tym problemem u żadnego specjalisty, ale mocno ograniczyłem w diecie jaja. Co zjem więcej jak jedną sztukę, znów zaczyna się wykręcanie żołądka na lewą stronę. Chyba muszę się tym tematem jednak zająć, bo strasznie brakuje mi jajecznicy :P

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie ma co się dziwić, radeonów nigdy się nie poleca komuś kto się nie zna albo będzie wracał :D

Tylko z drugiej strony czemu? Bo po internetach krążą urban legend jakie to niby radki problematyczne? Od prawie 2 lat 6950xt i zero mitycznych problemów z kartą, a instalowałem każdy kolejny sterownik...w zeszłym roku raz świrowała, ale okazało się że winowajcą były przedłużki kabli od zasilacza. W kolejnych dwóch kompach w domu też radki - 6600 i 7800xt (akurat zawsze lepiej wypadały w budżecie jaki był, nie że bardziej lubię niż nv) i to samo...działają bez najmniejszych problemów ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Seeba03 napisał(a):

albo ta „wiedźma” próbowała mnie ubić, 

A nie wpadłeś na to, że te jaja były zaklęte? :E w bajkach dokładnie tak postępują wiedźmy 

@Krzysiak sam jestem mega zrażony do Radeona. 3 podejścia miałem i zawsze jakieś problemy z softem czy dziwnymi spadkami wydajności. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

@markoidąc tym tropem powinienem być zrażonym do GeForców, bo jeśli przez wszystkie lata gdy się w to bawię miałem problemy z kartami to właśnie zielonymi :E

W tym konkretnym przypadku bardziej się rozchodzi o to, że przy proponowanych roszadach na placu boju został 4060ti 16gb...do 1440p :D Czyli wydajność mniej więcej 3070 :D 4070/super które były przeze mnie podane jako alternatywy też odpadły na starcie bo 12GB 😅😂

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Tylko z drugiej strony czemu? Bo po internetach krążą urban legend jakie to niby radki problematyczne?

Bo NV jest stabilniejsza i lepiej wspierana przez producentów gier. Dla osoby która się nie zna stabilność i pewność jest ważniejsza niż wyciśnięcie każdego % perf z danego budżetu  ;)

Kiedyś tak poleciłem 5600xt albo 5700xt i później "klient" wracał z black screenami a jak debugowałem to rzeczywiście ludzie opisywali takie "urban legend".

Długo taką przewagę cpu miał też Intel nad AMD ale to już przeszłość, w przypadków radeonów jednak nadal NV.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem, akurat mam w 3 kompach radki bo tak się złożyło i nie odczyniam nad nimi szamańskich modłów żeby były stabilne...no i stabilne są :E Wiesz, że czarne ekrany na rdna1 to były jakieś 6 lat temu zaraz po premierze tej archi i dawno to naprawili? ;) 

Generalnie wybierając między 4060ti a 7800xt nawet nie ma się nad czym zastanawiać, bo ta pierwsza karta to po prostu słaba karta do 1440p (70 12GB odpadły "bo mało ram", na droższe z większą ilością pamięci nie ma budżetu) ;) Tu trzeba patrzeć przez ten pryzmat a nie ogólnie nv vs amd ;) 

Czemu go odesłałem z kwitkiem? Ano temu że już tłumaczyłem 1,5 roku temu, że jeśli już chce puga rcz to nie z thp tylko z hdi, nie posłuchał, uparł się na thp i pojechaliśmy oglądać thp którego ostatecznie kupił...ale gdy teraz go ktoś pyta czemu to psujące się gówno pod maską wybrał jest "no przecież byłem z Krzychem" sugerujące jakobym ja to doradził i wdupczył go na minę. No i tu jak ktoś obśmieje to będzie "no przecież Krzychu mi to złożył" :E Dbam o swoją "markę" :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Ostatni Radeon u mnie to był bodajże RX6600. Mafia II czy GTA IV były niegrywalne. Nawet formata zrobiłem, bo już pomysłu nie miałem, dlaczego te mikroprzycięcia. Wrzuciłem z powrotem RTX'a - jak ręką odjął. 

Black screen też się zdarzał.

No to zacząłem szukać w internecie, może trzeba jakąś łatkę. Niee, ten typ tak ma. Podziękowałem.

Opublikowano

znajomy sie kiedyś pytał jakie AP ma kupic. 

mówię kup unifi i bedziesz miał spokój...

zobaczył cene i powiedzial ze z krzesła spadłem. 

teraz przez 2 lata nie wiem ile mial apekow, teraz ma tp linka mesh w kazdym pomieszczeniu i dalej nie zadowolny. a suma sumarum wydal pewnie z 2 albo 3 razy tyle. 

Teraz, Gang napisał(a):

znajomy sie kiedyś pytał jakie AP ma kupic. 

mówię kup unifi i bedziesz miał spokój...

zobaczył cene i powiedzial ze z krzesła spadłem. 

teraz przez 2 lata nie wiem ile mial apekow, teraz ma tp linka mesh w kazdym pomieszczeniu i dalej nie zadowolny. a suma sumarum wydal pewnie z 2 albo 3 razy tyle. 

Opublikowano (edytowane)

Akurat mafię 2 pykałem na 6950XT i śmigała bez żadnych przycięć :)

W każdym razie tu problem nie dotyczy tego czy brać porównywalne karty i faktycznie "dla świętego spokoju" wybrać NV, tylko albo gówniane NV (chyba najbardziej nieopłacalna karta serii) albo sensowny radek lub sensowne NV :D 

Osobiście zawsze kupuję to co daje mi lepszy fps/cena, ale też nie zależy mi w ogóle na RT, więc przewaga RTX w tej kwestii nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Nie kieruję się jakimś przywiązaniem do marki etc.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

Ja kompa odpuściłem w czasach covidowych, miałem 2x3070, wykopałem trochę pinionszka, sprzedałem potem po 4,5k jedną (kupione po 3k) i został mi fajny komp z 10900k na pokładzie. To było przed latem, wróciłem z delegacji jak już tak stał z 2 miesiące i opchnąłem na olx za niezłą wtedy cenę. Gdzieś tam między tym wszystkim kupiłem PS5, tv zmieniłem na oled 65", niedawno kupiłem ps5 pro i tak sobie pykam. Wygrała wygoda i chęć powrotu do soniacza po PS3. 

A z innej beczki to zamówiłem szajsunga S25, w sumie nie planowałem bo mam obecnie S23, a w domu leży jeszcze A55, tyle, że to służbówka, a ja służbową kartę mam w prywatnym telefonie. Przeszło mi przez myśl sprzedać S23 i używać tego A55, ale unikam jak ognia jakiejkolwiek pracy w domu, a wiem, że mając służbowego maila korciło by żeby zaglądnąć. Druga rzecz A55 to dachówka o srogiej wadze i źle mi się używa tego telefonu. 

W sumie trochę impulsywnie go zamówiłem, ale w tym całym programie odkup za s23 dają 1800zł gdzie mój jest już troszkę styrany (nie trawię jakiejkolwiek folii na ekranie) i na jakimś olx chyba więcej jak 1300zł bym nie dostał. Najbardziej się cieszę, że dalej ma 6,2" ekran i nie jest taką kobyłą jak chociażby A55. 

Edytowane przez Kowal_
Opublikowano (edytowane)

Ja jakoś nie mogę się wyleczyć z PC...gdy już myślę, że przeszło to zaraz wraca ze zdwojoną silą i wymieniam pół bebechów w budzie :rotfl:

Pewnie gdyby nie to, że zasponsorowałem jeszcze 2 kompy w domu to teraz zastanawiałbym się nad wymianą 4090 na 5090, a 7800x3d już dawno byłby zastąpiony przez 9800x3d :E 

BTW po ponad tygodniu od wymiany oleju w skrzyni która przeleciała niecałe 200k (508) widzę, że to było dobre posunięcie, teraz na zimno wszystkie biegi wchodzą jednym palcem, wcześniej 2 wchodziła z odczuwalnym oporem. Sam spuszczany olej niby miał "ładny" kolor, na magnesie korka zero opiłków, ale gdy go zlewałem po kilku godzinach z miski do bańki był stosunkowo gęsty, wręcz jak miód.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Ja absolutnie nie widzę potrzeby zmiany telefonu co 2-3lata, szczególnie tych topowych modeli. Sam mam Pixela 6 i nie widzę żadnej potrzeby zmiany, szczególnie jak widzę ceny nowych modeli. Jedynie gniazdo USB mi powoli umiera i będę kminił czy coś z tym robić czy kupić porządną ładowarkę bezprzewodową. Żonie kupiłem w lecie Pixela 7 Pro i też raczej zostanie z tym, aż się po prostu zepsuje. 

Co do kompów, mam 3 laptopy: służbowy, prywatny i mac pro. I jak mam coś poważniejszego do zrobienia, to i tak siadam przed PC'tem. Po prostu wygodniej. Do tego, jak to zawsze powtarzam, kompa sobie sam zdiagnozuję i naprawię. A mam wydać 10kafli na konkretnego laptopa i umrze mi to zaraz po gwarancji, wydam kolejne kilka kafli na naprawę i dostanę na to gwarancję 6 miesięcy, to... nie. 

Opublikowano

Mnie jakoś nigdy do siebie nie przekonały laptopy. Gdy jeździłem trochę busem to używałem do oglądania filmów na postoju, no i teraz trzymam go tylko po to, żeby od czasu do czasu podłączyć się do któregoś z aut (swoich lub znajomych posiadających psa).

Opublikowano

Gdyby nie to, że dostałem służbowe S21 FE niecałe 3 lata temu to nadal bym latał na swoim Huawei P20 Pro.

Chociaż też mnie kusi S25. 

Żałuję że zamawiając za 2800 S24+ dla żony nie wziąłem drugiego dla siebie..

Opublikowano

W telefonach zazwyczaj co generację zmienia się tylko SOC (i ew. ram), tak samo jest w S23, S24, S25. Dla większości ludzi ta zmiana nie ma sensu tak samo jak zmiana 7800X3D na 9800X3D ale ..zmienić można 8:E

Też zamówiłem S25 ale naturalnie nie ma to jakiegoś wyższego sensu, jedynym plusem jest to że na premierę samsung zawsze daje mnóstwo kodów i promocji więc na pepperze cuda się dzieją jak ktoś kombinuje. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz Pixel 8 Pro ma genialną cenę, 2.5 kloca za jeden z najlepszych aparatów na rynku i mega responsywny system a 5h SOTu wystarczy większości. Z Xiaomi wyleczyłem się na dobre, jeśli trzeba czegoś więcej jak zwykłe, codzienne użytkowanie to wychodzą kwiatki :E

Ciekawa zależność jest pomiędzy szybkim ładowaniem a długością wsparcia. Wszelakie chinole z Oneplusem na czele mają ładowania w okolucach 100W ale tylko 3-4 lata wsparcia, a takie Samsungi, Pixele czy Apple wsparcia 7 lat i ładowanie 30-45W.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

9 zeta chmura mnie kosztuje 100GB, 8 minutowy film 4K 60Hz zajmuje 3,9GB więc nawet jak na wczasach miejsce by się kończyło to zrzucę filmy na dysk zewnętrzny czy przez wifi do chmury, bez przesady z tą ilością pamięci, mało komu tego braknie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ze 128GB wolne mam 61. Z tym, że tak jak @Katystopej wszystko jest archiwizowane dalej. 

Ja akurat nie jestem zwolennikiem chmur publicznych. Mam swojego NASa z dostępem z zewnątrz. Media uploadują się automatycznie. A NAS robi codziennie kopię na dodatkowy dysk zewnętrzny. A żeby jeszcze bardziej było bezpiecznie, to NAS jest zasilony z UPSa, więc nie mam ryzyka utraty danych przy zaniku prądu :ENiby bzdura, ale jak przypadkiem wyrzuci RCD w mieszkaniu, to dyski są dalej zasilane i po 10minutach bez prądu następuje bezpieczne wyłączenie NASa

Edytowane przez marko
Opublikowano

Ma ktoś matowy lakier?

Byłem dzisiaj u hyundaia popatrzeć sobie i w macie (gravity gold, praktycznie srebrny) wyglądał fenomenalnie w porównaniu do zwykłych ale nie wiem jak z tym żyć  8:E