Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czyli Mirek handlarz po prostu :D hahaha z czegoś trzeba żyć ale znam towary na których jest dużo większa przebitka ;) 

Wallec dostanie zawału. Myślał, że znalazł bratnią niebieską duszę na forum a tu :dupa:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jaja sobie robię z tym 7800X3D :hihot: Kupiłem 7500F, ale nadal to dobra kasa, 80 zł taniej niż z chińczyka. 

Teraz zgaduj, RAM czy E coresy bo ustawiłem koligację na 16E :E

image.png.d222d24919bae278a48aeaee52cb7a8c.png

1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież on kupuje żeby sprzedać z zarobkiem, a nie wymienić ;) 

1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Czyli Mirek handlarz po prostu :D hahaha z czegoś trzeba żyć ale znam towary na których jest dużo większa przebitka ;) 

Akurat pod 7500F mam płytę B650, cooler box AMD z RGB i teraz kupiłem 6500 XT to się komuś opchnie jako komp do netu, gówno gierek i z możliwością rozbudowy. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Wallec dostanie zawału. Myślał, że znalazł bratnią niebieską duszę na forum a tu :dupa:

W ogóle nie prawda.

Jak AMD wyda dobry sprzęt to kupię.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Teraz zgaduj, RAM czy E coresy bo ustawiłem koligację na 16E :E

image.png.d222d24919bae278a48aeaee52cb7a8c.png

Czyżby faktycznie wina E corsów? Teraz leci absolut na jajkach P bez HT. Absolut bo częściej tyra 15 która wcześniej coś jęczała

IMG_20260123_232619.jpg

Opublikowano

Dodane po 10 mV dla rdzeni P i E, RAM puszczony na profilu XMP a i tak błąd na teście 15. Wychodzi na to, że ten test tak dociska, że daje wynik fałszywie pozytywny. Test sobie wyedytowałem aby kręcił się głównie na 13 i 15 teście i czasem błąd jest, czasem nie ma. W nocy godzinę tak chodziło i były dwa błędy. Jak ktoś chce u siebie sprawdzić czy to samo jest to niech stworzy sobie test albo weźmie podlinkowany. Ja zaraz zrobię test na Jedec 4800 i jak też będzie zgłaszać błąd to trzeba będzie unikać testu nr 15 bo to jakiś bubel.

image.png.24591a5277a2ed3c75d7ccb54fb5bfed.png

Extreme 15 @ anta777.cfg

Opublikowano (edytowane)

Zdegradowany procek, albo sam zajechałeś w cinebenchach na za dużych limitach, albo trafiłeś sztukę po @Pipelino i już była dojechana.

Teraz jak będziesz sprzedawał tego proca musisz w opisie zamieścić adnotację, że się sypie w testach.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Pentium D napisał(a):

Nom, tak zdegradowany, że się tylko na teście 15 coś sypie. Przecież jakby coś było z ramem i procem to by waliło od pierwszych minut albo nawet sekund i na losowych a nie tylko na 15.

Ogólnie jestem zdrowy, mam tylko gruźlicę. Reszta organizmu bez zarzutu.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Dodane po 10 mV dla rdzeni P i E, RAM puszczony na profilu XMP a i tak błąd na teście 15. Wychodzi na to, że ten test tak dociska, że daje wynik fałszywie pozytywny. Test sobie wyedytowałem aby kręcił się głównie na 13 i 15 teście i czasem błąd jest, czasem nie ma. W nocy godzinę tak chodziło i były dwa błędy. Jak ktoś chce u siebie sprawdzić czy to samo jest to niech stworzy sobie test albo weźmie podlinkowany. Ja zaraz zrobię test na Jedec 4800 i jak też będzie zgłaszać błąd to trzeba będzie unikać testu nr 15 bo to jakiś bubel.

Mistrzostwo, będziesz unikać testu, ponieważ wykrywa u ciebie błędy.

Ty sprawdź lepiej u siebie. Przywróć wszystkie domyślne ustawienia i zmieniaj po kolei. Inaczej to nigdy nie dojdziesz, przez co są błędy. Przecież przyczyną może być nieprawidłowe napięcie pamięci RAM, nieprawidłowe timingi, za niskie napięcie IMC, cache, itp.

Jeżeli błąd wywala po dłuższym czasie to przyczyną może być zbyt wysoka temperatura RAM a u ciebie widać, że dochodzi aż do 63 °C. Łatwo to zweryfikować, wystarczy dać do testu dodatkowy wentylator nad pamięciami.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM człowieku, przecież ja specjalnie ten ram podgrzalem nawet do 65*C i nie było błędu. Później dałem na godzinę Absoluta i się kisiło przy 64*C bez błędu a tam też jest test 15.

Jak zrobiłem sobie ten plik tekstowy to w pliku mam na zmianę 13 i 15 ze sporadyczną 2. 

IMG20260124005954.jpg

Na razie robi się test na 4800 MHz i idę do sklepu więc będzie z dobre 1,5h  testu

Edytowane przez Pentium D