Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to zapytam od razu bo jak grałem to było trochę mniej tych opcji graficznych :E

Da się tu włączyć po prostu DLAA? Bo za cholere nie mogę tego znaleźć w opcjach gry. Są cuda typu TAAU/FSR i jest tylko DLSS, nie widzę DLAA.

Opublikowano (edytowane)

21 godzin temu, Slayer napisał(a):

A to zapytam od razu bo jak grałem to było trochę mniej tych opcji graficznych :E

Da się tu włączyć po prostu DLAA? Bo za cholere nie mogę tego znaleźć w opcjach gry. Są cuda typu TAAU/FSR i jest tylko DLSS, nie widzę DLAA.

Da się wymusić DLLA w Nvidia App ale trzeba mieć mega mocny komputer.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

@leven to są te nowe presety wprowadzone w DLSS 4.5

Preset L: domyślny preset dla trybu UltraPerformance. Zapewnia ostrzejszy i bardziej stabilny obraz z mniejszym smużeniem niż presety J i K, ale jest bardziej wymagający wydajnościowo. Preset L osiąga najwyższą wydajność na kartach RTX serii 40 i nowszych

Preset M: domyślny preset dla trybu Performance. Zapewnia podobną poprawę jakości obrazu jak preset L, ale przy wydajności bliższej presetom J i K. Preset M osiąga najwyższą wydajność na kartach RTX serii 40 i nowszych

Opublikowano
18 minut temu, tgolik napisał(a):

Da się wymusić w Nvidia App ale trzeba mieć mega mocny komputer.

Mocny w sensie bez używania generatora klatek? Bo z nim nie ma problemu, w sensie u siebie wymusiłem przez apke DLAA, tak jak kolega Caleb59 poradził i z generatorem klatek mam w okolicach 100.

Opublikowano

Jak gram z generatorem klatek to czasem dziwnie szarpie podłoże tuż przed stopami Geralta. Choć przed chwilą sprawdziłem i nie zauważyłem tego. Natomiast nawet z generatorem nie mam pełnych 120 klatek w 4K z pełnym RT i HW na maksa.

Opublikowano

No wlasnie jestem ciekaw waszych opinii na temat DLSS 4.5, bo sam będę testował dopiero pozniej. Wg. opisów nowe presety sa stosowane dla jakości Ultra i Ultra Performance, a przy Quality automat używa presetu K. Czy prestet K jest lepszy niż bylo w DLSS 4, czy moze mimo wszystko lepiej wypadają L i M nawet w trybie Quality?

Opublikowano

Wiesz co, ja sobie testowałem te DLSSy a koniec końców i tak najbardziej mi się podobał TAAU :E 

Teraz mam DLAA wymusze z apki nvidia i w sumie osiągnąłem najlepszy efekt.

No ale może ja czegoś nie wiem i ktoś rzuci więcej światła w tym temacie.

Opublikowano
Godzinę temu, Slayer napisał(a):

Wiesz co, ja sobie testowałem te DLSSy a koniec końców i tak najbardziej mi się podobał TAAU :E 

Teraz mam DLAA wymusze z apki nvidia i w sumie osiągnąłem najlepszy efekt.

No ale może ja czegoś nie wiem i ktoś rzuci więcej światła w tym temacie.

hej, jak to powinno wyglądać w apce NV, mógłbyś podrzucić screen

W dniu 5.01.2026 o 12:54, Slayer napisał(a):

Gość od The Witcher 3 HD Reworked Project pracuje nad nową wersją i ma ona wyjść w tym roku : )

kolejna wersja? :o przecież obecny next gen plus jego mod robią prawdziwą robotę, a on robi mod do gry która sama w sobie ma juz chyba zaszyte jego modyfikacje graficzne jeśli dobrze pamiętam :D gośc jest niestrudzony

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tgolik napisał(a):

@leven

Te screeny to już DLSS 4,5 preset M?

Tak i te presety same wskoczyły na sterowniku 591.67 (8 godzin temu) Dopiero później wgrałem najnowszy sterownik i jest to samo.

W każdym razie NPI pokazuje nowe presety.

1.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Pograłem chwilę w W3. Obraz z FG wygląda znacznie lepiej na Transforer 2, M - przeszkadzało mi nieregularne drżenie obrazu tuż przed czy za stopami Geralta u dołu ekranu w czasie biegu. Teraz tego nie widzę.

Gram z DLSS Balans, reszta 4k ultra.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek_ITH napisał(a):

Przecież ta wersja 4.5 obniża fps o jakieś 5-10% nie widzę sensu jej stosować.

Na wszystkich testach na yt to widać.

Obniza wydajnosc wzgledem 4.0 a nie natywnej rozdzialki. Co oznacza, ze 4.5 zwieksza ilosc FPS wzgledem natywnej rozdzialki ale gorzej niz 4.0
Wiec jaki sens? A no taki, ze jakosc DLSS 4.5 jest zauwazalna i lepsza od 4.0 (przynajmniej po obecnych testach)