Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wiedźmin 3. Powiedziałem sobie, że w końcu to skończę, bo zaraz tej grze stuknie 10 lat. Wyruszam z Novigradu do Skellige, dużo jeszcze do końca? 

Jak dopiero lecisz na Skellige, to jesteś mniej więcej w połowie głównego wątku. Licz spokojnie z 15-20h grania, jak się skupisz tylko na głównej fabule. Dodatki to osobna historia, można olać jak chcesz tylko podstawkę skończyć.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

A w Avowed grałeś? Wg mnie lepsze póki co, szczególnie że magia + znacznie lepiej bronią białą tu się sieka. Outer Worlds to raczej widzę mocniej na bronie nastawione, a ja już nie mam tego refleksu co kiedyś i gdyby nie spowolnienie, to nie umiem celować :E  

Avowed jest ok. Ale na razie porzuciłem. Outer World's przez to że jakby mniejsze i krótsze wydawał mi się lepszym tytułem i jedna z niewielu względnie nowych gier, które udało mi się ukończyć

Opublikowano
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Widzę że jest hype na takie gry. W zeszłym roku fantazji remisterio była popularna, a teraz to. Próbowałam Persony 5, ale jednak  w pewnym momencie porzuciłem. Te Expedition może dokończę. Doom pewnie jest ma 5 godzin rozgrywki więc chyba też

Trzy razy do 33 podchodziłem i ostatnio jak zobaczyłem piękną wodę i chciałem do niej wskoczyć a tam niewidzialna ściana. Śmieszny ten korytarzyk jest. Nudna gra.

4 minuty temu, Keller napisał(a):

A w Avowed grałeś? Wg mnie lepsze póki co, szczególnie że magia + znacznie lepiej bronią białą tu się sieka. Outer Worlds to raczej widzę mocniej na bronie nastawione, a ja już nie mam tego refleksu co kiedyś i gdyby nie spowolnienie, to nie umiem celować :E  

Avowed włączyłem po KCD2 no i jest słabo. Jakbym z Orebica przyjechał nad Zalew Zegrzyński...

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

@GrolshekMi to zupełnie nie przeszkadza. Ta gra to przede wszystkim poznawanie historii, turowa walka i całkiem przyzwoity system rozwoju postaci. Możliwość wejścia do wody albo do miejsc w których i tak nic nie ma jest mi zbędny.

Idziesz, bijesz potwora, rozdajesz punkty, gadasz, idziesz, bijesz potwory dwa, rozdajesz punkty, gadasz i tak do zajeb.....a. Nudne do granic możliwości.

Opublikowano
14 minut temu, Jaycob napisał(a):

Jak dopiero lecisz na Skellige, to jesteś mniej więcej w połowie głównego wątku. Licz spokojnie z 15-20h grania, jak się skupisz tylko na głównej fabule. Dodatki to osobna historia, można olać jak chcesz tylko podstawkę skończyć.

No niby można ale Serce z Kamienia jest świetne. W zasadzie to jest "Faust" czy nasz "Pan Twardowski" (na jedno wychodzi) ale opowieść jest fantastyczna, no i Pan Lusterko... ;)

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Widzę że jest hype na takie gry. W zeszłym roku fantazji remisterio była popularna, a teraz to. Próbowałam Persony 5, ale jednak  w pewnym momencie porzuciłem. Te Expedition może dokończę. Doom pewnie jest ma 5 godzin rozgrywki więc chyba też

Hype? Raczej nie. W ostatnim czasie faktycznie trochę się ożywiło w obrębie tego gatunku (Persona 3 Reload czy Metaphor: ReFantazio w poprzednim roku) - ale to nadal nisza. Clair 33 raczej nie zmieni tego stanu rzeczy, zwłaszcza że zarówno pod względem stylistyki, jak i mechanik, odbiega od klasycznych JRPG-ów.

Dla mnie Clair to zupełnie inna gra - czerpie inspiracje z Persony i innych tytułów (Soulsów), ale mechanicznie mocno się różni. To raczej gra nastawiona na refleks niż klasyczną turówkę.

Opublikowano
10 minut temu, Grolshek napisał(a):

Idziesz, bijesz potwora, rozdajesz punkty, gadasz, idziesz, bijesz potwory dwa, rozdajesz punkty, gadasz i tak do zajeb.....a. Nudne do granic możliwości.

Kwestia oczekiwań. Ja już nie mam energii i czasu dla takich gier jak Wiedźmin czy Elden Ring, a które przecież są świetne i jak najbardziej trafiają w mój gust. Jako nastolatek, student nawet grałbym do białego rana. Tymczasem właśnie sobie uświadomiłem że nie zarwalen nocki z powodu gry od minimum 8 lat.

Opublikowano
7 minut temu, Kandelabros napisał(a):

No niby można ale Serce z Kamienia jest świetne. W zasadzie to jest "Faust" czy nasz "Pan Twardowski" (na jedno wychodzi) ale opowieść jest fantastyczna, no i Pan Lusterko... ;)

Oczywiście, dodatki są świetne! Tyle że autor pisał w takim tonie, jakby gra go nudziła, więc pomyślałem, że raczej nie będzie zagłębiał się w dodatki.:P 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jaycob napisał(a):

Metaphor: ReFantazio

xDno jakoś tak. Ach te fikuśne tytuły.

3 minuty temu, Jaycob napisał(a):

To raczej gra nastawiona na refleks niż klasyczną turówkę.

Też racja. Bez parowania i uników już na normalnym poziomie trudności część walk jest niewykonalna dla normalnego człowiek. Te walki z opcjonalnymi bossami na przykład.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

Kwestia oczekiwań. Ja już nie mam energii i czasu dla takich gier jak Wiedźmin czy Elden Ring, a które przecież są świetne i jak najbardziej trafiają w mój gust. Jako nastolatek, student nawet grałbym do białego rana. Tymczasem właśnie sobie uświadomiłem że nie zarwalen nocki z powodu gry od minimum 8 lat.

A ja z kolei odwrotnie mam. Wychowałem kogo tam miałem wychować, wreszcie stać mnie na sprzęt jaki chciałem zawsze mieć, mam mnóstwo czasu na emeryturze i chęć do grania w długie i skomplikowane gry. 220h w KCD, 150h w Stalkerze, kilkaset w BG3. Taka mała śmieszna gierka jest śliczna, cudownie udźwiękowiona, ma fajną opowieść, chwyta za serce ale to jak porównywać siedmiobój ze spacerem w parku ze śliczną dziewczyną->nie bardzo jest co porównywać.

Opublikowano
18 minut temu, Grolshek napisał(a):

To trochę jak narzekanie, że w piłce nożnej chodzi tylko o kopanie piłki - no niby prawda, ale diabeł tkwi w szczegółach. Każda gra jest jakoś zapętlona, ale liczy się klimat, historia, i to, jak bardzo wciąga cię ten świat. Taki schemat jaki opisałeś jest w większości RPG - zwiedzasz coś, zabijasz potwory, rozdajesz punkty, rozmawiasz i zapętlasz to samo. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Jaycob napisał(a):

Oczywiście, dodatki są świetne! Tyle że autor pisał w takim tonie, jakby gra go nudziła, więc pomyślałem, że raczej nie będzie zagłębiał się w dodatki.:P 

Chyba będę. Przez tyle lat nie mogłem się zmusić do ukończenia wiedźmina, bo ta gra mnie po prostu nudziła. Wiedźmin 2 bardzo, bardzo mi się podobał, a Wiedźmina 3 raz rzuciłem w diabły na początku i 2 razy po Baronie. Teraz miałem kolejne podejście, dobiłem do Novigradu i się w końcu wciągnąłem. Wiedźmin 3 jest powolny, trzeba dużo jeździć od questa do questa, nie można z miejsca skorzystać z szybkiej podróży bo trzeba biegać do znaków. Poza tym soundtrack podczas eksploracji jest nudny, ładny ale nudny, w kółko lecą te same wolne melodie. Można komuś puścić arcydzieło, ale jak puści się je w pętli to każdy będzie mieć dość. Jestem fanem gier RPG, przeszedłem wszystkie Baldury, Icewind Dale, persony, xenoblade, mnóstwo ysów, trailsów i wiele wiele innych ale Wiedźmin 3 jest na początku tak cholernie wolny, że aż dziwi mnie to, że się tak dobrze sprzedał. Niemniej wciągnął mnie, w końcu fabuła ruszyła i jak ten poziom się utrzyma to questy z dodatków też zrobię. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

To trochę jak narzekanie, że w piłce nożnej chodzi tylko o kopanie piłki - no niby prawda, ale diabeł tkwi w szczegółach. Każda gra jest jakoś zapętlona, ale liczy się klimat, historia, i to, jak bardzo wciąga cię ten świat. Taki schemat jaki opisałeś jest w większości RPG - zwiedzasz coś, zabijasz potwory, rozdajesz punkty, rozmawiasz i zapętlasz to samo. 

Ale możesz wejść do wody i przeskoczyć kamień :metal:

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Też racja. Bez parowania i uników już na normalnym poziomie trudności część walk jest niewykonalna dla normalnego człowiek. Te walki z opcjonalnymi bossami na przykład.

Jeśli trzymasz się głównej ścieżki fabularnej, to na normalnym poziomie trudności poradzisz sobie bez problemu, nawet bez parowania czy uników.
Co jest naprawdę fajne w tej grze, to fakt, że gdy już opanujesz parowanie i uniki, możesz pokonywać znacznie silniejszych przeciwników bez dodatkowego grindu i w ten sposób levelować bardzo szybko.
Przeszedłem grę dwa razy na poziomie Ekspert i uważam, że w trybie fabularnym gra jest banalna. Opcjonalni bossowie to jednak zupełnie inna historia - każdy z nich one-shotuje, a bez perfekcyjnego parowania i uników nie masz szans. 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Avowed włączyłem po KCD2 no i jest słabo. Jakbym z Orebica przyjechał nad Zalew Zegrzyński...

A ile grałeś? Bo potem rozwijasz postać, masz nowe unikalne bronie - ale trzeba poboczne misje lecieć. Kurcze, mi się strasznie podoba eksploracja, zbieranie skrzynek, a walka to w ogóle. Np mam buławę to ładujesz przycisk mocnego ataku i wali takim mocnym czymś i aż odskakują przeciwnicy. Jak masz mróz do tego albo truciznę czy ogień to dopiero.

Opublikowano
3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Jeśli trzymasz się głównej ścieżki fabularnej, to na normalnym poziomie trudności poradzisz sobie bez problemu, nawet bez parowania czy uników.
Co jest naprawdę fajne w tej grze, to fakt, że gdy już opanujesz parowanie i uniki, możesz pokonywać znacznie silniejszych przeciwników bez dodatkowego grindu i w ten sposób levelować bardzo szybko.
Przeszedłem grę dwa razy na poziomie Ekspert i uważam, że w trybie fabularnym gra jest banalna. Opcjonalni bossowie to jednak zupełnie inna historia - każdy z nich one-shotuje, a bez perfekcyjnego parowania i uników nie masz szans. 

Nie poradzi sobie. W fabule też są oneshotowcy. Chociaż same uniki są obowiązkowe.

Opublikowano

Ja też jestem pod wrażeniem ile ludzie mają czasu na granie, tyle to ja miałem kiedy do szkoły chodziłem.

W ciągu zeszłego roku przeszedłem trylogię DSów gdzie średnio na cześć wychodziło mi 3 miesiące 🙂 ER zacząłem w listopadzie, jakiś tydzień temu skończyłem podstawkę(100h), a teraz zacząłem dodatek i kolejne 3 miesiące, no ale u mnie weekendy całkowicie odpadają pod względem grania.

Opublikowano
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czasem dam radę włączyć na maks pół godziny niestety :( 

Ja to samo, dlatego nienawidzę gier, gdzie nie ma quicksave lub częstych autosave. Zupełną pomyłką są dla mnie wszelkie soulslike, bez takich opcji, jakby to dla nolajfów lub bezrobotnych było robione:heu:

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, PaVLo napisał(a):

Ja to samo, dlatego nienawidzę gier, gdzie nie ma quicksave lub częstych autosave. Zupełną pomyłką są dla mnie wszelkie soulslike, bez takich opcji, jakby to dla nolajfów lub bezrobotnych było robione:heu:

Nic mnie tak nie wku**** jak to gdy widzę, że męczyłem się 30 minut, żeby wyczyścić jakiś rejon, kończę questa i znowy mobki tam są. To nie dla mnie już - bo takie 30 minut to czasem wszystko co mam na granie :( 

• Upvote 1