Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie same negatywne opinie widziałem o tej grze, ale sobie pobrałem, by się osobiście przekonać. Cóż, gra to zwykły średniak i z nudów można by ograć, ale aż tak mi się nie nudzi. Przynajmniej taka moja opinia po kilku chwilach (40+ min) grania.

Kreator postaci rozbudowany czy wręcz przeładowany tym i owym, a lepiej mogli te zasoby włożyć choćby w walkę, która jest klikaniną zwyczajną.

Gra nie wygląda, a bez żadnych wspomagaczy mam ~80 klatek. Powiedzmy, że CP77 na full z RT chodzi mi podobnie. xD

Wątpię, że gdybym dalej w to szedł, to by mi się lepiej grało. Widziałem na YT o tej grze kilka filmów i wcale dalej iść nie chcę.

Dziś ukończyłem Atomfall i znacznie lepsza to była gra, a niby też średniak.

Gdyby nie GP, to bym nawet nie pomyślał o przetestowaniu tej gry. A myślenie o zakupie i to za 299 czy 379 zł? :lol2:

Spoiler

Kreator postaci jest rozbudowany. :smiech:

11SCsBu.thumb.jpeg.afc4a882b6029124b1a52da5e42d08bd.jpeg

Edytowane przez Kakarotto
  • Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

Ogólnie same negatywne opinie widziałem o tej grze, ale sobie pobrałem, by się osobiście przekonać. Cóż, gra to zwykły średniak i z nudów można by ograć, ale aż tak mi się nie nudzi. Przynajmniej taka moja opinia po kilku chwilach (40+ min) grania.

Kreator postaci rozbudowany czy wręcz przeładowany tym i owym, a lepiej mogli te zasoby włożyć choćby w walkę, która jest klikaniną zwyczajną.

Gra nie wygląda, a bez żadnych wspomagaczy mam ~80 klatek. Powiedzmy, że CP77 na full z RT chodzi mi podobnie. xD

Wątpię, że gdybym dalej w to szedł, to by mi się lepiej grało. Widziałem na YT o tej grze kilka filmów i wcale dalej iść nie chcę.

Dziś ukończyłem Atomfall i znacznie lepsza to była gra, a niby też średniak.

Gdyby nie GP, to bym nawet nie pomyślał o przetestowaniu tej gry. A myślenie o zakupie i to za 299 czy 379 zł? :lol2:

Pokaż ukrytą zawartość

Kreator postaci jest rozbudowany. :smiech:

11SCsBu.thumb.jpeg.afc4a882b6029124b1a52da5e42d08bd.jpeg

No opinia po 40 minutach jak nawet nie rozwinąłeś postaci by mieć lepszy build do walki, nie eksplorowałeś, nie szukałeś znajdziek, nic nie zrobiłeś czym ta gra stoi...
Jak walka to klikacz to sobie włącz wyższy poziom trudności, z wieloma mobami, a co dopiero bossami nie dasz rady. I trzeba kombinować ostro taktycznie, z wspomagaczami, ochronami i myśleniem których przeciwników najpierw ubić. I czym, bo może mrozem by byli spowolnieni...

Build warto zrobić sobie np. walkę + magię. I przetestować UNIKALNE bronie które trzeba szukać. Np. pistolet ze strzałami z błyskawicami, do tego topór mrozu, albo na zmianę miecz dwuręczny z krwawieniem. I w zależności od przeciwników wyciągać co się podoba. To też urozmaica...

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Ty odin gry przechodzisz na sprincie, nic nie wnikasz nawet w nie, aby przejść.

Tutaj moja opinia o Avowed po 100h grania (dopiero 2 z 5 regionów) i lizania każdego szczegółu na mapie. Łażę wszędzie, zmieniam bronie żeby się nie znudziło (misje poboczne dają często unikalne bronie i też je testuję), szukam roślin do upgrade'u sprzętu (i nie ma go dużo więc nie da się wszystkiego ulepszyć - warto uważać), szukam totemów, gram na hardzie i często jest bardzo ciężko. Więc trzeba szukać rzeczy do ulepszeń i totemów. A można grać i jeszcze na trudniejszym, jak komuś mało. Dużo taktyki trzeba wtedy.

Plusy
- Muzyka - naprawdę klimatyczna, często wiolonczela, czy skrzypce. Na ogół nie słucham nic takiego, ale pasuje do klimatu
- Walka - tak, ale trzeba porozwijać postać i grać na wyżej niż normal, wtedy trzeba myśleć; polecam zdobyć i ulepszyć pistolet duma careoca, albo jakiś unikalny arkebuz i na zmianę używać grymuar z czarami i broń jednoręczną (ale unikalną); na zmianę można dwuręczną mieć jak coś trudniejszego jest też unikalne np. buława chyba kamienna od ogra z 1 mapki
- Historia (chociaż czasami dialogi są zbyt długie), jedynie nie pasują mi spotkania z adrą bo koślawo gada
- Klimat - tutaj sam w sobie np. 2 mapa przypomina Morrowinda z grzybami
- Eksploracja, znajdowanie łupów, skakanie, wspinaczka, poszukiwanie przedmiotów - to bardzo wciąga, bo co chwile jest jakaś skrzynka, czy spoglądamy na minimapę by nie przeoczyć rośliny
- Wrogowie (różni), mini bossowie, tutaj czasem jest ciężko, czasem lekko, zależy. Z ogrem mocno się męczyłem na 2 mapie, ale to misja poboczna, więc ci co idą na speeda nawet by nie zajrzeli
- Atmosfera (tak, przypomina Obliviona)

- bardzo płynne animacje
- łatwiejsza mechanika niż w innych grach, takich jak ciągły sprint, nieskończona liczba strzał i pocisków, dźwięki, gdy jesteśmy blisko tajemnic, oznaczenia znajdziek na mapie, przesuwanie z miejsca ekwipunku do obozu by nie trzeba było co chwila latać do sprzedawców itp. jest tego oczywiście więcej ale dla starego gracza to tylko upłynnia grę zamiast frustrować
- Rozwój postaci - poza magiem, gdzie trzeba dużo punktów ładować (choć niektórzy uważają że tylko magiem powinno się grać w tej grze); i właśnie grając na trudniejszych poziomach postać TRZEBA rozwijać dość skrupulatnie, a punktów jest mało więc trzeba myśleć - i stąd MUSISZ wykonywać misje poboczne i szukać walk na mapce, bo poziomy nie wbijają się łatwo; misje poboczne z tablic ogłoszeń łatwo pominąć, bo nie ma ich na mapie a mają mini bossów
- Towarzysze są pomocni, na tyle ile muszą, ani za mocni ani za słabi - często trzeba korzystać z nich by odciągnęli od nas wrogów
- Trudność zadań, nie wszystko można zrobić od razu i musisz wrócić później po ulepszeniu postaci i sprzętu - fajna mechanika, choć jak przepakujemy postać to np. 1 region staje się bardzo łatwy. Lepiej robić 1 region od razu, a nie wracać później
- Proste misje lub proste wydarzenia, takie jak aktor który coś tam gra na scenie i musimy mu pomóc znaleźć tekst, albo zdarzenia losowe typu. ktoś prosi o pomoc, a to zasadzka, albo by pomóc npc rozwiązać jakiś mini problem nawet z kłótnią
- Gra nie jest krótka, przeciwnie, jeśli tylko robi się wszystko  - contentu jest ogrom więc ludzie mówiący że gra powinna kosztować 100zł nawet nie liznęli 0.1% tego ile jest do zrobienia w grze

- MASA SEKRETÓW i to fajnie rozlokowanych, gdzie nawet pobłądzimy chwilę w jaskini by znaleźć fragment totemu. Ale to trzeba chcieć szukać tych rzeczy i mieć motywację, a motywacja to przejście gry na trudnym lub wyższym poziomie

- pewne nasze wybory MAJĄ konsekwencje które widzimy w świecie gry

Minusy - optymalizacja i grafika (głównie twarzy) - często mocno rozmyta i mdła. Oczywiście minusem jest też to że gra potrafi mieć mało mechanik które są realistyczne, bo możemy wejść w ogień i się nie palimy, czy nie możemy zabijać npc w miastach, żeby sobie zniszczyć grę jak w skyrimach by ktoś nas ścigał. Ale rozumiem o co chodziło, miało być bardziej nastawienie na przygodę i ja się o to nie obrażam. Kluczowe mechaniki są wciągające.

Z kolei granie 40 minut to nawet nie wiem czy jak demo, nic nie poznasz, nawet dobrze wstępu, a co dopiero mechanik które mają wciągnąć. Nawet w tym momencie nie masz umiejętności, ani towarzyszy z których specjalizacji można korzystać by walka była lepsza. Ja się nie raz przekonałem do wielu gier które z początku były dla mnie "takie se".

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Keller napisał(a):

No opinia po 40 minutach jak nawet nie rozwinąłeś postaci by mieć lepszy build do walki, nie eksplorowałeś, nie szukałeś znajdziek, nic nie zrobiłeś czym ta gra stoi...
Jak walka to klikacz to sobie włącz wyższy poziom trudności, z wieloma mobami, a co dopiero bossami nie dasz rady. I trzeba kombinować ostro taktycznie, z wspomagaczami, ochronami i myśleniem których przeciwników najpierw ubić. I czym, bo może mrozem by byli spowolnieni...

Build warto zrobić sobie np. walkę + magię. I przetestować UNIKALNE bronie które trzeba szukać. Np. pistolet ze strzałami z błyskawicami, do tego topór mrozu, albo na zmianę miecz dwuręczny z krwawieniem. I w zależności od przeciwników wyciągać co się podoba. To też urozmaica...

Gra mnie nie wciągnęła od początku, a mam ileś tam godzin pograć, bo może będzie lepiej? Bym się zanudził i by uniknąć tracenia czasu, czyta się czy ogląda się recenzje, a one nie zachęcają i mówią, że dalej lepiej nie jest.

Zdarza mi się grać w średniaki i dobrze bawić, ale nie tu, a np. taki Atomfall od początku mnie zainteresował.

Jak sprawdzałem poziom trudności, to wrogowie mieli więcej zdrowia im był wyższy i chyba tyle, choć nie testowałem tego dużo.

Masz swoją opinię o grze, jest diametralnie różna od mojej, ale ją szanuję. I wyprzedając kolejne posty, gra jest jaka jest i nic tego nie zmieni.

Edytowane przez Kakarotto
  • Upvote 2
Opublikowano

Bo ograniu Indiany i Sniper Elite Res. zabrałem się za Avowed, na początku gierka nie wydaje się być taka zła, zobaczymy z czasem, na razie dobrze działa, jestem ciekaw jak w mieście. RT + dlss jakość + ustawienia epic, jedynie zasięg widoczności oczko niżej- tak mi domyślnie gra ustawiła, włączyłem też RT i z 90fps mam 150+ i tak na razie zostawiam.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

U mnie chyba 130 godzin+ (6x24h), niedługo koniec bo ogród :( szkoda. Poziom 29. Widzę, że różnica jest niewielka poziomem z kimś kto grał 45 godzin, mimo że czyszczę 100% mapy. Pewnie jedyna różnica z takim graniem jest taka, że mam legendarne bronie złote prawie na maxa zrobione, bo każdą skrzynkę zebrałem by wyposażenie ulepszyć i to tyle, ale gram na hardzie, więc mając słaby build nic bym nie wskórał.

Ból dupy że koniec bo feeling broni tu jest znakomity i magia tym bardziej. Czuć każdy atak np. buławą z trucizną. Wali jak po psie! Naprawdę dobrze się grało. Realnie 30 a może i 31 poziom jednak wbił na koniec, bo tam już były walki z dużym EXP.

Ewidentnie poprawili złe rozwiązania z i tak dobrego outer worlds.

Edytowane przez Keller
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
3 minuty temu, Godlike napisał(a):

Ale to normalna baba czy kiedyś była chłopem? :E

A skąd w ogóle taki pomysł? Pisała bardzo dobre Pillarsy i nie tylko, Avowed wcale nie jest kaszaniasty w tym względzie również.

Opublikowano
6 minut temu, Keller napisał(a):

A skąd w ogóle taki pomysł? Pisała bardzo dobre Pillarsy i nie tylko, Avowed wcale nie jest kaszaniasty w tym względzie również.

Dobre gry to Planscape Torment, Icewind Dale, KOTOR 2 i F:NV z tego studia, jak jeszcze udzielał się w nim Chris Avellone.

Opublikowano
58 minut temu, Keller napisał(a):

Bo takie czasy nastały, że nie wiadomo co tam w gatkach się kryje :E

Opublikowano
3 godziny temu, daerragh napisał(a):

Avellone pracowal jescze nad Pillars of Eternity 1, nad Deadfire juz nie.

Akurat PoE 2 Deadfire jest dużo lepsze od PoE 1, więc chyba wiele tam nie wniósł ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Ja tam nie marudziłem na grę jak w nią grałem, pewnie jest gorsze niż polski skyrim- nie grałem, ale na tyle zjadliwe, że nie mdliło.

A mnie mdliło od samego oglądania tego tworu cRPG podobnego na jutube jak oglądałem.  

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ja tam nie marudziłem na grę jak w nią grałem, pewnie jest gorsze niż polski skyrim- nie grałem, ale na tyle zjadliwe, że nie mdliło.

Niech kazdy lubi to co chce. recka gryslawa dobrze opisuje ta abominacje:

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 21.05.2025 o 12:18, ODIN85 napisał(a):

Kotor 2 to już zjazd formy w porównaniu do 1.

Kotor 1 robił Bioware, 2 Obsydian. Ale oni tą grę poskładali w jakimś rekordowo krótkim czasie bo tylko tyle dał im wydawca.

Jak dla mnie Obsydian skończył się wydając The Outer Worlds.

W dniu 21.05.2025 o 12:18, ODIN85 napisał(a):

Kotor 2 to już zjazd formy w porównaniu do 1.

Kotor 1 robił Bioware, 2 Obsydian. Ale oni tą grę poskładali w jakimś rekordowo krótkim czasie bo tylko tyle dał im wydawca.

Jak dla mnie Obsydian skończył się wydając The Outer Worlds.