Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, sideband napisał(a):

Miało być porządnie, a tu wychodzi, że jednak tak nie będzie :E

Tutaj nie chodzi o oszczędności, a po prostu strach przed uszkodzeniem. W wyobraźni widzę łamiący się laminat albo urywające elementy elektroniki. Zrobię wymianę gluta i jeśli pójdzie gładko to wtedy ewentualnie zamówię kit i ogarnę jeszcze raz resztę. To czy wydam 100 czy 300 na materiały aż tak mi nie robi różnicy, bo karta kupiona za dobre pieniądze.

Kiedy szukałem na forum info to chyba @Lameismyname dawał u siebie ten plaster na rdzeń i był zadowolony:)

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Akurat kit czy thermal putty (w zależności jak kto nazywa) to najbezpieczniejsza opcja. Jest miękkie jak plastelina wiec nakłada sie trochę grubiej i samonsoe dopasowuje grubością przy montażu.

Brak ryzyka że albo bedzie słaby kontakt, bo pady za cienkie lub wygniecione, kub ze sa za grube i wtedy rdzeń nie ma dobrego styku z chłodzeniem. Ja przy ostatniej zmianie nałożyłem wlasnie thermal pada i kit i jestem zadowolony z wyniku

Opublikowano

Padów fabrycznych na memkach/sekcji nie ma co ruszać - w 99% przypadkach są ok do kolejnego "zastosowania"
Co innego rdzeń. Koszt-efekt właśnie PTM albo Gelid HeatPhase Ultra/Thermalright Helios. Zakładasz, zapominasz.
Jak ktoś się upiera przy paście, jest niewiele takich co się nadają na gołe rdzenie - ponoć nowy MX-7 wedle testów igorslab wypada porównywalnie do Thermal Grizzly Duronout, a można już 4g wyrwać za jakieś 23zł.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Warto tez dodać że jak jest jeszcze gwara to po demontażu fabrycznych termopadów i zapaćkaniem wszystkiego kitem można się z nią pożegnać :E W przypadku rdzenia pakując tam ptma nikt nie powinien się kapnąć że było grzebane jak nie naruszy się śrubek i przyklei z powrotem plombę, akurat do palita plomby są dostępne więc nawet nie trzeba próbować ściągać obecnej :hihot: PTM po kolejnym demontażu chłodzenia wygląda jak nieco grubiej nałożona zwykła przyschnięta pasta a że też ma jasno szary kolor to wątpię że serwis by się dopatrzył, co innego jak ktoś sobie postanowi zaaplikować różowego kryonauta czy miętową mx-5 xD

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Tutaj nie chodzi o oszczędności, a po prostu strach przed uszkodzeniem. W wyobraźni widzę łamiący się laminat albo urywające elementy elektroniki. Zrobię wymianę gluta i jeśli pójdzie gładko to wtedy ewentualnie zamówię kit i ogarnę jeszcze raz resztę. To czy wydam 100 czy 300 na materiały aż tak mi nie robi różnicy, bo karta kupiona za dobre pieniądze.

Kiedy szukałem na forum info to chyba @Lameismyname dawał u siebie ten plaster na rdzeń i był zadowolony:)

Ida tym rokiem rozumowania na twoim miejscu bałbym się w ogóle rozkręcać tą kartę :E

Opublikowano
23 minuty temu, sideband napisał(a):

Ida tym rokiem rozumowania na twoim miejscu bałbym się w ogóle rozkręcać tą kartę :E

Czasem trzeba wyjść ze strefy komfortu, bo inaczej się nie nauczymy nowych rzeczy. Wymiana rozrządu w motocyklu też nie jest jakoś mocno skomplikowana, ale przy pierwszym razie również się obawiałem czy dam radę, a kolejne szły już jak z płatka. Sporo osób twierdzi, że wymiana termpoadów nie jest niezbędna w tym przypadku, więc chcę spróbować na razie ogarnąć rdzeń, a jeśli to nie będzie działać tak jak chcę to wtedy kupię kit czy termopady (i te bym wolał ze względu na łatwiejszą aplikację tylko się nie znam na dobieraniu kompresowalności itd, a ciężko znaleźć wszystkie grubości). Zresztą oglądałem też testy innych 4090 i tak jak mówiłeś na początku temperatury nie są jakieś tragiczne u mnie. Szczególnie przy temperaturze w pomieszczeniu na poziomie 24-26 stopni. Gram głównie zimą, więc teraz jest "najlepszy" czas na eksperymenty z PC dla mnie 🙂

Opublikowano

Dasz dobry kit spadną temp na sekcji i pamięciach dobre kity są niż jakiekolwiek pady.

Obecnie też nie jest wymagana zmiana pasty na rdzeniu taki sam argument jak nie zmienianie padów.

Teraz sprawdź w praktyce co siada najczęściej na kartach i w praktyce PTM nie wpłynie w żaden sposób na żywotność karty w tym momencie.

Jak pisałem istotne by całe PCB miało niższa temp nie tylko stricte rdzeń z pkt widzenia żywotności.

No nic rób ta co chce ta.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Jak ktoś się upiera przy paście, jest niewiele takich co się nadają na gołe rdzenie - ponoć nowy MX-7 wedle testów igorslab wypada porównywalnie do Thermal Grizzly Duronout, a można już 4g wyrwać za jakieś 23zł.

Pasty są słabe do rtx 4090, po czasie każda złapie efekt wypompowywania i pogorszenia temperatur, na ptm nie ma tego efektu  

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Pasty są słabe do rtx 4090, po czasie każda złapie efekt wypompowywania i pogorszenia temperatur, na ptm nie ma tego efektu  

Też jestem zdania, że i tak wolę PTM ponad nawet najlepsze pasty.
Jak zauważyłeś podkreśliłem na początku zdania 

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Co w skrócie znaczyło mniej-więcej "Jak koniecznie nie chcesz PTM, tylko pastę, to nie bierz pierwszej-lepszej, tylko wybierz jedną z niewielu co jakoś sobie daje radę".
Ja w Inno3d 4070S miałem pump-outa pasty po ~pół roku, zmieniłem na MX-4, która wytrzymała może miesiąc ;)  MX-7 za te dwie dychy z groszem powinna sobie lepiej poradzić ale po co jak za tyle samo jest PTM i dożywotni spokój ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie tylko na rtx 4090 bo na dużo słabszych kartach ze znacznie niższym tdp taki efekt często występuje, tak samo jak i w laptopach, dużo zależy od eksploatacji czy ktoś gra tylko w niedzielę czy regularnie ma rozgrzany rdzeń ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie tylko na rtx 4090 bo na dużo słabszych kartach ze znacznie niższym tdp taki efekt często występuje, tak samo jak i w laptopach, dużo zależy od eksploatacji czy ktoś gra tylko w niedzielę czy regularnie ma rozgrzany rdzeń ;) 

Prawda pamietam, jak uzylem w lapku. Sporo gralem zastosowalem Thermal Grizzly Kryonaut  temperatury przez 1 tydzien, super, drug tydzien tez ok ale jakby ciut wieksze, 3 tydzien zaczely sie pogarszac, i po miesiacu pasta w duzej mierze wyschnęła i bylo w zasadzie tak jak przed tem. Po nalozeniu PTM temp takie jak w 1 tygodniu kryonaut, po roku takie same albo ciut lepsze ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, sideband napisał(a):

PTM też ma swoją żywotność.

Zgoda. Dożywotność to takie "uproszczenie" wskazujące wyższość nad pastą.
Ostatnio rozmawiałem z serwisantem popularnego serwisu konsol i np. w nowszych PSach aplikują tylko PTMa.
Na bazie swoich doświadczeń, podawał widełki żywotności które były odległe, jednak nie przytoczę dokładnie bo dobrze nie zakodowałem.
Tak czy siak - koszt-efekt za te ~20zł jest na tyle dobry, że nie ma co się zastanawiać.

Może to już skrzywienie ale korci mnie dać PTMa na nową kartę z sygny, którą mam od paru dni xD Będę silny i się nie złamię.