Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie używałem żadnej apki nvidii, tylko czyste sterowniki, więc mam pytanko ;)

W ustawieniach jest opcja "automatycznie optymalizuj nowo dodane gry i aplikacje" - co to robi ? automatycznie wrzuca nowe biblioteki dlss , czy jakieś gotowe ustawienia 3d pod daną gre są zmieniane ?

Preset J to nowy transformer dlss,

Ale pojawiają się wzmianki o Preset K, którego nie widzę, wiadomo co to ?

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
2 godziny temu, IceMan napisał(a):

W ustawieniach jest opcja "automatycznie optymalizuj nowo dodane gry i aplikacje" - co to robi ?

Tego nie dotykaj. Nigdy. Ustawienia graficzne dla danej gry rób w samej grze lub ew. user.cfg jak wiesz co i jak.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zawsze zaczynam od przeglądania strony głównej ithardware.pl a dopiero później czytam co jest w innych miejscach dostępne w zasadzie to od kiedy strona główna na PCLabie przestała działać zrobiłem sobie z tego zamiennik 

Opublikowano
6 godzin temu, leven napisał(a):

Do tego trzeba mieć kartę serii 5xxx :)

Chwilowo ale docelowo będzie też na 4xxx

"Producent jednak już potwierdził, iż model AI trafi także do generacji Ada Lovelace (GeForce RTX 4000). Nie ma natomiast żadnych informacji, które by wskazywały, iż Smooth Motion trafi w przyszłości także dla kart GeForce RTX 2000 oraz GeForce RTX 3000".

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy sobie zdać sprawę że nowy DLSS4 jak i Smooth Motion działają tylko na Tensor cores, aby wiedzieć że nic poniżej rtx4xxx nie dostanie nowego FG, bo jest po prostu zbyt słabe... RTX4xxx dostały akcelerator Optical Flow, aby przyśpieszyć FG, ale pewnie dzięki dopracowaniu udało się wykorzystać same rdzenie Tensor na rtx5xxx. Zgaduję że FG x4 będzie działał bardzo słabo na niektórych kartach, chyba że wykorzystają tamten akcelerator w jakiś sposób.
Poza tym, naprawdę ktoś chce używać tych generatorów klatek <60fps :E ? 

Techniczny Neo wrzucił już kolejny filmy, który pasuje do tematu:

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Nie wiem czy było, i czy to dobry temat, ale znalazłem coś takiego.

Plus taki post w temacie:

Cytat

It seems to help not only real DLSS FG performance, but also greatly improve Nukem's dlssg-to-fsr3 mod performance, I saw a decent 10% fps boost on RTX3080 using the dlssg-to-fsr3 mod after replacing the Streamline SL files from Horizon Forbidden West
Preset E CNN model using in-game FSR 3 fg : 110fps
Preset K Transformer model using in-game FSR 3 fg : 105fps
Preset E CNN model after replacing SL file with dlssg-to-fsr3 mod: 122fps
Preset K Transformer model after replacing SL file with dlssg-to-fsr3 mod: 117fps
After replacing the Streamline SL files and enabling the mod version of FSR frame generation, I actually got better performance on 3080 using the DLSS Transformer model than before using the CNN version of DLSS!

• Thanks 1