Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Siedzicie na sprzetach, ktore poniekad AI tworzy (AI w designie, AI w produkcji), czytacie newsy ktore AI pisze/draftuje, ogladacje TV/reklamy, ktore znowu tworzy AI.
Gracie w gry w ktorych kod jest pisany przez AI, ale przeszkadza Wam MFG i DLSS. 

XD

Nie przeszkadza. Tylko to jest juz przesada. Robią to oczywiscie po to aby pokazac jak to jest dobre. Ale te 720p do 4k to jednak jest wymagane, żeby obraz wyglądał dobrze. Na to jak nałożysz MFGx6 to i tak liczba pikseli, które renderuje gra bez DLSS bedzie w zakresie 2%, a 98% bedzie generowało DLSS wraz z MFG. Także, bardziej o to chodzi. 

Opublikowano (edytowane)

0.33x0.33=0.1089% -> 0.1089:6(MFGx6)=0.0185% 

Wiec to nawet nie będzie 2% przy 720p do 4k z MFGx6

Jeżeli dalej nie wierzysz. To mozna jeszcze inaczej ile % px bedzie renderowanych 720p to jest 3^2=9 

9x6 to jest 54 

100:54= 1.85%

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
13 godzin temu, leven napisał(a):

Najświeższy profiler: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/tag/2.4.0.34

Sterownik 595.02 wprowadził Fizykę 32 bit już na stał, nie tylko w paru grach ?

9.jpg

Cieżko powiedzieć, ten sterownik jest szybki, ale to jest preview. W sensie do testowania dla dev. Ogólnie fajny sterownik szybki, zdecydowanie szybszy od tego co jest teraz. Ale ma swoje bolączki. Jak wlaczysz RDR2 dla przykladu, to usuwa niektore cienie, albo daje taki shadow trail i ogolnie masakra jest czesto wlasnie z cieniami na tym sterowniku, mozesz sam odpalic i potestowac

Opublikowano
W dniu 15.02.2026 o 20:52, maxmaster027 napisał(a):

Smiechłem xD Uwierz mi, ze nawet na Youtube bardzo widać. Ostantio jakis gosciu robił porównanie DLSS 4.5 vs Redstone, i youtuber mowi że nie da sie zauwazyc, no mi sie udalo za kazdym razem wskazac poprawnie gdzie jest DLSS. Juz nawet samo to że obraz jest bardziej klarowny, jasniejszy, z wiekszym kontrastem po prostu miód malina. Nie to żeby FSR było jakies złe, no ale widac na prawde sporą różnice

Ja właśnie zauważam zawsze to co jest w 11:50 czyli że na Nvidii są wyblakłe kolory. Ale pewnie coś źle ustawiam. Nawet jak zmieniam te ustawienia kolorów i tryby RGB w panelu. To jednak zawsze jakieś te kolory takie nienasycone. 

Trawa w teście computerbase też wygląda na jednym z upscalerów na dużo ostrzejszą - nie wiem na którym bo nie są podpisane. Ale jak sprawdzałem u siebie w gierce Hell is Us to dosłownie zero różnic w trawie było... Szczególnie w ruchu. A tu różnica widzę że jest ogromna na screenie 

image.png.1acc2e874f8c42b0db207fda1a628a56.png

Czyli wiem że nic nie wiem, albo ja nie umiem ustawiać tego DLSS :boink: Muszę testy sobie powtórzyć kiedyś. Ale też wiem że różnica jest tak mała że szkoda czasu.

Opublikowano
53 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Trawa w teście computerbase też wygląda na jednym z upscalerów na dużo ostrzejszą - nie wiem na którym bo nie są podpisane. Ale jak sprawdzałem u siebie w gierce Hell is Us to dosłownie zero różnic w trawie było... Szczególnie w ruchu. A tu różnica widzę że jest ogromna na screenie 

Czyli wiem że nic nie wiem, albo ja nie umiem ustawiać tego DLSS :boink: Muszę testy sobie powtórzyć kiedyś. Ale też wiem że różnica jest tak mała że szkoda czasu.

Nie no w ruchu jest kolosalna roznica. Słuchaj włacz sobie MFGx4 na DLSS K i na DLSS M, zobaczysz że z M jest po porstu płynniej i obraz bardziej spojny. Po porstu duzo lepiej.