Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.04.2026 o 14:39, Kadajo napisał(a):

No jak półżartem to spoko, no ale tutaj na tej miniaturce to nie ma co porównywać jakości, bo jej tam po prostu nie ma.

Natomiast jeśli spadek jakości tekstur przy tak wysokiej kompresji jest marginalny to jest to mega dobra wiadomość praktycznie dla każdej karty graficznej która będzie to obsługiwała.

Z jednej strony będzie można podnieść jakość tekstur z drugiej niskiej jakości będą wyglądały nadal bardzo dobrze a będą zajmowały ułamek swojej pierwotnej pojemności.

https://ithardware.pl/aktualnosci/nie_tylko_nvidia_intel_rowniez_chwali_sie_imponujaca_technika_kompresji_ogromne_oszczednosci_vram-49951.html

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Brawo intel, trzymam za Nich mocno kciuki. AMD leci trochę w kulki i dalej nie mają swojego MFG. NVIDIA sie ceni, a intel daje sporo technologii za jeszcze całkiem rozsądną cene. Jakby jeszcze ogarnęli nowszą wersję XESS tak aby mogła konkurować z FSR 4.1 to będzie piękna rywalizacja.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jakby ogarneli implementacje w grach to by bylo spoko, a tak .... xD

Zgadzam sie, nadal brakuje XESS  w wielu tytułach. Można też w teorii zagrać na FSR tam gdzie XESS brakuje ale to dużo gorsze doznanie.

Co do MFG osobiście mogę grać na max x2, wszystko powyżej jest dla mnie nieakceptowalne. Ale minimalny fps żeby to mialo sens musi bazowo mieć około 70.

Opublikowano

Podpowiedzcie nowicjuszowi w temacie tych wszystkich upłynniaczy - do tej pory nie brakowało mi mocy w PC, ale zmieniłem monitor na 1440p 120Hz i zauważyłem, że wydajność nie jest już nieograniczona :D

Jeżeli chciałbym zwiększyć FPS powiedzmy z 90 do 120, to powinienem zmienić DLAA na DLSS Q, czy raczej włączyć Frame Generation x2?

Które z nich daje mniejsze artefakty?

Opublikowano
25 minut temu, j4z napisał(a):

Dlss q jest bardzo ładne. Oczywiście najpierw Dlls q sprawdź. 

A jak jest ray reconstruction i ray tracing załączony to może być lepszy efekt z RR ale na starszym dlss? Pytam bo nie ufam swoim oczom xD