Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Beka polega na tym że to z AI nie ma nic wspólnego :E

Większość tej libki to model sieci neuronowych, w dzisiejszym rozumieniu takie "AI" :D

Ale ciekawostka z libki: style Natural i Cinematic mają dodatkowy postprocess, coś tam robią z kolorami. Default w ogóle tego nie uruchamia.

• Upvote 1
Opublikowano

Próbowałem podmieniać też w Star Wars outlaws ale tam miałem dyskotekę na ekranie (a dokładniej stroboskop) po aktywacji NR. Na razie działa to różnie ale z czasem i wraz z natywną implementacją oraz naturalnym rozwojem myślę, że będzie git.

Po dłuższym okresie stagnacji wreszcie jest coś gdzie różnic nie trzeba szukać na powiększonych screenach:hihot:

• Upvote 1
Opublikowano

https://www.techpowerup.com/352160/warhorse-developer-defends-dlss-5-says-its-not-an-ai-slop-filter

Cytat

Kingdom Come: Deliverance 2 director Daniel Vávra has praised DLSS 5 again, saying the tech now looks closer to how his team originally envisioned the game's lighting and character faces. Speaking on X, he said character models that once looked flat in-engine finally read the way artists intended, closing the gap between how faces looked on artists' workstations and what actually shipped in the game.

Vávra singled out shadow rendering as a big win. He said Warhorse struggled for years to get shadows from hats, hoods, helmets, and small props like buckles and pouches to render on characters, calling it a persistent frustration during development. DLSS 5 apparently solves this, and Vávra called it an excellent upgrade to the character lighting model, though he noted it roughly halves frame rate in its current form. 

456556

• Haha 1
Opublikowano
@azgan Z tego samego miejsca co ludzie — z dokumentacji, analizy DLL i testów, tylko bez kawy 😁. @SebastianFM ma rację o tyle, że `nvngx_dlssnr.dll` ma własną rozdzielczość sieci i parametr `ScalingRatio`, więc wykonuje jakiś rodzaj skalowania; nie dowodzi to jednak klasycznego upscale’u obrazu gry, a obecny mod RenoDX wpina NR po zwykłym upscalingu (analiza DLL, RenoDX w Control). Najuczciwiej: DLSS 5 ma zmieniać materiały i oświetlenie, być może finalnie zajmie się również rekonstrukcją rozdzielczości, ale NVIDIA jeszcze tego nie wyjaśniła — ja wcześniej byłem zbyt kategoryczny, lecz stwierdzenie „DLSS 5 zwiększa rozdzielczość” również wyprzedza obecne fakty 😉.

gpt-5.6-sol-max

Opublikowano
Godzinę temu, azgan napisał(a):

O, znalazłeś oryginalny post Vavry, thx, nie chciało mi się szukać to wkleiłem newsa z TPU. Dobrze wytłumaczone, jest szansa że ogarnięci deweloperzy zrobią z tym coś sensownego.