GordonLameman 9 445 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 7 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Na początek mogli by choć ten wiek zrównać tak jak to jest w cywilizowanym świecie. Powinni to zrobić natychmiast. Kobiety zawiodły w wyborach prezydenckich więc kara musi być. Przecież ten zły Tusk to zrobił
Klakier1984 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Niech zrobi ponownie. Do wyborów jeszcze trochę czasu jest - kobiety i tak zapomną, a mężczyźni docenią
GordonLameman Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 2 minuty temu, Klakier1984 napisał(a): Niech zrobi ponownie. Do wyborów jeszcze trochę czasu jest - kobiety i tak zapomną, a mężczyźni docenią Gdzie niby docenią? Od razu stracą jakiekolwiek poparcie jeszcze mają
Klakier1984 Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 ehhh no to jesteśmy w pupie bo pis co najwyżej ten wiek może jeszcze obniżyć, trzeba znaleźć jakąś trzecią drogę
Kamiyanx Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 27 minut temu, GordonLameman napisał(a): Gdzie niby docenią? Od razu stracą jakiekolwiek poparcie jeszcze mają Nie wiem w sumie. Konfiarze np dość mocno cisną zrównanie. Zresztą to zrównanie i podwyższanie było dość słabo wtedy komunikowane. Ogólnie PO chyba od zawsze nie potrafi pokazać, dlaczego dobrze robi. Sam system to jakaś paranoja w ogóle, bo korzystają z niego praktycznie same kobiety. Te same, które już nie rodzą dzieci.
huudyy Opublikowano 22 Czerwca 2025 Opublikowano 22 Czerwca 2025 2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a): ehhh no to jesteśmy w pupie bo pis co najwyżej ten wiek może jeszcze obniżyć, trzeba znaleźć jakąś trzecią drogę teraz się obudził?
adashi Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak.
GordonLameman Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 2 minuty temu, adashi napisał(a): Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak. Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga
Dimazz Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 dostają szału bo widzą niesprawiedliwości systemu. 40-letkowie na emeryturze z wyższą emeryturą od dziadka pracującego 30-40lat w fabryce. czy osoby powiązane z polityką lub kościołem z kosmicznymi emeryturami
zdunzdun Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 8 minut temu, GordonLameman napisał(a): Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga Nie do końca. Wtedy bardzo mocno zawiodła komunikacja. Generalnie w ogóle lachę położone na konsultacje społeczne i nie przygotowano odpowiednio gruntu pod tamte zmiany. Dało się to zrobić lepiej. Jakiś czas temu słuchałem fajnej audycji o zmianach zachodzących u Duńczyków i tam ten proces był zdecydowanie inaczej przygotowywany, a podwaliny pod podwyższenie wieku robiono już dawno temu. Dalej rzekomo nie obeszło się bez problemów, bo tematem mocno podnoszonym jest ciężar pracy. Pracownicy fizyczni mogą nie dawać rady doczekać do momentu przejścia na emeryturę. Dania ma podobno jeden z najlepszych systemów w Europie, ale podkreślano, że wcale nie jest tak kolorowo, że klepnięto zmiany i koniec. Jakieś tam protesty i głosy niezadowolenia jednak istnieją, choć sam proces wdrażania zmian podobno był bardzo pieczołowicie przygotowywany.
Suchy211 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 42 minuty temu, Dimazz napisał(a): dostają szału bo widzą niesprawiedliwości systemu. 40-letkowie na emeryturze z wyższą emeryturą od dziadka pracującego 30-40lat w fabryce. czy osoby powiązane z polityką lub kościołem z kosmicznymi emeryturami Otóż to. Podnoszenie wieku emerytalnego? Tak, tylko że od dołu, poucinać w pizdu przywileje. Dla mnie żaden interes brać udział w umowie społecznej, kiedy z tej drugiej jej połowy nigdy nie będę miał szansy skorzystać.
adashi Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Należało zostać tancerzem baletowym.
trepek Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 W kwietniu dalej spadki urodzeń. Demografia W komentarzach jak zwykle stabilnie i wojenka polsko-polska czego kwintesencją są te dwa komentarze jeden pod drugim:
GordonLameman Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 @trepek W nitce pojawił się ciekawy wykres i komentarz: Moim zdaniem jest to warte dalszego badania
adashi Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Nie wygląda taka koncepcja na oko nadmiernie perspektywicznie. Raczej widzimy tu efekty covidu nałożone na trwałą tendencję. To nie jest żaden szczególny punkt to średnie wynagrodzenie, większość ludzi zapewne nawet nie wie ile ono wynosi i jak jest wyznaczane.
Kamiyanx Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): @trepek W nitce pojawił się ciekawy wykres i komentarz. Moim zdaniem jest to warte dalszego badania Korelacja /==/ Przyczynowość Przeciętna para/małżeństwo ma dwójkę dzieci. Tak wynika z badań/statystyki. Problem stanowi 50% ludzi, którzy nie mają nawet partnera. Ogólnie łatanie demografii trochę mi przypomina proces odchudzania u większości ludzi, którzy robią to źle – skupianie się na jakichś trzeciorzędnych problemach (jedzenie do 18/brak mieszkań), zamiast na pierwszorzędnych (bilans kaloryczny/brak związków u młodych).
GordonLameman Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 6 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Korelacja /==/ Przyczynowość Przeciętna para/małżeństwo ma dwójkę dzieci. Tak wynika z badań/statystyki. Problem stanowi 50% ludzi, którzy nie mają nawet partnera. Ogólnie łatanie demografii trochę mi przypomina proces odchudzania u większości ludzi, którzy robią to źle – skupianie się na jakichś trzeciorzędnych problemach (jedzenie do 18/brak mieszkań), zamiast na pierwszorzędnych (bilans kaloryczny/brak związków u młodych). Co do korelacji i przyczynowości - wiedza oczywista Czyli zwalamy wszystko na social media? Brak interakcji społecznych?
Kamiyanx Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Czyli zwalamy wszystko na social media? Brak interakcji społecznych? Nie wiem, ale w przestrzeni medialnej ciągle się porusza jakieś pierdółki, zamiast zastanowić się nad faktycznymi przyczynami i co można z tym zrobić. Ja bym np. zbanował wszystkie te komercyjne apki typu Tinder i stworzył jakąś państwową, która miałaby sensowniejsze algorytmy. Więcej pomysłów ma zdaje się demograf Łakomy w swojej książce.
Bono_UG Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Taaa i na pewno młodzież będzie z niej korzystała i chłonęła propagandę prorodzinną Ja bym się nie patyczkował i przyjął model p. koreański. Za oglądanie dekadenckich, głupich filmików obozy pracy, za tworzenie kara śmierci. To na pewno uratuje ten kraj Bez jaj, przecież problem dzietności to nie są ostatnie lata, czy nawet dekada od której takie apki istnieją. Popularność, dostępność smartfonów to też dopiero okolice dekady. Nie pomaga to sprawie ale nie jest faktyczną przyczyną, więc banowanie będzie tak samo skuteczne jak zakaz słodzonych napojów w walce z otyłością. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez Bono_UG
Badalamann Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Można dodać taka funkcjonalność do mObywatela
Camis Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 A przydział jakiejś witaminki też będzie?
galakty Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Czyli zwalamy wszystko na social media? Brak interakcji społecznych? Social media i "lewicowe" propagandy. Rola matki/żony jest skutecznie gnojona od wielu lat, rozwody i skoki w bok są chwalone. Takie wysokie obcasy czy Instagram ryją banię ostro. Nic tylko kariera bo kobiety są COOL AND STRONG, a kura domowa to porażka i pośmiewisko. Do tego koszty życia które wzrosły na tyle, że kobieta i tak musi pracować. Moja mama nie pracowała aż skończyłem bodajże 7-8 lat, dzisiaj już 6-12 msc zostawiają i wracają do pracy.
Badalamann Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 12 minut temu, Camis napisał(a): A przydział jakiejś witaminki też będzie? Pewnie. Przy czym rządząca lewica ustawi taki algorytm, że dla konserwatystów będą wyłącznie Mariusze 120kg identyfikujący się jako laseczka!
kubikolos Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 6 godzin temu, trepek napisał(a): W kwietniu dalej spadki urodzeń. poki nic sie nie zmieni w planach zachodu to nic sie nie zmieni w demografii tu nie trzeba wielkiego IQ zeby podejrzec co izrael robi zeby miec wysoka dzietnosc
SuLac0 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 45 minut temu, Bono_UG napisał(a): Nie pomaga to sprawie ale nie jest faktyczną przyczyną, ... zaden problem sie przekonac - "planowany" blackout + 20 stopien zasilania, troche pogrzebac w cieplowniach na zime i zaraz dzietnosc wzrosnie
Rekomendowane odpowiedzi