Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Zamykanie szkół przyspiesza wyludnianie polskich wsi

Narodowy Instytut Samorządu Terytorialnego opublikował raport z którego jasno wynika, że zamykanie szkół może przyspieszać wyludnianie wsi.

https://samorzad.pap.pl/kategoria/edukacja/czy-zamkniecie-szkoly-przyspiesza-wyludnianie-sie-wsi-raport-nist-nie-pozostawia

Cytat

Hiszpania płaci nawet 13 tys. euro za przeprowadzkę na wieś

Czy za 10 lat to samo zrobią polskie gminy?

https://www.parafiapopowokoscielne.pl/09-166799-hiszpania-placi-nawet/

we wloszech tez ciagle wraca akcja z tanimi domami (do drogiego remontu) na wsiach,

Polska zawsze 100 lat za murzynami

Gość Markoomu
Opublikowano

był tutaj taki temat. :o

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@JeRRyF3D Co konkretnie masz na myśli? Braki pracowników od lat uzupełniamy migrantami ekonomicznymi. Oni placa rowniez skladki emerytalne.

A jeśli chodzi o trwałe zwiększanie ilości ludności, to Polska stara sie by zostało u nas możliwie najwięcej Ukraińców. 

Oba te rozwiazania już wdrożono.

Opublikowano

Chodzi mi o niż demograficzny, ale w tym kluczowym / łamanym okresie przeskoku milenialsi vs Zetki. Mówiąc krócej, czy za 10 lat będzie miał kto "finansować" moją emeryturę?
Jeżeli tak - spoko. Jeżeli nie - słabo, ale będę już pacjentem zero tej padaki, i coś się musi zadziać, a mój czas może być tego wyzwalaczem.
Do tego czasu piszemy, gadamy, demografowie alarmują, ale rząd zadje się mieć na to mocno wYebane, póki co.

Opublikowano
21 minut temu, Badalamann napisał(a):

@JeRRyF3D Co konkretnie masz na myśli? Braki pracowników od lat uzupełniamy migrantami ekonomicznymi. Oni placa rowniez skladki emerytalne.

A jeśli chodzi o trwałe zwiększanie ilości ludności, to Polska stara sie by zostało u nas możliwie najwięcej Ukraińców. 

Oba te rozwiazania już wdrożono.

Pytanie czy i tym Ukraińcom nie wskoczy jakieś zdziczenie przez ten dobrobyt. Mniejsza że chyba populacja męska mniej lub bardziej w kraju trzymana.

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ja w takich momentach pytam: ile masz dzieci? :) 

bo łatwo się zrzuca odpowiedzialność na innych, ale kurła sami mamy mało dzieci. 

Pan polityk? No cóż wymijająco powiem że nie zawyżam średniej. Poprostu wyskoczyło mi na x i pamiętałem że był taki temat tutaj. Pytanie czy już jest źle i co dalej. 

Opublikowano
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Pan polityk? No cóż wymijająco powiem że nie zawyżam średniej. Poprostu wyskoczyło mi na x i pamiętałem że był taki temat tutaj. Pytanie czy już jest źle i co dalej. 

Nie, absolutnie nie. Sam mam jedno dziecko (póki co), ale uważam, że to tak nie do końca wina polityków. Zmieniło się coś w ludziach, a nie w warunkach zycia. :) 

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, absolutnie nie. Sam mam jedno dziecko (póki co), ale uważam, że to tak nie do końca wina polityków. Zmieniło się coś w ludziach, a nie w warunkach zycia. :) 

Więc to nie wina warunków tylko samych ludzi. Jak tych ludzi zmienić? Socjal? Jaką teraz kiełbasę i "programy" przygotowują wiodące partie?

Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

"Coś"? Zmieniło się wszystko w ludziach. Obrót o 180' priorytetów.

No tak. Jasne, że trudniej o własne mieszkanie. Ale baby boomersi byli robieni jak rodzice młodych spali obok, w małych klitkach :) 

1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Więc to nie wina warunków tylko samych ludzi. Jak tych ludzi zmienić? Socjal? Jaką teraz kiełbasę i "programy" przygotowują wiodące partie?

A czy trzeba zmieniać? 
Ktoś tu prezentował w sumie trzeźwe podejście, że przy rosnącej automatyzacji nasze emerytury w dużo mniejszym stopniu powinny zależeć od pracy. To jest wygodny system dla miliarderów, gdzie te ochłapy są zależne od tego czy się zakatujemy w robocie czy nie. 

Opublikowano (edytowane)

Będzie jak w Chinach. NAKAZ!
Kiedyś było w PL bykowe dla kawalerów.

Najprościej byłoby wprowadzić nakaz posiadania 2ki dzieci na parę. 
Nie ma 2ki = nie ma emerytury dla rodziców. ;) = pretensje do konia za 40 lat. :) 

Oj, widze tę walkę o ustanowienie ojcostwa przy parach z jednym dzieckiem! :)

Albo 50% należnej emerytury.

28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ktoś tu prezentował w sumie trzeźwe podejście, że przy rosnącej automatyzacji nasze emerytury w dużo mniejszym stopniu powinny zależeć od pracy.

Tak naprawdę, polityka demograficzna, to bardzo trudny temat, bo bardzo niewielu polityków potrafi i chce sięgać tematów o zasięgu efektu za... 40 lat!
Taki interwał czasowy interesuje głównie badaczy, naukowców, itd. - i to głównie "badając wstecz".
Aby stworzyć sensowny system emerytalny, krystaliczny, mądry, bezpieczny, który da swoje piersze owoce za... 40 lat, trzeba działać dziś.
a) ktoś myśli o tym?         b) kto podejmie niepopularne decyzje dziś, dla efektu za 40 lat (jaki sens?!) ?      c) kto zagwarantuje, że mądrość z dziś, nie wywróci się przez X, Y, Z powodów do tego czasu.

IMO potwornie trudne. Nawiasem. System emerytalny ma tak naprawdę ze 100 lat. Wystartował i się kulał bez oliwienia (aż do obecnego skraju wywrotki).
Prawie 2000 lat nie było czegośtakiego jak emerytura. Pobyło sobie 100 lat i... może zdechnąć. I tyle.
Znów wrócimy do czasu bez emerytur. Jak sobie nie uzbierasz w kierman, to pracujesz do zgonu, a jak już nie możesz pracować - odwrotnie - pozostaje sobie wygenerować zgon. :)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Jak się słucha takiego Balcerowicza to niedługo bykowe będzie chyba potrzebne. Byle pozamykali grancie.

Coraz częściej go ostatnio pokazują.

Mieszkania tanieją i pytanie czy są drogie. Pis coś tam przebąkuje o jakimś socjalu na ten cel a co inne drożeje...

Byle jeszcze na to podatek nie wlepili dalej gorąco zakochanym...