Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Brak glory kills? Zawód. :( 

Fajnie, że próbują czegoś nowego, ale sterowanie ogromnym mechem czy smokiem nie wygląda interesująco - wydaje się bardzo uproszczone. Na szczęście podobno nie ma tego zbyt wiele. Poza tym duży nacisk na fabułę i sporo cutscenek? Moim zdaniem to zupełnie niepotrzebne w tego typu grze.

Opublikowano

Nas razie dla mnie lipnie to wygląda, regres w szybkości rozgrywki, jakieś blokowanie tarcza i przyciągnie się do przeciwnika...

No powiem jestem trochę zaskoczony, bo wygląda to bardziej jak Doom 2016, który w porównaniu do Eternal jest mega powolny i wręcz nudny.

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem. Otwarte areny gdzie świecące kulki niespiesznie zmierzające w naszą stronę, pranie mobków kulą na łańcuchu, jak na jakiejś wiejskiej zabawie, latanie na smoku (co to ma być, jakaś nowa odsłona Drakana?), walki na pięści w gigantycznym mechu..., wygląda na to, że z tych nowych odsłon, to ta z 2016 zostanie jedyną w którą zagrałem.

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja tym 'nowym' Doomem od Eternal jestem rozczarowany i wygląda na to, że tu będzie podobnie. Miało być mroczniej i poważniej, a wciąż widzę oczojebne pickupy wszędzie, które całkowicie psują mi immersję.

Opublikowano
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Brak glory kills? Zawód. :( 

Fajnie, że próbują czegoś nowego, ale sterowanie ogromnym mechem czy smokiem nie wygląda interesująco - wydaje się bardzo uproszczone. Na szczęście podobno nie ma tego zbyt wiele. Poza tym duży nacisk na fabułę i sporo cutscenek? Moim zdaniem to zupełnie niepotrzebne w tego typu grze.

Nacisk na fabułę na plus. Do strzelania dla odstresowania będzie Painkiller.

Opublikowano (edytowane)

Doom 3 jeszcze nawiązywał stylem do poprzednich części i miał super klimat. Tego Doom`a, to nawet nie wiadomo do czego to porównać :stukniety:

Edytowane przez Alek_M
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem czy bardziej nie chodziło o to, że fabuła w Doomie pasuje jak pięść do nosa. ;) A że się da, udowodniła właśnie trójka, która jednak zauważalnie odeszła od klasycznej konwencji tej serii. Doom z 2016 znów do niej nawiązał, ale dodając będący na wznoszącej fali parkour, co jeszcze bardziej uwydatniono w Eternal. To znów też nie każdemu odpowiadało (mi się nowa jedynka podobała bardziej od dwójki). W Dark Ages walka ma być znów bardziej ground based, pomijając etapy ze smokiem (oby jak najkrótsze).

• Like 1
Opublikowano

Jeśli nie podobała się komuś walka z Marauderem w Eternalnu to mam złe wieści, bo z prawie każdym wrogiem będzie się w tej grze walczyło na takiej zasadzie, różnica jest tylko taka że Maraudera nie dało się inaczej zabić a tutaj teoretycznie można po prostu wywalić w kolesia pół magazynku i padnie, tak przynajmniej twierdzi osoba która grała już w grę. 

Do tego otwarty świat, brak (lub uproszczenie) glory kills które były w zasadzie wizytówką nowej serii, prawdę mówiąc to niewiele mi się w tej grze podoba, pod względem rozgrywki to wywrócili tą grę do góry nogami i w niczym (oprócz grafiki i potworów) nie przypomina ona poprzednich odsłon.

Zazwyczaj jestem za tym, żeby nie bać się w grach odważnych zmian, bo nie chce żeby to wyglądało jak Assasynach, ale w tym przypadku chyba Elden Ring komuś wszedł za mocno i ślepo popędzili za modą, zapominając o tym jaką gre robią.

Straciłem zainteresowanie tą grą, szkoda.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Nas razie dla mnie lipnie to wygląda, regres w szybkości rozgrywki, jakieś blokowanie tarcza i przyciągnie się do przeciwnika...

No powiem jestem trochę zaskoczony, bo wygląda to bardziej jak Doom 2016, który w porównaniu do Eternal jest mega powolny i wręcz nudny.

W opcjach będzie można zwiększyć szybkość rozgrywki nawet o 50%.

Mi akurat bardzo fajnie grało się w tą odsłonę z 2016 r. natomiast nie spodobały mi się zmiany wprowadzone w Eternal, np. elementy zręcznościowe czy itemy w kolorach tęczy.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2025 o 10:04, Kadajo napisał(a):

Same doskonałe informacje, im dalej od tego 💩 Eternala, tym lepiej! 😍

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1
Opublikowano

Był irytujący i pozbawiony swobody (konkretna broń skuteczna przeciwko konkretnemu wrogowi), a do tego posiadał mega wkur.. elementy platformowe..

Tutaj też nie wszystko mi się podoba po obejrzeniu filmów wyżej - smok faktycznie karykaturalny (mech powinien być OK), fabuła potencjalnie żenująca, do tego nie wiem, czy jednak tarcza nie będzie nazbyt wyeksponowana, a otwarte tereny zbyt duże (faktycznie przypomina to Serous Sama) - nadal jednak zapowiada się gra lepsza niż Eternal, a to już duży plus sam w sobie.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Zas napisał(a):

Był irytujący i pozbawiony swobody (konkretna broń skuteczna przeciwko konkretnemu wrogowi), a do tego posiadał mega wkur.. elementy platformowe..

Oglądałeś gameplaye z The Dark Ages? Czy wg Ciebie walka w tej grze wygląda lepiej? Postrzelać to tam możesz sobie chyba tylko do tych najsłabszych mobów którzy padają w zasadzie od wszystkiego i którzy czasem występują faktycznie w ilościach hurtowych, z całą resztą wrogów walczysz na zasadzie odbijania ataków i kontrowania, ja wiem że graficznie to wszystko wygląda fajnie, że Eternal na padzie mógł być za dużym wyzwaniem, ale serio... nie wydaje wam się że w tym Doomie jest trochę za mało strzelania? Co samo w sobie wydaje się dziwaczne.

Opublikowano

Trudno powiedzieć. Zależy, jaka będzie paleta bosów i broni, na poprzednich materiałach były chyba mocniejsze pukawki, od których padali duzi przeciwnicy. Nie chce mi się oglądać raz jeszcze i sprawdzać. Wstępnie jestem na tak pomimo obaw jak wyżej, no ale jeśli masz rację, to wyjdzie po prostu kolejny nieudany, przekombinowany DOOM :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zas napisał(a):

Tutaj też nie wszystko mi się podoba po obejrzeniu filmów wyżej - smok faktycznie karykaturalny (mech powinien być OK), fabuła potencjalnie żenująca, do tego nie wiem, czy jednak tarcza nie będzie nazbyt wyeksponowana, a otwarte tereny zbyt duże (faktycznie przypomina to Serous Sama) - nadal jednak zapowiada się gra lepsza niż Eternal, a to już duży plus sam w sobie.

A ja się w niej bawiłem jak za dawnych czasów ala Quake Arena, dynamika rozgrywki wyniosła tą grę na nowy poziom. W życiu bym nie pomyślał ze Doom może być taki. Jak potem wróciłem do 2016, którego nadal lubię to jednak myślałem ze zasnę i ze ktoś mnie przyspawał do podłogi. :D

Dla tych, co uwielbiali 2016 bardziej niż Eternal, no na ten moment wygląda ze nowy Doom właśnie bardziej będzie przypominał tamtego Doom'a. No ale to się jeszcze okaże.

No i ciekawe co z muzyka, bo jak wiadomo nie napisze jej już Mick Gordon, który stworzył już ikoniczne OST z 2016 i Eternal.