Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek_ITH napisał(a):

...jedynie rr off

No i masz odpowiedź dlaczego wygląda gorzej na drugim screenie.

Po co to wyłączasz, mam taką samą kartę graficzną i spokojnie ciągnie RR z włączonym DLSS quality i generatorem klatek.

11 minut temu, Sheenek napisał(a):

Wiecie czy pozniej dostajemy jakas skrzynie w bazie?

Nie ma wcale. Duża szansa, że coś takiego dojdzie razem z kolejnymi aktualizacjami.

BTW to przypominam, że można uczyć się skilli podpatrując innych. Np. jest taki obóz treningowy na górce, przed pierwszym miastem gdzie trenują żołnierze i można się tam nauczyć 2 skilli po prostu gapiąc się na trenujących je żołnierzy.

Tak samo np. walka z rycerzem Matthiasem na środku miasta - podczas walki można się nauczyć jego kopnięcia z wyskoku tylko trzeba być szybkim, nacisnąć i przytrzymać na padzie klawisz LB kiedy przeciwnik korzysta z tego ataku - w prawym dolnym rogu ekranu pojawi się podpowiedź.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 1
  • Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
17 minut temu, caleb59 napisał(a):

BTW to przypominam, że można uczyć się skilli podpatrując innych. Np. jest taki obóz treningowy na górce, przed pierwszym miastem gdzie trenują żołnierze i można się tam nauczyć 2 skilli po prostu gapiąc się na trenujących je żołnierzy.

Tak samo np. walka z rycerzem Matthiasem na środku miasta - podczas walki można się nauczyć jego kopnięcia z wyskoku tylko trzeba być szybkim, nacisnąć i przytrzymać na padzie klawisz LB kiedy przeciwnik korzysta z tego ataku - w prawym dolnym rogu ekranu pojawi się podpowiedź.

Tego kopnięcia w taki sposób się nauczyłem właśnie. A ta obserwacja to wciskam jakiś przycisk czy tylko kamerą wystarczy najechać?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Vulc napisał(a):

I w tym miejscu szydzenie z ludzi, którym się ta gra nie podoba, bo "hehehe, elyta" jest tak samo płytkie jak z tych, którzy znajdują w tym mnóstwo funu. Nadal jednak nie rozumiem podejścia, że gra czegoś nie musi mieć, bo to przecież gra akcji. Jeśli jakiś element zaimplementowano, podlega on takiej samej ocenie i takim samym oczekiwaniom jak w każdej innej produkcji. Jak zadania poboczne są kiepskie, postaci bezjajeczne, sterowanie nieintuicyjne, nie ma znaczenia czy to RPG czy nie. A że komuś nie będzie to przeszkadzać, bo widzi inne zalety, to już osobna kwestia.

No nie jest, tu sie bardzo mylisz, bo tutaj zasadnicza roznica jest to ze to ta "elyta" non stop szydzi z grajacych. Glownie mysl przewodnia to to ze grajacy ciesza sie byle gownem a ze oni sami graja tylko w "dobre gry".

I tak, odnosze sie do tych co szydza bezsensownie. Bo oczywiscie sa tu ludzie majacy zasadne "ale" do tej gry tyle ze to mniejszasc. Niestety wiekszosc ma problem wynikajacy z ich wlasnych wyimaginowanych oczekiwan, bo akurat Pearl nie naobiecywalo tutaj nic. 

Czy tak ciezko sobie powiedziec "ok, ta gra nie jest dla mnie" napisac opinie raz I dac sobie spokuj. Przeciez tutaj na forum co premiera to to samo, niegrajacy jak zawsze maja najwiecej do powiedzenia. 

Edytowane przez Sheenek
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Vulc napisał(a):

Nie, nie mają. Niektórzy po prostu mają wyższe bądź inne wymagania od reszty. Co jest całkowicie zrozumiałe. I w tym miejscu szydzenie z ludzi, którym się ta gra nie podoba, bo "hehehe, elyta" jest tak samo płytkie jak z tych, którzy znajdują w tym mnóstwo funu. Nadal jednak nie rozumiem podejścia, że gra czegoś nie musi mieć, bo to przecież gra akcji. Jeśli jakiś element zaimplementowano, podlega on takiej samej ocenie i takim samym oczekiwaniom jak w każdej innej produkcji. Jak zadania poboczne są kiepskie, postaci bezjajeczne, sterowanie nieintuicyjne, nie ma znaczenia czy to RPG czy nie. A że komuś nie będzie to przeszkadzać, bo widzi inne zalety, to już osobna kwestia.

Ludzie przyzwyczaili się do wygody, łatwości, udogodnień, nie chce im się uczyć niczego. Wystarczy, że pojawi się gra, która nie trzyma za rękę, nie niańczy gracza, nie traktuje go tak, jakby był upośledzony, i już masa ludzi narzeka na sterowanie, które jest proste jak budowa cepa, bardzo podobne do tego z RDR2. Tam też jest nieintuicyjne? Czy zadania są kiepskie, fabuła, postacie zależy od tego, kto jakie ma wymagania i czego oczekuje. Jednym się będzie to podobało, innym nie. I ma to znaczenie, bo biorąc się za takiego Elden Ringa będę oceniał walkę i bossów, a nie jego fabułę i zadania poboczne, które są drugorzędne, gdzie większość ludzi bez poradników nawet nie jest w stanie ich zrobić.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Sheenek napisał(a):

I tak, odnosze sie do tych co szydza bezsensownie. Bo oczywiscie sa tu ludzie majacy zasadne "ale" do tej gry tyle ze to mniejszasc.

Niestety wiekszosc ma problem wynikajacy z ich wlasnych wyimaginowanych oczekiwan, bo akurat Pearl nie naobiecywalo tutaj nic. 

Czy tak ciezko sobie powiedziec "ok, ta gra nie jest dla mnie" napisac opinie raz I dac sobie spokuj. Przeciez tutaj na forum co premiera to to samo, niegrajacy jak zawsze maja najwiecej do powiedzenia.

Nie, to nie jest mniejszość. Nie widziałem tego zalewu ludzi szydzacych bezsensownie w tym wątku, a przeglądam go regularnie. Było trochę wypowiedzi, to fakt.  Ich niezwykłego przy premierach głośnych gier, że będzie widoczna polaryzacja.

Nie ma znaczenia co obiecywano, tylko co dostarczono. Jeśli gra ma pewne mechaniki czy elementy, można ją śmiało porównywać do innych gier, które to mają, a nie tłumaczyć tego tym, że "Pearl nie obiecywało". 

Forum jest od dyskusji, są jakieś limity na wypowiedzi w temacie? Jak ktoś po raz szósty pitoli coś o "mesjaszu gejmingu" to jest okej? ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Gierka fajna, mnostwo zwierzat roslninnosci, ponoc slonie nawet sa. 
5120x2160 dlssQ i ray reconstruction gra wyglada b.dobrze
vlcsnap-2026-03-21-18h57m26s607.thumb.png.c5d447b2cc18c539780860623006e6e9.png

vlcsnap-2026-03-21-18h58m17s680.thumb.png.704ef37dfc753587e3252170ebad9ca2.png

vlcsnap-2026-03-21-18h58m27s444.thumb.png.9e975aaf4c560a821efe1ffdd663e0e5.png

vlcsnap-2026-03-21-18h56m01s432.thumb.png.cfe83968a8360e6c162e73cfdf78f216.png

vlcsnap-2026-03-21-18h55m23s988.thumb.png.bf19ec639b8f9aaa6acd7022831cc6e6.png

vlcsnap-2026-03-21-18h52m41s263.thumb.png.b773eaf340edd4ae5e72d656baaf8a87.png

vlcsnap-2026-03-21-18h53m44s148.thumb.png.0ef8f40731ebeb3bf70cad28d8b6b408.png

Te zwierze to jakies kaku, czy cos takiego :D 

Teoretycznie ładnie, ale na dłuższą metę autentycznie się dziwię, że oczy wam się nie wypalają. Saturacja i prześwietlenie/balans bieli podkręcone na 150% normy.

Edytowane przez TmK
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, TmK napisał(a):

Teoretycznie ładnie, ale na dłuższą metę autentycznie się dziwię, że oczy wam się nie wypalają. Saturacja i prześwietlenie/balans bieli podkręcone na 150% normy.

To jest mocno od pogody i pory dnia uzależnione. 

Crimson Desert 21.03.2026 20_36_38.png

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
7 minut temu, DITMD napisał(a):

Ludzie przyzwyczaili się do wygody, łatwości, udogodnień, nie chce im się uczyć niczego.

Nie wiem czy piszesz tylko o sterowaniu, ale pewne rzeczy mogą być zwyczajnie nieprzemyślane. A nie że "tak ma być". O sterowaniu pisano w wieku recenzjach, często wspominają o tym sami gracze. Tak samo jak i ułomności walki pod względem mechanicznym. Wszyscy kłamią czy są półgłówkami? ;)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Vulc napisał(a):

Nie wiem czy piszesz tylko o sterowaniu, ale pewne rzeczy mogą być zwyczajnie nieprzemyślane. A nie że "tak ma być". O sterowaniu pisano w wieku recenzjach, często wspominają o tym sami gracze. Tak samo jak i ułomności walki pod względem mechanicznym. Wszyscy kłamią czy są półgłówkami? ;)

W  takim rdr2 nabiłem ponad 200+ godzin i tam jakoś sterowanie mi nie przeszkadzało, tutaj po 30 minutach miałem dosyć, ale no tak najwidoczniej jestem przyzwyczajony do udogodnień, bo to przecież nie wina devów ze zrobili pierdylion skrótów do podstawowych czynności tylko moja że jestem upośledzony, bo nie potrafie się ich nauczyć... :E

Na forum steama/reddicie dziesiątki tematów o najgorszym sterowaniu w grze ever a na ith to się nazywa smaczkami i unikalnymi technikami  :D 

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano (edytowane)

Sterowanie w grze:

Naciśnij A, żeby biec, dwa razy A, żeby sprintować

Naciśnij X, żeby skoczyć

Naciśnij B, żeby zrobić rolla, dwa razy B, żeby wykonać unik

LB – blok/parowanie/menu NPC to akurat mogliby poprawić, żeby można było przełączać się między NPCami

RB – słaby cios

RT – mocny cios

LT – łuk

RB + RT – użycie skilla

Y + B – grab/rzut

Y – cios pięścią, przytrzymanie = kopniak

Krzyżyk – otwiera quick menusy 

Rzeczywiście pierdyliard skrótów, i sterowanie nie do ogarnięcia przez przeciętnego gracza :lol2:

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, DITMD napisał(a):

Rzeczywiście pierdyliard skrótów, i sterowanie nie do ogarnięcia przez przeciętnego gracza

No nie wiem, jak dziś widziałem taką tabelkę:

controller-controls-v0-gwqor70m2aqg1.jpg

controller-controls-v0-8d8rr70m2aqg1.jpg

math-hmm.gif

• Thanks 1
  • Haha 6
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To są wszystkie umiejętności odblokowane, plus masa się dubluje, bo musisz wybrać, co chcesz, a co nie, poznajesz to po kroku, ja wychowałem się na Mortalu i Tekkenie, nie robi to na mnie wrażenia. Ja korzystam z tego, co napisałem, moja postać nawet nie jest w stanie wykonać większości z tego w tej chwili, bo się tego jeszcze nie nauczyłem. 

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Po 15h ani razu nie miałem wrażenia, że to sterowanie jest jakieś przekombinowane. Wręcz przeciwnie i podobne odczucia jak pierwszy raz się RDR2 odpaliło. Tam też ludzie sporo narzekali na początku, że za wolne i nieintuicyjne. 

Gram na padzie może faktycznie na klawiaturze jest inaczej.

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DITMD napisał(a):

To są wszystkie umiejętności odblokowane, plus masa się dubluje, bo musisz wybrać, co chcesz, a co nie, poznajesz to po kroku, ja wychowałem się na Mortalu i Tekkenie, nie robi to na mnie wrażenia. Ja korzystam z tego, co napisałem, moja postać nawet nie jest w stanie wykonać większości z tego w tej chwili. 

No super, a więc ponawiam pytanie - to jest czysty przypadek, że akurat jest dużo narzekań na ten element czy trzeba mieć paszport z Mortala, żeby tego nie widzieć? :E Regularnie bagatelizujesz takie kwestie, sugerując, że to nie jest prawda i ludzie są najwyraźniej upośledzeni manualnie. I tak, wszystkiego można się nauczyć, do wszystkiego można się przyzwyczaić. Co nie stoi w sprzeczności z tym, że może to być zrobione w nie do końca przemyślany sposób. Nie byłby to pierwszy raz, i z pewnością nie ostatni. Dodatkowo jak ktoś gra na m+k, wypada zorganizować to tak, żeby to jakoś działało. Tutaj spotkałem się z opinią, że miejscami lepiej tą klawiaturą sobie w głowę przyp.. niż próbować wykręcać bardziej skomplikowane sekwencje. :E 

Edytowane przez Vulc
  • Like 2
  • Upvote 2