Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

bo?

jak nie mają żadnego wpływu? to przynajmniej osiemnaście lat jest za mało aby wychować prawego, porządnego obywatela? Wolne żarty, a Ty masz czworo dzieci.

próbujesz mnie tutaj zaatakować, a sam w swoim poście stwierdziłeś, że w zasadzie nie masz żadnego wpływu na to czy Twój syn kogoś skasuje nachlany czy nie, żałosne

(...)

To może być za mało. Nie znam przyszłości, nie wiem, czy nie wyprowadzi się np w wieku 24 lat i nie zamieszka w innym mieście. 

Wtedy mógłbym mieć zadny wpływ na to co robi np pod wpływem impulsu, towarzystwa czy choroby.

Może wpaść w złe towarzystwo, może się zbuntować, może zachorować (np borderline, chad, schizofrenia) i o tym nie wiedzieć. 

Nie masz pojęcia o wychowywaniu dzieci. W pewnym wieku rówieśnicy czy starsi koledzy mogą być większym autorytetem niż rodzice. Rówieśnicy i starsi koledzy mogą wtedy być ważniejszym źródłem wzorów zachowania, opinii czy akceptacji niż rodzice. Żadne z moich dzieci nie jest jeszcze w tym wieku, ale jestem świadomy, że taki czas nadejdzie. Jest o tym dużo literatury, będę przygotowany albo specjaliści są zgodni - nie ma się kontroli absolutnej nad dzieckiem w tym okresie. Z tym się nie kłóć, bo to jest mechanizm dobrze znany i opisany w psychologii. 

Twój pomysł jest absurdalnie głupi. Już pomijając młodych,- czy jak 60 letni dziad narobi wałków to wg ciebie powinno się aresztować jego ponad 80 letnich rodziców? Czy jak 65 latek kogoś przejedzie to jego 90 letnia matka powinna iść siedzieć? 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Mi z kolei też się wydaje, że jakaś forma pociągania rodziców do odpowiedzialności powinna być. Do 18 roku ~> bezwzględnie, powyżej 18 roku życia, w przypadku udokumentowania zaniedbań ze strony rodziców również. 

skoro chcemy uczyć dzieci odpowiedzialności, bierzmy też (jako rodzice) odpowiedzialność za to że byliście frajerami a nie rodzicami. Dziecko to nie jest one and done. Pyknie 18 i problem z głowy. Rodzic jest w 100% odpowiedzialny za to jak ten człowiek w wieku 18 lat “wyszedł”. 

@Henryk Nowak chcesz powiedzieć że peretti nie jest odpowiedzialna (do pewnego stopnia) że jej syn został plama na murze?

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Rodzic jest w 100% odpowiedzialny za to jak ten człowiek w wieku 18 lat “wyszedł”. 

Nie w 100%. Sam robiłem mnóstwo rzeczy o których moi rodzice nie mieli pojęcia. Nie zaniedbywali mnie, interesowali się ale im bardziej dociekali, tym lepszy byłem w ukrywaniu rzeczywistości. 

Z tym, że powinni odpowiadać po 18 roku życia w przypadku udokumentowanych zaniedbań to się zgodzę, bo zbyt wiele osób traktuje wychowanie dzieci po macoszemu. 

Jednak jeśli np 30 letni syn mieszkający od kilku lat z dala od rodziców przejedzie po pijaku na pasach babę w ciąży to nie wiem z jakiej paki rodzice powinni odpowiadać. 

12 minut temu, oldfashioned napisał(a):

@Henryk Nowak chcesz powiedzieć że peretti nie jest odpowiedzialna (do pewnego stopnia) że jej syn został plama na murze?

Z zewnątrz wydaje się że jest. Ona wygląda na patusiarę a on był chyba takim bananowym dzieckiem. Z zewnątrz. Nie znam szczegółów wychowania jej syna, nie wiem czy w rzeczywistości dochodziło tam do zaniedbań a jeśli tak to do jakich i na pewno to co wiem by nie wystarczyło do skazania. 

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-polska-z-najwiekszym-spadkiem-ludnosci-w-ue-skala-wieksza-ni,nId,22165986

Macie jeszcze jakieś znakomite pomysły ograniczające dzietność? 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano

Tu już wchodzimy w niuanse:
Jak do 30 roku mieszkał z rodzicami, i rodzice też pod wpływem wsiadali za kółko ~> w idealnym świecie rodzice też powinni być w pewnym stopniu odpowiedzialni.

Zgadzamy się z tym, że wychowanie dziecka to nie jest one and done. Na 18 się nie kończy, często to jak te pierwsze 18 ‘poprowadzimy’ sprawia, że dziecko i w wieku 50 lat pyta rodzica o rady i wzoruje się na rodzica wyborach. 

dlatego jeżeli rodzic tworzy wzorzec gdzie prawo można łamać, nie ma za to konsekwencji, są jawne kasty (spoko jak komuś coś zrobisz bo tatuś jest lekarzem, prawnikiem czy radnym, jakoś się to wyprostuje) to tak, powinien być pociągnięty do odpowiedzialności. 

12 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Z zewnątrz wydaje się że jest. Ona wygląda na patusiarę a on był chyba takim bananowym dzieckiem. Z zewnątrz. Nie znam szczegółów wychowania jej syna, nie wiem czy w rzeczywistości dochodziło tam do zaniedbań a jeśli tak to do jakich i na pewno to co wiem by nie wystarczyło do skazania. 

Nie no oczywiste, że tutaj musiałaby być weryfikacja a nie osąd jakiegoś randoma jak ja z neta. Ale fakty które znamy w tej sytuacji sugerują że jednak wzorce bycia patusem wyniósł z domu.

Opublikowano
6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Ale fakty które znamy w tej sytuacji sugerują że jednak wzorce bycia patusem wyniósł z domu.

Ale patologia to szerokie pojęcie. Czy akurat to co się działo w domu mogło go zachęcić do szaleńczej jazdy? Nikt tego nie wie i trudno powiedzieć, czy jakikolwiek sąd mógłby do tego dojść po fakcie. 

Takie karanie miałoby sens tylko w przypadku bardzo dobrze udokumentowanych zaniedbań. Jeśli np dziecko miało niebieską kartę, rodzic był skazywany za przemoc domową a potem to dziecko kogoś zatłuklo. No bo nie widzę sensu w skazywaniu rodzica, który bił swoje dziecko za to, że to dziecko w wieku np 35 lat oszukało kilkadziesiąt osób w piramidzie finansowej. 

Może rodzic powinien być karany wtedy, kiedy trudne dzieciństwo jest okolicznością łagodząca dla jego dziecka. 

Opublikowano

Teraz idioci sami się łapią, w przypadku peretti to wystarczyło przejrzeć jej i synalka instagram w 2023 jak jeszcze wszystko nie było pousuwane.

jedno i drugie chwaliło się łamaniem prawa (jazda samochodem) publicznie na inscie. 

sami na siebie dowody załatwili. Takich spraw będzie tylko więcej, uważam że trzeba podchodzić do nich case by case ale tego aspektu (patologii wyniesionej z domu) nie można pomijać. 

Opublikowano
2 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Teraz idioci sami się łapią, w przypadku peretti to wystarczyło przejrzeć jej i synalka instagram w 2023 jak jeszcze wszystko nie było pousuwane.

jedno i drugie chwaliło się łamaniem prawa (jazda samochodem) publicznie na inscie. 

(...)

Nie widziałem, ale jeśli rzeczywiście tak było to masz rację z jednym zastrzeżeniem - policja powinna była ich zwinąć przed wypadkiem, po tym jak zaczęli publikować takie treści. Tam powinna być moderacja mogąca w łatwy sposób raportować takie rzeczy policji, np przez formularz. 

Opublikowano

ale z tych co znam to wiekszość rodziców bananowców jest podobna. Pozwala dużo dzieciom bo i tak dzięki układom  jakoś z tego wyjdą suchą stopą.

Przykład idzie z góry od polityków.

8 minut temu, oldfashioned napisał(a):

sami na siebie dowody załatwili. Takich spraw będzie tylko więcej, uważam że trzeba podchodzić do nich case by case ale tego aspektu (patologii wyniesionej z domu) nie można pomijać. 

Co by to dało skoro dzięki pracy mięli dobre układy ze służbami.

Przecież Majtczaka też dziwnym trafem policjanci wypuścili. 

44 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-polska-z-najwiekszym-spadkiem-ludnosci-w-ue-skala-wieksza-ni,nId,22165986

Macie jeszcze jakieś znakomite pomysły ograniczające dzietność? 

Zobaczymy co prawica wymyśli po dojściu do władzy. Czy zlikwidują invitro.

Na pewno będziemy masowo ściągać imigrantów a i tak za 20 lat czeka nas bardzo niemiła niespodzianka. Ja nie wiem kto tych wszystkich emerytów utrzyma.

Opublikowano
8 minut temu, Dimazz napisał(a):

Zobaczymy co prawica wymyśli po dojściu do władzy. Czy zlikwidują invitro.

Na pewno będziemy masowo ściągać imigrantów a i tak za 20 lat czeka nas bardzo niemiła niespodzianka. Ja nie wiem kto tych wszystkich emerytów utrzyma.

Pewnie zlikwidują, bo to są ideologiczni debile. Szkoda, bo program in vitro działa https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/in-vitro-w-polsce-bije-rekordy-rosnaca-liczba-dzieci-i-zainteresowanych-par/0lk1lys

I tak, myślę, że w końcu zostaniemy zalani dzikusami I w dużych miastach będzie taki sam syf jak w Berlinie. Wtedy karanie rodziców nie będzie miało sensu, bo rodzice sprawców będą w Afryce 🤣

Opublikowano

no właśnie. Debatujecie nad karaniem rodziców przy dużych problemach z demografią.

Wszystko skończy się albo dużym kryzysem albo masowym sprowadzaniem imigrantów. I obojetnie jaki rząd będzie to robił bo ktoś musi utrzymać rządzących. 

Opublikowano
16 minut temu, Dimazz napisał(a):

no właśnie. Debatujecie nad karaniem rodziców przy dużych problemach z demografią.

Przecież zwróciłem na to uwagę. Takie pomysły są kretynskie w obecnej sytuacji. Powinno się debatować nad tym jak poprawić dzietność a nie ją jeszcze ograniczać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

za 20 lat czeka nas bardzo niemiła niespodzianka. Ja nie wiem kto tych wszystkich emerytów utrzyma.

Na bułkę z mlekiem zawsze wystarczy. A na leki? No cóż, ludzie po prostu nie będą się leczyć. Poumierają i problem sam się rozwiąże. Ewentualnie wydarzy się coś innego, czego dziś nie jesteśmy wstanie przewidzieć i problem poniekąd sam się rozwiąże. Obiecuję.  

Opublikowano
12 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

bo?

Bo nie mieszkasz w cholernej Korei Północnej typie, jak ci się tam spieszy, to się tam przeprowadź. 

Co za odklejka. 

Jeszcze bardziej mnie to bawi w kontekście pisania takich głupot jako bezdzietny kawaler :E

Opublikowano
2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przecież zwróciłem na to uwagę. Takie pomysły są kretynskie w obecnej sytuacji.

Takie pomysły są kretyńskie zawsze, z samego założenia. Ewentualnie można by pomyśleć o odpowiedzialności rodziców do 15-16 roku życia dziecka, kiedy kontrola rodzica powinna być największa, kiedy z zasady dziecko nie jest w pełni samodzielne, a jednocześnie szczególnie poważne przestępstwa są w obecnym stanie prawnym (łagodniejsza odpowiedzialność nieletnich) "nie do ukarania" w odpowiedni sposób. Stąd pewnie Szwecja reaguje tak a nie inaczej... Odpowiedzialność "solidarna" rodzica i dorosłego dziecka to są takie banialuki, że ciężko cokolwiek mądrego na ten temat napisać. :)

Opublikowano

myslec to mozna zawsze o dowolnym systemie, jak sie ludzie umowia to mozna 18 lat zmienic w 30 lat albo pozwolic sobie na 12 letnie zony XD

bedziesz myslal myslal a potem i tak muzulmanie zmienia system w europie wiec kwestie kobiet to na pewno jeszcze wiele ciekawych wydarzen przed nami XD