Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 9900X muszę ustawić SOC do 6400 na dokładnie 1.3 V, żeby TestMem się nie sypał. Nawet przy 1.295 V po czasie sypnie, nie jest to procek z najlepszym kontrolerem %-) Na Single i Dual Ranku dokładnie ta sama wartość jest stabilna, na obu 1.295 V się sypie. Z tym, że ja mam Dual Ranka dla ubogich, bo to jest zestaw 2x16 GB z dwustronnymi modułami na kostkach Hynix 8 Gb. Ale nie sądzę, żeby na 2x32 wyglądało to znacząco inaczej. @MarcoSimone niedługo nam opisze swoje wrażenia %-)

Natomiast to, co by się działo przy jeszcze wyższym napięciu SOC, jest dla mnie nie do sprawdzenia, bo AMD nie pozwala ustawić więcej jak 1.3 V.

Opublikowano

@tomcug ej to nie wyglada zbyt optymistycznie.

Do ciasnych 6200 na 9800X3D i 9950X3D potrzebuję 1.2v

Chciałbym aby tak zostało.

2x32 mają trafić domyślnie do Tychon z 9950X3D a cała platforma ma sluzyć do pracy na długi czas.

Nie może być tak, że do 2x32 będzie trzeba 1.3v dawać na SOC.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, sideband napisał(a):

Powyżej pewnego poziomu SOC to już nic nie daje i koniec kontrolera?

Jak wrzucisz jakieś bardzo wysokie napięcie na SOC to może przynieść więcej szkód niż pożytku ;) tak samo było/jest na am4 zrobiłem kiedyś prosty test jeszcze na ryzenie 5600 który wymagał napięcia soc minimum 1.125v do stabilnej pracy pamięci 4x8 3800mhz aby nie było po czasie problemu z "pykaniem dzwięku" :E i każde napięcie do 1.2v działało ok ale jak wrzuciłem powyżej 1.2v to znów straciłem stabilność tak jak poniżej tych 1.125v :witojcie2:

Swoją drogą to pózniej zrobiłem upgrade na 5800X3D i przy tym samym ramie który mam już 6 lat mogłem zjechać na soc do 0.983v i jest wszystko cacy ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Zachy

Chciałem 2x32 zrobić tak jak z 2x16 ale RDRDSD/RDRDDD oraz WRWRSD/WRWRDD nie wstają na 1 tylko max na 6.

Reszta tak samo jak na 2x16. Z napiciam identyko. Leci właśnie test.

Poniżej załączam jak na 9950X3D wyglądały Titanium 2x16.

DOMKI 6200 30.37.37.49_9950X3D_-25-20.png

Da się zmusić 2x32 Titanium do 1 na RDRDSD/DD oraz WRWRSD/DD?

Podbijaem napięcia wszelkie możliwe i ni hu hu.

RDRDSD/DD oraz WRWRSD/DD na 6 zaniża Read na 87K.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Kostki nie moje i nie do mojego systemu.

Jak to do kogoś, to sprawdź porządnie stabilność. Nie kombinuj za mocno, zostaw. Może nitro na 1-2-1?

Edytowane przez ju-rek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@ju-rek sprawdzę to nitro

Ja mam podobny konfig teraz

Tachyon + bios T1 (nowszy jest tylko f9).

Epic

2*32 6600 Titanium (nowy model radiatora)

Nitro 1-2-1 smiga :)

W dniu 1.04.2026 o 12:28, sideband napisał(a):

6400 niezależnie Single czy Dual wymaga takiego samego SOC?

DR zawsze potrzebuja wyzszy soc

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Po paru dniach zabawy dotarło do mnie, że różnica miedzy wbiciem expo a super ciasnymi timingami jest tego kompletnie nie warta. Między 6000/cl30 a 6200/cl26 nie ma większych różnic niż 1/2 fps (chyba że tyle daje dual rank, bo moje kosci są 2x32Gb)

IMG20260327095738[1].jpg

Edytowane przez RavenArsenal
Opublikowano
2 minuty temu, RavenArsenal napisał(a):

Po paru dniach zabawy dotarło do mnie, że różnica miedzy wbiciem expo a super ciasnymi timingami jest tego kompletnie nie warta. Między 6000/cl30 a 6200/cl26 nie ma większych różnic niż 1/2 fps.

IMG20260327095738[1].jpg

Jeśli możesz to wrzuć jeszcze screena z ZenTimings.

Opublikowano
10 godzin temu, RavenArsenal napisał(a):

Po paru dniach zabawy dotarło do mnie, że różnica miedzy wbiciem expo a super ciasnymi timingami jest tego kompletnie nie warta. Między 6000/cl30 a 6200/cl26 nie ma większych różnic

Jak obniżyłeś samo cas latency z 30 na 26 podnosząc przy tym taktowanie o 200mhz to wiadomo że różnicy nie będzie, samo obniżanie CL niczego nie wnosi i nigdy nie wnosiło ;) resztę timingów obniżałeś?