Joloxx9 941 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 29.04.2025 o 07:56, aureumchaos napisał(a): wczoaj sesja 5h w oblivionie i zero crashy czy probemow z FPS.. EDIT: To co najbardziej irytuje i boli w oczy to po kazdym ekranie ladowania (drzwi) to doladowuja sie textury... Szybko to idzie ale przez ta 1 czy 2 sekundy widac jak wszystko sie sklada w calosc... Jak holodeck w star treku jak sie generowalo Na jakich Ty ustawieniach grasz, ze nie masz problemow z FPS?
aureumchaos 440 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) Wszystko na maxa mam co sie dalo. w 4k na TV mam na zewnatrz od 70 do 100 fps jak widze a wewnatrz ponad 120. DLSS quality (ustawione w nvidia app na latest) i FG. Szarpalo tylko po wyjsciu z kanalizacji, widocznie jeszcze szadery dzialaly bo proc mial 90C i cielo... Po 1 h sie uspokoilo i jest ok. Wkurzaja tylko te doladowywanie sie textur po kazdym load screenie, szybko to idzie alej przez 1 sekunde to widac tak jak tu opisuje ktos: https://steamcommunity.com/app/2623190/discussions/0/604154837573048911/ tu jest filmik, dokladnie tak to u mnie wyglada. Dziwne bo vram stoi na 10gb wiec miejsca jest jeszcze na textury. https://drive.google.com/file/d/1tCaJJqD8M33aOyOcduHX54gjeLc_nfxo/view Edytowane 30 Kwietnia przez aureumchaos
Ryszawy 401 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia To chyba nie tylko doczytywanie tekstur, ale również liczenie oświetlenia. Ale coś tam jest spartolone, bo u mnie niektóre tekstury nigdy się nie wczytują w pełnej rozdzielczości, chyba, że zacznę grę od zapisu z tego właśnie miejsca.
Kakarotto 727 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Technicznie gra leży, optymalizacja słaba. Gdybym gierka nie była średnia, to bym może ograł. Sentymentu nie mam, więc mnie ta gierka jedynie zachęciła mnie do jej usunięcia z dysku.
Joloxx9 941 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia 8 godzin temu, aureumchaos napisał(a): Wszystko na maxa mam co sie dalo. w 4k na TV mam na zewnatrz od 70 do 100 fps jak widze a wewnatrz ponad 120. DLSS quality (ustawione w nvidia app na latest) i FG. Szarpalo tylko po wyjsciu z kanalizacji, widocznie jeszcze szadery dzialaly bo proc mial 90C i cielo... Po 1 h sie uspokoilo i jest ok. Wkurzaja tylko te doladowywanie sie textur po kazdym load screenie, szybko to idzie alej przez 1 sekunde to widac tak jak tu opisuje ktos: https://steamcommunity.com/app/2623190/discussions/0/604154837573048911/ tu jest filmik, dokladnie tak to u mnie wyglada. Dziwne bo vram stoi na 10gb wiec miejsca jest jeszcze na textury. https://drive.google.com/file/d/1tCaJJqD8M33aOyOcduHX54gjeLc_nfxo/view A Ty z FG grasz dlatego tyle klatek, nie no nie po to kupowałem oled żeby teraz artefakty i smużenie oglądać :E 1 1
Ryszawy 401 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Nie zapominajcie jeszcze o ekranach ładowania. To po prostu jest nie do opowiedzenia. Jestem teraz w zamku Kvatch, pierwsza z bram. Tam jest taki dowódca Matius i on ma przed tym zamkiem namiot, taki 4x4 metry. I nie uwierzycie, Becia dała tam ekran ładowania, przed namiotem, 4m2 w którym nic nie ma... Do tego łażenie po tych wieżach za bramą Oblivionu, tam jest kilkanaście drzwi, a za nimi korytarze, takie z 10 metrów na krzyż, w których jest jeden, góra dwóch przeciwników i wszystko to nowe lokacje, które są za ekranami ładowania... 1 2
ryba 1 246 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 27.04.2025 o 11:27, caleb59 napisał(a): Oskarek to idealny przyklad na to, ze majac kase i kupujac drogie zabawki, nie czyni z Ciebie experta cos ma zjebane w PC, a narzeka na wydajnosc. 1 1
aureumchaos 440 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, Ryszawy napisał(a): To chyba nie tylko doczytywanie tekstur, ale również liczenie oświetlenia. Ale coś tam jest spartolone, bo u mnie niektóre tekstury nigdy się nie wczytują w pełnej rozdzielczości, chyba, że zacznę grę od zapisu z tego właśnie miejsca. Nie zauważyłem zeby textury nie ladowaly sie w pelnej rozdzielczosci, wszystkie sa ostre i wyraźne. Przygladalem sie i nie widzialem zbytnio artefaktow, w niektorych grach widac mase jak np w GoT ale tuatj tragedii nie ma. Smuzenie jest od DLSS... Zdarza sie w ciemnych korytarzach niestety. Ja na siłę nie będę tu bronić tej gry ale grałem w dużo gorsze choćby starfield czy jedi survivor lub nieszczęsne gwiezdne wojny ubikacji, tu nie ma tragedii. Tam na jednym screenshot jest fps 41 bo przyspieszyłem gre 2 krotnie żeby złapać zachód słońca, tak trzyma na zewnątrz 70 lub więcej fps. Edytowane 30 Kwietnia przez aureumchaos 5 1
caleb59 1 621 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 8 godzin temu, ryba napisał(a): Oskarek to idealny przyklad na to, ze majac kase i kupujac drogie zabawki, nie czyni z Ciebie experta cos ma zjebane w PC, a narzeka na wydajnosc. Akurat z narzekaniem na wydajność to się nie myli bo wiele osób tego doświadcza. Za to uczepił się na filmie znanego błędu dotyczącego aktualizacji wersji gry z Game Passa, która zepsuła wsparcie DLSS i FG.
wkamil73 285 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 8 godzin temu, Ryszawy napisał(a): Nie zapominajcie jeszcze o ekranach ładowania. To po prostu jest nie do opowiedzenia. Jestem teraz w zamku Kvatch, pierwsza z bram. Tam jest taki dowódca Matius i on ma przed tym zamkiem namiot, taki 4x4 metry. I nie uwierzycie, Becia dała tam ekran ładowania, przed namiotem, 4m2 w którym nic nie ma... Do tego łażenie po tych wieżach za bramą Oblivionu, tam jest kilkanaście drzwi, a za nimi korytarze, takie z 10 metrów na krzyż, w których jest jeden, góra dwóch przeciwników i wszystko to nowe lokacje, które są za ekranami ładowania... Chodzi o to, żebyś przygotował mentalnie do spodziewanej poważnej walki 😅
aureumchaos 440 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Wczoraj sesja 8h bez przerwy, co poradzić 20 lat temu nie robiłem side questów... Teraz pomagam ratować Pani szczury w piwnicy i pojednac zaginionych braci... XD Edytowane 1 Maja przez aureumchaos 2 2
voltq 1 372 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Wiadomo coś o wersji na płycie? Na konsole PS5 ? Kurde pograł bym ale nie chcę cyfrowej wersji kupować Edytowane 1 Maja przez voltq
aureumchaos 440 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Czyli tes6 też będzie z ekranami ładowania... A idź Pan w ch**... 🙄 https://www.pcgamer.com/games/the-elder-scrolls/skyrim-lead-designer-makes-it-sound-like-theres-gonna-be-loading-screens-in-bethesda-games-for-years-to-come-yet-bucko-we-just-didnt-have-a-choice-really/
Stjepan 2 376 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Mi się w to dobrze gra, nie czuje presji, nie ma miliona znaczników, QTE, głupich postaci, niepotrzebnych nikomu romansów, jest po prostu soczysty action RPG jak dawniej w nowej oprawie. 3 2
Grolshek 516 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 4 minuty temu, Stjepan napisał(a): Mi się w to dobrze gra, nie czuje presji, nie ma miliona znaczników, QTE, głupich postaci, niepotrzebnych nikomu romansów, jest po prostu soczysty action RPG jak dawniej w nowej oprawie. Też mi Clair Obscur nie podszedł :} 1
aureumchaos 440 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Palę się na słońcu czas questowac antyvampiryzm, pamiętam, że najtrudniej bedzie zioła znalesc
ODIN85 3 501 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja 12 godzin temu, Grolshek napisał(a): Też mi Clair Obscur nie podszedł :} Ale tam są tylko qte z tego co wymienił 1
bleidd 477 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja W dniu 2.05.2025 o 19:55, Stjepan napisał(a): Mi się w to dobrze gra, nie czuje presji, nie ma miliona znaczników, QTE, głupich postaci, niepotrzebnych nikomu romansów, jest po prostu soczysty action RPG jak dawniej w nowej oprawie. Mi tak samo. Jest to co ma być, chociaż do mojego ideału RPG sporo brakuje bo ten level-scalling i bohater niemowa mi nie pasują ale na tle współczesnych gier to i tak jest super. Romanse w RPGach mnie rozwalą od zawsze, poziom złożoności na poziomie Simsów, 4 wymienione zdania i hop do łóżka. Po 5h miałem 2 crashe i jeden bug gdy nie mogłem niczego wyekwipować bo postać zamiast założyć przedmiot to go wyrzucała. Po restarcie gry się unormowało, no i jeden graficzny glitch. Nie jest źle nawet jak na stan premierowy. Wymagania duże ale jak ktoś nie jest niewolnikiem "wszystko w prawo" to preset High z texutrami na ultra wygląda na oko tak samo jak Highest a zapewnia dobre 30% więcej FPS, w 4K na 4080S trzyma spokojnie 60 FPS z DLSS Quality.
Grolshek 516 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Odpaliłem pograłem, będę grał. Wreszcie proste, fajne, gdzie chcę idę, co chcę robię. Idealne po ciężkiej umysłowej robocie 1
aureumchaos 440 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Polecam mod na konia ktorys, wreszcie ma to sens. Prędkość czarnego jest wystarczająca do zwiedzania i podróży pomiędzy miastami.
Alek_M 233 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Jest jakiś mod, który dodawałby własne znaczniki na mapie? Jest wiele miejsc, gdzie są za mocni przeciwnicy i przydało by się je oznaczyć, żeby tam wrócić kiedyś.
DjXbeat 488 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja (edytowane) W dniu 2.05.2025 o 19:55, Stjepan napisał(a): Mi się w to dobrze gra, nie czuje presji, nie ma miliona znaczników, QTE, głupich postaci, niepotrzebnych nikomu romansów, jest po prostu soczysty action RPG jak dawniej w nowej oprawie. Oblivion jakoś nigdy mnie do siebie nie przekonał za to pograł bym w Morrowind'a w nowej oprawie W Morrowind spędziłem kilkaset godzin. Kiedyś nie było poradników a i sam internet w 2002r był rzadko dostepny. Trzeba było samemu główkować jak zrobić zadanie. Nie było znaczników gdzie iść i co zrobić. To były czasy, że jednak trzeba było myśleć bo dzisiaj większość gier zwyczajnie prowadzi za rączkę a jak nie to "poradnik" z sieci i heja banana. Po za rozgrywką uwielbiałem soundtrack z Morrowind. Do dzisiaj dla mnie to jeden z najlepszych soundtracków Edytowane 6 Maja przez DjXbeat 1 2
Rekomendowane odpowiedzi