Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tylko się cykam że mi z hali garażowej komplet oryginalnych kół ukradną... 

Wg. przepisów ppoż w hali garażowej jest zakaz składowania opon ;) jak przyjedzie straż pożarna na kontrolę to może solidny mandat dowalić - raczej tego nie robią tylko wzywają do uprzątnięcia i może być druga kontrola później, a wtedy może być różnie.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 2
Opublikowano

Myślę czy nie zostawić tych 16 na nowych Quadrarex 3 jako zimowe, a na lato kupić felgi 17" i letnie opony. Tylko się cykam że mi z hali garażowej komplet oryginalnych kół ukradną... 

Jak nie masz komórki lokatorskiej, to IMO dobrym rozwiązaniem jest zostawianie kół na wulkanizacji (u mnie biorą stówkę za sezon).

Dwa komplety kół będą dla mnie zawsze pewniejszym rozwiązaniem niż wielosezony.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Wg. przepisów ppoż w hali garażowej jest zakaz składowania opon ;) jak przyjedzie straż pożarna na kontrolę to może solidny mandat dowalić - raczej tego nie robią tylko wzywają do uprzątnięcia i może być druga kontrola później, a wtedy może być różnie.

Jeden sąsiad ma nawet regał na opony powieszony... :E 

1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Jak nie masz komórki lokatorskiej, to IMO dobrym rozwiązaniem jest zostawianie kół na wulkanizacji (u mnie biorą stówkę za sezon).

Z felgami? Czy same opony?

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Jeden sąsiad ma nawet regał na opony powieszony... :E 

bo go jeszcze nikt nie podpierniczył :E

Z felgami? Czy same opony?

Całe koła, mam 2 komplety, więc od razu wymieniam też na miejscu gdy jest pora (ostatnio płaciłem 180zł, przechowalnia oraz przełożenie razem z wyważeniem).

• Like 1
Opublikowano

Opony fujka, ale Tesla spoko w razie pożaru... Ehhh co za czasy ;) 

Całe koła, mam 2 komplety, więc od razu wymieniam też na miejscu gdy jest pora (ostatnio płaciłem 180zł, przechowalnia oraz przełożenie razem z wyważeniem).

Chyba pomyślę nad tym, zostawię to co mam na zimę, a na lato drugi komplet. Auto planuję trzymać 4 lata więc ma to sens.

Opublikowano

Chyba pomyślę nad tym, zostawię to co mam na zimę, a na lato drugi komplet. Auto planuję trzymać 4 lata więc ma to sens.

Twoja rozkmina żeby zostawić 16 z względnie nowymi oponami na zimę to imo najrozsądniejsze co możesz zrobić, a na lato bierz 17", auto lepiej od razu jedzie i wygląda :E 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, huudyy napisał(a):

A żebyś wiedział, że to tak wygląda. No i dopóki nic się nie wydarzy to spoko, ale jeśli pożar wybuchnie to ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. A wtedy ojjj bieda.

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Opony fujka, ale Tesla spoko w razie pożaru... Ehhh co za czasy ;) 

Prawda? Mało tego, opony przecież masz założone na samochodzie :E Ale za tesle w podziemnych się biorą bo tego nijak w takiej przestrzeni nie ugasisz. A strop uszkodzi i masz cały budynek wyłączony z użytku, co wtedy? Spalinowy jak się pali to nie ta temperatura i czas palenia.

Opublikowano
Teraz, lesiu155 napisał(a):

Prawda? Mało tego, opony przecież masz założone na samochodzie :E

Ale te są ok, nie palą się :E Za to luzem postawione o panie :E 

Mogliby wymusić odpowiednie systemy przeciwpożarowe... Komórek lokatorskich nie ma, piwnic nie ma, potem się dziwią że ludzie trzymają w hali. 

• Upvote 1
Opublikowano

Na rowery to nawet stojaki u nas są. 

23 minuty temu, marko napisał(a):

Z oponami jak i rowerami i innymi rzeczami chodzi o zagracanie. Jak się zapali któreś auto, to żeby strażak miał podejście, a nie potykał się o przeszkody. 

To się trochę kłóci z tym, że można mieć szafkę przeciwpożarową... Czyli co, opony chowam do szafki i elo oszukałem system?

Opublikowano (edytowane)

No szafek też już nie można, nawet jak mają atesty ppoż... A przynajmniej u mnie tak mówiła babeczka z administracji, a byłem wówczas w zarządzie, straż już nie patrzy na to przychylnym okiem.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

Noooo te 16" to takie malutkie są... :E

225/55 16 mają podobny rozmiar jak 17 ;) 225/45 R17, 235/45 R17 - różnica do 1.8%. 

Tylko 225/55/16 kosztuje 3k za komplet :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
59 minut temu, lesiu155 napisał(a):

No szafek też już nie można, nawet jak mają atesty ppoż... A przynajmniej u mnie tak mówiła babeczka z administracji, a byłem wówczas w zarządzie, straż już nie patrzy na to przychylnym okiem.

To u mnie niby nie można, ale nikt problemów nie robi. Póki co. 

40 minut temu, TheMr. napisał(a):

225/55 16 mają podobny rozmiar jak 17 ;) 225/45 R17, 235/45 R17 - różnica do 1.8%. 

Tylko 225/55/16 kosztuje 3k za komplet :E 

Mi chodzi o rozmiar felgi, a nie całego koła :E 

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

To u mnie niby nie można, ale nikt problemów nie robi. Póki co. 

pamiętaj, że tutaj wystarczy jeden upierdliwy sąsiad.

Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Jeśli chodzi o opony, z tego co wyczytałem, to zależy w zasadzie od samej administracji/projektu budynku.

"Aby ustalić dopuszczalność umieszczania opon w garażu podziemnym należy sprawdzić, czy przyjęte w konkretnym obiekcie budowlanym rozwiązania projektowe (w tym gęstość obciążenia ogniowego) obejmowały możliwość nagromadzenia w garażu podziemnym materiałów palnych w postaci opon."

https://www.gov.pl/web/kgpsp/czy-mozna-skladowac-opony-w-garazu-podziemnym

Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

No tak, ale nadal jak kupisz większe opony to będzie to wyglądało jak 17. U mnie dużo osób jak się patrzy to myśli że mam 17. 

Tylko u mnie producent przewiduje 205/55 R16 albo 225/45 R17, nie mam 225/45 R16 więc będzie różnica w prowadzeniu ;) 

Wiem że dużej różnicy nie będzie ale jednak to 17" lepiej wygląda mimo wszystko, opona ma niższy profil.