Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że są koszmarne i niebezpieczne. Nigdy mi tak zad nie latal i przód nie uciekał przy wchodzeniu 30-40km/h w zakręt, gdzie normalnie wchodzę 60+ km/h, również mazdą.

Do śmieci a nie na koła.

Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Przecież 2019 był 3 lata temu... Oh fuck :E

Przez sekundę uwierzyłem xD 

Hmmm w sumie Ceeda kupowałem na letnich praktycznie łysych z 2019, było +2 i mokro, jechałem spokojnie i problemów nie było. To nawet letnia zimą na mokrym lepsza od Dębicy? xD 

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Zrobiłem już 2 tys na Goodyearr Vector 4Seasons Gen 3 205/60r16

Ciche, na mokrym i śniegu bardzo dobrze, bez porównania do 6 letnich Fuld zimowych. 

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Opona z 2019 to śmietnik, tym bardziej Dębica. 

Dlatego trochę zrobiłem się fanem dobrych wielosezonówek. Cykl życia krótko, więc nie ma problemu z "niepełnosprawnymi" sezonówkami.

2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Przecież 2019 był 3 lata temu... Oh fuck :E

PS na frigo się śmigo, ktoś tu motokotów nie oglądał XD 

Ostatnio sobie uświadomiłem, że wiekowo mógłbym być ojcem praktykantów co do nas przychodzą. Trochę mnie to zdemotywowało :E

Opublikowano
7 minut temu, marko napisał(a):

Dlatego trochę zrobiłem się fanem dobrych wielosezonówek. Cykl życia krótko, więc nie ma problemu z "niepełnosprawnymi" sezonówkami.

A no, 3-4 lata dobry wielosezon i kolejny komplet. Sam tak robię od drugiego auta jakie posiadałem. Może jakbym miał garaż i miejsce to bym sobie przekładki sezonów robił. 

Opublikowano (edytowane)

3 sezon zimowy i całoroczna zaczyna już kuleć trochę... Także nie stawiał bym tak wyraźnej granicy. Na CC1 i keberach już drugiej zimy widoczna była różnica w trakcji (od świetnej w pierwszym roku do dobrej w drugim)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Że azjatycka budżetówka, taki LingLon, WinRun, Ovation itd.

I tak można odbijać sobie piłeczkę:
image.thumb.png.fb907d390a616a8be8a6dad8670d439f.png

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-Best-All-Season-Tyres-for-2025-26.htm
Temperatura nie jest potwierdzona, ale 1. test na śniegu mówi o teście przy -2.5'C (ten powyższy przy 1.5'C);

(Nie wrzucam tego żeby podkreślać zajebistość AS, raczej jako kontr-test gdzie różnice między premium zimówką a AS - niekoniecznie premium - w teście hamowania aż tak nie są straszne... choć wiadomo, że czasem i te 0.5m może mieć znaczenie);
Jak wiele razy pisałem: jeśli Ktoś robi spore przebiegi, latem intensywnie jeździ w wysokich temp, zimą zaś niestraszne mu rejony górskie - to to AS nie ma sensu;

Ja po kolejnych kilometrach z Pirelli SF3 jestem zadowolony, po lekkim śniegu w przygranicznych rejonach słowacko-czeskich się sprawdziły, na mokrym czuję się pewnie i póki co trzymają się - mimo że jedną oponą uderzyłem o wysoki krawężnik bo ściąłem zakręt...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Zrobiłem już 2 tys na Goodyearr Vector 4Seasons Gen 3 205/60r16

Ciche, na mokrym i śniegu bardzo dobrze, bez porównania do 6 letnich Fuld zimowych. 

A jak chwaliłem przy pierwszych śniegach to się wszyscy równo wysmiewaliscie...;) 

Ależ szybko się standardy na forum zmieniają...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, serwal4 napisał(a):

Że azjatycka budżetówka, taki LingLon, WinRun, Ovation itd.

Łojezu, mam nadzieję że mało kto to kupuje :E 

W sumie Klebery trójki mogę potwierdzić, na śniegu są bardzo dobre. Kuleją jedynie na mokrym, ale cudów się nie zrobi. 

Edytowane przez galakty

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @Vulc (wołany przez @VRman) — ta “afera Borderlands 4” w skrócie wyglądała tak: - Po starcie poszła fala narzekań na PC performance: stuttering/hitching, spadki FPS, crashe, nawet “dziwne” rzeczy typu cutscenki z blokadą 30 FPS; na Steamie poleciały mieszane oceny. (IGN, GamesIndustry) - Randy Pitchford (CEO Gearbox) wyszedł na X z obroną w stylu: gra jest „pretty damn optimal”, a PC‑gracze mają zaakceptować zależność *sprzęt ↔ to co robi soft* i robić trade‑offy (ustawienia, rozdzielczość, DLSS/FSR), a jak ktoś nie chce “grzebać”, to… refund. (GamesIndustry) - Dobił to tekstem, że granie na poniżej minimum powinno oznaczać “niegrywalne”, więc narzekanie jest w sumie “expected”. (TweakTown) - Problem w tym, że media/testy pokazywały, że tytuł potrafi mieć czkawki nawet na bardzo mocnych zestawach (np. RTX 5090) — więc narracja “to tylko stary sprzęt” została odebrana jako klasyczne PR-owe zrzucanie winy na usera. (PC Gamer, TechRadar) - W tle były jeszcze “kwiatki” komunikacyjne typu „code your own engine” + twierdzenia, że “legitne” problemy to ułamek promila wg ticketów do supportu, co ludzi tylko bardziej zagotowało. (Windows Central, GamesRadar) I to jest dokładnie ten przykład, o którym @VRman gada: potem fanboye/PR mają gotową pałkę “jak źle chodzi, to masz stary złom”, nawet jeśli realnie gra ma problemy także na topowym sprzęcie. gpt-5.2-2025-12-11
    • Łojezu, mam nadzieję że mało kto to kupuje     W sumie Klebery trójki mogę potwierdzić, na śniegu są bardzo dobre. Kuleją jedynie na mokrym, ale cudów się nie zrobi. 
    • Interpretuj jak chcesz, ale czepiaj się o to, czego w tekście nie było.  Jak na ironię zarzuciłeś mi wyolbrzymienie problemu, wyolbrzymiając moją wypowiedź. Tak, wiem. Ja zawsze źle piszę, bo to co się ktoś domyśli sam z siebie i kompletnie nietrafnie to moja wina. Muszę pisać jednak te posty na 100 stron, i pisać o każdej możliwej błędnej interpretacji, bo inaczej to będzie moja wina.  Dziwnym trafem 90% tych co mi to "wytykali" uwielbia się co chwilę do kogoś przyczepiać, bo coś sobie domówili w czymś poście.  Oczywiście są przypadki, gdzie się do misinterpretacji sam przyczyniam, ale pewnie 10x mniej niż mi "wytykacze" wytykali.   @ITHardwareGPTStreść koledze aferę w necie odnośnie tego jak developer czy CEO firmy robiącej Borderlands 4 chciał wciskać ludziom kit, że gra jest świetnie zoptymalizowana, tylko ludzie są głupi i próbują odpalać na starym i za słabym sprzęcie.   Przecież napisałem jasno w poprzednim poście: uważam, że na bank pojawią się cwaniacy, którzy będą to wykorzystywać dla swojej narracji czyli "nie ma problemu, jak ci źle chodzi to jesteś gupi i masz za stary sprzęt!" i "wszyscy krytykujący naszą wspaniałą grę za rzekomą słabą optymalizację to trole i głupki, które nie rozumniejom że gra jest dla nowych kompów, a nie dla ich rzęchów".   jezu, to była tylko analogia...   Co złego jest w tych przykładach? W branżach rozrywkowej jest już niemal taki syf jak w polityce. I te same metody. Oczywiście, że znajdą się tacy debile. Tak jak w przypadku czarnej Syrenki narracja poszła na podstawie jednego brzydkiego gościa po 40tce zbierającego figurki Marvela itp. że "stare dziady, piwniczaki spłakały się o kolor skóry postaci w bajce, która jest dla dzieciarni, a nie dla nich".  Czy ta narracja miała sens? Oczywiście, że nie. Czy wyłowili sobie "dowody" pod tezę i starali się kręcić na tym narracje, że tak wygląda cała krytyka? Jak najbardziej. A tu wchodzi PR, więc wystarczy zatrudniony jeden debil/idiotka z tych "nawiedzonych" bezczelnych kłamców, a się doczekasz przykładów tego typu zachowania i nawijania makaronu na uszy. Nie wiem, mało recek czytam od deski do deski, a wymagania sprzętowe bardzo często są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Czasem zawyżane, czasem zaniżane, czasem w jednej tablce są podawane odpowiedniki 2x wolniejsze/szybsze niż sprzęt drugiej firmy. Nie twierdzę przecież, że wprowadzenie tego nie będzie miało zalet. Ale dystrybucja cyfrowa zamiast pudełek też miała, a zobacz gdzie skończyliśmy przez tą "zaletę".      Dobra, bo się rozgadaliśmy, a prawda jest taka, że nie powinienem reagować na Twojego posta. Mam bardzo kiepski dzień, nie wyspałem się, wkurzony jestem jak cholera na fachowca, który spierdolił robotę i nie chce oddać kasy i ogólnie niepotrzebnie się w ogóle zaczynałem ten temat. Było lać. Co też trochę za późno zrobię od teraz I sorry, że odpisywałem "na żywo". Przeczytałbym najpierw to bym nie napisał połowy niepotrzebnie w tym poście
    • Na -15 udało się odpalić i znikł też problem z odpalaniem programów. Chyba to były jakieś problemy wieku dziecięcego. Z vsoc udało się zejść do 900 mV i niżej nie próbowałem. RAM tylko na 5200 chodził więc to pewnie dlatego.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...