Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że są koszmarne i niebezpieczne. Nigdy mi tak zad nie latal i przód nie uciekał przy wchodzeniu 30-40km/h w zakręt, gdzie normalnie wchodzę 60+ km/h, również mazdą.

Do śmieci a nie na koła.

Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

Przecież 2019 był 3 lata temu... Oh fuck :E

Przez sekundę uwierzyłem xD 

Hmmm w sumie Ceeda kupowałem na letnich praktycznie łysych z 2019, było +2 i mokro, jechałem spokojnie i problemów nie było. To nawet letnia zimą na mokrym lepsza od Dębicy? xD 

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Zrobiłem już 2 tys na Goodyearr Vector 4Seasons Gen 3 205/60r16

Ciche, na mokrym i śniegu bardzo dobrze, bez porównania do 6 letnich Fuld zimowych. 

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Opona z 2019 to śmietnik, tym bardziej Dębica. 

Dlatego trochę zrobiłem się fanem dobrych wielosezonówek. Cykl życia krótko, więc nie ma problemu z "niepełnosprawnymi" sezonówkami.

2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Przecież 2019 był 3 lata temu... Oh fuck :E

PS na frigo się śmigo, ktoś tu motokotów nie oglądał XD 

Ostatnio sobie uświadomiłem, że wiekowo mógłbym być ojcem praktykantów co do nas przychodzą. Trochę mnie to zdemotywowało :E

Opublikowano
7 minut temu, marko napisał(a):

Dlatego trochę zrobiłem się fanem dobrych wielosezonówek. Cykl życia krótko, więc nie ma problemu z "niepełnosprawnymi" sezonówkami.

A no, 3-4 lata dobry wielosezon i kolejny komplet. Sam tak robię od drugiego auta jakie posiadałem. Może jakbym miał garaż i miejsce to bym sobie przekładki sezonów robił. 

Opublikowano (edytowane)

3 sezon zimowy i całoroczna zaczyna już kuleć trochę... Także nie stawiał bym tak wyraźnej granicy. Na CC1 i keberach już drugiej zimy widoczna była różnica w trakcji (od świetnej w pierwszym roku do dobrej w drugim)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Że azjatycka budżetówka, taki LingLon, WinRun, Ovation itd.

I tak można odbijać sobie piłeczkę:
image.thumb.png.fb907d390a616a8be8a6dad8670d439f.png

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-Best-All-Season-Tyres-for-2025-26.htm
Temperatura nie jest potwierdzona, ale 1. test na śniegu mówi o teście przy -2.5'C (ten powyższy przy 1.5'C);

(Nie wrzucam tego żeby podkreślać zajebistość AS, raczej jako kontr-test gdzie różnice między premium zimówką a AS - niekoniecznie premium - w teście hamowania aż tak nie są straszne... choć wiadomo, że czasem i te 0.5m może mieć znaczenie);
Jak wiele razy pisałem: jeśli Ktoś robi spore przebiegi, latem intensywnie jeździ w wysokich temp, zimą zaś niestraszne mu rejony górskie - to to AS nie ma sensu;

Ja po kolejnych kilometrach z Pirelli SF3 jestem zadowolony, po lekkim śniegu w przygranicznych rejonach słowacko-czeskich się sprawdziły, na mokrym czuję się pewnie i póki co trzymają się - mimo że jedną oponą uderzyłem o wysoki krawężnik bo ściąłem zakręt...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Zrobiłem już 2 tys na Goodyearr Vector 4Seasons Gen 3 205/60r16

Ciche, na mokrym i śniegu bardzo dobrze, bez porównania do 6 letnich Fuld zimowych. 

A jak chwaliłem przy pierwszych śniegach to się wszyscy równo wysmiewaliscie...;) 

Ależ szybko się standardy na forum zmieniają...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, serwal4 napisał(a):

Że azjatycka budżetówka, taki LingLon, WinRun, Ovation itd.

Łojezu, mam nadzieję że mało kto to kupuje :E 

W sumie Klebery trójki mogę potwierdzić, na śniegu są bardzo dobre. Kuleją jedynie na mokrym, ale cudów się nie zrobi. 

Edytowane przez galakty