dannykay 64 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Jedna świeca żarowa i sterownik świec. Sam sterownik ori bmw 1150pln, ałć. 2
maras2574 251 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 (edytowane) Sprzęgło 307 1.6 16v Komplet LUK 378zł., robocizna jeszcze nie wiem, kumpel mi wymienia Edytowane 20 Grudnia 2024 przez maras2574
baQus 3 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Astra postanowiła rzucić palenie i poddać się w trakcie drogi. Straciliśmy cierpliwość do tego auta, więc sprzedało się jak stało, a jego miejsce zajął Focus MK2 1
Kowal_ 158 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Opublikowano 29 Grudnia 2024 W Focusie żony woda w wykładzinie pasażera. Szybki risercz skąd woda i okazuje się, że puścił klej przedniej szyby. 3 godziny suszenia w garażu za pomocą starej suszarki zelmera, na drugiego umówiłem ponowne wklejenie szyby.
Petru23 40 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Masjtry zdiagnozowali usterkę - czujnik ABS/łożysko/piasta lewe przednie koło. 1
Seeba03 33 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 47 minut temu, Petru23 napisał(a): Masjtry zdiagnozowali usterkę - czujnik ABS/łożysko/piasta lewe przednie koło. I po co było tak przeżywać skoro to taka pierdoła. Syndrom Seby Ci się aktywował?
marko 76 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, Petru23 napisał(a): Masjtry zdiagnozowali usterkę - czujnik ABS/łożysko/piasta lewe przednie koło. Ja bym zaokrąglił do lewej przedniej ćwiartki... Nigdy nic nie wiadomo 1 1
Petru23 40 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, marko napisał(a): Ja bym zaokrąglił do lewej przedniej ćwiartki... Nigdy nic nie wiadomo Tyle zrobili bez rozbierania piasty. Jeszcze czujnik prędkosci szlag trafil. Teraz TU musi powiązać to ze stłuczką. Na kompie wyszło, że jak auto stoi to jedzie i ze 200km/h.
bergercs 198 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Czujnik ABSu biorący sygnały z tegoż łożyska- więc albo wina samego łożyska (FAG około 115zł0 albo sam czujnik ABS -(Bosch 65zł). Więc "majątku" z ubezpieczenia tam nie będzie.
Katystopej 73 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, marko napisał(a): Ja bym zaokrąglił do lewej przedniej ćwiartki... Nigdy nic nie wiadomo i profilaktycznie skrzynię wymienił, wtedy będzie "protokół seby" na 100% odpalony Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Katystopej
marko 76 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 10 godzin temu, bergercs napisał(a): Czujnik ABSu biorący sygnały z tegoż łożyska- więc albo wina samego łożyska (FAG około 115zł0 albo sam czujnik ABS -(Bosch 65zł). Więc "majątku" z ubezpieczenia tam nie będzie. W sumie jakbym potrzebował auta, to też bym chyba to zrobił na własną rękę. No chyba, że może sobie stać, to można spróbować z ubezpieczalnią.
Petru23 40 Opublikowano Czwartek o 15:07 Opublikowano Czwartek o 15:07 (edytowane) W dniu 30.12.2024 o 18:30, Seeba03 napisał(a): I po co było tak przeżywać skoro to taka pierdoła. Syndrom Seby Ci się aktywował? Wycena całości szkody na ok 4tys PLN (zleciłem naprawę w serwisie). Ty byś się nie stresował, że odrzucą roszczenie i nie uwzględnią kwestii czujników (a może piasty i czujników)? W dniu 31.12.2024 o 08:24, marko napisał(a): W sumie jakbym potrzebował auta, to też bym chyba to zrobił na własną rękę. No chyba, że może sobie stać, to można spróbować z ubezpieczalnią. Mam kumkwaka jako zastępcze do czasu naprawy swojego. Także mazda sobie stoi... Edytowane Czwartek o 15:11 przez Petru23 1
Kowal_ 158 Opublikowano Czwartek o 18:33 Opublikowano Czwartek o 18:33 Jeżeli ubezpieczyciel łyknie wymianę piasty i czujnika abs przy uderzeniu w przód w stojące auto to masz duże szczęście bo to na pewno nie od tego. Czujnik abs jest w zwrotnicy i nawet dziesięciokrotne koziołkowanie nie ma prawa na niego w jakikolwiek sposób wpłynąć 😁
larry.bigl 59 Opublikowano Czwartek o 21:36 Opublikowano Czwartek o 21:36 Od jakiegoś czasu zaczął mi się pojawiać problem z sygnalizacja nie zapiętego pasa kierowcy. Myślę sobie, masz ci los, klasyk w Mercedesie z zapinka klamry i będzie trzeba wywalać fotel żeby podmienić na inną zapinkę. Myślę sobie, a spróbuję najpierw WD-40, może jakiś syf się dostał i nie styka (pod pewnym kątem, merdaniu problem znika). I cyk, 4 dzień spokój 😎
Petru23 40 Opublikowano Piątek o 13:49 Opublikowano Piątek o 13:49 (edytowane) 19 godzin temu, Kowal_ napisał(a): Jeżeli ubezpieczyciel łyknie wymianę piasty i czujnika abs przy uderzeniu w przód w stojące auto to masz duże szczęście bo to na pewno nie od tego. Czujnik abs jest w zwrotnicy i nawet dziesięciokrotne koziołkowanie nie ma prawa na niego w jakikolwiek sposób wpłynąć 😁 Wszystko działa - uderzenie - nie działają niektóre systemy. Nie widzisz związku przyczynowo - skutkowego? Ja zgłosiłem to, co widzę po zderzeniu. To serwis oceniał usterki związane ze zdarzeniem. Jeśli wskazał na uszkodzenie piasty tzn tak uznał. Przecież nie kazałem im wpisać tego grożąc palcem. Edytowane Piątek o 13:50 przez Petru23
GordonLameman 961 Opublikowano Piątek o 13:53 Opublikowano Piątek o 13:53 Pewnie sam odpiąłeś po zderzeniu, żeby wymienili Tak to jakoś było ze szwagrem i zakupami, nie? 1 1
marko 76 Opublikowano Piątek o 19:16 Opublikowano Piątek o 19:16 (edytowane) Dobra dobra. Serwis uznał, że jest uszkodzone. Tyle, że ubezpieczalnia niekoniecznie musi uznać tę wycenę. Z drugiej strony 4tys. zł za naprawę, to nieduża kwota i ubezpieczalnia może machnąć ręką, zamiast wysyłać swojego rzeczoznawcę. Jak robisz naprawę bezgotówkową, to i tak mało Cię to obchodzi. Serwis naprawia, a czy potem dostaną pieniądze to ich problem. Edytowane Piątek o 19:17 przez marko
Petru23 40 Opublikowano Piątek o 20:53 Opublikowano Piątek o 20:53 (edytowane) 1 godzinę temu, marko napisał(a): Dobra dobra. Serwis uznał, że jest uszkodzone. Tyle, że ubezpieczalnia niekoniecznie musi uznać tę wycenę. Z drugiej strony 4tys. zł za naprawę, to nieduża kwota i ubezpieczalnia może machnąć ręką, zamiast wysyłać swojego rzeczoznawcę. Jak robisz naprawę bezgotówkową, to i tak mało Cię to obchodzi. Serwis naprawia, a czy potem dostaną pieniądze to ich problem. A nie zaznaczyłem na początku, że oddaje do serwisu na naprawę a nie bawię się w wypłaty na kosztorys? Serwis to mazda w Kielcach, chciałem kogoś, kto się zna na mazdach właśnie. Ja nie wnikam w ich rozliczenia i zależności - dostałem w dziub, wywaliło błędy systemów to zgłosiłem do TU. I czekamy... A gadanie o ćwiartkach od razu czy inne psie szczekanie... takie to troszkę przesada i kilka epitetów się nasuwa na myśl. Albo jesteśmy dorośli i zachowujemy się poważnie albo... Robimy piaskownice z innego forum. Ja opisuje przebieg zdarzenia, diagnozę niezależnego serwisu. Nic poza tym i nic ponad to. Edytowane Piątek o 21:05 przez Petru23
marko 76 Opublikowano Piątek o 21:09 Opublikowano Piątek o 21:09 (edytowane) Zluzuj. @Kowal_Ci dobrze napisał. Zbieg okoliczności. Byle wjechanie w głębszą koleinę powoduje większe naprężenia niż lekkie puknięcie parkingowe. Zapewne, gdyby nie ta stłuczka, to w ciągu kilku dni pojawiłby się problem sam z siebie. Edytowane Piątek o 21:10 przez marko
Petru23 40 Opublikowano Piątek o 21:21 Opublikowano Piątek o 21:21 (edytowane) 15 minut temu, marko napisał(a): Zluzuj. @Kowal_Ci dobrze napisał. Zbieg okoliczności. Byle wjechanie w głębszą koleinę powoduje większe naprężenia niż lekkie puknięcie parkingowe. Zapewne, gdyby nie ta stłuczka, to w ciągu kilku dni pojawiłby się problem sam z siebie. Jeśli lekkim pyknięciem parkingowym nazywasz przestawienie zaparkowanego auta z podskokiem to nie mam więcej pytań... Do tego dochodzi zderzak + to, co pod nim. 4k za czujnik i piastę warta kilkaset zl to trochę duzo, nie sądzisz? I serwis jakoś sam wskazał uszkodzenia wynikające ze zdarzenia. Nie wiem czemu do mnie są kierowane te przemiłe słowa Albo nie czytacie albo was to nie interesuje i piszecie co pod palce wpadnie Poza tym... O co ja się pytam? Nie ma znaczenia gdzie, ważne że... Jesteście, Petru napisał coś także zaczynamy... Edytowane Piątek o 21:24 przez Petru23 1
marko 76 Opublikowano Piątek o 21:46 Opublikowano Piątek o 21:46 Nie. 4tysiące złotych to nie jest dużo, jeśli robisz w autoryzowanym serwisie. Raz: koszt części OEM, dwa koszt roboczogodziny. Było wielokrotnie pisane, w tym też przeze mnie. Zgłoś co nie działa i czekaj na decyzję. Jeśli Ci to uznają, to fajnie, ale jak nie uznają to nie będzie też żadne zaskoczenie. Serwis wpisze do protokołu wszystko co się da, bo tak zarabiają. Im większa wycena, tym więcej kasy dla serwisu. Proste jak budowa cepa. Jeśli ubezpieczalnia stwierdzi, że w wycenie jest zbyt duża kreatywność serwisu, to wyślą rzeczoznawcę do weryfikacji uszkodzeń.
Rekomendowane odpowiedzi