Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jo tam, nie wiem. wczoraj pojeździłem kuniem 2/3h zero błędu 153 - aż byłem zdziwiony - stery najnowsze sideband-a

co robiłem wczoraj, wcześniej?

otóż bawiłem się biosem, najpierw c-staty, inne jakieś limity procka itp, tak się rozpędziłem w tych zabawach, że miałem problemy z uruchamianiem kompa (blue,green screen-y), zresetowałem ustawienia RAM i to jakby pomogło, ale to było wczoraj

dziś może 30min kuniowania i wywałka 153

winwernowe.png.25cb38381665381a5a6bdbe41f19686b.png   

Opublikowano (edytowane)

Stąd cała moja irytacja, każdemu coś niby pomaga, każdemu nic nie działa, o zabawach w bios (np.ram) czytałem już dawno - więc również w to nie wierzę, a z drugiej strony? brak wywałki wczoraj i szybka wywałka dziś - gdzie jest ten haczyk, ta zmienna? 

Przypominam, że hags też się bawiłem (nic nie zmienia)

Edytowane przez szafir00
Opublikowano

Mam problem z tearingiem w grze "Panzer Corps 2" i tylko w tej grze. W CP mam ustawiony G-Sync dla trybu pełnoekranowego i okienkowego. Fps zablokowane do 60 z poziomu gry i 72 w Riva Tuner. VSync wyłączony. W takim ustawieniu jest tearing.

Jak włączę Vsync to tearingu nie ma, ale jest lag, jak przesuwam mapę. Kompromisem jest VSync "szybkie" z poziomu CP.

Teraz mam sterowniki 581.80, ale na najnowszych jest to samo.

Opublikowano (edytowane)

Brak certyfikatu niczego nie zmienia.

Dziwne ta gra leci na DX11. Jedynie co możesz spróbować to DXVK to może na VK zadziała Gsync.

Ale spróbuj jeszcze w exe wyłączyć optymalizacje pełnoekranowe może coś to zmieni.

Edytowane przez sideband
  • Thanks 1
Opublikowano

Spróbowałem wyłączyć optymalizacje pełnoekranowe i nie pomogło. Jeśli chodzi o dxvk, to nigdy wcześniej tego nie używałem. Skopiowałem d3d11.dll i dxgi.dll do folderu gry, ale tearing jest dalej, tyle że wg osd riva tuner, dalej jest dx11. Ai proponuje, aby zrobić skrót i tam dodać parametr "-vulkan", ale wtedy gra się nie uruchamia.

Pozostaje mi używać VSync "szybkie', ale dziękuję za zaangażowanie.

Opublikowano

Spróbowałem tej wersji i bez zmian: nie mogę wymusić API Vulkan. Poddałem się i pogodziłem się że będzie nadal tearing albo włączony Vsync szybki. Poza tym nie ma gwarancji, że na Vulkan byłoby ok. Gra nie jest bardzo wymagająca, jest duży zapas fps do szybkiego Vsync.

Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości ściągną tą grę i sprawdzę ;)

Ps. jak masz spory zapas na GPU to wbij Scanline Sync nie doda praktycznie laga płynność będzie porównywalna z Gsync

@wamak

U mnie działa Gsync na DX11 bez problemu i tak jak myślałem w złe miejsce wrzucałeś pliki od DXVK ;)

Nie główny folder tylko PanzerCorps2/Binaries/Win64  ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sideband napisał(a):

U mnie działa Gsync na DX11 bez problemu i tak jak myślałem w złe miejsce wrzucałeś pliki od DXVK ;)

Nie główny folder tylko PanzerCorps2/Binaries/Win64

Zgadza się, w pogrubionym folderze powinny być pliki. Vulkan działa. Przez chwilę działał G-Sync na Vulkanie. Potem usunąłem pliki i na dx11 też działał. Następnie przeinstalowałem sterowniki (bo przełączałem bios i aby załapało zmianę, to trzeba przeinstalować sterowniki) i już znowu nie działa G-Sync, na Vulkanie też nie działa.

Zrobiłem -50 na Scanline Sync w RTSS i nie ma tearingu, przynajmniej na razie. Cap fps wyłączyłem w grze i teraz jest blokada na 62 fps, mi to odpowiada.

Godzinę temu, leven napisał(a):

Zaglądałeś do AI ?

Tak, i AI proponuje dwa rozwiązania

1) VSync, który działa, ale powoduje laga

2) samo ograniczenie liczby fps, co nie działa w tym przypadku.

Edit

Teraz normalnie działa G-Sync bez używania Scanline. Gra PC2 ma ograniczenie do 62 fps mimo że w ustawieniach cap jest wyłaczony, a w RTSS jest 72 bądź 0.

Właśnie problem z tearingiem zauważyłem dopiero niedawno, mimo że mam przegrane 1800 godzin. Obecnie już nie ma problemu z tearingiem.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chlopaki pisza ze stary panel nadal dziala.

teraz tak, ale z czasem wiadomo co bedzie. Ja to tak przypuszczalem, ze do tego dojdzie forsownie. Bo wiekszosc osob co ma troche pojecie to tego syfu nie instaluje. Mi sie wlasnie np. panel od AMD niepodoba ale co zrobic. Tutaj bylo fajnie zintegrowane z windowsem. 

"the NVIDIA Control Panel will continue to be supported until we have migrated professional features to the NVIDIA app." Czyli bedzie dostawal support dopolki RTX 6000 pro nie zrobi pelnej migracji

Teraz wlasnie tacy moderzy jak sdie beda mogli sie wykazac i robic sterowniki tak zeby panel od nvidii dzialal :)