Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MX7 jest ciężkie do nakładania i osobiście robię to tylko na ciepło podgrzewając suszarką bo inaczej to jest kaszanka, rozsmarowuję wykałaczką bo jakoś tam mi najwygodniej, demontaż chłodzenia też zalecam na ciepło w szczególności z procesorów am4 bo pasta robi za klej i chłodzenie wychodzi razem z procesorem. 

Co do żywotności się nie wypowiem bo nakładałem na moje złomki które pomęczyłem może z tydzień i poszły do szafy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Keleris napisał(a):

nakładałem na moje złomki które pomęczyłem może z tydzień i poszły do szafy

Do takiej zabawy to właśnie ta Pactum 4 jest spoko bo po co się meczyć z rozprowadzaniem jak na chwilę do zabawy a potem do szafy. 

• Like 1
Opublikowano

Wymieniłem dzisiaj pastę w RX7800 Asrock na pad Thermalright helios i zrobiła się kolosalna różnica. Karta szybko po zakupię zrobiła się cieplejsza ale z uv jakoś to dotrwało do dzisiaj, przy okazji wymieniłem pastę na procesorze ale jak widać wymiana  dobre dwa lata temu nałożonej mx6 na mx7 nie dała żadnej korzyści, muszę poszukać jakiegoś lepszego chłodzenia dla młodego bo gniotsu fera i po demontażu musiałem poprostować trochę finów bo od patrzenia się wygięły.

Tak wyglądała pasta na Asrocku - karta ma około 1.5roku, pada udało się uratować, przedni zapas się porwał ale i tak w całości pokrywa rdzeń, termopadów nie wymieniałem tylko przeczyściłem vram i sekcje zasilania ipa.

IMG_20260605_100023411_HDR.thumb.jpg.47529ca83f9c62e52958e3cd10b766aa.jpg

IMG_20260605_100029754.thumb.jpg.e2ee4f317855df3385bfb394aa0c456c.jpg

IMG_20260605_100036392_HDR.thumb.jpg.381fddefaa75b7970095a3dd79493d61.jpg

IMG_20260605_102937540_HDR.thumb.jpg.23b453f1b5d4a7fffc9a7bf113a8e50b.jpg

Takie były i są obecnie temperatury z profilem uv - 1075mv - -10% power limit niestety nie puszczałem na ustawieniach z pudełka.

temp.przed.thumb.jpg.5cf3775755b4c00cfa6da2b82ca2ce34.jpg

temp_po.thumb.jpg.fa96792b781f61b3d4b57d4895948bff.jpg

mx6 po dwóch latach wyglądał tak.

IMG_20260605_092751573.thumb.jpg.31dc862e45d2a2f914cf86605a99ad82.jpg

IMG_20260605_092757213.thumb.jpg.cc008bbf524fa46f2c2c6288ff2c40e4.jpg

• Like 1
Opublikowano

@Keleris W sumie jeszcze nie wystawiałem ale mam Thermalrighta Phantom Spirit 120 i mógłbym komuś puścić na forum w dobrej cenie.

Co do padów zmiennofazowych do GPU, od dawna stosuje Gelida Heatphase Ultra, bo jest tani i można go kupić oficjalnym źródłem jak np. Proline.
Na Thermalright Heliosa dobre strzały bywają na amazonie, warto czasem sprawdzić.

A co do past, mam 8g Arctica MX-7 ale nie miałem jeszcze potrzeby go stosować. Jeżeli wierzyć igorslab jest dobra na gołe rdzenie więc można stosować na wszystko, a ja nigdy nie nakładam jednej gładkiej warstwy tylko "X" z kropkami gdzie docisk robi swoje i mogę mieć w poważaniu jej gęstość (oczywiście są pewne racjonalne granice). Niestety w przypadku MX-7 żywotność jest wielką niewiadomą i to tylko czas pokaże.

A mnie osobiście najbardziej irytują nieuczciwe praktyki producentów odnośnie zmiany składu, bo czasem nieświadomie możemy kupić po prostu gorszy/wadliwy produkt, co nieraz historia pokazywała.

Opublikowano

@Pentium DNie wiem, kupowana dobre dwa lata temu na morele, procesor mało wymagający ale temperatury na procesorze na starej mx6 były takie same co na nowo nałożonej mx7, demontaż robiłem na ciepło od razu po wyłączeniu 3dmarka i komputera.

@LameismynameZamówiłem wcześniej wspomnianego Brockena 4 za 100zł ale dziękuje za propozycje.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Podobno nie ma głupich pytań... :)

Po aplikacji PTM pod IHS to czapkę mogę czy muszę przykleić z powrotem?

(8700F, chcę na nim przeczekać do Zena szóstego)

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
6 godzin temu, rzymo napisał(a):

Podobno nie ma głupich pytań... :)

(8700F, chcę na nim przeczekać do Zena szóstego)

A po co taki zabieg w ogóle robiłeś? Temperatur jakoś bardzo to nie poprawi. Ja bym skleił bo inaczej cały nacisk z ilm i chłodzenia będzie opierał się na rdzeniu a z klejem trochę sie to rozłoży.

Opublikowano
6 godzin temu, rzymo napisał(a):

nie musisz

wez zrób coś innego niż wszyscy ,zdemontuj soket i daj cpu bezpośrednio pod chłodzenie 

zawsze jedna pasta mniej i blacha

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

A po co taki zabieg w ogóle robiłeś? Temperatur jakoś bardzo to nie poprawi. 

Z ciekawości ;)
W tych procesorach fabrycznie jest pasta, więc skoro ma zostać u mnie na dłuższą chwilę, to niech sobie siedzi PTM.

@janek25 jakbym go kręcił ile wlezie, to pewnie bym tam zrobił...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

co teraz jest na czasie w dobrej cenie do laptopa? Dalej PTM? Pacjent HP G8 840

Dokładnie. Chcesz mieć pewność oryginalności ptm, to polecam Gelid HeatPhase Ultra. 

• Upvote 1