Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Gdyni sobie wymyślili, że odpady kuchenne czyli nabiał, resztki spożywcze a w tym ręczniki papierowe muszą trafiać do pojemników luzem. Nie mogą być w workach. Pytałem już kilku znajomych z Gdyni i każdy mówi, że będzie to olewał. Screenshot_20250930_134619_Chrome.thumb.jpg.03d107b7a74cb7ed299cfaa610ee1df5.jpg

Edytowane przez lokiju
  • Haha 3
Opublikowano

Hahahahahaha no na pewno.... Jeśli mamy robić za pracowników PSZOK to niech wywóz śmieci będzie tańszy albo wręcz darmowy. Nie dość że mamy pisiont pojemników na odpady to jeszcze mamy wyszczególnione produkty wrzucać osobno, a nie we worku? xD Na łeb poupadali już. Gdzieś jest granica. 

• Like 3
Opublikowano

Jak w kilka lat rozjebać dobrze działający odbiór, selekcje i wyedukowanie ludzi w kwestii recyklingu. 

14 minut temu, skypan napisał(a):

Ciekawe kiedy wpadną na pomysł, że zwłoki do grobu też bez opakowania. Golutkie :E

Jak się wypróżnił przed zgonem to bio a jeśli nie to zmieszane skoro pieluchy do zmieszanych się wyrzuca?

• Haha 2
Opublikowano
24 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Od tego są sortownie aby się przyjrzeć zanieczyszczeniom.

Nie, to tak kompletnie nie działa jak Ci się wydaje. 

Wywalasz butelkę po oleju do butelek po wodzie. Wrzucasz takie coś do dużego pojemnika w śmietniku, przyjeżdża śmieciarka, zgniata wszystko. Przez jedną butelkę oleju cała zawartość śmieciarki nie nadaje się do przetworzenia i sortownia tu nic nie pomoże. 

Butelkomaty mają system kontroli wagi butelki. 1,5 litrowa butelka PET z korkiem to około 50g. Identyfikując butelki może być wprowadzona akceptowalna waga maksymalna opakowania i wszystko powyżej zostanie odrzucone. Czyli jak masz butelkę w której był olej, zwiększy on masę opakowania, bo zostaną jego pozostałości. Chyba że wypłuczesz. Ale to już właśnie kombinacje leni i tych co zawsze muszą być na anty i na siłę chcą udowodnić, że się nie da. Potem przez takich ludzi znów będzie zdziwienie czemu kolejny system jest przeregulowany.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Totek napisał(a):

Najlepsze jest to, że z kim bym nie gadał każdy sortuje inaczej. To jest jak interpretacja wiersza :rotfl2:

Ostatnio mieliśmy dyskusję co z opakowaniem po pizzy... Ja że do papieru, koleżanka że do zmieszanych bo tłuste. 

W McDonald znowu tłuste papiery idą do papieru. 

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, blabla123 napisał(a):

Już masz, woda w petach 3,01L :E Dzisiaj jadę kupić i zobaczyć jak szybko schodzą.

W kauflandzie to chyba od jutra ta woda na promce

38 minut temu, MaxaM napisał(a):

Rozumiem, że automaty, ich obsługa i konserwacja jest darmowa. A butelki ze sklepów są odbierane teleportem.

Kogo to interesuje. Tak samo jak z przetwierdzonymi zakrętkami, gdzie w Szwecji badania wykazały, że po ich wprowadzeniu więcej lądowało w morzu :D

Opublikowano

@galakty McDonald ma własny system recyklingu. 

Ogólnie pudło po pizzy w większości gmin wyrzuca się do zmieszanych.

@Totek bo nie wszystko zostało uregulowane z prostego względu. Lokalne sortownie i firmy recyklingowe mają różne technologie. Dlatego dla jednych nie jest problemem np. przyjęcie puszki z resztką farby, a dla innych już tak. Dla jednych przetworzenie otłuszczonego papieru jest możliwe, dla innych nie. Niestety te które mogą to zrobić, nie mają na tyle dużych mocy przerobowych, by ogarnąć tego typu śmieci z całego kraju.

Dlatego wraz z rozwojem technologicznym zakładów recyklingowych będą się zmieniały lokalne zasady segregacji odpadów.

@lokiju nie wiem czy znasz lub pamiętasz takie czasy, gdzie nie było worków na śmieci i do śmietnika na osiedlach chodziło się normalnie z koszem na śmieci.

Opublikowano
42 minuty temu, Fatality napisał(a):

W kauflandzie to chyba od jutra ta woda na promce

Kogo to interesuje. Tak samo jak z przetwierdzonymi zakrętkami, gdzie w Szwecji badania wykazały, że po ich wprowadzeniu więcej lądowało w morzu :D

Ciebie ewidentnie fakty nie interesują. Według tamtej fundacji potroiła się ilośc zakrętek między 2023 a 2024 rokiem. A przytwierdzone nakrętki wprowadzono w lipcu 2024. 

Ale kogo interesują fakty, skoro można po prostu forsować ignorancką narrację? :) 

A to, że działania UE przynoszą skutek (https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/marine-litter-eu-coastline-down-almost-one-third-2025-02-04_en) to już w ignoranckiej narracji konfiarzy nie przejdzie. Tak jak czytanie źródeł. Tylko filmiki. Najlepiej od AI i z jakimś uposledoznym automatycznym tłumaczeniem. Bo wiedza jest lewacka ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

dobrze rozumiem, że każda butelka i puszka będzie miała kaucję i bedzie trzeba oddawać? :E 

dokladnie, sa to tak zwane plusy ujemne dla obywatela XD

wystarczy spojrzec jakie nicki rzucily sie do obrony pomyslu i juz wiesz ze to tylko kolejny sposob na wyciagniecie kasy

Cytat

Co prawda teraz się płaci 3 złote więcej za zgrzewkę wody ale przynajmniej cena odbioru odpadów rośnie (już i tak segregowanych), których to firmy będą teraz odbierać mniej bo część ludzie sami grzecznie będą wynosić i stać pod jakimiś maszynami obok sklepu i bawić się w jakieś bony, wypłacanie przy kasie i inne duperele xD. Same plusy ujemne dla obywatela

+ realny opis zmian:

Cytat

Do każdej butelki / puszki dopłacam 50gr / 1zł. I teraz, jak wykorzystam takie opakowanie, to zamiast do mojego własnego kosza na plastik/metal, który raz na 3 tygodnie jest odbierany sprzed mojej furtki, będę musiał zbierać wszystkie te opakowania w oryginalnej, niezgniecionej formie (bo jak jest na stronie ministerstwa - "WAŻNE: opakowań nie należy zgniatać przed oddaniem do punktu zbiórki"), po czym wsadzać w samochód i jechać kilka kilometrów do najbliższego punktu zbierania takich opakowań, żeby je zwrócić?
Czyli po to mam kilka koszy do selekcji odpadów, żeby dodać kolejny kosz na same opakowania, żeby osobno je wywozić do specjalnego punktu, zamiast po prostu wystawiać przed furtkę?
Czy to faktycznie będzie mieć jakikolwiek wpływ pozytywny na środowisko, czy jest to kolejna z dupy dyrektywa?

Opublikowano (edytowane)

Ja tam bardzo lubię nowe zakrętki, bo są po prostu wygodniejsze :) 

Wciąż nie potrafię zrozumieć komu to przeszkadza jak teraz można obsługiwać butelkę jedną ręką już nie wspominając ile razy mi korek spadł na ziemię przy odkręcaniu.

Nie wiem, może mam jakąś specjalną technikę picia, bo nigdy nie dotykam zakrętką do twarzy i nigdy mi ona nie przeszkadza w niczym.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Dalej o konfie? Ile można. Mam nadzieje, że konfa upadnie wtedy twoje zycie straci sens bo nie

bedzie o czym pisać.

18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ciebie ewidentnie fakty nie interesują. Według tamtej fundacji potroiła się ilośc zakrętek między 2023 a 2024 rokiem. A przytwierdzone nakrętki wprowadzono w lipcu 2024. 

:pajac:

W lipcu 2024 był nakaz. Firmy wprowadzały to już wcześniej same, przygotowując się do zmian.

Na unijnej stronie masz nawet napisane, jakie są prawdopodbne przyczyny: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-10-2025-001804_EN.html

A tu inny artykuł o tym samym: https://swedenherald.com/article/west-coast-beaches-see-surge-in-plastic-bottle-caps-despite-eu-law

Gdzie mówi się wyłącznie o 1 powodzie.

9 minut temu, MaxaM napisał(a):

Wciąż nie potrafię zrozumieć komu to przeszkadza jak teraz można obsługiwać butelkę jedną ręką już nie wspominając ile razy mi korek spadł na ziemię przy odkręcaniu.

Jest okej, dopóki nie chcesz wypić kefiru, jogurtu, gęstszego soku. Wtedy z nakrętki powoli skapuje ci na koszulkę :) Chyba, że będzie za każdym razem dokładnie wylizywał nakrętkę :E Do tego jak na złość są one przytwierdzonym mega elastycznym plastikiem i trzeba się natrudzić aby oderwać i się nie oblać przy okazji.

W Hiszpanii w wielu butelkach te nakrętki są przytwierdzone taką nitką, że wystarczy pocniej ścisnąć paznokciem i da się przeciąć. Szkoda, ze u nas tak nie ma

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No, no. Może by tak małpki do systemu włączyli? To jest dopiero cwaniactwo!

Cytat

Wpływy z systemu kaucyjnego trafią do zwykłych ludzi oraz do polskich firm robiących zielone technologie.

:rotfl2:

Edytowane przez blabla123
Opublikowano

klasyczne rozwiazanie problemow ktore sami tworzymy

innowacyjna gospodarka XXI w. dzieli sie na 2 filary:

- janusze: kpo na jachty

- biznes: butelki 3.001l

oczywiscie sa tez innowacyjne startupy ale czasami panstwo rzuca klody pod nogi, przyklad:

- alkotubki

gdzie ja zyje XDDDDDDDDDD

Opublikowano
50 minut temu, Fatality napisał(a):

Dalej o konfie? Ile można. Mam nadzieje, że konfa upadnie wtedy twoje zycie straci sens bo nie

bedzie o czym pisać.

Skąd będziesz wtedy czerpał wszystkie fałszywe informacje? :)

:pajac:

Dokładnie tak wyglądają posłowie Konfy :) 

W lipcu 2024 był nakaz. Firmy wprowadzały to już wcześniej same, przygotowując się do zmian.

Na unijnej stronie masz nawet napisane, jakie są prawdopodbne przyczyny: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-10-2025-001804_EN.html

A tu inny artykuł o tym samym: https://swedenherald.com/article/west-coast-beaches-see-surge-in-plastic-bottle-caps-despite-eu-law

Gdzie mówi się wyłącznie o 1 powodzie.

Ty umiesz czytać?

Bo chyba angielski za trudny. Tam nie ma mowa to przyczynach, a to co jest na stronie UE to tylko pytanie xD 

No, ale wlansie - kogo obchodzą fakty. Ciebie nie :) mnie tak. To ta różnica.

Jest okej, dopóki nie chcesz wypić kefiru, jogurtu, gęstszego soku. Wtedy z nakrętki powoli skapuje ci na koszulkę :) Chyba, że będzie za każdym razem dokładnie wylizywał nakrętkę :E Do tego jak na złość są one przytwierdzonym mega elastycznym plastikiem i trzeba się natrudzić aby oderwać i się nie oblać przy okazji.

W Hiszpanii w wielu butelkach te nakrętki są przytwierdzone taką nitką, że wystarczy pocniej ścisnąć paznokciem i da się przeciąć. Szkoda, ze u nas tak nie ma

Można też mieć trochę więcej siły niż ten poseł pisu co Kaleta :E 

7 minut temu, kubikolos napisał(a):

gdzie ja zyje XDDDDDDDDDD

Głównie w świecie prawicowych urojeń :rotfl2: 

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Nie, to tak kompletnie nie działa jak Ci się wydaje. 

Wywalasz butelkę po oleju do butelek po wodzie. Wrzucasz takie coś do dużego pojemnika w śmietniku, przyjeżdża śmieciarka, zgniata wszystko. Przez jedną butelkę oleju cała zawartość śmieciarki nie nadaje się do przetworzenia i sortownia tu nic nie pomoże. 

Ja smażę głównie na maśle klarowanym, ale czasem sie oleju użyje. To co mam potem butle po kujawskim do zmieszanych wyrzucać https://segregujna5.um.warszawa.pl/odpady/butelka-plastikowa-po-oleju/

Opublikowano
37 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Można też mieć trochę więcej siły niż ten poseł pisu co Kaleta :E 

Raz naciągnąłem na ok 15cm i się nie dało, także no. Skyr pitny.

30 minut temu, 209458 napisał(a):

Ja smażę głównie na maśle klarowanym, ale czasem sie oleju użyje. To co mam potem butle po kujawskim do zmieszanych wyrzucać https://segregujna5.um.warszawa.pl/odpady/butelka-plastikowa-po-oleju/

Ja od zawsze wyrzucam na chłopski rozum bo jak widać te przepisy to są abstrakcyjne czasem. Czysta butelka plastikowa/opakowanie/folia itd. Jak zostają gdzieś resztki jedzenia to zmieszane. Wyjątkiem są jakieś "prawie" czyste pudełka po pizzy czy papierowe pudełka po jedzeniu - widzę, że inni wyrzucają tak samo, więc wrzucam do papieru

Opublikowano
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Nie wiem, może mam jakąś specjalną technikę picia, bo nigdy nie dotykam zakrętką do twarzy i nigdy mi ona nie przeszkadza w niczym.

Ja mam jedynie problem z jogurtami, zawsze pod nakrętką zostanie trochę płynu i pijąc często się ochlapiesz. Odrywając od butelki też. 

• Upvote 1