Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, huudyy napisał(a):

u mnie w mieście jest setka kontenerów, gdzie można to wyrzucić, u Ciebie nie ma? 

Obecnie w niewielu miastach są. 

12 minut temu, galakty napisał(a):

Mają likwidować, przynajmniej u mnie (za duży koszt bo wrzucali śmieci do nich) 

a tu niektórzy twierdzą, że ludzie wyrzucaliby tylko właściwe butelki do odpowiedniego pojemnika zamiast wprowadzać system kaucyjny :E 

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Mają likwidować, przynajmniej u mnie (za duży koszt bo wrzucali śmieci do nich) 

a w Łodzi specjalnie zostawili, co więcej te nadające się do ponownego użycia można oddać do PACZKOMATU.

Niepotrzebna odzież, przeczytane książki, zalegające zabawki – wszystko to można całkowicie bezpłatnie przekazać dla potrzebujących z pomocą paczkomatu w ramach projektu Ekozwroty. Szczegóły w linku https://odzyskajsrodowisko.pl/ekozwroty/

2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Obecnie w niewielu miastach są. 

Paczkomaty? :E

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

tylko nie widzę jawnej informacji gdzie i jak można to zrobić

nawet link Ci dałem, gdzie możesz poczytać na ten temat więcej :E

https://odzyskajsrodowisko.pl/ekozwroty/

a tu możesz ją nadać 

https://szybkiezwroty.pl/pl/EKOzwroty

nie ma za co!

@Keller rozwiązałem twój problem - chyba mi nie powiesz, że nie masz gdzieś blisko paczkomatu? 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Informacje z "frontu"

Automat Lidla nie chciał przyjąć moich butelek z oznaczeniem kaucji bo pokazywał, że są za bardzo uszkodzone mimo, że nawet nie mają ani jednego wgniecenia. Innej osobie, która próbowała wrzucić kupioną w ich sklepie puszkę automat wyświetlił komunikat "próba oszustwa". Pracownik sklepu zrobił zdjęcia i ma to przesłać do centrali. To na razie tyle z oddawania butelek i puszek w Lidlu 😂

Z kolei w Żabce nie chcieli przyjąć bo to nie ich towar więc ta opcja też odpada. Został mi jeszcze Auchan ale nie zdziwie się jak też będą problemy.

PS: W auchanie chcieli paragon ale Pani z informacji stwierdziła od razu, że i tak nie mają automatu więc nie wezmą. Jak powiedziałem, że mają taki obowiązek to usłyszałem, że będzie się kontaktować z menadżerem sklepu w tej sprawie.

Edytowane przez lokiju
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, lokiju napisał(a):

Automat Lidla nie chciał przyjąć moich butelek z oznaczeniem kaucji bo pokazywał, że są za bardzo uszkodzone mimo, że nawet nie mają ani jednego wgniecenia. Innej osobie, która próbowała wrzucić kupioną w ich sklepie puszkę automat wyświetlił komunikat "próba oszustwa". Pracownik sklepu zrobił zdjęcia i ma to przesłać do centrali. To na razie tyle z oddawania butelek i puszek w Lidlu 😂

Ja się nie zdziwię, jeśli to celowe działanie i operatorzy systemu kaucyjnego wykorzystują przestarzałe automaty. Czym więcej problemów, tym więcej zysku dla nich, a i same automaty tańsze :E Jakby nie patrzeć, jest konflikt interesów :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ja się nie zdziwię, jeśli to celowe działanie i operatorzy systemu kaucyjnego wykorzystują przestarzałe automaty. Czym więcej problemów, tym więcej zysku dla nich, a i same automaty tańsze :E

Tak! To brzmi bardzo polsko i prosto i cwaniactwo co mamy we krwi. 

20 godzin temu, lokiju napisał(a):

Informacje z "frontu"

Z kolei w Żabce nie chcieli przyjąć bo to nie ich towar więc ta opcja też odpada. Został mi jeszcze Auchan ale nie zdziwie się jak też będą problemy.

PS: W auchanie chcieli paragon ale Pani z informacji stwierdziła od razu, że i tak nie mają automatu więc nie wezmą. Jak powiedziałem, że mają taki obowiązek to usłyszałem, że będzie się kontaktować z menadżerem sklepu w tej sprawie.

Ale to jest twoje zdanie, że butelka nie miała żadnych  wgniecień. My albo możemy ci uwierzyć albo nie. Nie znam cię i ci nie wierzę. Do komisu idziesz i też wierzysz na słowo handlarzowi ?

Ja tylko wodę piję, żadnych słodzonych napojów i jak na razie jeszcze nie widziałem nowych butelek. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano

Przeczytałeś? 

Cytat

Pracownik sklepu zrobił zdjęcia i ma to przesłać do centrali. To na razie tyle z oddawania butelek i puszek w Lidlu 😂

Bo mam wrażenie, że nie bo inaczej byś takich pytań i teorii spiskowych nie tworzył. Zresztą miałem 4 sztuki i z każdą było to samo. 

1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ja się nie zdziwię, jeśli to celowe działanie i operatorzy systemu kaucyjnego wykorzystują przestarzałe automaty. Czym więcej problemów, tym więcej zysku dla nich, a i same automaty tańsze :E

Na ten moment to wygląda tragicznie od strony technicznej i znajomości prawa przez sklepy. Musiałem tłumaczyć takie podstawy jak to, że sklep powyżej 200 m2 ma obowiązek przyjmować opakowania z kaucją.

• Haha 1
Opublikowano

@nozownikzberlina tu masz całą analizę

https://bioveradi.pl/wp-content/uploads/2025/10/BioVeradi-sp.z-o.o.-Slad-weglowy-pdf.pdf

Już na starcie:

1. Analiza obejmuje wyłącznie proces transportu butelki od momentu stania się odpadem, do momentu trafienia do recyklera. Nie obejmuje o ile zmienia się ślad węglowy w przypadku jej przetworzenia, a nie wyprodukowania w jej miejsce nowej butelki.

2. Uznano za właściwe uwzględnianie transportu pustego opakowania przez konsumenta do punktu odbioru/butelkomatu, nawet jeżeli konsument robi to przy okazji innych czynności. Czyli jak zabierasz butelki bo i tak jedziesz do sklepu żeby zrobić zakupy, to jest to postawione na równi z tym jakbyś specjalnie jechał oddać same butelki. Dla nich jest to właściwe podejście, dla mnie błąd metodyczny.

3. Analiza (przynajmniej na tyle na ile się z nią obecnie zapoznałem) zakłada, że odbiór opakowań z punktów zbiórki i butelkomatów następuje codziennie lub nawet kilka razy dziennie, ale jest to założenie, bo w praktyce wcale nie musi tak być. Sklep wielkopowierzchniowy może mieć kontener na zawartość butelkomatów, albo składować opakowania odebrane ręcznie i oddawać je rzadziej. Taka sytuacja może mieć miejsce bardziej w małych sklepach, które dobrowolnie przystąpią do systemu kaucyjnego.

4. Analiza zakłada, że mimo zmniejszonej ilości odpadów plastikowych w śmieciach wyrzucanych normalnie, nie zmieni się częstotliwość ich wywozu przez gminę. 

5. Założono, że gminne odpady wywozi śmieciarka, a odpady w systemie kaucyjnym będą przewożone busami lub dostawczakami.

6. W masie transportowej założono mniejszą jednorazowo przewożoną ilość opakowań, gdy butelkomaty zgniatają przecież potem butelki i puszki, a niektóre nawet tną. 

To tyle po kilku pierwszych stronach. Ciekaw jestem reszty, zobaczymy. 

• Upvote 4
Opublikowano
12 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Kto by pomyślał, że unijne przepisy nie wpłyną pozytywnie na ekologię? Nikt!

Tam samo jak zakaz sprzedaży boilerów z jakiegoś określonego stopu od 2027 bo niby nieekologiczne i niezdatne do picia (kto bije wodę z grzejnika? :E) Całkowitym przypadkiem dlatego, że wzrósł ich import z Chin a Niemcy kupili ostatnio fabrykę w Polsce produkującą boilery za 100mln :D

Opublikowano
16 minut temu, Fatality napisał(a):

Kto by pomyślał, że unijne przepisy nie wpłyną pozytywnie na ekologię? Nikt!

No ale ludzie dalej mieszają róże aspekty. System kaucyjny ie jest do ograniczania emisji tylko ograniczenia ilości plastiku walającego się po środowisku i ostatecznie przenikającego do wody i jedzenia. I nagle odkryli Amerykę, że jak coś ma pozytywny wpływ na X to może mieć negatywny na Y.

• Upvote 2