209458 298 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia W dniu 23.04.2026 o 08:32, Fatality napisał(a): Trzeba wysłać zapytanie do Niemca, oni pewnie wiedzą. W końcu głównie u nich ląduje kasa z kaucji Masz jakieś dokładniejsze dane? Bo na szybko patrzyłem to jest od sasa do lasa. Faktycznie Lidl i Kaufland mają własnego operatora, ale jeden jest założony przez polaka (choć z siedzibą w Luksemburgu) albo takie cuda jak konsorcjum firm od napojów (Cola, Pepsi z USA, ale z nimi nasz Maspex - m. in od Kubusia, Tymbarku i Tigerów)
kubikolos Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 8 godzin temu, Badalamann napisał(a): Natomiast będzie tak by było wygodnie klientom sklepów i to sklepom na tym zależy. ksiazkowa propaganda, w rzeczywistosci jest zupelnie odwrotnie, najprostszy przyklad to wlasnie te kupony vs ich brak w ikei
LeBomB Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia @209458 Tam na samym dole masz wymienionych po kolei operatorów i firmy które są ich twórcami lub udziałowcami.
kubikolos Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Cytat Dlaczego system kaucyjny to źle przygotowane oszustwo ekologiczne? Wszystko tłumaczy Robert Gwiazdowski. Gwiazdowski krociutko o tym scamie do dojenia ludzi
huudyy Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Byłem dziś oddać pierwszy worek butelek nie rozumiem marudzenia, maszyna wciągała szybciej niż podawałem, zero odrzutów, 11,5 odzyskane Edytowane 28 Kwietnia przez huudyy
AndrzejTrg Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia 16 minut temu, huudyy napisał(a): Byłem dziś oddać pierwszy worek butelek nie rozumiem marudzenia, maszyna wciągała szybciej niż podawałem, zero odrzutów, 11,5 odzyskane Wrzuty, że jesteś śmieciarzem za 3,2,1... Z ciekawości jaki sklep?
huudyy Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia 4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a): Wrzuty, że jesteś śmieciarzem za 3,2,1... Z ciekawości jaki sklep? Lidl
AndrzejTrg Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia @huudyy a widzisz, u mnie też lidl i działa znakomicie, co prawda raz zapytałem(wg. jednego to prosiłem czołgając się ) Pani w sklepie czy może spojrzeć, ponieważ jakiś error był i chwila moment automat działał 🙂
gotrunks Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Ja też oddaje w lidlu, lubię te automaty je bo łykają wszystko jak pelikan jak nie ma kodu to 10gr, ale to już dużo rzadziej się zdarza. Jednak stosunkowo mało tego oddaje za 9zl -10zl co tydzień w porywach. Czekam na takie co by umożliwiały wsypanie całego worka. Mogli dać powtórzony mod na nakrętce albo spodzie puszki to by można było zgniatać... Nie mniej po już 10 takich kursach zero problemów.
lokiju Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja (edytowane) Coś czuję, że to będzie standardowy obrazek nadchodzących wakacji. Edytowane 1 Maja przez lokiju
Pentium D Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Ale w kasie pewnie jest miejsce na dodatkowe 50 groszy? Nie mogą oddać kaucji to i nie powinni jej pobierać. W dniu 29.04.2026 o 19:38, gotrunks napisał(a): Mogli dać powtórzony mod na nakrętce albo spodzie puszki to by można było zgniatać... No właśnie nie można zgniatać bo by było perpetum mobile. Trzeba dać proste, wtedy wiadomo że kaucje trzeba wydać a zgniecenie to jak skasowanie biletu. W biedronkach jak odbiera pracownik to później taki worek można zanieść do lidla
ODIN85 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 8 godzin temu, lokiju napisał(a): Coś czuję, że to będzie standardowy obrazek nadchodzących wakacji. Nie. To chodzi o to że nikt tego nie odbierze w majówkę.
Doamdor Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) W dniu 28.04.2026 o 17:48, huudyy napisał(a): Byłem dziś oddać pierwszy worek butelek nie rozumiem marudzenia, maszyna wciągała szybciej niż podawałem, zero odrzutów, 11,5 odzyskane Jak masz tak małą ilość butelek, to butelkomaty ogarną. W przypadku dużo większej liczby butelek pozostaje ręczne skanowanie z pracownicą sklepu. Edytowane 2 Maja przez Doamdor
Jaycob Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Mam już 20 zł z butelek po wodzie, ale wciąż brakuje automatów kaucyjnych. Jeden co prawda postawili, ale od dwóch tygodni jest nieczynny.
huudyy Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 3 godziny temu, Doamdor napisał(a): Jak masz tak małą ilość butelek, to butelkomaty ogarną. W przypadku dużo większej liczby butelek pozostaje ręczne skanowanie z pracownicą sklepu. Oddanie 25 butelek na raz to mało? 'Podziwiam' ludzi, którzy w mieszkaniu składują więcej.
Jaycob Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 3 godziny temu, Doamdor napisał(a): Jak masz tak małą ilość butelek, to butelkomaty ogarną. W przypadku dużo większej liczby butelek pozostaje ręczne skanowanie z pracownicą sklepu. Idealne, cała ta ekologia w pigułce.
blabla123 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 7 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Nie. To chodzi o to że nikt tego nie odbierze w majówkę. Jak to nie? Właśnie byłem na zakupach. Ulubiony sport polaków? Śmieciarstwo Nawet z ciekawości chciałem oddać te kilka butelek i puszek co 3 tygidnie już wożę ze sobą ale jak tylko wysiadłem z auta i zobaczyłem to padło siarczyste kurza twarz i już mi to zrobiło dzień. Widok jak wchodziłem do Lidla. A tu jak wychodziłem. Jakie plany na majówkę? A rodzinnie idziemy oddać śmieci
ODIN85 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) Firmy co odbierają butelki pewnie mają wolne. Edytowane 2 Maja przez ODIN85
Doamdor Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 3 godziny temu, huudyy napisał(a): Oddanie 25 butelek na raz to mało? 'Podziwiam' ludzi, którzy w mieszkaniu składują więcej. Tak Kupiłeś mieszkanie bez piwnicy? 3 godziny temu, Jaycob napisał(a): Idealne, cała ta ekologia w pigułce. Firmy, które zajmują się wywozem śmieci straciły cenny surowiec, ciekawe o ile podniosą cenę w przyszłym roku przez tę ekologię.
galakty Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Też podziwiam ludzi co wywożą po 2-3 worki na raz... W domku rozumiem, ale tu ewidentnie z bloków przyjeżdżają samochodami i ładują do bagażników. Dla mnie śmieszny widok, ale są też wielbiciele tego, niech każdy robi po swojemu
Keller Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Żałosne to jest, żałosne. Ale tutaj radykałowie polityczni będą bronić i wyzywać każdego, kto na to nie idzie. Te czekanie w kolejkach, te pełne butelkomaty, te wożenie ze sobą worków. Jak ja tego nienawidzę.
GordonLameman Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca przez GordonLameman
galakty Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Teraz, GordonLameman napisał(a): A ci co oddają butelki po 0,10 zł? Ci chociaż zarabiają, a te po 0,50 zł to na zero wychodzą
ODIN85 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja U Niemców jest zet za puszkę. Tam to idzie zbić kokosy
Rekomendowane odpowiedzi