Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie, u mnie na dzielni to nawet Lidla nie ma, a jakieś Selgrosy to trzeba jechać na przedmieśia niemal.
Zostają nam tylko takie "moduły składowania" jak na zdjęciu (cyknąłem w jakąś majowy weekend)

IMG_20260507_202449019_HDR.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, 209458 napisał(a):

Panie, u mnie na dzielni to nawet Lidla nie ma, a jakieś Selgrosy to trzeba jechać na przedmieśia niemal.

Nie no wiadomo, że będą lepsze i gorsze automaty, będą miejsca gdzie w najbliższej okolicy jeszcze nie ma żadnego i w ogóle. Ja tylko piszę, że są już takie miejscami i jak ktoś chce kręcić rekordy to na pewno nie na takim jakiego zdjęcie pokazałeś. Tam to w ogóle już jakaś patologia, bo ktoś chyba nie ma umowy na odbiór, albo odbiory są za rzadko. 

Opublikowano (edytowane)

To było w sobotę wieczór, pewnie w poniedziałek ktoś to zabrał.Zauważyłem, że ci workowcy rekordziści lubią przychodzić w weekendy, W ogóle ten automat ma limi czasu i ilości opakowan na jedną sesję, ale i tak przychodzą i oddają na kilka-kilkanaście razy.

Edytowane przez 209458
Opublikowano

Na automatach w Biedronce jest po prawej stronie od otworu wrzutowego jest czarny prostokąt z logo karty, do czego to służy?Zwrot kasy na kartę moja biedronka w formie voucher czy zwrot na kartę płatniczą?

Opublikowano

@zgreg prawdopodobnie do zeskanowania karty Biedronki by dostać evoucher za kaucję. Jeżeli potem można go wymienić na pieniądze w kasie to spoko, jeżeli tylko przy zakupach to dalej działanie niezgodne z ustawą.

Dobrze byłoby jakby wreszcie zaczęli te czytniki robić po to by umożliwić zwrot od razu na konto, a nie jakieś aplikacje sklepowe. 

Opublikowano

@LeBomB

Czyżby w takim razie karta plastikowa MB miała chip NFC? Bo wydaje mi się, że to jest czytnik zbliżeniowy a nie na laser jak np. w Paczkomat InPost tak że skanuje kod kreskowy.

Opublikowano
Cytat

Opłaty za śmieci mogą wzrosnąć przez system kaucyjny

Wprowadzenie systemu kaucyjnego na plastik i aluminium przyniosło negatywne skutki dla samorządów. Gminy alarmują, że straciły nawet połowę dochodów ze sprzedaży surowców. Samorządowcy podkreślają, że bez ustawy o rozszerzonej odpowiedzialności producenta mieszkańców dotkną podwyżki opłat.

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-oplaty-za-smieci-wzrosna-powod-rzad-nie-spieszy-sie-z-ustawa,nIdn,1013389

10 godzin temu, 209458 napisał(a):

Zostają nam tylko takie "moduły składowania" jak na zdjęciu (cyknąłem w jakąś majowy weekend)

o kur i wy tak zyjecie?

robak pospolity upodlony przez panstwo

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kubikolos napisał(a):

o kur i wy tak zyjecie?

robak pospolity upodlony przez panstwo

To był rekord jaki spotkałem tam, dlatego cyknąłem zdjęcie. Słabo widać, ale za tymi worami jest wejście na zaplecze, więc pewnie im się miejsce na zapleczu skończyło i zaczęli układać na widoku. Może jak pisze lebomb źle ogarnęli odbiory logistycznie, może rano przyszedł jakiś nieprzewidziany rekordzista z dostawczakiem opakowań.

Edytowane przez 209458
Opublikowano

Ostatnio się chwalą że stawiają wolnostojące butelkomaty w niektórych dzielnicach większych miasta (chyba głównie w Warszawie). Ktoś może wie kto się tym będzie zajmował i przychodził jak butelkomat się zapcha i to odtykał czy się zwiesi?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.08.2026 o 12:50, 209458 napisał(a):

Ale jedno na pewno trzeba przyznać. System wbrew narzekaniu niektórych nielicznych szurskich jednostek to działa i nawet się rozkręca coraz bardziej :E 

Gdyby nie działał to tam nie byłoby tylu worów z butlami, czyli jednak ludzie oddają, segregują i to na potęgę.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ale jedno na pewno trzeba przyznać. System wbrew narzekaniu niektórych nielicznych szurskich jednostek to działa i nawet się rozkręca coraz bardziej :E 

Gdyby nie działał to tam nie byłoby tylu worów z butlami, czyli jednak ludzie oddają, segregują i to na potęgę.

Działą po przez szantaż. Większość oddaje żeby odzyskać kaucje i tylko to ten system ratuje. Sam jak na początku nosiłem tak teraz butelki zostawiam młodemu. Przyjechał na wakacje to sobie trochę dorobi. Jak pojedzie to zacznę chyba  spowrotem dawać do wora bo to już mnie zaczyna denerwować ciągłe wożenie że sobą tych butelek.

Opublikowano
15 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Działą po przez szantaż. Większość oddaje żeby odzyskać kaucje i tylko to ten system ratuje.

No i takie było założenie. Jak by nie było kaucji i kar to ludzie by dalej lali szamba do rzeki, plastiki do pieca itd. Bo taniej, wygodniej its 

Opublikowano

placisz i musisz dac sie upodlic zeby odzyskac swoja kase wiec biedota daje sie upodlic i chodzi odzyskac swoja kase

o systemie zle wypowiada sie ponad polowa Polakow

posel partii rzadzacej smieje sie z robakow "Zrobiliśmy z ludzi śmieciarzy"

wniosek?

system dziala i rozkreca sie coraz bardziej wbrew szurom XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

o takich ludziach wlasnie mowil stonoga... XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

na systemie dobrze wychodza tylko ci co sobie na nim dorabiaja, po prostu sprzatanie finansuja teraz bezposrednio troche bogatsi obywatele (ci najbiedniejsi nie maja wyboru, musza maszerowac ze smieciami do sklepow)

Opublikowano
W dniu 15.08.2026 o 11:55, sabaru128 napisał(a):

Ktoś może wie kto się tym będzie zajmował i przychodził jak butelkomat się zapcha i to odtykał czy się zwiesi?

Zarządca tych automatów?

Jakoś nie widzę, żeby ktoś się pytał, narzekał jeżeli chodzi o bankomaty, automaty sprzedażowe itp.

Przypuszczam, że będą to stawiać operatorzy kaucyjni, no bo kto inny miałby to robić?

Opublikowano

Ciekawe że nie żalą się najbardziej poszkodowani czyli turyści. Idzie taki do małego sklepu kupuje napój, wypija na miejscu lub wlewa do bukłaka/bidonu i zostaje z butelką bo małe sklepy nie musza przyjmować butelek. Nie brakuje nawet lokalnych marketów gdzie nie przyjmują bo nie muszą. A turysta nie będzie nosił ze sobą pustych butelek. Zostają jeszcze Żabki ale tam są takie ceny że już lepiej stracić na kaucji. 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, divton napisał(a):

Ciekawe że nie żalą się najbardziej poszkodowani czyli turyści.

Najbardziej poszkodowani to Polacy: https://www.fakt.pl/pieniadze/wroclaw-podnosi-oplate-za-smieci-mieszkancy-zaplaca-55-zl-smieciarki-pod-kamerami/3qger79 - już są drastyczne podwyżki, niedawno zapowiadane. Ciekawe jakim prawem? Mają mniej śmieci do odebrania więc czemu to kosztuje więcej? Wiadomo, stracili dochody z butelek.

18 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

już mnie zaczyna denerwować ciągłe wożenie że sobą tych butelek.

A kto ci nakazuje? Przecież to grosze.

18 godzin temu, Stjepan napisał(a):

często po 2-3 tygodniach zbierania stówka i więcej wpadnie.

Nie każdy grzebie po śmietnikach. Bo nikt normalny tyle nie uzbiera. Moje własne butelki to ze 3 zł na miesiąc (na 1 osobę, bo 1 wyrabia 15 zł). 100 zł w 2 tygodnie oznacza wypicie szalonej liczby 200 butelek - absurd. Jeżdżę na wycieczki rowerowe i nie widzę tych śmieci teraz i kiedyś (poza śmietnikami oraz potłuczonymi szklanymi na chodnikach i w lasach). To co "zyskamy" (odzyskamy) tutaj stracimy na podwyżkach cen śmieci.

Edytowane przez sino