Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

1 zł za butelki szklane. 

W co wchodzą niektóre butelki po piwach i te od octu, inne typy produktów w szklanych butelkach nie są zbyt popularne... 

A powinno wchodzić wszystko po wódce każda po piwnie i te nieszczęsne (80)100ml i 200ml.

• Upvote 3
Opublikowano

Coś mi przyszło do głowy. Jeżeli przyniosę swoją butelkę i przeleje napój, który chce kupić do swoje butelki to będę musiał płacić kaucje? Jakby tak pomyśleć to kaucja jest za butelkę, a nie zawartość. Butelkę w tedy im zostawiam i niech sobie robią z nią co chcą.

Opublikowano
33 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Coś mi przyszło do głowy. Jeżeli przyniosę swoją butelkę i przeleje napój, który chce kupić do swoje butelki to będę musiał płacić kaucje? Jakby tak pomyśleć to kaucja jest za butelkę, a nie zawartość. Butelkę w tedy im zostawiam i niech sobie robią z nią co chcą.

Takie trochę obieranie bananów przed ważeniem. Kombinacja akademicka. ;)

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 17.11.2024 o 09:03, Camis napisał(a):

https://www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjny

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Malpki-zostana-wlaczone-do-systemu-kaucyjnego-Plany-minister-klimatu-i-srodowiska-8843247.html

https://www.portalsamorzadowy.pl/zmiany-w-prawie/wraca-temat-objecia-systemem-kaucyjnym-tzw-malpek-kiedy-minister-sklada-zapowiedz,582599.html

Czyżby jednak zaczęli myśleć i małpki też będą kaucyjne?. Jeśli uda się to wprowadzić to pod sklepy trzeba będzie postawić kontenery, a "zbieracze" zbiją majątki :E

Znam takie miejscówki gdzie tych butelek leżą setki :stukniety:

Szczególnie w lubelskim

Opublikowano
14 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

W ogóle zjedz i wypij zawartość tego co kupujesz w sklepie od razu na miejscu, pozbędziesz się problemu większości śmieci w domu :E 

• Haha 2
Opublikowano

Czego nie rozumiecie? Myślałeś, że jak wyrzucisz butelkę z kaucją do kosza to twoją "karą" jest strata kaucji, a pozostały koszty się wyrównają od operatorów przyjmujących kaucję (bo taki jest ich między innymi cel)? Za dobrze... będziesz płacić podwójnie. 

Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Fatality trochę poleciała z wyobraźnią. Niezwrócone kaucje to kasa dla operatorów systemu kaucyjnego i kary dla firm wprowadzających opakowanie na rynek jeżeli nie osiągną odpowiedniego poziomu recyklingu opakowań. 

W toerii jest jak mówisz. A w praktyce? Nie wiadomo, bo ta baba ma 40IQ więc ciężko stwierdzić czy majaczy i nie ma pojęcia o czym mówi, czy poza ustawą będą jakieś niepisane koszty, które w ostateczności zostaną przerzucone na konsumentów.

Opublikowano (edytowane)

@Fatality no to też fakt, choć nie sądzę żeby poza ustawą coś było, tylko to znów będzie traktowane jako "okazja" do wyciągnięcia kasy, jak wszystko u nas. 

Cena ropy jakoś specjalnie się nie waha, a widzę, że paliwo drożeje, bo tak jak tydzień czy 2 tygodnie temu oscylowało w okolicach 5,9-6 zł tak dziś na tej samej stacji widziałem już po 6,19, no bo przecież jest okazja zgarnąć kasę, ludzie będą przez te 2 tygodnie teraz więcej podróżować.

I tak to leci ze wszystkim u nas w kraju. Jest okazja to się zdziera kasę.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Jak rozumiem wywiad, to za słaby współczynnik recyklingu butelek Polska dostanie kary, a rząd planuje je przerzucać dalej na samorządy według statystyk? To może mieć o tyle pozytywny efekt, że może gminy się będą bały i zmotywuje je jakoś do własnego działania, np. organizacji automatów na osiedlach a nie zwalania wszystkiego na sklepy.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2025 o 16:02, 209458 napisał(a):

Jak rozumiem wywiad, to za słaby współczynnik recyklingu butelek Polska dostanie kary,

Ja nie wiem czy ci ludzie ogarniają ustawy które wprowadzają. Kary są ustalone wewnętrznie dla podmiotów prowadzających opakowanie na rynek. To producent zapłaci karę za zbyt niski poziom recyklingu, a nie Polska. Producent potem przerzuci to na konsumentów cenami, mimo iż teoretycznie według ustawy chyba mu nie wolno.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
W dniu 5.11.2025 o 08:38, galakty napisał(a):

I jak ten automat ma działać? Bon będzie obniżał czynsz za mieszkanie? :E :E :E 

Wrzucasz opakowania i dostajesz kasę. Może być przelew na konto, ew. wypłata jak się uzbiera pewna kwota, żeby nie roić groszowych przelewów za pojedynczą butelkę.

Opublikowano
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ja nie wiem czy ci ludzie ogarniają ustawy które wprowadzają. Kary są ustalone wewnętrznie dla podmiotów prowadzających opakowanie na rynek. To producent zapłaci karę za zbyt niski poziom recyklingu, a nie Polska. Producent potem przerzuci to na konsumentów cenami, mimo iż teoretycznie według ustawy chyba mu nie wolno.

Tyć to na jedno wyjdzie. Zapłaci za to "odbiorca końcowy". 

Opublikowano
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Wrzucasz opakowania i dostajesz kasę

to opakowanie na złomie jest warte 1000% mniej.

Pogiete opakowanie nie oddasz

Niech nie odda tego opakowania to w smieciach zapłaci 2 razy i 2 razy kare

Juz w Bibli pisza ze mozna raz ukarać za czyn

Piszą tez ze grzech to kraść