8V32 PcLab 249 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 10 godzin temu, Petru23 napisał(a): @Krzysiak A jest jeszcze podział na domy jednorodzinne i wielorodzinne Mieszkanie w bloku to Apartament, ewentualnie jak kamienica to Lokum 2 1
Petru23 251 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 10 godzin temu, duniek napisał(a): ale mieszkasz za miastem w bloku? bez mozliwosci ladowania? chodizlo wlasnie o to ze jak ktos mieszka w miescie w bloku to mysle ze zdecydowana wiekszosc robi do 50-100km max bo wszedzie jest blisko Ale czas na pokonanie tych odcinków i charakter ich pokonania... W Warszawie kilkanascie km potrafiłem jechać nawet kilkadziesiąt minut nie wrzucając wyżej niż 2 bieg. Spalanie do 20l/100. W Kielcach nie lepiej w szczycie. A że małe to również głównie 1-2b i 12-14l tym samym autem. Na Śląsku znów dojazdy między miescinami to długie odcinki, gdzie spalanie jakieś 7-8l. Prądu zezre również w zależności od rodzaju trasy i sposobu jej pokonania Edytowane 20 Września przez Petru23
SylwesterI. 865 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 4 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a): Mieszkanie w bloku to Apartament, ewentualnie jak kamienica to Lokum O kurde będę musiał lokatorom cenę podbić, okazuje się ze wynajmuję nie mieszkania, a apartamenty, takie po 37-50m2 Edytowane 20 Września przez SylwesterI. 1
DjXbeat 493 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 11 godzin temu, duniek napisał(a): ale mieszkasz za miastem w bloku? bez mozliwosci ladowania? Ja mieszkam w domu postawionym na działce 3000m z garażem gdzie mam założoną ładowarkę z 3F 11kW. Do miasta mam 10km i nie wyobrażam sobie bym musiał tam jechać by się naładować. Parę razy zdarzyło się że będąc na zakupach w Kauflandzie z czystej ciekawości i później potrzeby podłączyłem auto na ich ładowarce aby zobaczyć jak to wygląda w praktyce i faktycznie z niskiego stanu baterii podczas normalnych zakupów auto naładowało się do ustalonego limitu 80% - jest to kompletnie nie odczuwalne dla kogoś kto mało jeździ. Ja z racji częstych, krótkich wyjazdów musiał bym co 3 dzień na zakupy jeździć do miasta by miało to sens ale jak ktoś mało jeździ to jest to jakieś rozwiązanie. U mnie się nie sprawdzi. 15 godzin temu, Petru23 napisał(a): @Krzysiak A jest jeszcze podział na domy jednorodzinne i wielorodzinne Aż mi przypomniałeś sytuację z telefonem naciągaczy na PV. Zadzwoniła do mnie Pani i się mnie pyta „Czy jest Pan właścicielem domu jednorodzinnego bo mamy dla Pana ofertę na instalacje PV? a ja… ”nie jestem właścicielem domu wielorodzinnego…. a Ona tak jak by ktoś ją strzelił, zapowietrzyła się, nie wiedziała kompletnie co powiedzieć i w końcu „aaaaa to nie mamy dla pana oferty i się rozłączyła „ 😂 Edytowane 20 Września przez DjXbeat
Kyle 200 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 19 godzin temu, Katystopej napisał(a): https://polskiobserwator.de/ojciec-i-dwoje-dzieci-sploneli-w-tesli-tragedia-w-niemczech/?fbclid=IwdGRjcAM6SI5jbGNrAzpITWV4dG4DYWVtAjExAAEeDW0dV-58ddw-niMYCRdb1abVuq3BPyD6-uL3KDdnCvIK7TduZTptSOx9D_E_aem_bta6_vnVI4eO5H5sLkIdzw Fajne wyglądają te chowane klamki z Tesli, które teraz masowo kopiują Chińczycy w swoich rodzimych samochodach ... tylko szkoda, że takie beznadziejne w awaryjnej sytuacji. Także osobiście wolę tradycyjne (NIE chowane). 4
SuLac0 354 Opublikowano 20 Września Autor Opublikowano 20 Września w nowszych autach, gdzie mamy automatycznie ryglowanie drzwi, chowane, czy nie chowane, to nie ma wiekszego znaczenia. w sytuacji awaryjnej wybija sie gasnica szybe, a nie walczy z klamka, czy ona tam jest, czy jej nie ma. w miescie gdzie mieszkam, widze coraz wiecej uzywanych BEV. cos peka w narodzie, szczegolnie w mniejszych aglomeracjach i na wsi. cieszy taki widok
DjXbeat 493 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Właśnie kiedyś się nad tym zastanawiałem jak dostać się do auta w razie wypadku i nawet rozmawiałem ze strażakiem w tej sprawie, który stwierdził że przy wypadkach działanie klamki jest nie istotne bo i tak przeważnie mechanizm drzwi nie działa i trzeba szyby wybijać by dostać się do auta. 1 1
bergercs 1 411 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Wyciągac ludzi z płonącego auta też trzeba przez szybę? W nowoczesnym aucie po sygnale z czujników przeciążeniowych, drzwi powinny się automatycznie odblokowac - natomiast w przypadku ich "przygięcia" tradycyjna klamka ułatwia otwarcie. Ale ekrany, chowane klamki itd - moda nad rozum. 1 4
huudyy 2 855 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. Edytowane 20 Września przez huudyy 1 3
Kyle 200 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 7 minut temu, DjXbeat napisał(a): Właśnie kiedyś się nad tym zastanawiałem jak dostać się do auta w razie wypadku i nawet rozmawiałem ze strażakiem w tej sprawie, który stwierdził że przy wypadkach działanie klamki jest nie istotne bo i tak przeważnie mechanizm drzwi nie działa i trzeba szyby wybijać by dostać się do auta. Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz.
DjXbeat 493 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 26 minut temu, bergercs napisał(a): Wyciągac ludzi z płonącego auta też trzeba przez szybę? Tak - gdy mechanizm drzwi nie działa nie ma innej opcji jak przez szybę lub wyrywanie drzwi. To nie moja opinia tylko zawodowego strażaka. Dla mnie chowana elektrycznie klamka to głupota - mam klamkę mechaniczną, która schowana jest w bryle samochodu i w nocy denerwuje mnie gdy chce otworzyć auto bo jej nie widać i muszę na „macanego „ szukać gdzie jest. Gdyby jeszcze była podświetlana ale nie jest. 17 minut temu, Kyle napisał(a): Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz. Można również napisać, że jest szansa, że drzwi z chowaną klamką również się otworzą 19 minut temu, huudyy napisał(a): Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi Edytowane 20 Września przez DjXbeat 1 1
huudyy 2 855 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 7 minut temu, DjXbeat napisał(a): Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi Tesla ci 'wypycha' drzwi czy po prostu odryglowuje?
DjXbeat 493 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 36 minut temu, huudyy napisał(a): Tesla ci 'wypycha' drzwi czy po prostu odryglowuje? Tak. Uchyla szybę i wypycha drzwi. Edytowane 20 Września przez DjXbeat 1
DjXbeat 493 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) 28 minut temu, bergercs napisał(a): Jak widać problem jednak istnieje. Ja faktu, że problem istnieje nie neguje. Właśnie dlatego zastanawiałem się co w sytuacjach awaryjnych. System zawsze może nawalić. W przypadku tego co zalinkowałeś to drzwi można otworzyć aplikacja ale wiadomo, dziecko w środku zamknięte, panika i rodzic nie myśli o aplikacji Edytowane 20 Września przez DjXbeat
huudyy 2 855 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 30 minut temu, DjXbeat napisał(a): Tak. Uchyla szybę i wypycha drzwi. Fajnie ze wpadli na taki 'workaround' ale to dalej wymyślanie kola na nowo moim zdaniem.
SuLac0 354 Opublikowano 20 Września Autor Opublikowano 20 Września ale czy to jest problem samego rozwiazania, czy jego implementacji? bo sam pomyl "bezklamkowca" imo nie jest zly. sama klamka juz troche robi sie archaiczna w XXIw
bergercs 1 411 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 1 godzinę temu, bergercs napisał(a): . Ale ekrany, chowane klamki itd - moda nad rozum. Długo nie musiałem czekać. 20 minut temu, SuLac0 napisał(a): a sama klamka juz troche robi sie archaiczna w XXIw 1
huudyy 2 855 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 40 minut temu, SuLac0 napisał(a): sam pomyl "bezklamkowca" imo nie jest zly. sama klamka juz troche robi sie archaiczna w XXIw W domu też będziesz demontował klamki, bo są archaiczne?
SuLac0 354 Opublikowano 20 Września Autor Opublikowano 20 Września a nie sa? w drzwiach obrotowych tez bedziesz montowal klamke? cale szczescie, ze postep jednak rzadzi sie innymi prawami, niz "bo tak bylo, wiec jest ok" 1
huudyy 2 855 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 2 minuty temu, SuLac0 napisał(a): w drzwiach obrotowych tez bedziesz montowal klamke Ty mieszkasz w galerii handlowej że myślisz o drzwiach obrotowych?🤔 Ps Nawet drzwi obrotowe mogą mieć uchwyt 3 minuty temu, SuLac0 napisał(a): cale szczescie, ze postep jednak rzadzi sie innymi prawami, niz "bo tak bylo, wiec jest ok" Oceny bezpieczeństwa Euro NCAPu Jednak sugerują, że będziemy mieć możliwe odbicie w przeszłość ¯\_(ツ)_/¯
SylwesterI. 865 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Jeśli klamki w aucie są zagrożeniem, to wina producenta, jest to niebezpieczne i dziwię się ze jeszcze nikt po wypadkach nie wygrał w sądzie. Producent musi to zmienić, a przede wszystkim poprawić w już istniejacych autach. A sam pomysł chowanych klamek, nie jest zły, zawiedli projektanci. Podobnie z domami, mieszkaniami, otwieranie drzwi na zasadzie keyless bylo by bardzo wygodne.
marko 731 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 3 minuty temu, huudyy napisał(a): Ty mieszkasz w galerii handlowej że myślisz o drzwiach obrotowych?🤔 Ps Nawet drzwi obrotowe mogą mieć uchwyt To są drzwi wejdź i od razu wyjdź... i nie wracaj
some1 537 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Możliwe, że chowane klamki zostaną zbanowane na niektórych rynkach calkiem niedługo, nie ma z nich dużego pożytku poza stylistyką. https://insideevs.com/news/771401/chinese-regulator-hidden-door-handle/
Rekomendowane odpowiedzi